19.2.2015 Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnosta kisaava joensuulaisen Kataja Basketin takamies Marius van Andringa, 20, ei pidä yllätyksenä sitä, että Kataja kisaa tiukasti pudotuspelien kotiedusta. Ensimmäistä kauttaan Joensuussa viettävä helsinkiläislähtöinen van Andringa päinvastoin uskoo, että Katajan katto on monia muita kilpakumppaneita korkeammalla.
Viime kesänä Monet uskoivat Kataja Basketin tipahtavan Korisliigan kärkipään kamppailuista hädin tuskin pudotuspelitaisteluun, kun päävalmentaja Jukka Toijala ja suurin osa joukkueen vanhasta pelaajarungosta jätti joukkueen. Uuden kauden vanhetessa joensuulaiset ovat sen sijaan osoittaneet epäilyt katteettomiksi.
– Aika vaikea alkukausi meillä oli, mutta musta tuntuu, että me ollaan Korisliigan jengeistä se, joka on kehittynyt kaikkein eniten kauden aikana, van Andringa sanailee ja jatkaa:
– Ja uskon, että meillä on edelleenkin kaikista jengeistä eniten varaa kehittyä. Meillä on mahdollisuus olla loppukaudesta tosi hyvä jengi.
Huippujenkki Robert Arnold ja pitkän linjan Susijengi-takamiehet Petri Virtanen ja Teemu Rannikko ovat eittämättä merkittäviä syitä Katajan yllätysmenestykselle, mutta myös joukkueen nuori kaarti on pelannut kauden edetessä yhä suuremmalla itseluottamuksella.
Van Andringan lisäksi muiden muassa Tommi Huolila ja Marcel Moore ovat osoittaneet olevansa hyviä liigatason rotaatiopelaajia menestyvässä joukkueessa.
- (Päävalmentaja) Pekka (Salminen) on sillä tavalla reilu, että hän antaa mahdollisuuden pelaajille ja muistuttaa aina itseluottamuksen merkityksestä. Kun vieressä on Petrin, Teemun ja Reggien (Arnold) kaltaisia jätkiä ja tietää, että kovaa pelaaville peliaikaa tulee, pelaaja voi mennä kentälle hyvällä luottamuksella.
Viime kaudella Helsinki Seagullsia edustaneen van Andringan päätyminen metropolialueelta kauas Pohjois-Karjalaan oli aivan oma prosessinsa. Helsinkiläisjunioreille ”etelän lämmöstä” lähteminen on yleensä iso päätös, ja sitä se oli myös Mariukselle.
– Iso syy Joensuuhun tulooni on se, että Virtasen Pete valmensi minua viime kesänä 20-vuotiaiden maajoukkueessa ja vähän myöhemmin kuulin Salmiselta, että Joensuussa tarjoutuisi mahdollisuus päästä pelaamaan liigaa, Marius taustoittaa.
– Aluksi oli vaikea kuvitella, että muuttaisin Joensuuhun, mutta mitä enemmän Peten kanssa jutteli, sitä vakuuttuneemmaksi tulin siitä, että se kannattaa. Kaupunki on tietysti Helsinkiin verrattuna pieni, mutta organisaatio on huippuluokkaa, kuten myös valmennus, olosuhteet ja koko joukkue.
Van Andringa arvioi vasta totutelleensa Korisliigan kovuuteen ja pelitapaan loka-marraskuun ajan, mutta vuodenvaihteen jälkeen hänen peliaikansa on paisunut jo 21,1 minuuttiin ottelua kohden.
– Ekat pari kuukautta olivat vaikeita. Liigapelit ovat mulle ihan uusi juttu ja tuntuu, että kentällä tuli oltua välillä aika pelokas ja arvottua, mitä pitää tehdä. Nyt olen kuitenkin saanut kiinni rytmistä ja päässyt pelaamaan sillä tasolla, jota pidän itselleni ominaisena.
Takamiehelle helpotusta tehtävään on luonnollisestikin tuonut Teemu Rannikon ja Petri Virtasen esimerkki.
– En ole ikinä ennen pelannut kahden näin hyvän pelaajan kanssa. He opettavat koko ajan ihan älyttömästi uusia juttuja tästä pelistä. Varsinkin Teemulla on sellainen ”opettajamainen” asenne, hän on koko ajan äänessä ja tahtoo, että jokainen joukkuekaveri kehittyy.
Van Andringa edustaa Suomi-koriksen 1994 syntyneiden ikäluokkaa, jonka suurimpina tähtinä juniorimaajoukkue- ja liigatasolla ovat pelanneet mm. Joonas Lehtoranta (KTP-Basket), Topias Palmi (Pyrintö) ja Julius Rajala (Loyola-Chicago, NCAA).
Marius puolestaan pelasi ensimmäiset juniorimaaottelunsa vasta viime kesänä 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessa ja on edelleenkin verrattain tuntematon tapaus suurimmalle osalle suomalaisesta koripalloyleisöstä.
– Pelasin monta vuotta MaSu-Basketissa Harri Lindin valmennuksessa ja isän kanssa tuli lähdettyä vuodeksi Roomaan hänen työnsä perässä. Pelattuani Roomassa korista vuoden verran aika paljon tarttui mukaan, van Andringa taustoittaa.
– Kaikki perheenjäseneni ovat urheilijoita, eikä oikeastaan millään muulla ole ollut väliä meidän perheessä kuin voittamisella. Sitä kautta mulle on tarttunut mukaan voittamisen tahto ja halu pelata mahdollisimman paljon mahdollisimman korkealla tasolla. Joensuussa on ollut ihan unelma keskittyä täysipainoisesti pelkkään pelaamiseen ja harjoitteluun.
Seuraavat viikot ovat haastavia Katajalle, joka pelaa kevättalvensa ilman loukkaantumisesta toipuvaa Teemu Rannikkoa, mutta takaiskuista huolimatta van Andringa on optimistinen.
– Meillä on rahkeet mennä ihan päätyyn asti. Bisons voitettiin kotona 12 pinnaa ja KTP:takin vastaan pysyttiin koko matsi voitossa kiinni, vaikka kaksi parasta pelaajamme puuttuivat. Me pystytään voittamaan mikä tahansa joukkue tässä liigassa.
Slovakian liigassa saatiin runkosarja päätökseen viime viikolla ja Aatu Kivimäen Patrioti Levice nappasi itselleen runkosarjan voiton. Kivimäki lähtee luottavaisin mielin mestaruusjahtiin.
Susijengin nuoriin lupauksiin lukeutuva 211-senttinen, 23-vuotias Federiko Federiko rynnisti vaihtopenkiltä 13 minuutissa seitsemän pisteen ja yhdeksän levypallon saaliin, kun hänen edustamansa Texas Tech nousi 16 pisteen takaa 85-83 (72-72, 31-38)-jatkoaikavoittoon Arkansasista ja eteni Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n valtakunnallisen lopputurnauksen kahdeksan parhaan joukkoon.
Saksan Bundesliigassa saatiin runkosarja päätökseen viime viikonloppuna. Edessä ovat kevään ratkaisupelit ja suomalaispelaajista mukana ovat Roosa Lehtoranta ja Veera Pirttinen sekä valmentaja Niko Kuusi.
Edon Maxhuni siirtyi helmikuun alussa italialaisjoukkue Scafatiin. Susijengin takamies haluaa auttaa joukkuetta säilyttämään paikkansa Serie A1:ssä.
Anniina Äijäsen Treviso on vahvassa myötätuulessa Italian Serie A2:ssa, kun joukkue liitää tällä hetkellä kahdeksan ottelun voittoputkessa. Roosa Lehtoranta pääsi puolestaan juhlimaan Saksan cupin voittoa.
Petteri Koponen, 36, otti ensimmäisen todellisen loikan valmennustöihin tällä kaudella, kun hän toimi Australian NBL:ssä pelaavan New Zealand Breakersin päävalmentajana. Kyseessä oli Koposen ensimmäinen päävalmentajapesti ammattilaisjoukkueen peräsimessä.
Karkkilan koripallokaupungista ponnistavan Aatu Kivimäen, 27, edellisestä miesten maaottelusta on ehtinyt vierähtää vuosi, ja silloinkin vastassa oli Tanska. Kuluneen vuoden aikana Saksan Bundesliigan Tübingenista Slovakian mestari Patrioti Leviceen siirtynyt Kivimäki luottaa siihen, että samat reseptit, joilla Tanska peitottiin vuosi sitten Espoo Metro Areenalla, pätevät myös tänä iltana Kööpenhaminassa.
Elias Valtonen, 25, on viimeisen parin vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa paitsi Susijengin puolustuspään liimana, myös Espanjan ACB-liigassa. Vaikka Valtosen ja Susijengin suuryllätys EM-rankingin kärkijoukkue Serbiaa vastaan kuivui perjantaina kasaan viime minuuteilla, Euran Veivin kasvatti uskoo eilisen toimineen erinomaisena valmistavana harjoituksena paitsi maanantain Tanska-otteluun, myös ensi kesään.
Perjantai-iltana Espoo Metro Areenassa kiehuu, kun Susijengi kohtaa EM-karsintojen päätösottelussaan Euroopan rankingin #1 joukkue Serbian yli 5500 katsojan edessä. Perjantaina nähdään kentällä myös yksi susidebyytti, kun viime kaudet Korihaiden korinalustoja dominoinut Sipoon Hukkabasketin kasvatti Mikael Aalto, 208 cm ja 30 vuotta, juoksee parketille koko uransa ensimmäisessä maaottelussa.
Susijengin kokeneeseen osastoon kuuluva Ilari Seppälä, 31, teki susidebyyttinsä verrattain myöhäisessä iässä, mutta on 2020-luvun edetessä vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa pelinrakentajana ja ”isojen pelien miehenä”. Viidenkymmenen pelatun A-maaottelun haamurajan kynnykselle päässyt Seppälä keskittyy tällä hetkellä mahdollisuuteen pelata terveenä ja toivoo voivansa olla joukkueen käytettävissä pitkään.