8.9.2013 19:30 Henkeäsalpaava trilleri, vuosisadan klassikko – Suomen Susijengi nousi mahdottomasta paikasta kahden jatkoajan jälkeen 86–83 (31–30, 67–67, 75–75)-voittoon olympiapronssimitalisti Venäjästä. Susijengin kolmas voitto neljästä ottelusta varmisti, että Suomen pelit jatkavat ensi viikolla Ljubljanassa Euroopan 12 parhaan koripallomaan joukossa.
Se on totta: Susijengi pelaa toisissa perättäisessä EM-kisoissa Euroopan 12 parhaan joukossa!
Shawn Huffin heitto alkoi upota neljännellä jaksolla oikea-aikaisesti.
Siitäs sait, Sokolov! Hanno Möttölän kolmonen räjäytti suomalaisyleisön.
Tuukka Kotti piti Susijengin päätä pinnalla vaikeina hetkinä.
Tuuletus kertoo kaiken: "Junnu-Leen" donkki vapautti suomalaiskatsomon juhlaan.
Petteri Koponen jakoi ahdistettuna 11 korisyöttöä ja teki kahdeksan pistettä ratkaisuhetkillä.
Stratos Perperogloun Kreikka astelee Susijengiä vastaan maanantaina. Kuvat: Ville Vuorinen & Tytti Nuoramo.
Uskoa, henkistä kanttia, sisua, jopa rahtunen tuuria – näitä kaikkia vaadittiin Koperin Bonifika Areenalla sunnuntai-iltapäivällä, kun Suomen Susijengi peittosi Suomen urheiluhistoriaan jäävässä klassikko-ottelussa olympiapronssimitalisti Venäjän.
Suomi joutui venymään kerta toisensa jälkeen henkisen kapasiteettinsa äärirajoille, kun avausvoittoaan jahdannut Venäjän karhu rynni tahdolla ja rutiinilla pienen ja sisukkaan luoteisnaapurinsa kaninkoloon.
Pahiten Suomen uskoa koeteltiin 14 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Vitali Fridzonin perättäiset vapaaheitot veivät Venäjän 61–65-johtoon – eikä tilanne ollut yhtään helpompi minuutti ennen ensimmäisen jatkoajan loppua, kun päävalmentaja Henrik Dettmann komensi laumansa aikalisälle tappiolukemissa 71–75.
Mutta kerta toisensa jälkeen Susijengi venyi juuri ylimääräisen tarvittavan millin, sai käpälänsä oikea-aikaisesti syöttölinjalle, sieppasi oikea-aikaisen hyökkäyslevypallon. Lopulta usko palkittiin: pelaajat kävelivät pukukoppiin vapisten kuin ultramaratoonarit, mutta suupielet ratkoneet hymyt kertoivat kaiken tarpeellisen.
– Pelasimme todella hyvää joukkuetta ja uskomatonta koripallotraditiota vastaan. Venäjä on aina ollut hyvä joukkue, ja on näissä kisoissakin, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann pyöritteli päätään.
– Kenties koripallon jumalat auttoivat meitä muutaman kerran etenkin sellaisissa tilanteissa, joissa emme pelanneet niinkään hyvin. Nousimme monta, monta kertaa vaikeasta paikasta. Se osoittaa, minkälainen henkinen kantti tällä joukkueella on.
Lauantai-illan Italia-ottelun rasitus näkyi Susijengin joukkuetyöskentelyssä myös Venäjää vastaan.
Suomen joukkuepuolustus oli suurimman osan varsinaisesta peliajasta tilanteen tasalla, Venäjän NBA-takamies Aleksei Shvedin (25/5/6 syöttöä) muutamia oivaltavia ajoja lukuun ottamatta.
Hyökkäyspäässä Suomen otteet olivat kuitenkin samanlaista tervasoutua kuin Italia-pelin toisella puoliajalla: puolivapaat heitot korin alta pomppivat raudoista, kaaren takaa lauottujen heittojen tuloksena oli kolinaa ja huokauksia.
Kun Suomi kipeimmin kaipasi johtajaa, sellaiseksi ilmoittautui joukkueen linkkuveitsi ja ”glue guy”, ToPon kasvatti Shawn Huff.
Venäjän johtoasemassa 49–54 neljännen jakson lopulla Huff naulasi kaksi perättäistä kolmosta sekä tasoitti pelin rohkealla ajollaan tilanteeseen 57–57. Seuraavan kerran Huff hassutti puolustajaansa 17 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua ja kavensi Venäjän johdon tilanteeseen 61–63.
– Olen pari kertaa aiemmin pelannut kahden, kolmen jatkoajan otteluita ja ne ovat aina tällaisia: molemmat joukkueet pelaavat aggressiivisesti kovalla tahtotilalla voitosta, mutta huolimattomuusvirheitä saattaa tulla ja toteutus ei ole niin hyvää, Susijengin pistekuninkaaksi (20) noussut Huff arvioi ottelua.
– Heittopeli oli tänäänkin meillä vaikeaa ja minulta kesti aikani päästä rytmiin, kun sain ensimmäiseen kahteen minuuttiin kaksi virhettä ja olin pitkään penkillä. Ehkä oli lopulta joukkueelle siunaukseksi, että minulla oli lopussa tuoreet jalat alla, kun tarvittiin koreja.
”Huhvin” tekemän herätystyön jälkeen estradille nousi kokemus Hanno Möttölän muodossa.
Neljännen jakson viime sekunteja pelattiin Bonifika Areenalla lähes viisi minuuttia joukkueiden siirtyessä aikalisältä vapaaheittoviivalle ja takaisin aikalisälle. Petteri Koponen toi ajollaan ja vapaaheitollaan Susijengin yhden pisteen päähän vajaat viisi sekuntia ennen loppua, jonka jälkeen Sergei Monia vei yhdellä vapaaheitollaan Venäjän 65–67-johtoon.
Vaikka Venäjän Aleksei Shved oli ylivoimaisesti kentän tehokkain pelaaja, NBA-miehelle tapahtui maailmanluokan kömmähdys, kun hän rikkoi Susijengi-kippari Hanno Möttölää kahden pisteen johtoasemassa kolme sekuntia ennen loppua. Möttölä asteli eleettömän varmasti vapaaheittoviivalle ja latoi pallon kahdesti koriin.
– Joskus olen ollut vastaavassa tilanteessa ja puntti on tutissut, mutta nyt olin aika rauhallinen heittoni suhteen. Vastustajalta tuli aikamoinen taktinen virhe loppuun, mutta kaikki kelpaa. Tällaisessa pelissä vedetään sata lasissa ja joskus luovutaan järjestä, Möttölä kuittasi clutch-vapaaheittonsa ja Shvedin ihmetystä herättäneen virheen.
Ja jatkoajoilla huomisen syntymäpäiväsankari Möttölä oli painonsa arvosta kultaa.
Suomi kivitti kolmen pisteen heittonsa järjestelmällisesti ensimmäisellä jatkoajalla, joten ratkaisuja piti löytää sisältä. Minuutti ennen ensimmäisen jatkoajan loppua Möttölä kaappasi tärkeän hyökkäyslevypallon ja kavensi Venäjän johdon kahteen pisteeseen (73–75), jonka jälkeen Gerald Lee jr. näytti pivot-liikkeen mallia tasoittaen korin alta pelitilanteen.
Toisella jatkoajalla Möttölä käänsi kelloa kertaheitolla taaksepäin säkittämällä Petteri Koposen riiston jälkeen hurmoskolmosella Susijengin 82–79-johtoon. Möttölän tuuletukset lietsoivat susifanit joukkohurmokseen, ja vaikka Venäjä tasoitti vielä pelin, etulyöntiasema oli siirtynyt Suomelle: hetkeä myöhemmin ”Junnu-Lee” löi nautinnolla palloa alaspäin ja petasi Suomelle johdon, jota Venäjä ei enää saavuttanut.
– Joka kerta, kun tarvitsimme johtajuutta kentälle, Hanno toi sitä, Dettmann lausui ylpeänä.
– Upea, aikainen syntymäpäivälahja mulle ja Teemulle (Rannikko). Nyt ei tarvitse vilkuilla muita matseja. Päätimme, että menemme jatkoon. Aika kivalta tuntuu, hymyili maanantaina 37 vuotta täyttävä Möttölä.
Susijengi on ystäväpiiri, kollektiivi, yhtä perhettä. Vaikka pääotsikot Venäjä-voitosta kuuluvat Huffille ja Möttölälle, jokaisella joukkueen pelaajalla oli tärkeä roolinsa voitossa.
Kuten Tuukka Kotilla, joka otti Venäjän isojen miesten iskut valittamatta vastaan, repi silkalla tahdolla 10 levypalloa – joista viisi hyökkäyspäässä – ja pyörähteli vaikeista kulmista 12 tärkeää pistettä joukkueen vaikeimmilla hetkillä.
Tai Sasu Salinilla, joka kyllästyi ensimmäisen jatkoajan alun jälkeen Aleksei Shvedin ajoihin ja pimensi Minnesota Timberwolvesin miljoonamiehen kuolevaisen tasolle juuri silloin, kun Venäjä tarvitsi häntä kaikkein eniten.
Teemu Rannikko toi jalkavaivaisenakin tyyneyttä ja johtajuutta Suomen peliin, Gerald Lee jr löysi tärkeimmillä hetkillä pelirohkeutensa hyökkäyspäässä – ja vaikka Venäjän puolustus onnistui Petteri Koposta vastaan, Koponen jakoi 11 koriin johtanutta syöttöä, riisti pallon kolme kertaa ja säkitti 11 pisteestään kahdeksan pelin ratkaisuhetkillä.
– Olen ylpeä veljistäni! Emme lakanneet taistelemasta emmekä uskomasta. Kiitos kaikille faneille kannustuksesta!, Kotti kiitteli Twitter-tilillään pelin tauottua.
– Upea voitto, upeat fanit. On kunnia saada olla osa tätä joukkuetta, täydensi Huff omalla Twitter-tilillään.
Eikä Möttölä jäänyt joukkuekumppaneitaan hiljaisemmaksi:
– Mitkään sanat eivät riitä kuvailemaan miltä tämä tuntuu! Osoitimme sydäntä ja päättäväisyyttä ja palkinto odotti 50 minuutin jälkeen!
Vaikka Susijengi on jo varmistanut paikkansa Euroopan 12 parhaan joukossa, alkulohko D:ssä riittää pelattavaa vielä maanantainakin.
Susijengin viimeinen alkulohkovastus on tunnetusti piinkova Kreikka, jolle paikka Euroopan 12 parhaan joukossa on jo varma. Kreikkaa vastaan Suomelle onkin tarjolla pisteitä aina jatkosarjaan asti, sillä jatkosarjaan selviytyneiden joukkueiden väliset alkusarjaottelut jäävät voimaan.
– Meillä on näissä kisoissa pelkästään vaikeita otteluita. Kreikka tulee olemaan taas yksi lisää siihen listaan, Dettmann filosofoi.
– Olemme kokeilleet rajojamme ensimmäisestä päivästä alkaen ja jatkosarjassa sama jatkuu. Tästä urheilussa on lopulta kyse; rajojen testaamisesta.
Susijengi ja Kreikka kohtaavat maanantaina 9.9. klo 15:30 Suomen aikaa.
Suomi: Shawn Huff 20/9, Sasu Salin 12/10/4 syöttöä, Tuukka Kotti 12/10, Hanno Möttölä 12/2, Petteri Koponen 11/2/11 syöttöä/3 riistoa, Gerald Lee jr 9/4, Kimmo Muurinen 7/2, Teemu Rannikko 3/1, Mikko Koivisto 0/5, Samuel Haanpää 0/2, Antti Nikkilä, Roope Ahonen.
Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.
Suomalainen koripalloperhe sai rutkasti aihetta juhlaan torstai-iltana Suomen Urheilugaalassa, kun yhteisvoimin ja suurella sydämellä rakennetut EM-kotikisat nimettiin vuoden urheiluilmiöksi ja kotiyleisön hurmannut Susijengi vuoden joukkueeksi. Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen palkittiin vuoden nuorena urheilijana sekä vuoden läpimurtona.
Asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanoja keränneet koripallon EM-kotikisat olivat menestys myös taloudellisia vaikuttavuuslukemia tarkasteltaessa. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen.
2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.
Susijengi ja sen pääyhteistyökumppani PostNord pyrkivät yhteistyössä jatkuvasti tilanteeseen, jossa molemmat voittavat. Yhteistyössä vallitseva hyvä tiimihenki on ollut avain hyviin tuloksiin molemmin puolin.
Helsingissä pelattujen koripallon EM-kotikisojen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan kävijöistä peräti 99,2 prosenttia suosittelisi Susijengin ottelutapahtumaa ystävälleen. EM-kisaotteluiden tunnelma hipoi asiakkaiden mielestä täydellisyyttä. Asiakastyytyväisyyskyselyn toteutti Sport Business School Suomen Koripalloliiton toimeksiannosta.
Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.
Viime sunnuntaina Istanbulissa päättyneiden koripallon EM-kilpailuiden katsojatilastot olivat suomalaisittain ilahduttavaa luettavaa. Helsingin EM-huumassa koettiin muun muassa kisojen korkein yleisömäärä. Kaikkiaan Susijengin EM-kotikisoja seurasi Hartwall Arenalla 87.806 katsojaa.
Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.
Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.