30.4.2018 Roope Ahosen kausi Ourensen joukkueessa Espanjan LEB Orossa ja Alexander Madsenin urakka Tshekin liigan USK Prahassa tulivat päätökseen viikonloppuna. Sekä Ahosen että Madsenin kaudesta löytyi sekä hyviä että mieltä kaihertaneita asioita.
Roope Ahosen ja Alexander Madsenin kaudet päättyivät viikonloppuna.
Roope Ahosella oli henkilökohtaisesti hyvä kausi Espanjassa.
Alexander Madsen oli jälleen USK Prahan avainpelaajia tällä kaudella. (Kuvat: Ville Vuorinen)
Ahonen siirtyi täksi kaudeksi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle pelaavan Ourensen riveihin. Joukkueen kausi alkoi äärimmäisen huonosti ja se voitti 15 ensimmäisestä pelistään vain yhden. Joulun jälkeen kurssi kuitenkin kääntyi ja seuraavasta 12 ottelusta tuli 11 voittoa ja joukkue nousi jo pudotuspelipaikan tuntumaan. Loppukausi oli taas vaikea ja viimeisestä seitsemästä pelistä tuli vain yksi voitto ja joukkueen loppusijoitus oli lopulta 14.
- Oli aika ylös ja alas –kausi joukkueena. Ensimmäisellä puolikkaalla voitimme yhden pelin ja toisella pääsimme hyvään voittoputkeen. Pari voittoa olisi vaadittu lisää, että olisimme päässeet pudotuspeleihin. Olisi toivonut, että meillä olisi ollut sama jengi heti alusta saakka kasassa. Kesken kauden meiltä lähti pari nuorta pelaajaa ja tilalle tuli pari kokeneempaa ja se muutti meidän peliämme.
- Vaikka alkukaudesta häviöt olivat henkisesti vaikeita, niin pysyimme koko ajan positiivisina, treenasimme hyvin ja teimme kovasti töitä. Emme luovuttaneet missään vaiheessa ja se auttoi meitä hitsautumaan yhteen, Ahonen kertaa kauden vaiheita.
Heikko loppukausi vesitti Ourensen pudotuspelihaaveet, sillä pudotuspelipaikka jäi lopulta vain kahden voiton päähän. Ahonen ei osannut kertoa selkeää syytä, miksi joukkueen lento katkesi juuri kauden kriittisimmällä hetkellä.
- En tiedä tuliko siinä voittoputkessa jonkinlaista hyvänolontunnetta tai jotain. Tuntui, että voitamme tuli vastaan mikä joukkue tahansa, mutta lopussa sitten hävisimme tärkeitä pelejä. Pudotuspeleihin pääsy oli niin lähellä, mutta lopulta niin kaukana, Ahonen harmitteli.
Ahonen kuului alusta lähtien joukkueen kantaviin voimiin. Ahonen sai kauden aikana keskimäärin yli 25 minuuttia peliaikaa ottelua kohden ja kiitti vastuusta 10,1 pisteen, 2,0 levypallon ja 2,1 syötön keskiarvoilla.
- Henkilökohtaisesti tämä oli hieno kokemus ja tykkäsin tosi paljon pelata täällä. Sain paljon vastuuta ja sain olla ratkaisemassa pelejä. Pidin myös espanjalaisesta pelityylistä. Tuntui, että menin taas pelaajana eteenpäin. Mukaan mahtui tietenkin hyviä ja huonoja jaksoja, mutta pitää yrittää minimoida ne huonot ja satsata niihin hyviin. Harmittaa vain, että pelit loppuivat vähän niin kuin seinään. Siinä mielessä vähän kaksijakoiset fiilikset.
Ahonen on aiemmin pelannut Ruotsissa sekä Kreikassa ja tällä hetkellä tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoinna.
- Vielä ei ole tietoa jatkosta. Ourense olisi halukas tekemään kanssani jatkosopimuksen, mutten ole vielä tehnyt mitään päätöksiä. Täytyy vähän kuunnella mitä sanottavaa heillä on ja mitä mahdollisesti kesän aikana ilmaantuu. Rauhassa odotellaan mitä on tarjolla.
Ahosen kesän ohjelmaan kuuluvat lepo ja tärkeät MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.
- Nyt ensin vähän aikaa palaudutaan ja sitten aloitetaan taas treenaaminen maajoukkueen kanssa. Tavoitteena on tietenkin voittaa kaksi jäljellä olevaa MM-karsintapeliä ja jatkaa siitä sitten eteenpäin.
Madsenin toinen kausi USK Prahan kanssa ei sujunut aivan yhtä menestyksekkäästi kuin ensimmäinen. Viime kaudella joukkue pääsi pudotuspeleihin, mutta nyt se jäi niukasti pudotuspelien ulkopuolelle ja joutui playout-lohkoon, jossa se pelasi käytännössä panoksettomia otteluita loppukauden ajan. Henkilökohtaisella tasolla Madsenilla jäi myös hieman hampaankoloon.
- Kausi oli aika iso pettymys sekä joukkueelta että henkilökohtaisesti. Jäimme yhden voiton päähän pudotuspeleistä ja se jäi kyllä kaivelemaan. Henkilökohtaisella tasolla en mennyt niin paljon eteenpäin kuin olisin toivonut. Tietenkin jotain tarttui mukaan, muttei ehkä ihan niin paljoa kuin odotin.
Vaikka Madsen katsoo kriittisenä omaa kauttaan, lukeutui hän kuitenkin koko kauden ajan Prahan avainpelaajiin saaden runsaasti luottoa. Peliaikaa tuli keskimäärin 27,5 minuuttia ja tilastoihin keskiarvoiksi merkittiin 9,6 pistettä, 6,3 levypalloa, 1,8 syöttöä, 1,5 torjuntaa ja 1,0 riistoa. Joukkueessa tapahtui kesän aikana paljon muutoksia, jotka heijastuivat myös Madsenin rooliin.
- Valmentaja vaihtui ja lisäksi joukkueeseen tuli amerikkalaispelaajia. Pelasimme kauden aikana myös Adria Cupia ja siihen päälle kaksi maajoukkueikkunaa, niin se teki meidän ohjelmasta tosi hankalan. Se oli tosi paljon pelejä nuorelle joukkueelle ja se näkyi, ettemme päässeet kunnolla harjoittelemaan. Aloimme löytää peliä vasta viimeisen kahden kuukauden aikana, mutta se oli jo vähän liian myöhäistä ja homma jäi vähän herran haltuun.
USK Praha oli mukana Adria Cupissa, jossa oli joukkueita Tshekin lisäksi myös Slovakiasta, Itävallasta, Unkarista ja Sloveniasta. USK Praha eteni jatkolohkosta niukasti jatkoon ja selvitti tiensä aina välieriin saakka, mutta jäi niukasti ilman finaalipaikkaa.
- Siinä kilpailussa vähän sattui ja tapahtui. Siellä voitettiin ja hävisimme reilusti. Alkulohkon viimeisessä ratkaisevassa pelissä pelasimme alle 19-vuotiaiden joukkuetta vastaan ja pääsimme sitä kautta puolivälieriin. Olisihan se ollut tietenkin hieno voittaa, mutta nyt jäimme välieriin, Madsen pohti.
Vuosi oli Madsenille toinen ulkomailla ja tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoinna.
- Nyt hoidetaan paikat kuntoon ja ladataan hieman akkuja. Tämä oli aika pitkä ja raskas kausi. Tulevaisuuden suhteen kaikki on vielä auki, valottaa Madsen.
Lue myös:
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.
Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.
Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.
Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.