9.11.2009 Kaksi loukkaantumisten täyttämää kautta Venäjän Superliigassa viettänyt Teemu Rannikko, 29, siirtyi loppukesällä Venäjän kestomenestyjä BC Himkistä Espanjan ACB-liigan CB Granadaan. Rannikon ja Granadan alkukausi on sujunut hapuillen, mutta suomalaistakamies luottaa joukkueensa venyvän pudotuspeleihin asti.
Teemu Rannikko siirtyi kesällä Venäjän Superliigan Himkistä Espanjan ACB-liigan Granadaan.
Rannikon heitto on ollut alkukaudesta hakusessa, mutta kokenut ammattilainen uskoo otteiden paranevan jatkossa.
Rannikko kertoo odotusten kasvaneen fantastisten EM-karsintojen (kuvassa) kuluessa.
CB Granadan tavoitteena on seuran kautta aikojen ensimmäinen ACB:n pudotuspelipaikka. Kuvat: Francois Perthuis ja Tomi Kaminen.
Pelikaudesta 2000/01 asti ammattilaiskoripalloa Euroopassa pelannut Rannikko on ehtinyt hakea kokemusta Espanjan ja Venäjän lisäksi Italian ja Slovenian pääsarjoista. Vaikka Rannikko on päässyt Euroopan ehdottoman huippukoripallon makuun Venäjän Superliigan kärkikamppailuissa sekä slovenialaisen Olimpija Ljubljanan Euroliiga-otteluissa, Espanjan ACB:n vaatimustaso on totuttua korkeampi.
- Kun pelasin Venäjällä, neljä parasta joukkuetta eli Himki, TsSKA, Kazan ja Dynamo olivat todella kovia, mutta Superliigan muut seitsemän joukkuetta eivät pystyneet erityisemmin yllätyksiä järjestämään. ACB:ssa on 18 joukkueita ja pienimmätkin seurat voivat haastaa kärkipään joukkueita. ACB on paljon Venäjän Superliigaa tasaisempi sarja.
ACB:ta pidetään yleisesti Euroopan kovatasoisimpana kansallisena liigana. Kesän 2008 olympiafinaali ja parin kuukauden takainen Euroopan mestaruus kertovat Espanjasta koripallomahtina. ACB:n kärkipään joukkueihin lukeutuvat puolestaan perinteikkäät huippuseurat Real Madrid, FC Barcelona sekä Joventut Badalona.
ACB tuottaa myös vuosittain uusia pelaajia Yhdysvaltain ammattilaissarja NBA:han sekä eurooppalaisiin huippujoukkueisiin. Viime vuosina ACB:sta on varattu NBA:han muiden muassa Rudy Fernandez, Marc Gasol, Victor Claver sekä Ricky Rubio.
Euroopan kärkitakamiesten kaartiin Slovenian Olimpija Ljubljanassa vietetyn pelikauden 2006/07 jälkeen Rannikko värvättiin moskovalaiseen Himkiin, joka on viimeiset kaksi kautta ollut Euroliigan TsSKA:n ykköshaastaja Venäjän Superliigassa. Rannikon hyvin alkanut kausi 2007/08 päättyi joulukuussa '07 loukkaantumiseen, josta toipuminen kesti viime kauteen asti.
Maajoukkueen kanssa vietetyn kesän aikana täyteen pelikuntoon päässyt Rannikko myöntää, että uuteen peliympäristöön ja liigaan totutteleminen on vienyt aikansa. Rannikko on kuudessa pelaamassaan ottelussa viimeistellyt 2,0 pistettä ja 1,5 korisyöttöä ottelua kohden keskimäärin 18 minuutin ottelukohtaisessa peliajassa.
- Suoraan sanoen olen pelannut melko huonosti. Olen pelannut joukkueessa pitkälti perinteisen pointin roolia, josta syystä heittomääräni ovat olleet melko vähäisiä, eivätkä vähätkään heitot ole toistaiseksi menneet sisään.
Rannikko on viidessä tähänastisessa upottanut sekä kahden pisteen heittonsa että vapaaheittonsa 50 % tarkkuudella. Kahdestatoista kolmen pisteen heittoyrityksestä on toistaiseksi osunut vasta yksi.
- Odotukset olivat henkilökohtaisesti aika korkealla tänne tullessani, josta syystä tällaiset alkuvaikeudet ovat vaikeuttaneet vähän pelaamista. Luotan kuitenkin siihen, että kauden edetessä peli paranee ja suoritustaso vakiintuu.
ACB-liigaan keväällä 2004 noussut Granada ei ole pääsarjassa pelaamansa viiden kauden aikana edennyt vielä kertaakaan pudotuspeleihin. Seura satsaa kuitenkin kuluvalla kaudella aikaisempaa vahvemmin pudotuspelipaikan metsästykseen.
- Olemme voittaneet kuudesta ensimmäisestä ottelustamme kaksi, joka on odotuksiin nähden pienoinen pettymys. Etenkin kaksi kotona hävittyä ottelua olisi pitänyt hoitaa kotiin, summaa Rannikko alkukauden.
Rannikon nimekkäimpiin seuratovereihin Granadassa kuuluvat viisi tehokasta vuotta Espanjan pääsarjaa pelannut takamies Jimmie Hunter, kokenut islantilaistakamies Jon Stefansson sekä USA:n NCAA-liigan Alabaman korinalustoja fysiikallaan hallinnut Richard Hendrix. Rannikko uskoo, että joukkueen kokoonpano pysyy pitkälti samana kauden edetessä, vaikka Euroopan huippusarjojen pelaajaliikenne on paikoin yhtä vilkasta kuin Atlantin toisella puolen, NBA:ssa.
- Kautta on vielä paljon jäljellä, mutta en usko, että mitään suurempia muutoksia ryhmään tulee. Jos haluamme saavuttaa tavoitteemme eli pudotuspelipaikan, peliä on parannettava niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessä. Näin kovatasoisessa liigassa pleijarit on iso tavoite, mutta siihen on pyrittävä.
Joukkueen lopullista yhteenhitsautumista odottaessa Rannikko saa nauttia pelaamisesta Euroopan ehkä parhaan koripalloyleisön edessä. ACB-liiga veti viime kaudella otteluihinsa keskimäärin 6 988 katsojaa ottelua kohden, johtotähtenään Zaragoza (10 263 katsojaa/ottelu). Granadan katsojakeskiarvo viime kaudella oli peräti 7 406/ottelu.
- Kaikesta huomaa, että täällä on ollut kauan hyvä koriskulttuuri. Peleissä on ollut erittäin hyvä tunnelma.
Saksan Bundesliigassa saatiin runkosarja päätökseen viime viikonloppuna. Edessä ovat kevään ratkaisupelit ja suomalaispelaajista mukana ovat Roosa Lehtoranta ja Veera Pirttinen sekä valmentaja Niko Kuusi.
Edon Maxhuni siirtyi helmikuun alussa italialaisjoukkue Scafatiin. Susijengin takamies haluaa auttaa joukkuetta säilyttämään paikkansa Serie A1:ssä.
Anniina Äijäsen Treviso on vahvassa myötätuulessa Italian Serie A2:ssa, kun joukkue liitää tällä hetkellä kahdeksan ottelun voittoputkessa. Roosa Lehtoranta pääsi puolestaan juhlimaan Saksan cupin voittoa.
Petteri Koponen, 36, otti ensimmäisen todellisen loikan valmennustöihin tällä kaudella, kun hän toimi Australian NBL:ssä pelaavan New Zealand Breakersin päävalmentajana. Kyseessä oli Koposen ensimmäinen päävalmentajapesti ammattilaisjoukkueen peräsimessä.
Karkkilan koripallokaupungista ponnistavan Aatu Kivimäen, 27, edellisestä miesten maaottelusta on ehtinyt vierähtää vuosi, ja silloinkin vastassa oli Tanska. Kuluneen vuoden aikana Saksan Bundesliigan Tübingenista Slovakian mestari Patrioti Leviceen siirtynyt Kivimäki luottaa siihen, että samat reseptit, joilla Tanska peitottiin vuosi sitten Espoo Metro Areenalla, pätevät myös tänä iltana Kööpenhaminassa.
Elias Valtonen, 25, on viimeisen parin vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa paitsi Susijengin puolustuspään liimana, myös Espanjan ACB-liigassa. Vaikka Valtosen ja Susijengin suuryllätys EM-rankingin kärkijoukkue Serbiaa vastaan kuivui perjantaina kasaan viime minuuteilla, Euran Veivin kasvatti uskoo eilisen toimineen erinomaisena valmistavana harjoituksena paitsi maanantain Tanska-otteluun, myös ensi kesään.
Susijengin kokeneeseen osastoon kuuluva Ilari Seppälä, 31, teki susidebyyttinsä verrattain myöhäisessä iässä, mutta on 2020-luvun edetessä vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa pelinrakentajana ja ”isojen pelien miehenä”. Viidenkymmenen pelatun A-maaottelun haamurajan kynnykselle päässyt Seppälä keskittyy tällä hetkellä mahdollisuuteen pelata terveenä ja toivoo voivansa olla joukkueen käytettävissä pitkään.
Awak Kuier pääsi viime kauden päätteeksi juhlimaan Italian mestaruutta Reyer Venezian paidassa. Hän haluaa uusia tempun myös tänä vuonna.
Severi Kaukiainen, 26, pelaa ensimmäistä täyttä kauttaan virolaisen Kalev/Cramon joukkueessa. Kaukiaisella on edessään iso kevät, kun hänellä on mahdollisuus kolmeen pokaaliin.
Roosa Lehtoranta on parannellut pari kuukautta sitkeää alaraajavammaa, mutta hänen seuransa Saarlouis Royals on pelannut vahvasti Saksan Bundesliigassa. Hyvin mennyt kausi on nostanut myös joukkueen odotuksia.