Chicago Bullsin päävalmentaja Fred Hoiberg: ”Meillä on 25 settipeliä pelkästään Laurille”

9.3.2018 08:25 Lauri Markkasen tulokaskausi NBA:ssa on kääntynyt All Star -tauon jälkeen viimeiselle kolmannekselleen. Tasaisilla 15 pisteen ja kahdeksan levypallon keskiarvoilla maailman parhaassa koripallosarjassa uurastava Markkanen on jo nyt, ensimmäisellä kaudellaan, päävalmentajansa Fred Hoibergin mukaan yksi joukkueensa kulmakivistä.

Chicago Bullsin päävalmentaja Fred Hoibergilla on peräti 25 settipeliä Lauri Markkaselle.

Markkanen on nauttinut Chicagossa harvinaisen suurta vastuuta tulokkaaksi. Kuvat: Maury Efetannen / EPA & Ville Vuorinen / Koripalloliitto.

Viime kesänä Chicago Bulls käynnisti laajamittaisen rakennemuutoksen kauppaamalla tukipilarinsa ja faniensa suuren suosikin Jimmy Butlerin Minnesota Timberwolvesiin vaihdossa vakavasta polvivammasta toipuneeseen Zach LaVineen ja omalla tulokaskaudellaan vähälle peliajalle jääneeseen Kris Dunniin.

Bulls-päävalmentaja Fred Hoiberg hieroi käsiään yhteen pohtiessaan räjähtävän korintekijän LaVinen sekä yhä harvinaisemmaksi käyvään vanhan koulukunnan pelinrakentajien kaartiin kuuluvan Dunnin kehityspotentiaalia. Markkanen oli Chicagossa kolmatta kauttaan valmentavan Hoibergin odotuksissa erinomainen roolipelaaja 2020-luvun Bullsille.

- Arizonan kauden aikana oli tullut selväksi, että Lauri on ilmiömäinen heittäjä, joka pystyy saamaan pallon koriin mistä päin kenttää tahansa. Tiesimme, että pitkästä heittäjästä olisi meille hyötyä kentän levittäjänä.

Markkasen otteet NBA:n kesäliigassa sekä kautta edeltäneissä harjoitusotteluissa aaltoilivat kuten tulokaspelaajilla on tapana. Juuri ennen runkosarjapelien alkua Markkasen kanssa peliajasta taistelleet isot laitahyökkääjät Nikola Mirotic ja Bobby Portis ottivat yhteen sillä lopputuloksella, että Mirotic ajautui sairastuvalle viikoiksi ja Portis hyllytettiin kurinpitotoimenpiteiden johdosta.

Portisin ja Miroticin ollessa poissa Hoiberg nosti aloitusviisikkoonsa Markkasen, joka käytti tarjoutuneet minuutit siekailematta hyödykseen: tupla-tupla San Antoniota vastaan, viiden onnistuneen kolmosen iltapuhde LeBron Jamesin Clevelandia vastaan, ratkaiseva kolmen pisteen heitto avausvoitossa Charlottesta ja häikäisevä 25 pisteen sekä kahdeksan levypallon hartiaurakka Miamissa.

- Laurin todellinen taitotaso tuntui tulevan suurimmalle osalle NBA-faneja yllätyksenä, Hoiberg naurahtaa.

- Lauri näytti urheilullisuutensa ja kykynsä laittaa palloa lattiaan. Puolustuksessa hän sai epäilijät puolelleen liikkuvuudellaan, pelinlukutaidollaan ja ajoituksellaan. Yhtäkkiä ihmiset eivät puhuneetkaan enää roolipelaajasta, vaan tulevaisuuden tähdestä.

”Vaikka Laurilla olisi vaikeaa, hän tahtoo silti pallon”

Vuosi sitten Chicago Bulls oli täysin erilainen joukkue kuin nyt loppusuoralleen kääntyvällä kaudella. Meritoituneet veteraanipelaajat Jimmy Butler, Rajon Rondo ja Dwyane Wade johtivat staattista puolen kentän hyökkäystä, ja joukkue oli kaukoheittovoimaltaan liigan huonoimpia.

Rondo ja Wade vaihtoivat maisemaa viime kesänä samalla, kun Butlerin vaihto Markkaseen, LaVineen ja Dunniin teki Bullsista kertaheitolla nuoremman, atleettisemman ja kaukoheittovoimaisemman. Hoiberg on saanut ensimmäistä kertaa valmennettavakseen joukkueen, jolla hän voi potentiaalisesti toteuttaa nykyaikaista ”Hoiball”-filosofiaansa: lue peliä ja reagoi, puolusta kovaa ja juokse, luo tilaa ympyröimällä pick and roll -pelaajat heittäjillä.

- Meillä on arviolta 25 settipeliä, jotka on piirretty nimenomaisesti Lauria varten, Hoiberg paljastaa.

- Erityisesti aikalisältä palatessamme yritämme saada hyökkäyksemme rullaamaan pelaamalla Laurille pallon. Olen katsonut paljon Dallas Mavericksin Dirk Nowitzkille juoksemia settejä ja piirtänyt niiden perusteella ”Dirk”-nimisen hyökkäyksen, joka päättyy Laurin hyppyheittoon.

Hoibergin mukaan NBA:n hyökkäyspelissä vallitsevat lainalaisuudet ovat hyvin tarkoin määriteltyjä. Itse hyökkäysfilosofia on helppoa: tarkoitus on saada joukkueen parhaat hyökkäyspään pelaajat mahdollisimman hyviin asemiin ja mitä useampi rankaisuvalmis yksilö joukkueessa on, sen vaarallisempi joukkue on – tästä esimerkkeinä vaikkapa Golden State Warriors tai Houston Rockets.

On valmennusjohdon tehtävä saada hyvä pelaaja sijoitettua mahdollisimman edulliseen asemaan hyökkäyksessä. Mitä parempaan paikkaan ja oikeammassa tilanteessa tämä pelaaja saa pallon, sen paremmin joukkuehyökkäys toteutuu. Ja päättyvällä kaudella Bullsin hyökkäyspeli on löytänyt virtansa nimenomaan Markkasen vahvuuksista.

- Pidämme tarkoin silmällä pelejä, joita Dallas piirtää Dirk Nowitzkille ja New York Kristaps Porzingisille ja sovellamme niitä omalla tavallamme Laurin kohdalla. Otin jopa pari Susijengin peliä viime kesältä hyökkäykseemme yksinomaan Lauria ajatellen, Hoiberg jatkaa.

Hoiberg katsoo kokonaiskuvaa

Parhaimmillaan Markkanen on ollut tulokaskaudellaan ilmiömäinen: 33 pisteen ja kahdeksan kolmosen ensiesiintyminen voitto-ottelussa New Yorkin Madison Square Gardenissa tammikuussa, 32 pistettä ja viisi kolmosta Indianaa vastaan joulukuussa. Jos kaukoheitto ei ole pudonnut, on Markkanen hakeutunut lähemmäs koria, kuten ensimmäisessä vierasottelussaan Clevelandin ja LeBron Jamesin vieraana (25 pistettä).

Maratonin mittaiseen pelikauteen mahtuu myös vaikeampia jaksoja. Markkasen heittoprosentit tippuivat marraskuun lopun ja joulun välisenä aikana. All Star -tauon tuntumassa on puolestaan sairastuvalta palanneen Zach LaVinen sisäänajo vähentänyt hänen pallokosketuksiaan merkittävästi.

Hoibergin mukaan vaikeammista jaksoista ei kuitenkaan vedetä liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

- Pidän Laurista kaikkein eniten siinä suhteessa, että vaikka hänellä olisi vaikeampi jakso meneillään, hän tahtoo silti pallon seuraavassa hyökkäyksessä. Kun voitimme Detroitin tammikuun puolivälissä, Lauri sanoi erikseen haluavansa heiton, vaikka oli heittänyt kahdesti peräkkäin ohi, Hoiberg miettii.

- Lauri ei pelkää olla ratkaisija. Sen ominaisuuden kehittäminen NBA:ssa vie joiltain pelaajilta vuosia, toiset eivät kehitä sitä ollenkaan. Se, että 20-vuotiaalla suomalaisella on tuo mielenlaatu… on jotain erityistä.

Mitä tulee ”tulevaisuuden kolmikon” Markkanen-LaVine-Dunn sisäänajoon, jälki ei ole aina ollut kaunista, mutta Hoibergin luottamus tulevaisuuteen on vahva. Kausi 2018-19 tulee olemaan Bullsin uuden kärkikolmikon ensimmäinen tulikoe.

- Otamme oman aikamme ja varmistamme, että Lauri, Zach ja Kris pääsevät kaikki samalle sivulle. He ovat vielä ensi kaudellakin nuoria, mutta silloin heillä on jo taustallaan muutama kuukausi kokemusta yhdessä pelaamisesta. Olen hyvin innoissani siitä, kuinka paljon raakaa potentiaalia meillä on.

”Hänellä on pää tukevasti hartioillaan”

Koripallopiireissä Markkanen tunnetaan ennen kaikkea kohteliaana ja jalat maassa kulkevana nuorukaisena, joka yksinkertaisesti rakastaa koripalloa ja nauttii pelaamisesta.

Hoibergin mukaan NBA:n paikoin raskaskin arki ja illasta toiseen jatkuva kilpailu ei ole muuttanut jokaisen läheisensä huomioivaa työmyyrää, vaan hän on pysynyt entisellään.

- Lauri työskentelee äärettömän kovaa ja se on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joka pelaajalla voi olla. Hän on aina ensimmäisenä salilla oppimassa uutta, katsoo jatkuvasti ottelutallenteita ja oppii nopeasti, kiitos korkean koripallo-ÄÖ:nsa, päävalmentaja ylistää.

- Olen ollut äimistynyt Laurin kehityksestä tämän kauden aikana ja suurin kiitos siitä kuuluu hänen työmoraalilleen. Hän todella tahtoo olla tämän liigan parhaimmistoa eikä pelkää sanoa sitä. Samalla hänellä on pää tukevasti hartioillaan. Tuntuu siltä, kuin hän olisi odottanut tulokaskaudeltaan juuri tällaista.

Henkilöt

 
19.11.2022 13:46 Suomalaiset ulkomailla

Hyvän alkukauden Espanjassa pelannut Veera Pirttinen innolla Susiladiesin mukaan

Veera Pirttinen otti uuden suunnan uralleen tänä kesänä, kun hän siirtyi Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueeseen. Pirttisen kausi on alkanut hyvin niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

29.10.2022 13:30 Suomalaiset ulkomailla

Suuri vastuu yllättänyt Annika Holopaisen – ”Annoin harjoituksissa kaikkeni”

Uransa aikana Saksassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa ammattilaisena pelannut Annika Holopainen lisäsi yhden uuden maan ja sarjan kokoelmaansa, kun hän teki kesällä sopimuksen espanjalaisen Araskin kansa. Holopainen on ottanut heti ison roolin joukkueessa.

14.10.2022 12:39 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds ja Elina Koskimies nälkäisinä kauteen

Saksan Bundesliigassa kausi starttaa perjantaina ja mukana on tällä kaudella kolme suomalaispeluria. Anissa Pounds ja Elina Koskimies aloittavat toisen kautensa Angels Nördlingenin riveissä ja Venla Varis siirtyi kesän aikana Marburgin joukkueeseen.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

1.10.2022 18:26 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo päävalmentajina Bundesliigassa – ”Onhan tämä aika harvinaista”

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella mielenkiintoinen suomalaisvalmentajien kohtaaminen, kun veljekset Tuomas ja Joonas Iisalo ovat vastakkaisilla puolilla. Tuomas jatkaa Bonnin päävalmentajana, kun taas Joonas sai pestin MLP Academics Heidelbergin käskijänä.

27.9.2022 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulosen tavoite Serie A1:stä täyttyi – ”Olen odottanut kautta jo kauan”

Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

21.9.2022 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybovin valmentama Swans Gmunden taistelee paikasta Mestarien liigaan

Mestarien liigan karsintaturnaukset pelataan tällä viikolla. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden jahtaa paikkaa lohkovaiheessa Belgradissa pelattavasta karsintalohkosta.

29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

8.6.2022 15:10 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelasi vahvan kauden Italian Serie A2:ssa – ”Oma peli meni yllättävänkin hyvin”

Helmi Tulonen pelasi menneen kauden Italian Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa. Tulonen johdatti joukkueensa aivan pudotuspelien kynnykselle, mutta Tulosen vahvoista otteista huolimatta Carugate sijoittui yhdeksänneksi.

Näytä lisää vastaavia