Pudotuspelien avausiltana kohtaavat ennakkosuosikit ja altavastaajat – kotietua nauttivat runkosarjakuningas Kauhajoki sekä aina vaarallinen Salon Vilpas

24.3.2023 12:18 Lauantaina 25. maaliskuuta miesten Korisliigan puolivälierissä kohtaavat Kauhajoki ja Tampereen Pyrintö sekä Salon Vilpas ja Kouvot.

Kauhajoki lähtee playoffeihin sarjan paalupaikalta. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga

Miesten Korisliigassa käynnistetään lauantaina 25. maaliskuuta puolivälierävaihe, ja illan toisessa kamppailussa kehiin pääsevät ääripäihin sijoittuneet joukkueet eli sijat yksi ja kahdeksan. Sija kahdeksan, Tampereen Pyrintö, varmisti oman playoff-paikkansa niin sanotusti viime hetkellä voittaessaan viimeisen ottelunsa alemmassa jatkosarjassa.

– Asia oli omissa käsissä jo parin ottelun ajan, mutta tuli ehkä vähän turhaa mailanpuristamista ja pakkovoiton painetta, emmekä onnistuneet ihan heti. Joten kyllä tästä minimitavoitteen saavutuksestakin tuli hyvä ja helpottunut olo, toteaa Pyrinnön kapteeni Osku Heinonen.

Vastaansa Pyrintö saa runkosarjan kuninkaan, eurokentilläkin erinomaisesti menestyneen Kauhajoen. Heinosella on selkeä näkemys siihen, miten joukkueita koskevat ennakko-odotukset ja voimasuhteet vaikuttavat mielentilaan otteluiden alla.

– On helppo lähteä pelaamaan, kun on ainoastaan voitettavaa. Olemme seuranneet tarkasti, mitä Karhu kentällä tekee, ja vastaamme tulee aika laaja rotaatiolla toimiva kone, joka ei ole pahemmin yskähdellyt. Meidän on pystyttävä keskittymään peliin ja omaan tekemiseemme koko 40 minuuttia kerrallaan. Jos tulee muutamankin minuutin huono hetki, niin Karhu tekee kyllä siitä toipumisen todella vaikeaksi.

Kauhajoen nouseva tähti, Kuukauden vahvimpanakin kauden varrella palkittu Severi Kaukiainen, tiedostaa saman asetelman kuin vastustajakin. Sen vuoksi hän painottaakin, että siinä on isot riskit ja vastustaja on heille paha.

– Pyrintö on kurinalainen joukkue, joka pelaa todella nopeaa peliä. Varmasti useimmat ajattelevat voimasuhteet tällä tavalla, mutta kentällä voi tapahtua mitä vain, eikä kyseistä vastustajaa todellakaan saa mennä aliarvioimaan. Meidän täytyy yhä hioa hyökkäyslevypallopelaamistamme ja aloittaa puolustaminen välittömästi irtopallosta, jotta emme päästä Pyrintöä juoksemaan, koska juuri se on heidän aseensa.

Siitä huolimatta, että Kauhajoki nappasi viimeisessä ottelussa runkosarjan kuningaspaikan, joukkueen tie kaudella ei missään nimessä ole ollut helppo. Huomattava menestys FIBA Europe Cupissa Korisliigan ohella on todella vienyt veronsa, ja siitä muistuttaa myös Kaukiainen.

– Koko runkosarjasta voisin antaa kouluarvosanan hyvä. Olen tyytyväinen, että voitimme paljon pelejä siitä huolimatta, että oli rankkoja pätkiä, kun reissasimme paljon ja jouduimme pelaamaan tiiviillä aikataululla. Mutta samalla pitää muistaa, että mitään ei varsinaisesti ole vielä voitettu, vaan nythän ne tärkeät pelit vasta alkavat.

Vilppaan ja Kouvojen välillä voimasuhteet kiistanalaisemmat

Illan toisessa kohtaamisessa, joka käydään Salon Vilppaan ja Kouvojen välillä, ei samanlaista ennakkosuosikin ja altavastaajan asetelmaa ole voittotilastojen valossa, koska sarjassa kohtaavat playoff-puun keskimmäiset joukkueet. Kahdesta ehdokkaasta kuitenkin Vilpas varmisti itselleen kotiedun ottamalla haltuunsa sijan neljä.

– Suorituksemme runko- ja jatkosarjassa oli lähinnä tyydyttävä, mutta toisaalta ennakkotapaukset tässä viime vuosina ovat osoittaneet, että joukkueen ei välttämättä tarvitse olla runkosarjan ensimmäisillä paikoilla mennäkseen pitkälle, toteaa Vilppaan veteraanipelaaja Juho Nenonen.

Ei jääne kenellekään epäselväksi, että Nenonen viittaa kommentillaan siihen, kuinka Vilpas itse kohosi kaudella 2020–21 runkosarjan neljänneltä sijalta aina mestariksi asti. Hän toteaa, että tilanteessa, jossa kummallekaan seuralle ei tarvitse sovitella ennakkosuosikin viittoja, täytyy lähteä vain pelaamaan omaa peliään.

– Kentälle täytyy mennä nöyrästi, sillä tulossa on kova sarja, mutta uskon vakaasti mahdollisuuksiimme. Kouvot pelaavat hyvin erilaista koripalloa kuin useimmat muut, sillä heillä on neljä liikkuvaa miestä ulkona ilman yhtäkään nelospaikan pelaajaa ja yksi iso mörkö sisällä. Valmentajavelho Jyri Lehtonen varmasti keksii meille aikamoisia haasteita.

Kouvojen päävalmentaja, mainittu velho Lehtonen, sen sijaan esittää jyrkän vastalauseensa välittömästi ajatukseen, etteikö sarjassa olisi ennakkosuosikkia.

– Jos katsoo seurojen puolen vuoden loukkaantumishistoriaa, pelaajabudjettia ja kokoonpanon nimilistaa, niin kyllä tässä aikamoinen ennakkosuosikin viitta on Vilppaalla. Mutta me olemme tottuneet siihen. Heiltä löytyy kokoonpanosta aivan kaikkea heittäjistä kokoon ja pelinrakennukseen, joten lähestymme tätä sillä tavalla, että meidän on kehityttävä pudotuspelien edetessä.

Lehtonen mainitsee, että hitaasti eteneminen ja sen myötä kehittyminen on ainoa keino, jolla Kouvot voi kuroa umpeen eroa, joka on syntynyt siitä, että joukkue ei ole pystynyt pelaamaan täydellä joukkueella runkosarjassa. Vaikean kauden jälkeen hänellä onkin aivan selkeä näkemys siihen, kuinka tyytyväinen joukkueen tilanteeseen kelpaa valmentajana olla.

– Tämä päättynyt sarjavaihe oli pelaajiltamme aivan uskomattoman hieno suoritus. He varmistivat ylemmän jatkosarjapaikan jo hyvin aikaisin runkosarjassa siitä huolimatta, että meillä on ollut erittäin paljon loukkaantumisia ja sairastumisia. Se suoritus pelasti jo puolet kaudesta.

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia