14.6.2018 09:47 Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa basket.fi:n kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja esimerkkejä hyviksi havaituista toimintamalleista.
Nuoria erotuomareita nousee seurojen kautta, mutta useammille innokkaille tuomareille olisi tarvetta. EBT:n kasvatti Anton Johansson ja Kori-80 kasvatti Nella Kuosmanen ovat esimerkkejä nuorista innokkaista erotuomareista, joiden palo tuomarointia kohtaan syntyi jo nuorina. Molemmilla oma pelaaminen loppui yläasteikäisenä, mutta koripallo ei kuitenkaan kokonaan jäänyt pois arjesta.
- Aloitin tuomaroinnin poikkeusluvalla 14-vuotiaana. Säännöt ovat aina olleet tärkeitä minulle ja seurasin jo pienenä tuomareiden toimintaa, kertoo 16-vuotias Anton Johansson ensiaskelistaan tuomarina.
- Olen aina tiennyt, että haluan tuomariksi. Heti, kun ikää oli riittävästi, menin peruskoulutukseen, kertoo taas Nella Kuosmanen.
Sekä Anton että Nella kuvaavat, kuinka tuomaroinnissa voi päästä flow-tilaan, jossa ei ajattele mitään muuta kuin tuomaroimista. Molemmat näkevät sen yhdeksi parhaaksi asiaksi tuomaroinnissa ja omaksi vahvuudekseen.
- Parasta tuomaroinnissa on itsensä haastaminen ja oman itsetunnon ja rohkeuden rakentaminen. Pidän tuomaroinnissa myös siitä, että kun sitä tekee, sitä tekee hetkessä eikä ajattele sillä hetkellä mitään muuta, kertoo Nella.
- Itselle se on sitä, että pääsee näkemään, kuinka varsinkin pienimmät kehittyvät pelaajina. Olennaista on, että tuomarit ovat näkymättömiä ja pelaajat saa pelata. Kun olen saanut flow-tilan päälle, pystyn sulkemaan kaiken epäolennaisen pois ja keskittymään vain pelin kannalta olennaisiin asioihin, tuumii tasan sata peliä viime kaudella viheltänyt Anton.
Tuomarit saavat osakseen välillä turhan paljon kritiikkiä ja tuomarilta vaaditaan välillä kylmiä hermoja käsitellä tiukkoja tilanteita. Onneksi myös kehut ovat välillä paikallaan ja ne saattavat jäädä positiivisina pitkiksi ajoiksi mieliin.
- Kun hankalat ihmiset oppii käsittelemään, tuomaroinnista tulee paljon mukavampaa, linjaa Nella.
- Monta kertaa vanhemmat ovat tulleet antamaan positiivista palautetta. Parhaiten mieleen on jäänyt, kun Tampereen Pyrinnön miesten joukkueen päävalmentaja tuli kehumaan minua, muistelee Anton.
Molemmilla nuorilla tuomareilla on tavoitteet korkealla. Anton haluaisi nousta vähintään Korisliiga-tuomariksi, mutta suuri unelma olisi viheltää joskus vielä MM-tasolla. Nella on ei ole tavoitteidensa kanssa yhtään sen vaatimattomampi. Hän toimii parhaillaan Eteläisen alueen erotuomarikoordinaattorina ja pyrkii tehtävässään edistämään nuorten erotuomareiden asemaa.
- Tavoitteenani olisi osata koko sääntökirja ulkoa ja osata soveltaa sitä pelitilanteissa. Erotuomarikoordinaattorina haluan rohkaista omalla toiminnallani muita nuoria mukaan ja toivon, että valmentajat ja muut tajuaisivat uusien tuomarien tilanteet. Monet usein lopettavat ensimmäisten pelien jälkeen. Siihen riittää vain yksi huono kokemus, linjaa Nella.
Vaikka Antonin ja Nellan tavoitteet ovatkin korkealla, ei kaikilta tuomareilta vaadita yhtä kirkkaita tavoitteita. Koripalloliitto kannustaa kaikkia seuroja ohjaamaan tuomaroinnista kiinnostuneet nuoret liiton järjestämiin koulutuksiin. Myös Nella ja Anton antavat omat vinkkinsä tuomarointia miettiville.
- Tuomarina hienoja tilanteita pääsee seuraamaan tosi läheltä. Jos epäröit, onko sinusta tuomariksi, kannattaa lähteä koulutukseen, jakaa vinkkejä Anton.
- Tulkaa rohkeasti mukaan! Tuomariksi kannattaa lähteä, koska siinä kehittyy itse ihmisenä sekä tuomarina. Pane parastasi ja ole sisukas, mutta hyväksy myös se tosiasia, että olet vain ihminen, et kone, linjaa Nella.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.
Unelmien liikuntapäivää vietetään jälleen keskiviikkona 10.5. Unelmien liikuntapäivä on seuroille loistava tilaisuus avata ovensa, esitellä toimintaansa ja kutsua mukaan kaiken ikäisiä liikkujia.
Nuorten kesätoiminnan ja kesätyömahdollisuuksien lisäämiseksi liikunnan aluejärjestöt tukevat nuorten toimintaa järjestävien kesätyöntekijöiden lyhytaikaista palkkaamista. Nuoreksi määritellään tukihaussa 15–29-vuotiaat.
Tampereen Pyrintö oli ensimmäinen seura, jossa erotuomaritoimintaa käsittelevä tilaisuus järjestettiin. Tilaisuudessa oli mukana reilut 20 erotuomaritoiminnasta kiinnostunutta henkilöä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain tukea seuratoiminnan kehittämiseen. Vuonna 2021 tukea sai peräti 15 seuraa koripallotoiminnan järjestämiseen.
Espoolaisseuralle myönnettiin 13.1. punainen aikuisten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta aikuisten liikunnan seuratoiminnasta. Hongasta tuli ensimmäinen koripalloseura, jolla on status niin lasten ja nuorten sekä aikuisten puolella.
Lahti Basketball Junioreille myönnettiin 15.12.2020 lasten ja nuorten Tähtiseura-status osoituksena laadukkaasti toteutetusta seuratoiminnasta. Seurasta tuli 14. koripalloseura, joka sai Tähtimerkin.