Tyttöjen 16-vuotiaiden maajoukkue on läpileikkaus koko Suomen korisosaamisesta - pelaajia peräti 17 eri seurasta

23.2.2021 08:46 Nuorin arvokisoja pelaava ikäkausimaajoukkue on leireillyt kahdesti kuluneena kalenterivuotena. Joukkueen harjoituksissa on ollut 26 pelaajaa, joista peräti 17 on ollut eri seuroista. Joukkueen päävalmentaja Jussi Räikkä jakaa kiitosta ympäri maan levittäytyneelle valmennusosaamiselle.

16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentaja Jussi Räikkä on yksi nuorten olympiavalmentajista. Kuva: Ville Vuorinen

Vaikka suurin osa koripallon harrastajista löytyy Etelä-Suomesta ja varsinkin pääkaupunkiseudulta, joukkueen päävalmentaja Jussi Räikkä tervehtii ilolla laajentunutta koriskarttaa 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa.

- Valmennusosaaminen on levittäytynyt laajemmalla alueelle. Pienimmissäkin seuroissa on valmentajia, jotka tekevät äärimmäisen hyvää työtä ja tietävät, mitä tekevät, Räikkä perustelee.

- Loppupeleissä sillä ei ole nuorten pelaajien kohdalla niin suurta merkitystä, kenen kanssa tai millä sarjatasolla he tässä ikävaiheessa pelaavat. Oleellisinta on henkiset taidot ja pelaajatyyppi sekä siihen liittyvät fyysiset ulottuvuudet: antropometrisesti mutta myös fyysisesti.

Pelaamisen taidot ovat vuorovaikutuksessa urheilijan fyysisten ominaisuuksien kanssa. Parempi fysiikka antaa paljon myös pelin oppimiselle. Räikkä sanoo, että lopulta kaikki lähtee urheilijasta.

- Tärkeintä on kuitenkin nuoren urheilijan kehittyjän mieli - tahto tehdä töitä ja kehittää jatkuvasti itseään. Se ei katso paikkakuntaa, vaan lähtee jokaisesta itsestään. Paljon kuvitellaan, että SM-sarjassa pelaaminen olisi autuaaksi tekevä asia. Todellisuudessa kaikki lähtee jokapäiväisestä harjoittelusta ja omista motiiveista kehittyä.

Pääkaupunkiseudulta aina Rauman kautta Lapualle

16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen pelaajista suurin osa tulee suuren harrastajavolyymin myötä pääkaupunkiseudulta. Silti maajoukkueesta löytyy myös pienten paikkakuntien timantteja. Räikkä sanoo, että lukiovaiheessa pelaajat joutuvat tekemään isoja ratkaisuja. 15-vuotiaaksi saakka voi kehittyä oman tahdon ja ahkeruuden myötä kaikkialla. 

Räikän mukaan isosta seurasta on helpompaa tulla maajoukkueympäristöön ja SUSI All Stars -leiritykseen, mutta muistuttaa, että lopulta yhdestä ja samasta seurasta kovinkaan montaa pelaajaa pääsee myöhemmin yhteen 12 pelaajan ikäkausimaajoukkueeseen.

- Meiltä löytyy paljon hienoja esimerkkejä pienemmiltä korispaikkakunnilta. Lapuan Korikobrien Laura Ruuhela tulee Pohjanmaalta ja Lotta Tiittanen Rauma Basketista. Molemmilta löytyy paljon intoa, joka on tärkeää tässä ikävaiheessa.

Rauma on hieno esimerkki pitkäjänteisestä työstä tyttökoripallon saralla. Kaaron Roima ja myöhemmin Rauma Basket on tuottanut maajoukkuetasolle pelaajia tasaisin väliajoin. Rauman kokoisella paikkakunnalla koripallo taistelee vähäisistä harrastajista alueella vahvojen jalkapallon ja jääkiekon kanssa.

- Juho Läntinen on tehnyt Raumalla pitkään upeaa työtä. Hänen johdollaan seura on kasvanut ja määrätietoisesti kehittynyt vuodesta toiseen. Kun aika on ollut kypsä, he ovat päästäneet pelaajansa uuteen ympäristöön jatkamaan kehitystään. 

Pelaajatyyppi kansainvälistynyt viime vuosina

Suomalaisella tyttökoripallolla on viime vuodet mennyt lujaa. Kesän 2019 jälkeen kaikki tyttömaajoukkueet nousivat A-divisioonatasolle. Viime kesän kisat jäivät pelaamatta koronapandemian takia, mutta kun seuraavat kisat tulevaisuudessa pelataan, löytyy Suomen kaikki tyttöjen maajoukkueet kovimmalta tasolta. 

Räikkä on ollut mukana tyttöpuolen maajoukkuetoiminnassa 15 vuoden ajan. Perspektiiviä löytyy. Mitkä asiat selittävät tyttöjen nousun Euroopan kovimmalle tasolle?

- Pelaajien antropometria on muuttunut. Pelaajat ovat nyt pitkiä ja etenkin pitkäraajaisempia. Myös fyysiset valmiudet ovat menneet eteenpäin. 

- Yksi fakta on varmasti myös se, että monipuoliseen harjoitteluun on panostettu enemmän, mitä aiemmin. Silti meillä on Suomessa mahdollista kiristää ruuvia vielä, kun puhutaan 10–15-vuotiaista urheilijan aluista, Räikkä näkee.

 
5.9.2024 15:22 Sudenpennut

Euroopan mestareissa oli kolme pelaajaa Tampereen Pyrinnöstä: ”Itsekin pitää aina välillä käydä katsomassa pokaalia, että kaikki on totta”

Euroopan mestaruutta juhlineessa 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa oli kolme Tampereen Pyrinnön kasvattia. Alina Nikkilä, Iida Reunanen ja Senni Toljamo ovat pelanneet koko ikänsä samassa joukkueessa ja heidän pitkäaikaisina valmentajina ovat toimineet muun muassa Juuso Liljeroos ja Antti Nikkilä.

25.8.2024 00:23 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue on Euroopan mestari!

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kirjoitti suomalaiseen koripallohistoriaan uuden luvun voittamalla Ranskan EM-kisojen finaalissa 49-47 (32-25). Suomen koripallolle kyseessä oli sekä ensimmäinen mestaruus EM-tasolla että ensimmäinen mitali.

23.8.2024 22:21 Nuorten EM-kilpailut

Sudenpennut historiallisesti EM-finaaleihin! Italia kaatui välierissä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti Unkarissa pidettävien EM-kisojen välierissä Italian 52-61 (31-27). Loppuottelupaikka on Suomen nuorisomaajoukkueille jo nyt historiallinen, koska Suomi ei ole aiemmin saavuttanut mitalia A-divisioonan EM-kisoissa.

21.8.2024 22:15 Nuorten EM-kilpailut

Mitalipeleissä! Sudenpennut voitti emäntämaa Unkarin tyttöjen U16 EM-kisojen puolivälierissä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue eteni neljän parhaan joukkoon Unkarissa pidettävissä EM-kisoissa, kun Sudenpennut voitti emäntämaan puolivälieräottelussa 60-71 (26-29). Kyseessä on toinen kerta peräkkäin, kun Suomi on mitalipeleissä 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa.

21.8.2024 00:27 Nuorten EM-kilpailut

Sudenpennut sai puolustettua Puolan kumoon tyttöjen U16 EM-kisoissa ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue eteni kahdeksan parhaan joukkoon Unkarissa pidettävissä EM-kisoissa, kun Sudenpennut kaatoi Round of 16 -pelissä Puolan 53-47 (32-24). Suomi pelaa täten välieräpaikasta huomenna Unkaria vastaan klo 19:00.

18.8.2024 19:01 Nuorten EM-kilpailut

Sudenpennut kiri voittoon Sloveniaa vastaan ja nappasi lohkovoiton tyttöjen U16 EM-kisoissa

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen oli viisi minuuttia ennen loppusummeria 8 pistettä takana, mutta nousi 58-55 (28-28) voittoon Sloveniaa vastaan Unkarissa pidettävien EM-kisojen viimeisessä alkulohkopelissään. Suomi lähtee kolmen voiton myötä Round of 16 -vaiheeseen lohkoykkösenä.

17.8.2024 21:40 Nuorten EM-kilpailut

Sudenpennut kaatoi mielettömän joukkue-esityksen myötä Montenegron tyttöjen U16 EM-kisoissa

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti Unkarissa pidettävien EM-kisojen toisessa ottelussaan Montenegron 97-54 (41-20). Suomi pelaa täten alkulohkonsa ykkössijasta huomenna klo 14:00 Sloveniaa vastaan.

17.8.2024 00:10 Sudenpennut

Sudenpennut puolusti Belgian kumoon tyttöjen U16 EM-kisojen avausottelussaan

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloitti EM-kisansa Unkarissa maukkaasti, kun avausottelussa Sudenpennut kaatoi Belgian 57-68 (35-32). Suomi pelaa toisen ottelunsa huomenna klo 19:00 Montenegroa vastaan.

16.8.2024 11:33 Nuorten EM-kilpailut

Viimeistä viedään! Sudenpentujen maajoukkuekesän kruunaa tyttöjen U16 EM-kisat Unkarissa

Suomen nuorisomaajoukkueiden, Sudenpentujen, maajoukkuekesä lähenee loppuaan, kun viimeisenä arvokisaurakkansa aloittaa 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue. Sudenpennut aloittaa A-divisioonan EM-kisansa perjantaina 21:30 Belgiaa vastaan Unkarin Miskolcissa.

11.8.2024 00:08 Sudenpennut

Unkari vei Sudenpennuilta mahdollisuuden MM-kisapaikkaan tyttöjen U18 EM-kisoissa

Portugalissa pelattavissa 18-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa Suomi tulee pelaamaan huomenna sijoista 7-8, kun Unkari vei voiton Sudenpentujen nenän edestä toiseksi viimeisessä ottelussa 73-55 (30-20).

Näytä lisää vastaavia