1.8.2023 10:50 Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.
Alexander Madsen on sopeutunut rooliinsa Susijengin kokeneiden pelaajien joukossa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.
Yleisesti tunnustetun käsityksen mukaan koripalloilija saavuttaa uransa huippuvuodet 27-32-vuotiaana, jolloin hänen taitotasonsa saavuttaa lakipisteensä, mutta hänellä on jäljellä vielä aimo annos nuoruuden urheilullisuutta.
Tammikuussa 28 vuotta täyttänyt Alexander Madsen kuitenkin kokee, että hänen tapauksessaan parhaat vuodet koripalloilijana ovat vielä edessä.
- Mulla on ollut uralla sen verran paljon rikkonaisia vuosia, että en ole ihan päässyt sille tasolle, mitä olen itseltäni odottanut. Toisaalta haluan katsoa asiaa positiivisen kautta: mulla on mielestäni aika hyvä käsitys siitä, missä asioissa voin kehittyä ja kropassakin on vielä vaikka kuinka paljon jäljellä, ”Mädi” hymyilee.
Tshekeissä ja Espanjassa vietettyjen varhaisten ammattilaisvuosien jälkeen Madsen teki suuren kehitysharppauksen vuosina 2019–22, jolloin hän kuului Latvian suurseura VEF Riian voimahahmoihin Viron ja Latvian yhteisliigassa sekä FIBA:n Mestareiden Liigassa.
Seuraava kehitysharppaus nähtiin viime syksynä, kun Madsen teki läsnäolonsa tiettäväksi AEK Ateenan paidassa Kreikassa.
- Alkukausi Ateenassa oli todella lupaava. Koin löytäneeni oman paikan joukkueessa ja Euroopassa. Vaatimustaso oli äärimmäisen kova, pääsin pelaamaan monipuolisesti sekä nelos- että vitospaikalla ja pelasimme joukkueena vaihtelevia puolustustapoja. Se oli monella tapaa ihanteellinen asema, Madsen palaa loka-marraskuun 2022 tunnelmiin.
- Oltuani pari kuukautta loukkaantuneena sivussa en saanut enää ihan hirveästi mahdollisuuksia päästä rytmiin. Loppukevät kuitenkin jo helpotti. Haettiin esimerkiksi voitto kotona Panathinaikosia vastaan, koin olevani kentällä omieni joukossa ja pystyväni auttamaan joukkuetta. Se kokemus ikään kuin asetti raamit sille, minne minun on jatkossa tähdättävä.
Madsenin rakentaessa kansainvälistä seurajoukkueuraansa viimeksi kuluneen seitsemän kauden aikana on hän ollut Susijengissä paljon vartijana.
Kouvolan Poikien kasvatti teki Susijengi-läpimurtonsa kauden 2017–18 MM-karsintojen aikana Tuukka Kotin manttelinperijänä joukkueen korinalustan lukkona puolustuspäässä. Susijengissä kannettu vastuu näkyy nyt siinäkin, että yhtenä joukkueen kokeneimmista pelaajista Madsen on muiden kantavien ominaisuuksiensa lisäksi entistä enemmän johtaja kentällä.
- Koen edelleenkin opettelevani kommunikaatiota ja joukkuekavereille viestimistä. Oma pyrkimykseni on se, että kerron näkemykseni selkeästi ja lyhyesti, kuuntelen muita ja pyrin aina auttamaan kaveria. Tarkoitus on ylläpitää hyvää henkeä jengin tekemisessä ja pitää kommunikaatiokanavat auki, Madsen kertoo.
Susijengissäkin Madsen on tottunut monenlaisiin rooleihin. Seurajoukkuekauden aikaisissa karsintaotteluissa hän saattaa urakoida 20-25 minuuttia illasta iltaan Susijengin kantavana isona pelaajana, mutta hän pitää itse itselleen luontaisimpana tilanteena energian tuomisen vaihtopenkiltä.
- Siitä on keskusteltu paljon valmennuksen kanssa. Matsin ensimmäisten minuuttien aikana voin katsoa penkiltä, miten vastustaja reagoi mihinkin ja jos tulen kentälle vastustajan joukkuevirheiden ollessa täynnä, pääsen tuoreilla jaloilla sisään ja hakemaan helpot vaparit saman tien, hän kertoo.
- Totta kai pelaan sitä roolia, mitä joukkue multa tarvitsee. Samalla analysoin omaa pelaamistani koko ajan. Esimerkiksi EM-kisoissa olin aika paljon virhevaikeuksissa ja olen käyttänyt paljon aikaa sen miettimiseen, että miten voisin välttää niitä. Rohkenen kuitenkin olla sitä mieltä, että minusta on enemmän hyötyä jengille kentällä kuin penkillä.
Koko jengin tavoin Madsen on huomannut kesän kahden ensimmäisen harjoitusviikon aikana sen, että Susijengillä on hänen pelipaikallaan enemmän taitoa, urheilullisuutta ja kokoa kuin koskaan aikaisemmin. Entistä laajempi iso miehistö vapauttaa myös ”Mädin” peliä niin, että hän voi käyttää luontaista monipuolisuuttaan paremmin Susijengin hyödyksi. Asetelma muistuttaa monella tapaa Euroopan parhaita seurajoukkueita.
- Täytyy sanoa, että meidän treenit on muuttunut aika paljon. Meillä on pelissä sellaisia elementtejä, mitä Susijengillä ei perinteisesti vuosien aikana ole ollut. Voi sanoa, että on ollut aika kivaa ja vastustaja joutuu aika tarkkaan miettimään, miten meihin vastaa, hän hymyilee.
Viime syyskesän EM-kisoissa Madsen oli yksi yhdeksästä Susijengin arvokisaensikertalaisesta.
Kokemukset Prahan ja Berliinin EM-kentiltä jättivät Madsenin mieleen ikuisesti säilyvän muistijäljen. Ennen kaikkea ”Mädi” on käyttänyt aikaansa pohtien kaksijakoista puolivälieräottelua Espanjaa vastaan: kuinka lähellä jättiläisen kaataminen oli, mutta kuinka kauaksi se lopulta jäi.
- Tosi paljon olen miettinyt sitä, mitä olisimme voineet tehdä paremmin. Meillä kaikilla on edelleen sellainen fiilis, että Espanja olisi pitänyt klaarata. Tietenkin kaikki kunnia kuuluu Euroopan mestarille, mutta se matsi jäi isosti hampaankoloon, hän pohtii.
- Toisaalta Espanja-tappio oli arvokas kokemus siitä, kuinka pienestä kaikki voi olla kiinni. Oli myös aika opettavaista lähteä ensimmäistä kertaa uran aikana suoraan kisoista uuden jengin mukaan niin, että oli kaksi ja puoli viikkoa aikaa opetella uusi joukkue ja uusi systeemi. EM-kisoja tuli kaikkinensa prosessoitua tosi pitkään.
Alle kolmen viikon päästä Susijengi lähtee kirjoittamaan historiaa uudelleen, kun joukkue nousee Helsinki-Vantaalla Japania kohti vievään MM-kisakoneeseen. MM-kisojen häämöttäessä nurkan takana kertoo Madsen olevansa kunnossa ja motivoitunut.
- Tosi hyvää kuuluu. Olen kuntouttanut selkää rauhassa koko kesän ja olen saanut keskittyä kehittämään itseäni pelaajana ja koulimaan itseeni parhaaseen kuntoon MM-kisojen alkuun mennessä, Madsen kehuu.
- Pitkän kauden jälkeen keskityin antamaan selälle lepoa ja aloitin treenaamisen progressiivisesti. Selkä on tuntunut hyvältä ja nyt tavoitteena on saada ensiksi uran parhaat kisat ja sitten uran paras kausi.
Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Tampereen Nokia Areenalla Liettuan ja keskiviikkona 9.8. Espoo Metro Areenalla Viron. Liput otteluihin ovat myynnissä.
Valmentaja Daniel Jansson, 45, otti Saksan Bundesliigassa pelaavan Academics Heidelbergin ohjat käsiinsä viime kesänä. Joukkuetta povattiin sarjan häntäpäähän, mutta Jansson on siivittänyt joukkueensa sarjan kärkitaisteluun.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.