29.5.2024 06:53 Lahti Basketball Junioreiden kouluvierailut ovat oiva esimerkki siitä, kuinka suunnitelmallisella ja innostavalla toiminnalla voidaan lisätä lasten liikkumista ja kasvattaa samalla koripalloharrastajien määrää.
Lahti Basketballin Arttu Saarijärvi ja Satu Halla vierailivat huhtikuussa Kartanon peruskoululla Lahdessa esittelemässä koululaisille koripalloa.
Lahti Basketball Junioreiden jo vuosia johdonmukaisesti toteutetut kouluvierailut ovat osa laajempaa pyrkimystä herättää lasten innostus koripalloon ja liikuntaan yleisesti. Kouluvierailut tarjoavat alakoululaisille mahdollisuuden tutustua koripalloon hauskalla ja innostavalla tavalla.
Lahti Basketball Juniorit ry:ssä markkinointipäällikkönä toimiva Satu Halla kertaa, että Lahti Basketball on kehittänyt konseptia huolella ja soveltanut sitä menestyksekkäästi jo vuosien ajan.
– Vierailujen kohderyhmänä ovat pääosin 1.–5. -luokkalaiset. Yhden päivän aikana pyritään tavoittamaan koulusta mahdollisimman monta luokkaa – yleensä jokaiselle luokalle varataan noin 30 minuutin aikaikkuna, jotta lähes kaikki luokat pääsevät osallistumaan toimintaan. Ideaali ryhmäkoko on noin 25 lasta, mutta tarvittaessa suuremmatkin ryhmät onnistuvat, kun mukana on useampi vetäjä, kertoo Halla, joka on tänä keväänä vieraillut yhdeksässä koulussa ja liikuttanut siellä koriksen keinoin 1 100 lasta.
Kouluvierailujen konsepti on vuosien saatossa kehittynyt hyvin selkeäksi ja toimivaksi: aloitetaan tutustuen ja jutellen siitä, miksi liikunta on tärkeää. Sen jälkeen perehdytään koripalloon liikuntamuotona ja harjoitellaan joukkuepeliä, syöttämistä, pallonkäsittelyä ja heittämistä. Loppuhuipennuksena on heittokilpailu, jonka jälkeen keräännytään keskiympyrään varmistamaan kaikille hyvä loppufiilis, luvataan positiiviset Wilma-merkinnät ja annetaan kotiinviemisiksi mainoslappuset. Vierailun aikana on tärkeää rohkaista lapsia ja kehua pienistäkin onnistumisista, jotta kaikki tuntevat olonsa tärkeiksi ja huomioiduiksi.
Huhtikuussa Halla ja Lahti Basketballin edustusjoukkueessa pelaava Arttu Saarijärvi vierailivat Kartanon peruskoululla Lahdessa. 5. luokan opettaja Heta Arvaja on tyytyväinen päivän antiin. Hän näkee liikunnan hyödyt koulun arjessa konkreettisesti.
– Oli mukava saada heidät vetämään koripalloa meidän porukalle. Ote on innostava ja kannustava, oppilaat tykkäsivät kovasti. Oli mukava päästä myös itse seurailemaan vierestä oppituntia, ja kerätä pääpankkiin uusia ideoita liikuntatunteja varten, Arvaja sanoo.
– Liikunnalla on selvästi suuri merkitys koulun arjessa. Esimerkiksi juuri koristuokion jälkeen seuraavat oppitunnit sujuivat rauhallisissa merkeissä, ja oppilaiden oli helpompi keskittyä opiskeluun liikuntatuokion jälkeen. Liikunta toimii myös hyvänä ryhmäyttävänä toimintana, ja lisää siten yhteishenkeä oppilaiden kesken. Liikunta myös katkaisee sopivasti muun opiskelun sijoittuessaan päivän keskelle, ja oppilaat pääsevät sykettä nostamalla lataamaan akkuja muuhun toimintaan.
– Kouluvierailut ovat meille opettajille mukava tapa tutustuttaa lapsia eri lajeihin! Toki harjoittelemme oppitunneillakin erilaisia lajeja, mutta tuntuu aina erityiseltä saada lajin omia valmentajia käymään, ja tutustuttamaan samalla lapsia seuran toimintaan. Moni lapsi saattaakin saada kipinän uuden lajin aloitukseen. Teemme siis yhteistyötä seurojen kanssa oikein mielellämme!
Lahti Basketball Juniorit myös seuraa kouluvierailujen vaikutusta tarkasti. Uusien pelaajien ilmoittautumisia tarkastellaan alueellisesti ja seuran toimintaan liittyvien harrastajien tervetuloviestin yhteyteen liitetty kysely auttaa selvittämään, miten lapset ovat löytäneet koripallon. Tulokset ovat olleet rohkaisevia: jokaiselta vierailulta on saatu muutama uusi pelaaja, ja joskus jopa lähes 10 uutta harrastajaa yhdestä koulusta. Tämä on osaltaan kasvattanut nuorimpien ikäluokkien pelaajamääriä merkittävästi.
– Vierailujen aikana saadut palautteet ovat olleet erittäin positiivisia. Lapsilta saadaan paljon kiitosta, ja opettajat kertovat usein, kuinka arimmatkin oppilaat innostuvat osallistumaan. Erityisen palkitsevaa on nähdä, kuinka lasten asenteet muuttuvat tunnin aikana ja kuinka he löytävät liikunnan ilon. Parhaimpina hetkinä pidetään niitä, kun syrjään vetäytyvät lapset rohkaistuvat ja onnistuvat saamaan onnistumisen kokemuksia, Halla kertoo.
Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Nelihenkinen ryhmä kaarinalaisia koripallotoimijoita suuntasi lokakuussa Kataloniaan etsimään uutta oppia ja innoitusta seuran kehittämiseen. Kumppaniseura Joventut Badalonassa seuralla on vahva omistajuus valmennuksesta ja pelaajista, ja seuran yhteishenki on luja.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 96 stipendiä. Vuonna 2018 perustettu rahasto on tukenut 16 hakukierroksen aikana yli 1100 perhettä.
Uusi syksyllä käynnistyvä verkostomallinen koulutusohjelma tukee lasten valmennuksen kehittymistä Suomessa ja auttaa valmentajia seuratoiminnan arjessa. Valmentajahaku on auki 16.6. saakka.
Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.
Et ole yksin ja Aseman Lasten järjestämä tilaisuus on tarkoitettu lajiliittojen, urheiluseurojen ja muiden urheiluorganisaatioiden toimijoille sovittelusta keinona nuorten konfliktien ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään Teamsissa 13.12. klo 10:30-12:00.
Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.
Seuratoiminnan kehittämistuki on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama avustus lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Vuoden 2024 haku on käynnissä 1.-30.11.2023. Seuratukea haetaan Suomisport-palvelun kautta.