1.12.2020 09:47 Unified-koripallossa kehitysvammaisten urheilijoiden rinnalla urheilevat vammattomat partneripelaajat. Entiset Korisliiga-pelaajat Lotta Aaltonen ja Asta Leinonen kertovat, miten he ovat päätyneet partneripelaajiksi ja mikä Unified-koripallossa viehättää.
Vantaalainen PuHu on yksi Suomen kehitysvammaisten koripallon pioneereista, joten ei olekaan ihme, että sekä Aaltosen että Leinosen Unified-historian alkumetrit sijoittuivat kaudella 2013/14, jolloin molemmat heistä pelasivat ykkösdivisioonaa Puhuttarissa.
– Jos en väärin muista, niin olimme Astan kanssa vierailemassa samoissa Unified-joukkueen treeneissä. Se tuntui todella hauskalta, Aaltonen muistelee.
– Itsellä on myös muistikuva, että olimme samoissa treeneissä. Ensimmäiset pelit taas pelasinm kun lähdin pyynnöstä mukaan peleihin, täydentämään joukkuetta. Sittemmin lähdin toimintaan kokonaan mukaan, nykyään HNMKY:n Unified-joukkueessa pelaavat Leinonen kertoo.
Unified-koripallossa partneripelaajien ainoa rajoitus on, etteivät he saa olla dominoivia pelaajia kentällä.
– Partneripelaajat eivät ole valmentajia tai avustajia, vaan tasavertaisia joukkueen jäseniä. Treeneissä partnerit treenaa ihan normaalisti muun joukkueen kanssa, valmentaja hoitaa valmentamisen. Me koitamme kentällä johtaa peliä ja luoda paikkoja, Aaltonen kertoo.
– Se on ihan sama kuin pelaisi missä tahansa joukkueessa, mutta tietyt osa-alueet nostavat enemmän päätään: pelin ohjaaminen ja onnistumisista iloitseminen, Leinonen sanoo.
Aaltonen ja Leinonen ovat molemmat pelanneet jo seitsemisen vuotta Unified-koripalloa. Mikä Unified-koripallossa heitä viehättää?
– Se on juuri ne onnistumiset ja iloinen meininki. Myös yksilöiden kehittyminen ja joukkueen kehittyminen, mitä näkee kauden aikana, on mahtavaa, Leinonen kiteyttää.
– Se on todella palkitsevaa ja antoisaa. Monet ihmiset sanoo, että onpa hienoa, että olen toiminnassa mukana. He näkevät, että teen hyvää muille, mutta itselleni tämä antaa enemmän. Olen saanut paljon uusia ystäviä ja uutta näkökulmaa, miten asioihin voi suhtautua, Aaltonen aloittaa.
– Pelissä on aitoja tunteita. Kun tulee onnistumisia, niin koko joukkue tuulettaa ja vastaavasti pettymyksiä oppii käsittelemään. Sen olen siirtänyt myös perinteiseen koripalloon, että osaa olla kannustavampi ja nauttia hetkistä joukkueen kanssa.
Lisätietoja Unified-koripallosta:
Ulla Karlsson
044 556 7776
ulla.karlsson@basket.fi
28.11.-6.12.2020 vietetään kansainvälistä Special Olympics koripalloviikkoa.
Special Olympics on kehitysvammaisten kansainvälinen urheilujärjestö. Suomessa Special Olympics Finlandin alaisuudessa toimii yli 20 lajia. Unified-koripallo on yksi Special Olympics lajeista. Unified-koripallossa kaikenikäiset kehitysvammaiset tai muuta erityistä tukea tarvitsevat urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Lähde rohkeasti kokeilemaan Unified-koripalloa urheilijana tai partnerina!
Vantaan PuHu Juniorit -koripalloseura on saanut Suomen Paralympiakomitean ja Alkon yhdessä myöntämän, 1500 euron arvoisen Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä. Stipendi luovutettiin seuralle naisten I divisioonassa pelaavien Puhuttarien kotiottelun yhteydessä perjantaina 20.12. Vantaan Energia-Areenalla.
Unified-koripallossa kehitysvammaiset sekä muut erityistä tukea tarvitsevat urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. LePyn Unified toiminnan kasvaessa haemme lisää partneripelaajia joukkoomme. Tässä on ryhmä josta saat koristreenien lisäksi taatusti hyvän mielen.
Koripalloliitto järjestää Unified-koripallon valmentajakoulutuksen Pähkinärinteen koululla 28.-29.9.2024. Ilmoittautuminen on avoinna torstaihin 19.9. saakka.
UBT Citta di Treviso -turnaus järjestetään ensimmäistä kertaa kansainvälisenä. Seurajoukkueille suunnattuun turnaukseen osallistuu joukkue Suomesta, joka on koottu eri seurojen pelaajista.
Special Olympics unified-koripallon päiväleiri järjestetään lauantaina 25.5.2024 Pirkkolahallissa Helsingissä.
Sisusudet kaatoi finaalissa Egyptin 26–16 voittaen 2. divisioonan mestaruuden Berliinissä käydyissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa. Kisamatkasta muodostui joukkueelle ikimuistoinen.
Koriskauden 2022-23 parhaat on valittu. Nuorten sarjojen sekä Seurapalveluyksikön palkittavat ovat vastaanottaneet palkinnot henkilökohtaisesti seurojen tapahtumissa kevään ja kesän aikana. Löydät listan kaikista palkituista sivun alaosasta.
Suomella on Saksassa maailmankisoissa mukana naisten Unified-koripallojoukkue. Suomesta matkassa on kaikkiaan 65 urheilijan joukkue, Sisujengi. Special Olympics -maailmankisat ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma.
Kaudella 2023-24 Koripalloliiton sarjanhallinnan käyttöliittymiä on edelleen olemassa kaksi; tilastointia vaativat sarjat hallinnoidaan vanhemmassa FIBA Organizer -sarjanhallintaympäristössä. Kaikki muut sarjat hallinnoidaan jo tutuksi tulleessa eLSA-sarjanhallintajärjestelmässä.
Special Olympics -koripallossa vietetään Euroopan Basketball Weekiä 26.11.–4.12. Koripalloliitto rohkaisee kaikkia toiminnasta kiinnostuneita olemaan yhteydessä Unified-toimintaa järjestäviin seuroihin.