EuroBasket 2025 -vapaaehtoisten infosivut

EuroBasket25-vapaaehtoisten tietopaketit

Vapaaehtoiset tekevät kisat – ilman teitä ei ole kisoja! Vapaaehtoisena pääset osaksi kansainvälisen tapahtuman järjestelyjä. Saat hienoja kokemuksia ja uusia tuttavuuksia, pääset osaksi mukavaa tiimityötä sekä saat monipuolista ja kansainvälistä työkokemusta. Tältä sivulta löydät tärkeää tietoa kisatapahtumasta ja vapaaehtoisena toimimisesta.

Tee näin:

Kisojen aikana näille sivuille päivitetään tärkeitä ja ajankohtaisia asioita ja esitellään vapaaehtoistiimejä ja heidän tehtäviään ja paljon muuta. Pysy kuulolla!

** ** **

Muista: EuroBasket25-kisojen järjestäjinä toimivat kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) ja Suomen Koripalloliitto. Me kaikki olemme osa suomalaista korisyhteisöä ja EuroBasket25-kisojen kisaorganisaatiota. Me myös edustamme suomalaista korisyhteisöä ja kisojen kisaorganisaatiota. Toimitaan kaikki yhdessä ja hyvällä asiakaspalveluasenteella: tehdään kisakävijöille, joukkueille ja meille kaikille iloinen ja onnistunut kisatapahtuma!

** ** **

Aikajana

Tsekkaa, missä nyt mennään ja mitä tapahtuu seuraavaksi!

Vapaaehtoisten tietopaketti 1

Vapaaehtoisten tietopaketti 1 PDF

Aiheina:

  • Perustietoa kisoista
  • Vapaaehtoistiimit ja kisaorganisaatio (LOC)
  • Akkreditointi, vaatteet ja Nysse
  • Vaparivuorot, ruokailut ja turvallisuus
  • Vaparikatsomo ja fanitus

Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus! 

  • Tule mukaan vapaaehtoisten koulutuksiin ja sitoudu tekemään työtehtäväsi parhaan kykysi mukaan.
  • Pidä kiinni sovituista ohjeista, säännöistä ja sopimuksista.
  • Muista: kaikkea ei tarvitse ja voi tietää, mutta asioista voi aina ottaa selvää!
  • Toimitaan kaikki yhdessä reilun pelin sääntöjen mukaan, tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti
  • Kiusaamiselle ja häirinnälle on nollatoleranssi.
  • Nautitaan hommista ja tapahtumasta, muistetaan hymyillä :)

Kisoissa vapaaehtoisia noin 400, vapaaehtoistiimejä yli 15. Tiiminvetäjät tietävät ja tuntevat käytännöt ja ohjaavat toimintaa.
Me kaikki olemme osa suomalaista korisperhettä ja EM-kisojen kisaorganisaatiota. Me myös edustamme suomalaista korisyhteisöä ja EM-kisojen kisaorganisaatiota. Meiltä kaikilta odotetaan luotettavuutta, täsmällisyyttä, oma-aloitteellisuutta ja joustavuutta.

Perustietoa kisoista

Peliareena ja harjoitushalli

Pelihallina toimii Tampereen Nokia Arena (eng. Deck Arena), johon mahtuu reilut 12 000 katsojaa. Arenan virallinen osoite on Kansikatu 3, 33100 Tampere. Halli sijaitsee Tampereen keskustassa, lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta ja monista muista kohteista. Hallikartta ja kulkureitit julkaistaan myöhemmin. Harjoitushallina toimii Kauppi Sports Center, Kuntokatu 17, 33520 Tampere.

Virallinen Fan Zone

Kisojen virallinen Fan Zone on kaikille avoin ja maksuton alue. Se sijaitsee lähellä Nokia Arenaa, rautatieaseman kupeessa. Alueella on mm. katsomoteltta ja iso screeni, koriskentät, aktiviteettejä, lasten puuhapiste, ravintolapalveluita, narikka ja EA-piste. Fan Zone on avoinna pelipäivinä klo 12–01.

Tapahtumatori

Tampereen tapahtumatori sijaitsee Tampereen Keskustorilla. Alueella on kesäterassi ja iso screeni, koriskenttä ja paikalliset korisseurat, aktiviteettejä, Susi Fan Shop sekä Korisliiton vastuullisuushanke Unified Through Basketball. Tapahtumatorin aktiviteetit ja infopiste ovat avoinna 20.8.–3.9. päivittäin klo 12–21.

Joukkueet

Tampereella pelataan yksi kisojen neljästä alkulohkosta (lohko B). Muut alkulohkot pelataan Limassolissa (Kypros), Katowicessa (Puola) ja Riikassa (Latvia). Alkulohkot pelataan 27.8.–3.9.2025 välisenä aikana, pelipäivät ovat keskiviikko 27.8., perjantai 29.8., lauantai 30.8., maanantai 1.9. ja keskiviikko 3.9. Jatkopelit ja finaalit pelataan Riikassa 6.–14.9.

Tampereen lohkossa pelaavat Suomen joukkueen lisäksi Saksa, Iso-Britannia, Ruotsi, Liettua ja Montenegro.

Peliaikataulut

Jokaisena pelipäivänä pelataan kolme ottelua. Kaksi päivällä (ns. päiväsessio) ja yksi illalla (ns. iltasessio). Päiväsession pelit alkavat aina klo 13.30 ja klo 16.30. Suomi pelaa omassa alkulohkossaan aina iltasessiossa, pelit alkavat klo 20.30.

Haluatko tutustua tarkemmin alkulohkoihin tai kisa-alueisiin? Katso koulutustallenne tai lue lisää vapaaehtoisten tietopaketti 1 PDF-versiosta.

Maskotti Marky Mark

Kisojen maskotti Marky Mark on ketterä kuin jänis ja juonikas kuin kettu!

 

 

 

 

 

 

Vapaaehtoistiimit ja kisaorganisaatio

Kisoissa toimii yli 15 vapaaehtoistiimiä:

  • Kaikkien toimintojen selkärankana toimivat tiimit ovat kisatoimisto, rakentaminen ja kunnossapito, akkreditointi, catering ja lounge sekä vastuullisuus.
  • Joukkueiden, FIBA:n ja otteluiden tukena toimivat tiimit ovat attaseat, hotelli-info, kuljetus, service team, kenttätiimi (mopparit), tallennepalvelu sekä viestintä- ja mediapalvelut.
  • Katsojien ja vieraiden palveluista huolehtivat asiakasoppaat, lipunmyynti, VIP- ja kutsuvieraspalvelut, EA-hoitajat, järjestyksenvalvonta, Fan Zone sekä tapahtumatoritiimi.

Tiiminvetäjät tietävät ja tuntevat käytännöt ja ohjaavat toimintaa. Yhdessä kisaorganisaatio (LOC) ja vapaaehtoiset huolehtivat siitä, että joukkueilla ja pelaajilla on työrauha ja että olosuhteet ovat parhaat mahdolliset upeiden ja tasokkaiden otteluiden pelaamiseen!
Haluatko tutustua organisaatioon tarkemmin? Lue lisää vapaaehtoisten tietopaketti 1 PDF-versiosta.

Akkreditointi, vaatteet ja Nysse

Akkreditointi

Akkreditointikortti on kulkulupa, joka oikeuttaa kulkemaan tapahtuma-alueella korttiin merkityillä alueilla. Akkreditointikortin saavat mm. kaikki joukkueet, erotuomarit, FIBA:n edustajat, kisaorganisaatioon kuuluvat henkilöt, vapaaehtoiset ja median edustajat.  Akkreditointikortti oikeuttaa sinut siis liikkumaan tehtäviisi kuuluvilla alueilla, jotka on merkitty korttiin numeroilla ja kirjaimilla. 

Akkreditointikortti tarkastetaan aina kun tulet sisään halliin ja myös monissa paikoissa hallin sisällä. Kortti tulee pitää kaulassa ja näyttää aina kun sitä pyydetään. Akkreditointikortti on henkilökohtainen eikä sitä saa luovuttaa toisen henkilön käyttöön. Kortin katoamisesta tulee heti ilmoittaa tiiminvetäjälle ja akkreditointitoimistoon. Älä kuvaa akkreditointikorttiasi! Kortin kuvaa, kopiota tai tietoja ei saa julkaista sosiaalisessa mediassa.

Akkreditointikorttiin tarvittava valokuva on:

• Selkeästi rajattu kasvokuva
• Otettu suoraan edestäpäin
• Tausta tasainen valkoinen tai vaalea
• Päässä ei saa olla hattua, lippistä, aurinkolaseja tai muuta ylimääräistä. Silmälasit ovat ok!
• Voit lähettää kuvasi etukäteen (volunteer@basket.fi)
• Sinusta voidaan ottaa kuva myös akkreditointitoimistossa kun haet korttisi. Se kuitenkin hidastaa kortin hakua, joten on fiksumpaa lähettää kuva jo etukäteen.
 

Alla esimerkki oikeanlaisesta akkrekuvasta ja muutama sellaisista, joita ei voida hyväksyä korttiin.

Käy hakemassa akkreditointikorttisi henkilökohtaisesti akkreditointitoimistosta hyvissä ajoin ennen ensimmäistä työvuoroasi. Akkreditoinnin hakua varten sinulla tulee olla mukana kuvallinen henkilökortti: henkilöllisyystodistus, ajokortti, passi, kuvallinen Kela-kortti tai muu vastaava. 

Akkreditointitoimisto sijaitsee Nokia Arenalla.
Se on avoinna:

Su 24.8.    klo 8-22                
Ma 25.8.   klo 8-22
Ti 26.8.     klo 8-22                              
Ke 27.8.   klo 8-22
To 28.8.    klo 12-16
Pe 29.8.   klo 12-20.30
La  30.8.   klo 12-20.30
Su 31.8.    klo 12-16
Ma 1.9.     klo 12-20.30
Ti  2.9.      klo 12-16
Ke 3.9.     klo 12-20.30

Vaatteet ja varusteet

Kaikki vapaaehtoiset saavat työtehtävissä käytettäväksi kaksi vaaleansinistä Niken kisa-t-paitaa. Varustepakettiin kuuluu myös kassi ja juomapullo. Tehtävistä ja tiimistä riippuen vapaaehtoiset saavat myös muita varusteita. Alaosan tulee olla siisti ja väriltään tumma. Sopivia alaosia ovat esimerkiksi mustat tai tummansiniset pitkät housut, siistit collegehousut tai farkut, shortsit tai hame. Shortsien ja hameen pitää olla polveen asti ulottuva, ei minimittainen. Alaosassa ei saa olla näkyvästi esillä muita urheilubrändejä tai merkkejä. Pieni merkki tai logo on ihan ok.

Tiiminvetäjät ja kisaorganisaation tunnistat kirkkaansinisistä paidoista.

Vaatteet ja varusteet voi noutaa vapariloungen vaatepisteeltä la 23.8. alkaen. Lisää tietoa oman tiimisi varusteista saat tiiminvetäjältäsi tai kisatoimistosta.

Nysse

Näissäkin kisoissa liikenne aiheuttaa suurimman osan ympäristöpäästöistä. Myös sinä voit vaikuttaa ja toimia ympäristöystävällisesti! Nokia Arenalle on helppoa tulla julkisilla liikennevälineillä, kävellen tai pyöräillen. Vapaaehtoiset saavat Nysse-matkakortin, joka on voimassa A, B ja C -vyöhykkeillä kaikissa busseissa ja ratikoissa. Saat matkakortin samalla kun haet akkreditointisi. Matkakortti on voimassa 4.9. saakka.
Nokia Arenan lähistöllä ei ole juurikaan parkkipaikkoja. Jos tulet kauempaa, voimme vinkata erilaisista pysäköintimahdollisuuksista ja liityntäliikenteestä. Kysy lisää kisatoimistosta.

Vaparivuorot, ruokailut ja turvallisuus

Vuorot

Vapaaehtoisvuorot järjestetään tiimikohtaisesti. Jotkut aloittavat kisahommat jo 20.8., toisilla ensimmäinen työvuoro on vasta ensimmäisenä pelipäivänä 27.8. tai sen jälkeen.

Muista:

  • Saavu työvuoroosi ajoissa, jotta olet valmiina tehtäviisi vuoron alkaessa.
  • Jos sairastut, ilmoita siitä mahdollisimman pian tiiminvetäjällesi tai vapaaehtoispäällikölle.
  • Tiiminvetäjäsi jakaa tehtävät ja tietää, mitä käytännössä tehdään ja missä tärkeysjärjestyksessä.

Tehtäviä ja vuoroja voidaan sopia myös joustavasti, keskustele asiasta aina ensisijaisesti oman tiiminvetäjäsi kanssa. Jos haluat, voit kysellä mahdollisuutta tehdä muita hommia oman tiimin tehtävien lisäksi. Ota yhteyttä kisatoimistoon, jos haluat lisää vaparitehtäviä tai jos jokin tietty homma kiinnostaisi.

Ruokailut ja lounge

Vapaaehtoisten oma taukopaikka eli lounge löytyy Nokia Arenan alimmasta kerroksesta (nollakerros, ”harkkahalli”). Loungessa tarjoillaan kahvia, teetä ja pientä purtavaa kaikkina päivinä, aamusta iltaan. Loungessa voit käydä lepuuttamassa jalkojasi ja juttelemassa muiden vapareiden kanssa silloin, kun sinulla on tauko työtehtävistäsi. Loungetiloissa on lokerikot, joissa voit tarvittaessa säilyttää tavaroitasi. Lokerikon avaimen saa kisatoimistosta yhden päivän ajaksi kerrallaan. Lokerikoita on rajattu määrä. Voit tuoda loungeen oman kahvi- tai teekuppisi: toimitaan vastuullisesti ja säästetään kertakäyttökuppien käyttöä vain sellaisiin päiviin ja hetkiin kun se on pakollista.

Vapaaehtoisten ja kisaorganisaation ruokailut järjestetään Nokia Arenan viereisessä TAKK:n talossa, Juveneksen ravintola Ratamossa. Ravintolaan on lyhyt 80 metrin kävelymatka hallin nollakerroksesta. Lämmin ruoka kuuluu kaikille yli 6 tuntia kestävien työvuorojen aikana. Ruokailuita on kaksi päivässä: lounas ja iltaruoka. Ruokalipukkeen saat omalta tiiminvetäjältäsi.
Kaikki erityisruokavaliotarpeet otetaan huomioon. Tarjolla on aina:

• Salaattipöytä
• Useampia kotiruokavaihtoehtoja
• Kasvisruokaa
• Leipä ja levite
• Ruokajuoma (vesi, mehu)

Puutumme kiusaamis- ja häirintätapauksiin! 

Kisoilla on omat Turvallisemman tilan periaatteet, jotka koskevat vapaaehtoisia ja koko organisaatiota.

Periaatteet ovat:

  • Kunnioita kaikkia.
  • Älä oleta, älä syrji.
  • Ole osallistava ja kannustava.
  • Ota vastuu.
  • Puutu häirintään ja epäasialliseen käytökseen.

Tarkat Turvallisemman tilan periaatteet jaetaan kaikkien luettavaksi. Ne sisältävät toimintaohjeen miten puututaan mahdollisiin tilanteisiin. Kisojen häirintäyhdyshenkilönä toimii vapaaehtois- ja vastuullisuuspäällikkö Jaana Helminen. Käytössä myös Koriskokemus-kanava, jonka kautta voi kertoa ajatuksistaan anonyymisti.

Katsomoon, vapareille ja kaikille muillekin otetaan käyttöön Koriskatsomon pelisäännöt. Pelisäännöt käännetään kaikkien osallistuvien maiden kielille ja otetaan myös osaksi Katsojen opas –lehdykkää.

Koriskatsomon pelisäännöt

  1. Olemme positiivisia ja keskitymme vain kannustamiseen.
  2. Jätämme pelaajien ohjeistamisen valmentajille.
  3. Emme huutele tuomareille, valmentajille tai vastustajille.
  4. Rasismille ja kiusaamiselle on ehdoton nollatoleranssi.

Vaparikatsomo ja fanitus

Vaparikatsomo

Nokia Arenalle on rajattu erillinen pieni katsomon osa, johon vapaaehtoiset voivat mennä katsomaan pelejä omien työtehtävien salliessa. Katsomopaikkoja on siis rajoitetusti ja mahdollisella näkörajoitteella emmekä voi luvata kenellekään tiettyä paikkaa tai tiettyä peliä, jolloin katsomoon olisi varma pääsy.

Vapaaehtoisten loungessa näkyy tv-lähetys otteluista ja siellä voi katsoa peliä vaparikavereiden ja -tuttujen kanssa. Suomen pelien kannustusjoukkoja löytyy myös runsaasti Fan Zone –alueelta ja tapahtumatorilta, joissa molemmissa on isojen screenien ja Susijengi-fanien lisäksi myös paljon aktiviteettejä ja ruoka- ja juomapisteitä.

Vapaaehtoisena ollaan töissä, vapaa-ajalla ollaan faneja

Urheilussa ollaan tunteella mukana ja isoissa kisoissa ollaan isolla tunteella mukana. Meidän kaikkien ykköstehtävänä on luoda kaikille joukkueille parhaat mahdolliset olosuhteet pelata parhaalla mahdollisella tavalla. Varmistetaan joukkueiden työrauha!

Muutama tärkeä ohje:

• Työtehtävissä ei pyydetä eikä oteta selfieitä pelaajien kanssa
• Työtehtävissä ei pyydetä pelaajilta nimmareita paitoihin tai mihinkään muuhunkaan
• Älä kerro kulissien takaisista tapahtumista tai yksityiskohdista somessa tai muuten.
• Pukukoppikäytävillä kuvaaminen on kielletty kaikissa tilanteissa.

Omasta vapaaehtoistyöstäsi saat kertoa somessa tai jos sinulta siitä kysytään. Voit kertoa, miksi olet kisoissa mukana, mitä olet kisoissa tehnyt, kuinka kivaa meillä on ollut, jne. Kisajärjestelyjä koskevat kyselyt ohjataan päätoimiselle kisaorganisaatiolle eli ensisijaisesti omalle tiiminvetäjällesi, joka välittää kysymykset tai tiedustelut eteenpäin oikealle taholle.
** ** ** ** **

Vapaaehtoisten tietopaketti 2

Vapaaehtoisten tietopaketti 2 PDF

Aiheina:

  • Some ja muu viestintä
  • Turvallisuusohjeet
  • Vapaaehtoisten vakuutus
  • Vinkkejä ja etuja
  • Työtodistus

** ** **

Some ja muu viestintä

Muista nämä perusohjeet:

  • Älä julkaise somessa kuvia omasta akkreditointikortistasi: se on henkilökohtainen kulkulupasi.
  • Työtehtävissä ei pyydetä eikä oteta selfieitä pelaajien kanssa
  • Työtehtävissä ei pyydetä pelaajilta nimmareita paitoihin tai mihinkään muuhunkaan
  • Älä kerro kulissien takaisista tapahtumista tai yksityiskohdista somessa tai muuten.
  • Pukukoppikäytävillä kuvaaminen on kielletty kaikissa tilanteissa.
  • Vain viestintä- ja mediatiimiläiset voivat erikoisluvalla kuvata ja julkaista materiaalia kulissien takaa.

Omasta vapaaehtoistyöstäsi saat kertoa somessa tai jos sinulta siitä kysytään. Kerro, miksi olet kisoissa mukana, mitä olet kisoissa tehnyt, kuinka kivaa meillä on ollut, mitä olet oppinut ja miksi kannattaa tulla mukaan vaparihommiin! Me myös teemme juttuja ja artikkeleita vapaaehtoisista, joten voi olla että juuri sinua pyydetään haastatteluun. Siitä saa toki kieltäytyä, jos siltä tuntuu.

Kisajärjestelyjä koskevat kyselyt

Kisajärjestelyjä koskevat kyselyt ohjataan päätoimiselle kisaorganisaatiolle eli ensisijaisesti omalle tiiminvetäjällesi, joka välittää kysymykset tai tiedustelut eteenpäin oikealle taholle. Kisojen viestinnästä ja mediasuhteista vastaa Mika Mäkelä. Lipunmyyntiä ja kisojen kokonaistaloutta kommentoivat vain pääsihteeri Ari Tammivaara tai lipunmyynnistä vastaava Hanne Pirkola, turvallisuusasioista vastaa turvallisuuspäällikkö Jari Luomi. Jos kysymykset tai tiedustelut koskevat vapaaehtoistoimintaa, voit ohjata ne suoraan vastuullisuus- ja vapaaehtoispäällikkö Jaana Helmiselle. Myös kisatoimisto auttaa pulmatilanteissa: jos et tiedä, keneen ottaa yhteyttä etkä saa tiiminvetäjääsi kiinni, soita tai tule käymään kisatoimistossa.

Kriisin sattuessa

Kriisiviestintää hoitaa kisaorganisaatio ja medialle asioita kommentoivat vain pääsihteeri Ari Tammivaara tarvittavien asiantuntijoiden avustuksella. Älä siis kommentoi medialle tai yleisölle mahdollisia kriisitilanteita, vaan ohjaa kyselyt tai kommentit eteenpäin. Poliisi ja pelastuslaitos tiedottavat omaan toimintaansa liittyvistä asioista tarvittaessa. Kukin joukkue tiedottaa itse joukkueeseen ja sen pelaajiin liittyvistä asioista ja FIBA kansainväliseen koripalloliittoon liittyvistä asioista.

Turvallisuusohjeet

Kaikkien osallistujien turvallisuus on tärkeää! Noudatamme voimassa olevia turvallisuusmääräyksiä ja suosituksia. Näin isossa yleisötapahtumassa on Koripalloliitto vastuullisena järjestäjänä huolehtinut turvallisuusratkaisuista lain edellyttämällä tavalla. Tapahtuman turvallisuusorganisaatio vastaa ensisijaisesti tapahtuman turvallisuudesta, mutta kaikkien apua tarvitaan onnistuneen asiakastapahtuman luomiseen.  Siksi jokainen tapahtumassa työskentelevä henkilö on omalta osaltaan vastuussa myös tapahtuman turvallisuudesta.

Keneltäkään ei odoteta sankaritekoja, mutta olemalla valpas ja toimimalla ennalta annettujen ohjeiden pohjalta, voi pelastaa jopa ihmishenkiä. Mikäli havaitset puutteita turvallisuudessa, ilmoita siitä välittömästi tiiminvetäjälle tai turvallisuushenkilöstölle. Jos et ole varma, onko puute merkityksellinen, ilmoita siitä silti.

Ota aina tarvittaessa yhteyttä turvaorganisaation tilannekeskukseen, saat puhelinnumeron tiiminvetäjältäsi juuri ennen kisojen alkua. Saat yhteystiedot ja apua myös kisatoimistosta, Nokia Arenan nollakerros, vaparilougen vieressä.

Pysy tarkkana

Työskennellessäsi omalla työpisteelläsi tai kiertäessäsi alueella, kiinnitä huomiota esimerkiksi seuraaviin seikkoihin:

  • Onko yleisön joukossa uhkaavasti tai aggressiivisesti käyttäytyviä henkilöitä?
  • Onko yleisön joukossa päihtymyksen takia itselleen tai muille vaaraa aiheuttavia henkilöitä?
  • Onko yleisön joukossa huonovointisia tai itsensä loukanneita henkilöitä?
  • Näkyykö tiloissa ns. “isännättömiä” kantamuksia (laukut, laatikot tms. esim. yksinäinen reppu WC:n nurkassa)?

Jos havaitset yllä mainittuja seikkoja tai muuta normaalista poikkeavaa, ilmoita siitä turvallisuushenkilöstölle tai tilannekeskukseen.

Tarkemmat turvallisuusohjeet

Uhkaava henkilö

Kohdatessasi uhkaavan henkilön pyri hälyttämään välittömästi turvallisuushenkilöstöä paikalle.

Mikäli joudut uhkaavan henkilön kanssa tekemisiin, huomioi seuraavaa:

  • Varmista mahdollisuutesi paeta tilanteen kärjistyessä
  • Osta itsellesi aikaa myötäilemällä ja kuuntelemalla
  • Älä väittele
  • Älä provosoi tai provosoidu
  • Malta mielesi

Sairaskohtaus tai tapaturma

Jos oletat henkilön saaneen sairaskohtauksen tai loukkaantuneen tapaturmaisesti, ilmoita tapahtuneesta heti turvallisuushenkilöstölle, jotta oikea ja ensimmäinen apu saapuisi mahdollisimman pikaisesti.

Tämän jälkeen toimi seuraavasti:

1. Selvitä mitä on tapahtunut

  • Kysy henkilöltä itseltään, jos hän on tajuissaan
  • Jos henkilö on tajuton, kysy sivullisilta
  • Ohjaa liikkumaan kykenevä avun tarpeessa olija suoraan tapahtuman ensiapupäivystyspisteeseen. Jos itse tarvitset ensiapua, toimi samoin.
  • Tarvittaessa järjestyksenvalvojat ohjaavat perille.

2. Tarkasta tajunnan taso ja hengitys

  • Yritä herättää tajuton henkilö, mutta ei kovakouraisesti
  • Tarkasta hengitys

3. Hälytä ambulanssi 112

  • Jos henkilö ei hengitä tai ei herää yrityksistä huolimatta
  • Soita hätäpuhelu itse, jos voit
  • Kerro mitä on tapahtunut 
  • Vastaa kysymyksiin
  • Toimi annettujen ohjeiden mukaisesti
  • Hätäpuhelun jälkeen informoi välittömästi tilannekeskusta tapahtumasta. Tilannekeskus antaa ohjeet jatkotoimenpiteistä.

4. Elvytä

  • Turvaa peruselintoiminnot ensihoitajien saapumiseen saakka
  • Turvallisuushenkilöstö ottaa paikalle saavuttuaan johtovastuun ensihoitajien saapumiseen saakka
  • Turvallisuushenkilöstö järjestää myös ensihoitajien opastuksen kohteelle
  • Älä poistu paikalta ennen lupaa, koska sinulla saattaa olla ensiarvoisia tietoja

Tulipalo

Jos havaitset savua tai muuta tulipaloon viittaavaa, ilmoita heti havainnostasi turvallisuushenkilöstölle, jotta saat pikaisesti lisäapua pelastamiseen ja alkusammutukseen. 

Tämän jälkeen toimi seuraavasti:

1. Varoita vaarassa olevia

  • Varmista, ettei henkilöitä ole vaaravyöhykkeellä tai palavassa rakennuksessa

2. Hälytä pelastuslaitos 112

  • Mikäli turvallisuushenkilöstö on saapunut jo paikalle he hoitavat hälyttämisen. Varmista kuitenkin turvallisuushenkilöstöltä, että pelastuslaitokselle on ilmoitettu.

3. Aloita alkusammutus

  • Toimi oman osaamisesi pohjalta. Älä yritä tehdä sankaritekoja.
  • Turvallisuushenkilöstö ottaa paikalle saavuttuaan johtovastuun pelastuslaitoksen saapumiseen saakka ja järjestää pelastuslaitoksen opastuksen kohteelle.
  • Älä poistu paikalta ennen lupaa, koska sinulla saattaa olla ensiarvoisia tietoja.

Vapaaehtoisten vakuutus

Tapaturman sattuessa sinulle tai toiselle vapaaehtoiselle, ota välittömästi yhteys ensiapuun ja ilmoita asiasta omalle tiiminvetäjällesi tai kisatoimistoon. Vapaaehtoiset kuuluvat OP Pohjolan Tuplaturva-vakuutuksen piiriin työtehtäviensä aikana. Kisatoimistossa tiedetään tarkasti, miten vahinkotilanteissa toimitaan. Voit lukea vakuutuksesta lisää täältä: Tuplaturva 2025: Liikunnan toiminnanvastuu ja vapaaehtoistyöntekijöiden tapaturmavakuutus. Huomioi, että vakuutus ei korvaa omasta huolimattomuudesta tai tahallisesta tuottamuksesta aiheutuneita vahinkoja.

Vinkkejä ja etuja

Kaikki vapaaehtoiset saavat Nysse-matkakortin, ruokaa ja välipalat sekä paljon muita etuja. Mutta kisojen ulkopuolella Tampereella on paljon nähtävää ja koettavaa!

Suosittelemme lataamaan Tampereen oman maksuttoman sovelluksen puhelimeen. Tampere.Finland-sovelluksesta löytyy muun muassa tapahtumakalenteri, vinkkejä nähtävyyksistä ja ulkoilupaikoista sekä bussien ja ratikoiden reitit ja aikataulut. Sovelluksen kautta löydät myös Rakas Tampere -passin, joka tarjoaa paljon todella hyviä alennuksia ja etuja keskustan liikkeisiin ja palveluihin!

Työtodistus

Saat vapaaehtoistoiminnastasi diplomin ja erikseen pyydettäessä myös työtodistuksen. Kisojen jälkeen saat kutsun vapaaehtoiskaronkkaan eli kiitosjuhlaan. Karonkkaan ilmoittautumisesta, ajankohdasta sekä sijainnista ilmoitetaan tarkemmin myöhemmin.

** ** **

Kysyttävää? Me autamme!

Jaana on kisojen vastuullisuus- ja vapaaehtoispäällikkö. Hän on kaikkien vapaaehtoisten apu, tuki ja turva, ja vastaa koko vaparitoiminnasta.

Jaana Helminen
Vastuullisuus- ja vapaaehtoispäällikkö, EuroBasket25
Hankepäällikkö, Unified Through Basketball
jaana.helminen@basket.fi
+358 44 9757 009 (Whatsapp/puhelut/tekstiviestit)

Christian on kisojen vapaaehtoiskoordinaattori ja kisatoimiston tiiminvetäjä. Hän auttaa kaikkia tiimejä kaikissa käytännön asioissa.

Christian Hännikäinen
Vapaaehtoiskoordinaattori, EuroBasket25
Kisatoimiston tiiminvetäjä
christian.hannikainen@basket.fi