24 joukkuetta, neljä isäntäkaupunkia, neljä olympiakisapaikkaa – näin pelataan vuoden 2024 olympiakarsinnat

29.6.2024 11:43 Kahdeksan joukkuetta selvitti viime vuonna paikkansa Pariisin vuoden 2024 olympiakisojen miesten koripalloturnaukseen. Loput neljä paikkaa jaetaan ensi viikolla Valenciassa (Espanja), Pireuksessa (Kreikka), Riiassa (Latvia) ja San Juanissa (Puerto Rico). Kilpailu on kovaa, sillä neljää kisapaikkaa metsästää peräti 24 joukkuetta.

Luka Doncic johdattaa Slovenian olympiakisapaikan hakuun. Kuvat: FIBA & Koripalloliiton arkisto.

Miten olympiakarsinnat pelataan?

Olympiakarsintoihin on selviytynyt mukaan yhteensä 24 joukkuetta viime vuoden MM-kisoista sekä olympiaesikarsintaturnauksista. Joukkueet on jaettu rankingin perusteella neljään kuuden joukkueen karsintaturnaukseen.

Jokainen esikarsintaturnaus on jaettu kahteen kolmen joukkueen alkulohkoon, joiden keskinäisten perusteella määräytyvät kaksi parasta joukkuetta etenevät karsintaturnauksen semifinaaleihin, jotka pelataan ristikkäin turnauksen alkulohkojen välillä muodossa A1-B2 ja B1-A2.

Semifinaalien voittajat etenevät turnausfinaaliin, joka pelataan 7. heinäkuuta. Turnausfinaalin voittaja etenee olympialaisten koripalloturnaukseen Australian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Japanin, Serbian, Etelä-Sudanin ja Yhdysvaltojen seuraksi.

Missä pelataan?

Olympiakarsintojen isäntäkaupungit on jaettu varsin Eurooppa-painotteisesti, joskin hyvästä syystä: karsintoihin edenneistä 24 joukkueesta peräti 11 on eurooppalaisia.

Turnausten isäntäkaupunkeina toimivat Valencia (Espanja), Riika (Latvia), Pireus (Kreikka) sekä ainoana Euroopan ulkopuolisena kaupunkina San Juan (Puerto Rico).

Turnausten alkulohkot on arvottu seuraaviksi:

VALENCIA

  • Alkulohko A: Libanon, Angola, Espanja
  • Alkulohko B: Susijengi, Puola, Bahama

RIIKA

  • Alkulohko A: Georgia, Filippiinit, Latvia
  • Alkulohko B: Brasilia, Kamerun, Montenegro

PIREUS

  • Alkulohko A: Slovenia, Uusi-Seelanti, Kroatia
  • Alkulohko B: Egypti, Kreikka, Dominikaaninen tasavalta

SAN JUAN

  • Alkulohko A: Meksiko, Norsunluurannikko, Liettua
  • Alkulohko B: Italia, Puerto Rico, Bahrain

Ketkä ovat mukana?

Olympialaisten arvostus maailman suurimpana ja tunnetuimpina urheilukilpailuna näkyy.

Maailman kärkipelaajista mukaan olympiakarsintoihin ovat ilmoittautuneet mukaan muutamat NBA:n suurimmat tähdet. Dallas Mavericksin tuoreeltaan NBA:n finaaleihin johdattanut Luka Doncic on mukana Slovenian joukkueessa, kun taas Kreikan olympiaunelmaa kannattelee vuoden 2021 NBA:n mestari ja finaalien MVP Giannis Antetokounmpo.

Hallitseva Euroopan mestari ja Valencian olympiakarsintaturnauksen kisaisäntä on saanut jalkeille lähes koko hallitsevan mestarijoukkueensa Hernangomezin veljeksistä Lorenzo Browniin ja Susijengin Berliinin EM-puolivälierässä 2022 upottaneen Rudy Fernandeziin, mutta mukana matkassa ovat myös vanha sotaratsu Sergio Llull sekä NBA-taustaiset Alex Àbrines ja Santi Aldama.

Susijengiä vastassa Valencian olympiakarsintaturnauksen alkulohkossa on viidellä NBA-pelaajalla (Deandre Ayton, Eric Gordon, Buddy Hield, Kai Jones, Isaiah Mobley) varustettu Bahama sekä San Antonio Spursin Jeremy Sochanin joukkoonsa saanut Puola.

Eikä sovi unohtaa muita joukkueita, jotka ovat täynnä kansainvälisiä eturivin pelaajiaan. Mukana karsinnoissa ovat mm. Domantas Sabonis (Liettua), Danilo Gallinari (Italia), Nikola Vucevic (Montenegro), José Alvarado (Puerto Rico), Davis Bertans (Latvia) sekä Ivica Zubac ja Dario Saric (Kroatia).

Historiaa

Edellisissä olympiakarsintaturnauksissa eurooppalaiset joukkueet ovat olleet kovaa valuuttaa.

Vuonna 2021 neljästä karsintaturnauksesta Tokion olympialaisiin eteni yhtä monta eurooppalaista joukkuetta: Saksa, Slovenia, Italia ja Tshekki. Erityisen vakuuttavasti esiintyi ”kultaisen sukupolvensa” johdattama Tshekki, joka nujersi Kanadan semifinaalissa ja löylytti karsintafinaalissa Kreikkaa pistein 97–72. Tokion olympialaisissa Slovenia sijoittui neljänneksi, Italia viidenneksi, Saksa kahdeksanneksi ja Tshekki yhdeksänneksi.

Neljä vuotta aiemmin Rio de Janeiron olympialaisiin jaettiin puolestaan olympiakarsintojen kautta kolme paikkaa, ja tulos oli jälleen kerran eurooppalaista koripallo-osaamista mairitteleva: kolmesta turnauksesta olympialaisiin etenivät Kroatia, Ranska ja Serbia. Näistä joukkueista Serbia ylsi Riossa olympiahopealle, Kroatia sijoittui viidenneksi ja Ranska kuudenneksi.

Suomi on pelannut miesten olympiakarsintoja historian saatossa kaikkiaan seitsemän kertaa – yhtäjaksoisesti vuosina 1964-88. Olympialaisiin Suomi on edennyt karsinnoista kerran, sijoittumalla toiseksi vuoden 1964 olympiakarsinnoissa Sveitsin Genevessä nujertamalla Unkarin, Israelin, Sveitsin, Kreikan, Itä-Saksan, Itävallan ja Bulgarian.

Suomi on osallistunut miesten olympiakisojen koripalloturnaukseen Helsingissä 1952 ja Tokiossa 1964.

Lisätietoja: FIBA:n olympiakarsintasivut

 
1.7.2024 14:13 Susijengi

Bahama NBA-eturiveineen Susijengin avaushaaste olympiakarsinnoissa

Susijengin ensimmäiset olympiakarsinnat 36 vuoteen pyörähtävät käyntiin huomenna tiistaina illansuussa Suomen aikaa Espanjan Valenciassa. Turnauksen avausottelussaan Susijengi saa vastaansa kivikovan NBA-kolmikon Eric Gordon-Buddy Hield-Deandre Ayton johtaman Bahaman, joka esitti vakuuttavia otteita vuoden takaisissa esikarsinnoissa Argentiinassa.

30.6.2024 21:39 Pääjuttu

Susijengin pelaajatusina olympiakarsintoihin on vahvistettu

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on vahvistanut kahdentoista hengen miehistön alkaneen viikon olympiakarsintaturnaukseen Espanjan Valenciaan. Susijengi kohtaa turnauksessa tiistaina Bahaman ja torstaina Puolan.

30.6.2024 19:48 Susijengi

Puola olympiakarsintoihin tuplavoittojen siivittämänä

Kesän maaottelunsa kolmella perättäisellä tappiolla aloittanut Puola käänsi kurssinsa ja saapuu Valencian olympiakarsintaturnaukseen kahden voiton saattelemana. Puola nujersi viimeisissä valmistavissa maaotteluissaan Uuden-Seelannin ja Filippiinit.

30.6.2024 12:11 Susijengi

Miro Little: “Pelataan kollektiivina ja pidetään hauskaa”

Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.

26.6.2024 11:03 Susijengi

Bahama olympiakarsintoihin viiden NBA-pelaajan eturivillä

Viime kesän olympiaesikarsintaturnauksessa selvää jälkeä tehnyt Bahama on nimennyt viiden NBA-pelaajan johtaman, 19 miehen olympiakarsintaleirityskokoonpanon. Mukana ovat mm. kesän 2018 NBA-draftin ykkösvaraus Deandre Ayton, vuoden 2010 MM-kultamitalisti Eric Gordon ja kahdeksan kautta NBA:ssa pelannut Buddy Hield.

17.6.2024 11:07 Susijengi

Susijengi olympiakarsintaleiritykseen seitsemäntoista miehen voimin

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on kutsunut seitsemäntoista pelaaja tänään maanantaina Lohjan Kisakallion Susi Training Centerissä käyntiin pyörähtävään olympiakarsintaleiritykseen. Ryhmän tähtäimessä on heinäkuun alussa Espanjan Valenciassa pelattavat olympiakarsinnat, joita Suomi pelaa ensi kertaa 36 vuoteen.

12.6.2024 10:40 Susijengi

Jeremy Sochan tähdittää Puolan olympiakarsintaryhmää

Vuoden 2022 EM-pronssiotteluun yltänyt Puola on nimennyt Valencian olympiakarsintaturnaukseen valmistautuvan miehistönsä. Mukana matkassa ovat kaikki toissa vuoden mitalipelijoukkueen avainmiehet Mateusz Ponitkasta A.J. Slaughteriin, ja uutta sukupolvea edustaa San Antonio Spursin energiapakkaus Jeremy Sochan.

23.11.2023 21:22 Susijengi

Susijengi maanantain olympiakarsinta-arvontoihin kolmannesta arvontakorista

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on julkaissut ensi maanantain (27.11.) olympiakarsinta-arvontojen arvontakorit. Susijengi on sijoitettu kolmanteen arvontakoriin yhdessä Puerto Ricon, Montenegron ja Dominikaanisen tasavallan kanssa ja kohtaa karsintojen alkulohkossaan joukkueet 2. ja 6. arvontakoreista.

7.11.2023 21:06 Susijengi

Susijengin olympiakarsintalohko arvotaan 27. marraskuuta

Susijengin kesän 2024 olympiakarsintalohko ja -vastustajat julkistetaan alle kolmen viikon päästä. Arvontapäiväksi on valikoitu maanantai 27.11., jolloin kansainvälinen koripalloliitto FIBA julkistaa päivällä olympiakarsintojen neljä isäntämaata ja arpoo illalla Suomen aikaa klo 19.00 alkaen karsintalohkot.

4.9.2023 07:30 Susijengi

FIBA vahvisti Susijengin kesän 2024 olympiakarsintapaikan

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA vahvisti MM-kisojen 9.–32. sijoittuneiden joukkueiden loppurankingin ja samalla myös Susijengin paikan kesän 2024 olympiakarsinnoissa. Susijengi ylsi Aasian MM-kisoissa lopulta sijalle 21. ja oli niin ollen MM-kisojen kahdenneksitoista paras eurooppalaisjoukkue.

Näytä lisää vastaavia