23.1.2022 17:17 Daniel Jansson teki Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin kanssa vuoteen 2024 ulottuvan jatkosopimuksen. Tigers on ollut yksi tämän kauden yllättäjistä sarjassa ja nuorella joukkueella kauteen lähteneen Tigersin yksi avainpelaajista on ollut Aatu Kivimäki.
Aatu Kivimäki pelasi Korisliigassa Vilppaassa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Tigers on tällä hetkellä ProA:ssa kolmantena. Kivimäki on saanut vastuuta yli 28 minuuttia ottelua kohden tilastoiden keskiarvoikseen 10 pistettä, 2,2 levypalloa, 4,9 syöttöä ja 1,6 riistoa ottelua kohden.
- Toistaiseksi olen ollut tyytyväinen ja olemme voittaneet hyvin pelejä. Meillä on ollut paljon tiukkoja pelejä tällä kaudella, mutta olemme pystyneet kääntämään niitä voitokkaiksi. Toivottavasti pystymme jatkamaan kevättä kohti samalla tavalla, Kivimäki mietiskelee.
- Omaan peliini olen suhteellisen tyytyväinen, mutta tietenkin parantamisen varaakin on. Kokonaisuudessaan kausi on mennyt kohdaltani kuitenkin ihan hyvin, Kivimäki jatkaa.
Kivimäki pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla. Sopeutuminen on sujunut hyvin, vaikka uuteen sarjaan totuttautuminen vie aina aikansa.
- Aika nopeasti rupesi huomaamaan mitä kentällä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. Loppujen lopuksi tämä on korista niin kuin missä tahansa muuallakin.
Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.Ulkomaisena vahvistuksena pelaaminen tuo omat haasteensa ja vastuunsa, kun odotukset ja vaatimukset ovat usein kotimaisia pelaajia korkeammalla. Kivimäki ei ole kuitenkaan ottanut asiasta paineita.
- Ehkä media on se, joka asettaa niitä odotuksia ja paineita. Itselläni vaatimustaso on aina korkealla riippumatta siitä olenko vahvistuksena tai kotimaisena pelaajana. Suurimmat odotukset tulevat aina itseltäni.
24-vuotias Kivimäki ehti pelata Korisliigassa Vilppaan paidassa viisi kautta. ProA:n suurimmat erot kotoiseen liigaan löytyvät Kivimäen mukaan pelaajien koossa.
- Isoin ero on se, että täällä joukkueet ovat isompia. Useimmilla joukkueilla on vähintään 210-senttisiä senttereitä joukkueissaan. Korisliigassa joukkueet ovat kokonaisuudessaan vähän pienempiä kooltaan. Meillä oli yhdessä pelissä vastassa joukkue, jossa kentällä olivat samaan aikaan 216-senttinen, 210-senttinen ja 208-senttinen pelaaja, kuvailee Kivimäki.
Kivimäen silmissä siintävät pudotuspelit.
- Tavoitteena on jatkaa kehittymistään siten, että keväällä pelaamme parasta koripalloamme. Itse haluaisin päästä pudotuspeleihin ja siellä lähdetään voittamaan jokaista peliä. Katsotaan sitten siellä mihin rahkeet riittävät.
Toista kauttaan Tigersin päävalmentajana toimiva Jansson nauttii nuoren joukkueen valmentamisesta. Harjoituksissa riittää energiaa, ja se on näkynyt myös pelikentällä ja tuloksissa.
- Ihan ensimmäinen lähtökohta on, että meillä on tosi makea jengi. Meillä on nuori joukkue, joka treenaa kovaa, pitää hauskaa ja tekee kovaa hommia. On ollut ilo tehdä tällaisen joukkueen kanssa hommia ryhmädynamiikan ja yksilöiden kannalta. Väitän, että treenaamme kovempaa kuin mikään muu joukkue tässä sarjassa ja sivutuotteena olemme voittaneet vastoin odotuksia paljon pelejä. Voitot tietenkin vain lisäävät menoa ja fiilistä, Jansson kehuu.
Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.Jansson tiedosti joukkueen potentiaalin, mutta samanaikaisesti tulokset ovat yllättäneet jopa päävalmentajan.
- Kesällä, kun pistimme jengiä kasaan, niin mietimme, että tämä joukkue saattaa olla tosi hyvä. Keski-ikämme on kuitenkin noin 22 vuotta, joten mitään takuuta siitä ei ollut. Menestyksemme on ollut tietyllä tapaa yllätys, mutta toisaalta tiesimme meillä olevan potentiaalia. Tässä sarjassa taitaa olla kaksi joukkuetta, jotka eivät ole tehneet muutoksia pelaaja- tai valmennuspuolelle ja me olemme niistä toinen. Siitä huolimatta olemme pystyneet pitämään tasoamme yllä.
Janssonin apuna toimii Hussain Dassouki, joka on niin ikään toista kauttaan Tigersissa. Kivimäki on nauttinut suomalaisvalmentajien ohjauksesta.
- Olen tykännyt olla heidän valmennettavanaan. Tietenkin se helpottaa, että on tutut valmentajat ja pystyy puhumaan heidän kanssaan suomea. Se on auttanut minua paljon etenkin, kun on ensimmäinen kausi ulkomailla menossa.
- Danny on ollut Saksassa pitkään, joten hän tietää sellaiset vippaskonstit mitä tuomarit sallivat ja missä tilanteissa voi pelata kovaa. Tykkään hänen tyylistään valmentajaa. Hän on hyvin pelaajalähtöinen ja hänen kanssaan on helppo jutella, Kivimäki kehuu.
Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.Suomalaisvalmentajien joukkueet tekevät tällä hetkellä kovaa tulosta ympäri Eurooppaa eikä Tigers ole siinä poikkeus. Vuodesta 2014 Saksassa valmentanut Jansson pitää suomalaisvalmentajien ammattitaitoa vertailukelpoisena eurooppalaisessa mittakaavassa. Suurin haaste on kuitenkin päästä ulkomaille valmentamaan.
- Sanoisin, että suomalainen valmennustaso on ylipäänsä hyvällä tasolla. Olen sitä sanonut täälläkin ja tuonut sitä esiin. Ne suomalaisvalmentajat, ketkä nyt ovat Euroopassa, ovat fiksuja ja hyviä valmentajia ja heitä löytyy Suomesta lisää.
- Yksi ongelma on, että näitä valmennuspaikkoja on aika vähän tarjolla ja sitä myöten mahdollisuudet ovat rajalliset. Kyse ei ole aina siitä, että pitäisikö mennä valmentamaan, vaan myös siitä, että pääseekö. Jos ajatellaan esimerkiksi ulkomaalaisvalmentajien määrää Espanjassa, niin ei siellä montaa ole. Saksa on sellainen markkina, jossa luotetaan ulkomaalaisiin valmentajiin. Toivottavasti jatkossa avautuu enemmän mahdollisuuksia suomalaisvalmentajille päästä ulkomaille.
- Korisliiga on hyvin valmennuttu sarja, ja siellä on hyviä valmentajia. Suomalaiset ovat aina hyvin kriittisiä siitä mitä voisi tehdä paremmin, mutta se mitä olen itse nähnyt, niin ihan ruohonjuuritasolta lähtien suomalaisvalmennus on hyvällä tasolla verrattuna esimerkiksi Saksaan, Jansson kehuu.
Jansson on ottanut asiakseen myös palkata Tigersiin suomalaispelaajia. Viime kaudella Elias Valtonen otti ensimmäisen askeleensa ammattilaiskentillä juuri Tigersissa ja pelaa tällä hetkellä loistavaa kautta Euroopan kovimmassa kansallisessa sarjassa Espanjassa. Täksi kaudeksi Jansson otti siipiensä alle Kivimäen. Jatkossakin voidaan odottaa, että Tigersissa nähdään suomalaispelaajia.
- Kyllä minä budjetoin yhden suomalaispelaajaan joukkueeseen, jota voin auttaa. Siihen on tietyt perustelut, sillä tiedän 100-prosenttisesti mitä saan. Siinä mielessä on turvallinen olo ottaa tuttu suomalainen. Sekä Eliaksen että Aatun kohdalla tiesin heidän työmoraalinsa ja pelitaitonsa, joten se helpottaa myös päätöksentekoa, Jansson toteaa.
- Jos ajatellaan Aatua, niin hän ei ole stereotyyppinen ulkomaalaisvahvistus. Hänestä saa todella hyvän kolmen pisteen heittäjän, ja hän juoksee vaikka seinän läpi, jos pyydän. Hän antaa joka ilta kaikkensa joukkueen eteen, päävalmentaja kehuu suojattiaan.
Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.Valmentajan näkökulmasta omasta maasta hankittu pelaaja voi kolahtaa myös omaan nilkkaan, mikäli pelaaja ei vastaa odotuksia.
- On siinä sellainen riski, että jos se menee ihan vihkoon, niin siinä on sitten myös minun pää pölkyllä. Nyt voi kuitenkin hyvällä omatunnolla sanoa, että molemmat ovat edustaneet suomalaista koripalloa mallikkaasti. Se taas kääntyy positiiviseksi myös minun suhteeni, että olen pystynyt tuomaan tänne Suomesta pelaajia, joita Tigers Tübingen ei välttämättä muuten olisi voinut saada.
Tigers pelasi Bundesliigassa vuosina 2004-18, mutta muutama edelliskausi on mennyt ProA:ssa. Bundesliigan vuosinaan se ei milloinkaan selvinnyt pudotuspeleihin ja myös kolmena edelliskautena ne ovat jääneet haaveeksi. Vaikka kausi on lähtenyt hienosti käyntiin, ei Jansson suostu menemään vielä asioiden edelle.
- Olemme onnistuneet pitämään keskittymisen päivä kerrallaan päivittäisissä harjoituksissa. Pelaajat eivät ole murehtineet tulevasta, vaan keskittyneet joka päivä aina sen päivän treeneihin. Valmennus miettii sitten aina vastapainoksi sitä, miten olisimme parempia helmikuussa ja maaliskuussa.
- Seurana olemme halunneet pitää jalat tiukasti maassa. Tigersilla on menossa tällä hetkellä paras kausi sitten 2003 eikä se ole tällä vuosituhannella pelannut pudotuspeleissä. Yritämme realistisesti tavoitella historiaa, mutta samalla pitää mielessä realiteetit, Jansson tähdentää.
Tuoreen jatkosopimuksen myötä Jansson voi keskittyä viemään projektia eteenpäin. Hänen aiempi sopimuksensa oli voimassa kauden 2023 loppuun saakka ja sitä jatkettiin nyt vuodella. Mikäli Tigers nousee Bundesliigaan Janssonin sopimuskauden aikana, niin sopimuksessa astuu voimaan kahden vuoden jatko-optio. Jansson korostaa, ettei seuralla ole kiire vielä nousta Bundesliigaan, vaan tähtäin on asetettu kauemmas.
- Olen viihtynyt ja täällä on todella paljon töitä vielä tehtävänä. Tässä ollaan rakentamassa jotain pysyvämpää isolla aikavälillä.
- Meillä on kolmen vuoden strategia ja Bundesliigan kolmen miljoonan euron minimibudjetti saattaisi olla meille liian iso haukkaus tällä hetkellä. Emme välttämättä olisi organisaationa vielä valmiita siihen, joten on turha puhua mistään nousutavoitteista vielä. Yritämme pitää pelaajista kiinni ja rakentaa perustoja kuntoon fiksusti, että olisimme sitten 2-3 vuoden päästä valmiita nousemaan, Jansson kertoo.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.
Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.
Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.
Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.
Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.