Arvokisakävijä Uusi-Seelanti pelaa kollektiivista, vauhdikasta koripalloa

24.6.2024 10:00 Susijengin ja Uuden-Seelannin edellisestä kohtaamisesta on vierähtänyt jo vuosikymmen, mutta kokeneen arvokisakävijän yhteispelin päärakennusaineet ovat pysyneet vuosien saatossa samana. Uusi-Seelanti pelaa yhdessä, puolustaa joukkueena, heittää kaukaa tarkasti ja tahtoo juosta kenttää aina kuin mahdollista.

Täältä pesee: Uusi-Seelanti on tiistaina kovan tason haaste Susijengille. Kuva: FIBA.

- Uutta-Seelantia voisi luonnehtia pelipaikattomaksi koripallojoukkueeksi. Rotaatiossa on useampi yli kaksimetrinen pelaaja eikä ole niin väliä, pelaavatko pelaajat kakkos-, kolmos- vai nelospaikkaa. Joukkue liikkuu kollektiivisesti hyvin ja kaikki pelaajat toteuttavat hyvin yhteistä konseptia, Susijengin scouttina toimiva Teemu Turunen summaa.

Uusi-Seelanti osoitti iskukykyään kansainvälisillä näyttämöillä viime kesän MM-kisoissa nujertamalla Egyptin ja Jordanian ja pelaamalla tasaväkisesti niin Kreikkaa kuin Meksikoaankin vastaan ennen taipumistaan.

Kaiken taustalla ovat maan vahvat koripalloperinteet. Uuden-Seelannin miehistö on kerännyt ammattilaiskokemusta Australian pääsarjan (NBL) lisäksi mm. Espanjan ACB-liigassa ja Saksan Bundesliigassa sekä kerännyt kokemusta Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:sta. Teemu Turusen mukaan kokemus välittyy kaikesta.

- Uudella-Seelannilla on todella monta varteenotettavaa yksilöä, kuten MM-kisojen tilastoistakin näkyy. Australian liigaa harvempi eurooppalainen seuraa, mutta sehän on todella kova sarja. Leveällä rintamalla kokemusta myös Euroopan kovista sarjoista, Turunen alleviivaa vastustajan kovuutta.

Uutta-Seelantia vastaan kikkakonstit eivät tepsi, kertoo Turunen. Yhtenäistä joukkuetta vastaan pelatessa on nimenomaan pysyttävä yhtenäisenä.

- Uusi-Seelanti on sen verran iso joukkue, että levypalloissa on pärjättävä. Näin hyvin liikkuvaa joukkuetta vastaan palloskriinipuolustus on myös avainasemassa. Meidän pitää olla huolellisia ja pystyä kontrolloimaan pelin rytmiä, hän arvioi.

- Tämä joukkue on myös hyvä muistutus siitä, miten hyvässä nosteessa koripallo on kansainvälisesti. Uusi-Seelanti johti esimerkiksi Kreikkaa MM-kisoissa parhaimmillaan viidellätoista pisteellä.

Suomi ja Uusi-Seelanti ovat vuosien saatossa pelanneet kolme miesten maaottelua, joista Suomi on voittanut kaksi. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat Bilbaon MM-kisakentillä 4.9.2014 ottelussa, jonka Uusi-Seelanti voitti 65-67.

Susijengi ja Uusi-Seelanti kohtaavat tiistai-iltana 25.6. klo 18.30 Espoo Metro Areenalla. Liput otteluun täältä.

Teemu Turusen tärpit: seuraa heitä

Finn Delany (200 cm/28 v): ”MM-kisoissa 16,4 pistettä ottelua kohden. Korisjargonilla ilmaistuna erittäin hyvä pelaaja hyökkäämään lähestyvää puolustajaa vastaan ja hyvä kolmen pisteen heittäjä.”

Reuben Te Rangi (198/29): ”Delanyn tavoin MM-kisoissa 16,4 pistettä ottelussa. Monipuolinen korintekijä. Osaa ottaa heiton omasta kuljetuksesta, osaa ajaa korille, osaa heittää syötön päätteeksi.”

Shea Ili (184/32): ”MM-kisoissa 7,6 syöttöä ottelua kohden, mikä kertoo kaiken olennaisen hänen syöttötaidostaan. Todella nopea pelaaja, erinomaisen hyvä syöttäjä. Joukkueen aivot.”

Uusi-Seelanti, olympiakarsintamiehistö 2024

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura

1

Reuben TE RANGI

198

1994

Auckland Tuatara (NZL)

2

Izayah LE'AFA

188

1996

Wellington Saints (NZL)

3

Finn DELANY

200

1995

Zaragoza (ESP)

5

Yanni WETZELL

208

1996

ALBA Berlin (GER)

8

Sam MENNENGA

206

2001

New Zealand Breakers (NZL/AUS)

9

Corey WEBSTER

188

1998

Auckland Tuatara (NZL)

10

Ben GOLD

211

2003

Marquette (NCAA)

11

Flynn CAMERON

196

2000

Taranaki Airs (NZL)

12

Ethan RUSBACH

196

1992

Franklin Bulls (NZL)

15

Tom VODANOVICH

201

1994

Auckland Tuatara (NZL)

20

Jordan NGATAI

196

1993

Hawke's Bay Hawks (NZL)

24

Tyrell HARRISON

214

1999

S.D. Spartans (AUS)

42

Dan FOTU

200

1999

New Zealand Breakers (NZL/AUS)

51

Shea ILI

184

1992

Melbourne United (AUS)

  • Päävalmentaja Pero CAMERON
  • Valmentaja Ross McMAINS
  • Valmentaja Trent ADAM
  • Valmentaja Jovan GOREC
 
1.7.2024 14:13 Susijengi

Bahama NBA-eturiveineen Susijengin avaushaaste olympiakarsinnoissa

Susijengin ensimmäiset olympiakarsinnat 36 vuoteen pyörähtävät käyntiin huomenna tiistaina illansuussa Suomen aikaa Espanjan Valenciassa. Turnauksen avausottelussaan Susijengi saa vastaansa kivikovan NBA-kolmikon Eric Gordon-Buddy Hield-Deandre Ayton johtaman Bahaman, joka esitti vakuuttavia otteita vuoden takaisissa esikarsinnoissa Argentiinassa.

30.6.2024 21:39 Pääjuttu

Susijengin pelaajatusina olympiakarsintoihin on vahvistettu

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on vahvistanut kahdentoista hengen miehistön alkaneen viikon olympiakarsintaturnaukseen Espanjan Valenciaan. Susijengi kohtaa turnauksessa tiistaina Bahaman ja torstaina Puolan.

30.6.2024 19:48 Susijengi

Puola olympiakarsintoihin tuplavoittojen siivittämänä

Kesän maaottelunsa kolmella perättäisellä tappiolla aloittanut Puola käänsi kurssinsa ja saapuu Valencian olympiakarsintaturnaukseen kahden voiton saattelemana. Puola nujersi viimeisissä valmistavissa maaotteluissaan Uuden-Seelannin ja Filippiinit.

30.6.2024 12:11 Susijengi

Miro Little: “Pelataan kollektiivina ja pidetään hauskaa”

Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.

29.6.2024 11:43 Susijengi

24 joukkuetta, neljä isäntäkaupunkia, neljä olympiakisapaikkaa – näin pelataan vuoden 2024 olympiakarsinnat

Kahdeksan joukkuetta selvitti viime vuonna paikkansa Pariisin vuoden 2024 olympiakisojen miesten koripalloturnaukseen. Loput neljä paikkaa jaetaan ensi viikolla Valenciassa (Espanja), Pireuksessa (Kreikka), Riiassa (Latvia) ja San Juanissa (Puerto Rico). Kilpailu on kovaa, sillä neljää kisapaikkaa metsästää peräti 24 joukkuetta.

28.6.2024 21:55 Susijengi

Tampereen taika pitää! Susijengi luuttusi Latvialla lattiaa

Susijengi piti perjantaina huolen siitä, että edes viime kesän MM-kisoissa viidenneksi sijoittunut Latvia ei saanut avattua vierasjoukkueen voittotiliä Tampereen Nokia Areenalla. Kollektiivina metsästänyt Susijengi löysi Olivier Nkamhouan ja Alexander Madsenin johdolla sankaria toisen perään ja kuittasi kenraaliharjoituksestaan 90-84 (42-38) -voiton.

28.6.2024 13:47 Susijengi

Edon Maxhuni 50. maaottelussaan: ”Tarkoitus on pelata vielä ainakin sata maaottelua”

Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.

28.6.2024 11:31 Susijengi

Susijengi kolmellatoista miehellä Latviaa vastaan, Nkamhoua ja Kaukiainen tekevät kesän ensiesiintymisensä

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on nimennyt kolmentoista miehen kokoonpanon perjantai-illan otteluun Latviaa vastaan. Tampereen Nokia Areenan parketilla kuluvan kesän ensimmäisen ottelunsa susipaidassa pelaavat Olivier Nkamhoua ja Severi Kaukiainen.

27.6.2024 14:12 Susijengi

Euroopan kuntopuntarin kärkijoukkue Latvia tarjoaa Susijengille äärimmäisen tasonmittarin

Susijengi pääsee perjantaina maailmanluokan haasteen eteen, kun viime kesän MM-kisoissa viidenneksi sijoittunut Latvia saapuu Tampereen Nokia Areenalle olympiakarsintojen kenraaliharjoitukseen. Hanno Möttölän mukaan Latvialla on etunaan taitavien yksilöiden lisäksi kollektiivisen, kurinalaisen joukkuepelin kulttuuri.

27.6.2024 11:04 Susijengi

Tampereelle saapuva Latvia päihitti Egyptin, Bahamalle ja Puolalle tappiot

Susijengin vastustajaksi perjantain olympiakarsintakenraaliin Tampereen Nokia Areenalle saapuva Latvia karkasi kotikentällään Riiassa Egyptiltä pistein 84–63 (40–36). Susijengin Valencian turnauksen lohkovastustajat Bahama ja Puola joutuivat puolestaan taipumaan tappioihin.

Näytä lisää vastaavia