Bahama kiristi intensiteettiä tauon jälkeen, hyydytti Susijengin hurmoksen

2.7.2024 22:44 Susijengi kypsytteli Valencian olympiakarsintojen avausottelussa yllätystä heti kättelyssä karkaamalla alkujännityksen karistettuaan parhaimmillaan 54–42-johtoon kolmen NBA-miehen Bahamasta. Pelin jälkipuoliskolla Bahama käänsi Buddy Hieldin johdolla momentumin ja liukasteli 85-96 (54-47) -voittoon 19-vuotias V.J. Edgecombe viimeistelijänään.

Elias Valtonen esiintyi vahvasti Bahamaa vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

1. jakso – Susijengi 26 Bahama 27

Susifanit ovat saapuneet. Ulvonta alkaa La Fonteta de Sant Lluisin hallissa jo vartti ennen ylösheittoa ja Maamme-laulun aikana meteli särkee korvia. Heti ensimmäisessä puolustuksessa Micke Jantunen pamahtaa selälleen parkettiin ja Bahaman julmuri Deandre Ayton saa hyökkääjän virheen. Koko illan tuulee!

Bahamalta ei kestä kauaa kerätä konseptejaan. Karibialaisten pelikovuus on Susijengiä edellä ja susihyökkäys passivoituu. Bahama jauhaa kuin tehdas heittopaikkoja NBA-kolmikkonsa ratkaisuilla ja hakee taistelupallot näppeihinsä. Parin korirautoja ravistelevan donkin jälkeen on selvää, että 213-senttisen ja 113-senttisen Aytonin kanssa tulee hiki.

Vaan Bahaman tapaista joukkuetta vastaan on vain oltava nopeampi. Jantunen, Elias Valtonen ja Edon Maxhuni löytävät pallorallillat vapaat kolmospaikat. Alexander Madsen kalastaa bahamalaisille kolme virhettä. Miro Little tukahduttaa Buddy Hieldin korilleajon ja juuri ennen jakson loppua Olli Nkamhoua hakee kaksi hyökkäyslevypalloa ja upottaa kaksi silkkistä heittoa. Bahaman 13–22-johto kutistuu 26–27:aan.

2. jakso – Susijengi 54 Bahama 47

Avausjakson jälkipuoliskon levättyään palaa Ayton kentälle Bahaman hyökkäyksen muurinmurtajana ja tarjoilee vajaassa kahdessa minuutissa kolmoseen vapauttavan skriinin V.J. Edgecombelle, donkkaa takaovesta ja steppailee baby hookin ruuhkasta. Coach Tuovi pyytää illan ensimmäisen aikalisän tilanteessa 54–47.

Vaan jos parketille tulee vuori, pistetään vuori juoksemaan. Susipuolustus lukittautuu Bahaman pallonkäsittelijöihin ylhäältä asti, peittää syöttölinjat ja heti levypallon tai riiston haettuaan ampuu yhdessä juoksemaan niin, että Aytonin juoksu hidastuu hölkäksi. Miro Little pamauttaa ruuhkasta tippidonkin, Jantunen ja Maxhuni laukovat kaukaa, Valtonen taivuttelee korirautoja päätyrajakuvion jäljiltä.

Itseluottamuus tarttuu miehestä mieheen. Jantunen kalastaa Hieldille hyökkääjän virheen ja päälle teknisen. Madsen on pitkine käsineen ja veteraanin presensseineen kaikkialla. Nuori susi Miikka Muurinen blokkaa Travis Munningsin kulmakolmosen ja heittää turnauksen avauskorinsa suoraan kuljetuksesta Aytonin edestä. Lopuksi taika tarttuu Grandisoniin, joka muutaman säkittää suomalaisjohdon parhaimmillaan yhdeksään.

Avauspuoliskon tulitusta johtavat Micke Jantunen ja Edon Maxhuni 12 pisteellä mieheen, Edon on kerännyt sulaksi hattuun neljä syöttöä. Susijengin kakkoset ovat uponneet 50% ja kolmoset 42% tarkkuudella, levypallotkin kookkaalle Bahamalle vain 21-17. Bahamaa johtavat Ayton (12/6), tukun korkean koripallo-ÄO:n veteraanisuorituksia esittänyt Eric Gordon (11/3) ja 19-vuotias salamannopea V.J. Edgecombe (10/1).

3. jakso – Susijengi 67 Bahama 73

Bahama siirtyy eteläisen alueen kakkosdivarista tuttuun 3-2-paikkapuolustukseen. Ei kannattaisi. Jantunen poppaa kolmoseen, Valtonen löytyy kulmasta ja Maxhuni tanssittaa Aytonia skriinin jälkeen ja hakee kolmosensa lisäksi bonusvapaaheiton. Puolisko on vanhennut kaksi minuuttia ja susijohto on kasvanut 64–52:aan.

Vaan Bahama on tasan niin kova kuin paperilla näyttää. Avauspuoliskolla Jake Grandisonin kiitettävästi paimentama Buddy Hield pääsee irti kahdella perättäisellä kolmosella sekä liukkaalla ajolla. Hetkessä susijohto on kaventunut kolmeen. Bahaman penkki herää eloon ja viisikko löytää jalkansa. Skriinit paukkuvat, pitkät kädet löytävät pallonkatkopaikat. Susihyökkäys kuihtuu käsipalloksi, pallo polttelee käsissä tai jää yhden miehen käsiin.

Bahama kirjauttaa jakson viimeiset seitsemän ja puoli minuuttia nimiinsä lukemin 21–3. Jakson viimeisessä susihyökkäyksessä Olli Nkamhoua katkaisee Littlen syötöstä seitsemän minuutin kuivan jakson. Bahama johtaa kuudella.

4. jakso – Susijengi 85 Bahama 96

Jos Bahamasta kertovat otteluennakot ovat keskittyneet – ansaitustikin – joukkueen NBA-kolmikkoon, pääsee päätösjakson alussa irti 19-vuotias pitkä ja langanlaiha parimetrinen V.J. Edgecombe. Nuorukainen esittelee sen luokan pallonkäsittelytaitoa, lähtönopeutta ja ponnistustaitoa, ettei ihme, että hänestä puhutaan ensi kesän NBA-draftin Top 5 -varauksena. Bahama johtaa kolme ja puoli minuuttia ennen loppua pistein 76–86.

Vaan Susijengi ei luovuta. Bahama osoittaa väsymisen merkkejä, mikä tarjoaa Susijengille mahdollisuuden. Bahama sortuu neljään pallonmenetyksen tiuhaan tahtiin, ja sinivalkopaidat nousevat Nkamhouan ja Maxhunin vapaaheitoilla kolmen pisteen päähän, 85–88, kun kellossa on aikaa minuutti ja 22 sekuntia.

Bahaman päävalmentajan, Golden State Warriorsiankin valmennusjohtoon kuuluvan Chris DeMarcon, aikalisän jälkeen Bahama pelaa odotetusti pitkiä hyökkäyksiä kokeneen miehistönsä käsiin. Eric Gordon upottaa kakkosen kuljetuksesta, Franco Miller naulaa kolmosen ja viimeisten sekuntien käydessä umpeen Hield kasvattaa eron yhteentoista.

Ottelun ratkaisu

Bahaman kaltaista yksilötasolla taitavaa, kokenutta ja fyysistä, mutta materiaaliltaan verrattain kapeaa joukkuetta vastaan menestyksen avain on juosta vastustajan jalat hapoille ja pitää huolta pallosta. Susijengi ylsi tarvittavaan tempoon ja palloralliin viimeisen neljäntoista minuutin ajan avauspuoliskolla, mutta vain kuutisen minuuttia jälkipuoliskolla.

Bahaman voiton pedanneet hetket nähtiin toisella jaksolla, jonka aikana Bahama kuittasi suomalaisittain pikimustan seitsemän minuutin jakson 21–1. Noiden minuuttien aikana Susijengillä oli suuria vaikeuksia pyörittää tyydyttävää joukkuehyökkäystä. Bahama vaistosi päässeensä niskan päälle eikä enää antanut susille pureman paikkaa.

Susipelin muuttuminen staattiseksi oli kuitenkin ensisijaisesti Bahaman kokemusta ja taitoa. Eric Gordonilla, Buddy Hieldillä ja Deandre Aytonilla on kolmeen pekkaan kolmekymmentä miestyövuotta NBA:ssa, eikä Hieldin ajoittaisia kiehumisia lukuun ottamatta Bahama näyttänyt hermostuvan edes silloin, kun Susijengi johti kahdellatoista pisteellä. Kun Susijengi viritteli viimeisen kirinsä, Bahama pelasi odotetusti pallon kokeneelle osastolleen, joka jääti pelin. Avauspuoliskolla vaisusti esiintynyt Hield taisi vain sisuuntua kolmannen jakson alun teknisestä virheestään.

Ottelun hahmot

Susijengin uuden sukupolven runkopelaajat Mikael Jantunen, Edon Maxhuni ja Elias Valtonen muodostivat susipelin kovan ytimen. Jantunen kalasti Deandre Aytonilta tukun merkitseviä katseita korinaluspuolustuksellaan, peruutteli viiden onnistuneen kolmosen arvoisesti kolmen pisteen viivan taakse ja oli tapansa mukaisesti aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Maxhuni kantoi päävastuun Susijengin pallonkäsittelystä ja lähetteli lentosuukkoja susikatsomoon neljän hurmoskolmosensa päätteeksi. Elias Valtosen likainen työ molemmissa päissä kenttää toi susifaneille jälleen kerran mieleen kapteeni-evp. Shawn Huffin.

Alexander Madsen jatkoi niin ikään hyvää virettään kohoten isojen minuuttien susipelaajista ainoana +/- -tilastosta plussalle. Madsen kasvatti bahamalaisten stressikertymää erityisesti pelaamalla tilanteet kovalla itsevarmuudella loppuun asti, mikä johti eritoten hyökkäyslevypalloihin, syötönkatkoihin ja kalastettuihin virheisiin.

Noin yhden puoliskon verran Susijengi sai kanavoitua kentälle sen kollektiivin, joka pystyy voittamaan melkeinpä minkä maan tahansa. Mutta kun jalat väsyivät, jahti päättyi ja lauma hajosi, Bahama löysi timantinkoville yksilöilleen oikeat saumat iskeä. Avauspuolisko kuului Deandre Aytonille ja Eric Gorrdonille, mutta jälkipuoliskolla ratkaisevat korit upottivat Buddy Hield ja V.J. Edgecombe.

 


Sanottua

”Meillä oli todella pahoja vaikeuksia Suomea vastaan. Emme saaneet mitään ilmaiseksi, mutta lopulta kokemus oli meidän puolellamme. Aivan upeaa nähdä Suomi pelaavan uudella sukupolvellaan tällä tasolla. Teiltä on aina tullut hyviä pelaajia ja joukkueenne on todella kova, kunhan saa vähän kokemusta. Oli myös ilo pelata kaikkien aikojen suosikkijoukkuekaverini, Kimmo Muurisen, poikaa vastaan.”

- Honkaa kaudella 2013–14 edustanut Bahaman kakkossentteri Jaraun Burrows

”Mielestäni teimme pääosin ihan hyvää työtä Bahaman NBA-miehiä vastaan. Tuollaisia kavereita vastaan pitää yrittää tehdä heidän elämänsä vaikeaksi, pysyä tiellä, pakottaa vaikeisiin ratkaisuihin, hidastaa heidän peliään. Mutta tuon tason pelaajat tekevät aina korinsa. Kun heitä on kolme, haaste on iso.”

- Buddy Hieldin päällystakkina ottelun viettänyt Jacob Grandison

”Erinomainen ensimmäinen puolisko. Pelasimme hyvin yhteen. Vaikka Bahama tekikin paljon pisteitä, pysyimme suunnitelmassamme. Tauon jälkeen lakkasimme olemasta aggressiivisia koria kohti. Tyydyimme hyppyheittoihin ja annoimme Bahamalle tilaisuuden pelata omaa peliään.”

- Elias Valtonen

”Olemme ehkä kokematon joukkue, mutta pelaamme näitä otteluita nimenomaan saadaksemme kokemusta; tottuaksemme otteluihin, joissa johto vaihtuu puolelta toiselle ja joka päättyy viimeisiin heittoihin. Bahama upotti isoja heittoja tänään, mutta siksi he voittivat Argentiinan kahdesti viime kesänä, siksi he ovat täällä Valenciassa.”

- Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi

”Suomi on erinomainen joukkue. Erittäin hyvin valmennettuja, liikuttavat palloa, vaikea puolustaa, paljon heittämistä. Tiesimme, mitä odottaa, mutta silti he pelasivat ensimmäisellä puoliskolla kuten tahtoivat. Saimme kuitenkin tehtyä tauolla tarvittavat muutokset, saimme Buddyn (Hield) irti ja V.J. (Edgecombe) jatkoi siitä.”

- Bahaman päävalmentaja Chris DeMarco

Susijengi – Bahama 85–96 (26–27, 54–47, 67–73), miesten maaottelu (olympiakarsintaa), Valencia (Espanja) 2.7.2024

Susijengi: Mikael Jantunen 20/8/4 syöttöä, Edon Maxhuni 20/1/6 syöttöä, Elias Valtonen 13/4, Olivier Nkamhoua 11/2, Alexander Madsen 9/5, Miro Little 5/5/3 syöttöä, Miikka Muurinen 4/2, Jacob Grandison 3/1/4 syöttöä, Remu Raitanen 0/0, Andre Gustavson 0/0, Severi Kaukiainen 0/0, Sasu Salin.

Bahama: Buddy Hield 24/6, V.J. Edgecombe 20/4, Deandre Ayton 19/9/3 syöttöä, Eric Gordon 16/3/4 syöttöä.

 
1.7.2024 14:13 Susijengi

Bahama NBA-eturiveineen Susijengin avaushaaste olympiakarsinnoissa

Susijengin ensimmäiset olympiakarsinnat 36 vuoteen pyörähtävät käyntiin huomenna tiistaina illansuussa Suomen aikaa Espanjan Valenciassa. Turnauksen avausottelussaan Susijengi saa vastaansa kivikovan NBA-kolmikon Eric Gordon-Buddy Hield-Deandre Ayton johtaman Bahaman, joka esitti vakuuttavia otteita vuoden takaisissa esikarsinnoissa Argentiinassa.

5.7.2024 15:15 Susijengi

Coach Rannikko Euroopan mestari Espanjasta: ”Pitää pelata rohkeasti ja sysätä paineet heille”

Susijengi saa myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa mahdollisuuden revanssiin, kun se kohtaa Valencian olympiakarsintaturnauksen semifinaalissa hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan. Kaksi vuotta sitten Berliinissä pelatussa EM-välierässä Susijengi johti Espanjaa viidellätoista pisteellä, mutta taipui sittemmin yhdeksällä pisteellä.

5.7.2024 13:30 Susijengi

Susijengin fanitapaaminen Valenciassa perjantai-iltana klo 18.15!

Olympiakarsintaturnauksen semifinaaliin torstain Puola-kirivoitolla paikkansa varmistanut Susijengi kohtaa Valenciaan saapuneita susifaneja perjantai-iltana 5.7. klo 18.15 paikallista aikaa!

5.7.2024 11:57 Susijengi

Slovenia pesi kasvonsa, Puerto Rico hurmosvoittoon – olympiakarsintojen semifinaaliparit varmistuivat

Olympiakarsintojen avausottelussa Kroatialta kylmää kyytiä saanut Slovenia pesi kasvonsa johtotähtensä Luka Doncicin näyttäessä tietä ja raivasi tiensä semifinaaliin löylyttämällä Uutta-Seelantia murskalukemin. Puerto Rico järjesti puolestaan Jose Alvaradon johdolla karnevaalit Italiaa vastaan kotiturnauksessaan.

5.7.2024 01:49 Susijengi

Susijengin normipäivä! Puola kaatui takamatkalta, Susijengi olympiakarsintojen semifinaaliin

Valencian olympiakarsintaturnauksen alkulohkon päätöspäivänä nähtiin tyyppiesimerkki Susijengin ottelusta. Puola hallitsi ottelutapahtumia kolme jaksoa, mutta Susijengi pysyi pelisuunnitelmassaan, kuroi eron umpeen ja kuittasi Alexander Madsenin ja Edon Maxhunin viime hetken koreilla paikan olympiakarsintojen semifinaalissa luvuin 88–89 (47–38).

4.7.2024 10:21 Susijengi

Filippiinit ja Uusi-Seelanti yllätysvoittoihin olympiakarsinnoissa

Eurooppa on vuosikymmenten ajan näytellyt pääroolia kansainvälisten koripalloturnausten kärkikahinoissa, mutta muun maailman joukkueet ovat ottamassa etumatkaa kiinni. Viimeisimpinä osoituksina tästä Filippiinit peittosi MM-5. Latvian Riiassa selkein lukemin ja Uusi-Seelanti kaatoi vastikään Slovenian nujertaneen Kroatian.

3.7.2024 13:30 Susijengi

EM-nelonen Puola iskee Susijengiä vastaan järjestelmällisyydellä ja monipuolisuudella

Vuoden 2022 EM-kisoissa Prahassa Susijengi pyöritteli Puolasta kolmenkymmenen pisteen voiton erinomaisen joukkuepuolustuksen ja kaukoheittopelin turvin. Sittemmin Puola kuitenkin eteni EM-mitalipeleihin kukistettuaan pudotuspeleissä Ukrainan ja Slovenian. Hanno Möttölän mukaan Puola on systemaattinen ja vaarallinen vastustaja.

3.7.2024 12:03 Susijengi

Espanja murskavoittoon Libanonista, Kroatia shokeerasi Sloveniaa

Valencian olympiakarsintaturnausta isännöivä hallitseva Euroopan mestari Espanja aloitti turnauksensa odotettuun tapaan ryöpyttämällä Libanonia pistein 104–59 (51–31). Tiistain suurin yllätys nähtiin Pireuksessa, missä viime vuodet alamaissa ollut Kroatia peittosi Luka Doncicin Slovenian 108–92 (54–41).

30.6.2024 21:39 Pääjuttu

Susijengin pelaajatusina olympiakarsintoihin on vahvistettu

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on vahvistanut kahdentoista hengen miehistön alkaneen viikon olympiakarsintaturnaukseen Espanjan Valenciaan. Susijengi kohtaa turnauksessa tiistaina Bahaman ja torstaina Puolan.

30.6.2024 19:48 Susijengi

Puola olympiakarsintoihin tuplavoittojen siivittämänä

Kesän maaottelunsa kolmella perättäisellä tappiolla aloittanut Puola käänsi kurssinsa ja saapuu Valencian olympiakarsintaturnaukseen kahden voiton saattelemana. Puola nujersi viimeisissä valmistavissa maaotteluissaan Uuden-Seelannin ja Filippiinit.

Näytä lisää vastaavia