5.9.2011 00:01 Suomen toiveet koripallon EM-kilpailuiden jatkosarjapaikasta ja pääsystä 12 parhaan joukkoon elävät edelleen. Toiveen liekin sytytti Bosnia-Hertsegovina, joka voitti sunnuntain myöhäisottelussa Kroatian 92-80. Jatkopaikan tiellä on toki monta ”jos”-sanaa, mutta Suomen maajoukkueen keskuudessa uusi mahdollisuus otettiin avosylin vastaan.
JEE! Suomi taistelee edelleen pääsystä EM-turnauksen 12 parhaan joukkoon, eivätkä jatkomahdollisuudet lepää vain toivottaman skenaarion varassa.
Suomen on maanantaina voitettava Montenegro ottelussa, josta ei varmasti tule suomalaislatausta uupumaan. Kuvassa Hanno Möttölä (vas.) ja Sasu Salin esittelevät Suomen puolustustaitoja. Kuvat: Ville Vuorinen.
Aiemmin päivällä Suomi kärsi katkeran 70-72-tappion Makedonialle. Ottelun päätyttyä silminnähden murtuneiden suomalaisten ilmeet olivat täysin erilaiset, kun he seurasivat jännittyneinä tietokoneiden välityksellä Bosnia-Hertsegovinan ja Kroatian välisen kamppailun kehitystä. Hymy oli herkässä kaikilla ja hymyjen takaa oli havaittavissa jo kasvavaa latausta.
- Onhan fiilikset nyt hieman erilaiset kuin Makedonia-pelin jälkeen. Kaikki ei ole ehkä omissa käsissä, mutta meillä on mahdollisuus jatkoon. Ja mahdollisuus on aina mahdollisuus, kertoi Teemu Rannikko.
- Olisin valmis aloittamaan pelin vaikka heti, Rannikko naurahti.
Edetäkseen kisojen 12 parhaan joukkoon on Suomen voitettava maanantaina Montenegro, jonka lisäksi Kreikan on päihitettävä Kroatia ja Makedonian kukistettava Bosnia-Hertsegovina. Tällöin Suomi, Bosnia-Hertsegovina ja Kroatia olisivat lohkon kolmossijasta taisteltaessa tasapisteissä, jolloin järjestys ratkaistaan kyseisen kolmikon keskinäisten otteluiden perusteella. Keskinäisten voittojen ollessa tasan, ratkeaa paremmuus keskinäisten otteluiden korisuhteella, josta koriero antaa luotettavaa osviittaa. Suomella on keskinäisistä otteluista tilillään +23 pistettä, Kroatialla +5, Bosnialla -12.
Suomen mahdollisuuksia kasvattaa se, että sekä Kreikan että Makedonian on voitettava omat pelinsä, jotta ne varmistavat omat jatkosarjapaikkansa ja ottavat maksimaaliset sarjapisteet mukaansa jatkosarjaan. Vilnassa pelattaviin jatkosarjoissa otetaan laskuun ne sarjapisteet, jotka jatkoonpääsijät ovat toisiaan vastaan saavuttaneet alkusarjassa.
Jos ennakkoasetelmasta voi jotain ennakkoon luvata, voi suomalaiskannattajille luvata sen, että Montenegroa vastaan asettuu päättäväinen ”susijengi” valmiina hoitamaan oman osuutensa monimutkaisesta kuviosta.
- Huomisen ottelun häviäjälle ottelu on varmasti kisojen viimeinen. Olen varma, että jokainen jätkä tulee antamaan 110 prosenttia itsestään. Kärsimme viime vuonna (EM-karsinnoissa) kaksi tappiota Montenegrolle, joten senkin puolesta meillä on näytön paikka, Rannikko linjasi.
C-lohkon tasaväkisyys hakee vertaistaan. Kun jäljellä on maanantain kolme ottelua, on ainoa varma asia se, että Montenegro ei jatka lohkosta eteenpäin. Sen sijaan on mahdollista, että kolmella voitolla ei myöskään päästä lohkosta jatkoon, mutta toisaalta kahdella voitolla siihen on mahdollisuus.
Suomen maajoukkueen vetäytyessä yöpuulle ja lepuuttamaan EM-rumbassa väsyneitä jäseniään, valtasi koko hotellikerroksen odottava, nälkäinen tunnelma.
- Toivo elää, jätkät!, huusi Petteri Koponen poistuessaan hotellikäytävältä huoneeseensa nukkumaan ja valmistautumaan Montenegro-otteluun.
Suomen ja Montenegron välinen ottelu käynnistyy Alytusissa maanantaina klo 15.30. Nelonen Pro näyttää ottelun Suomessa suorana lähetyksenä.
Elämys Group vastaanotti parhaan kuluttajatapahtuman palkinnon Evento Awards -gaalassa.
Suomalainen koripalloperhe sai rutkasti aihetta juhlaan torstai-iltana Suomen Urheilugaalassa, kun yhteisvoimin ja suurella sydämellä rakennetut EM-kotikisat nimettiin vuoden urheiluilmiöksi ja kotiyleisön hurmannut Susijengi vuoden joukkueeksi. Susijengin ja Chicago Bullsin Lauri Markkanen palkittiin vuoden nuorena urheilijana sekä vuoden läpimurtona.
Asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanoja keränneet koripallon EM-kotikisat olivat menestys myös taloudellisia vaikuttavuuslukemia tarkasteltaessa. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen.
2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.
Susijengi ja sen pääyhteistyökumppani PostNord pyrkivät yhteistyössä jatkuvasti tilanteeseen, jossa molemmat voittavat. Yhteistyössä vallitseva hyvä tiimihenki on ollut avain hyviin tuloksiin molemmin puolin.
Helsingissä pelattujen koripallon EM-kotikisojen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan kävijöistä peräti 99,2 prosenttia suosittelisi Susijengin ottelutapahtumaa ystävälleen. EM-kisaotteluiden tunnelma hipoi asiakkaiden mielestä täydellisyyttä. Asiakastyytyväisyyskyselyn toteutti Sport Business School Suomen Koripalloliiton toimeksiannosta.
Kari Liimo olisi poissa kokoonpanosta ja peli alkaisi tavallista aikaisemmin (15.30), jotta joukkueet ehtisivät Helsinkiin seuraamaan loppuottelua sekä osallistumaan päättäjäisiin.
Viime sunnuntaina Istanbulissa päättyneiden koripallon EM-kilpailuiden katsojatilastot olivat suomalaisittain ilahduttavaa luettavaa. Helsingin EM-huumassa koettiin muun muassa kisojen korkein yleisömäärä. Kaikkiaan Susijengin EM-kotikisoja seurasi Hartwall Arenalla 87.806 katsojaa.
Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.
Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.