Coach Danny Jansson: ”Susijengille on tiedossa hyviä aikoja”

10.6.2024 10:38 Susijengin valmennusjohtoon liittyneen Danny Janssonin, 44, ensimmäinen viikko uudessa pestissään kului miesten Open Gym -leirityksen vastuuvalmentajana. Tällä viikolla Jansson luotsaa vuorostaan Susijengi Rising Stars -ryhmän tuplamaaotteluun Latviaa vastaan. Open Gymissä näkemänsä perusteella Jansson povaa Susijengille valoisaa tulevaa.

Danny Jansson on vanha tuttu Suomi-koriksen maajoukkuevalmennuspiireissä. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Vaikka Jansson onkin viimeisen kymmenen vuoden ajan kotiutunut Saksaan, hän kertoo, että aina palatessaan kesäisin Suomen eri ikäluokkien maajoukkueympyröihin vallitsevaksi olotilaksi muodostuu tuttuuden tunne.

- Suomi-korishan on kuin pieni perhe. Teemun (Rannikko) kanssa ollaan otettu ekan kerran yhteen jo B-poikaiässä, Hanno (Möttölä) ja (Jussi) Hirvonen on tuttuja lukioajoilta Mäkelänrinteestä. Oli tälläkin kertaa helppo tulla halliin ja pistää treenit käyntiin, kun tietää, millä aaltopituudella jengi menee, Jansson hymyilee.

Sama perheenomaisuus on havaittavissa myös suhteessa pelaajiin. Open Gym -leirityksen kokeneimmat pelaajat ovat kaikki käyneet läpi Suomi-koriksen juniorimaajoukkuepolun ja suurin osa pelanneet miehissä universiadeja tai Rising Stars -maaotteluita. Yhteinen tausta yhdistää.

- Varmaan puolet viime viikon Open Gym -jengistä edusti Suomea viime vuonna Kiinan universiadeissa ja olivat sitä kautta tuttuja. Elmerin (Abbey), Mikaelin (Aalto) ja Miikkan (Muurinen) tapasin ensimmäistä kertaa, Eemelin (Yalaho) ja Jaken (Grandison) kanssa on tavattu ehkä yhden käden sormilla laskettavia kertoja. Kaikkien muiden kanssa ollaan oltu tasaisesti tekemisissä vuosien aikana.

Open Gym -järjestelmä luo myös omalta osaltaan kodinomaisuutta. Huipulla pelaavat tai sinne pyrkivät pelaajat aina korkeimman tason juniorimaajoukkuetalenteista NCAA:n, Korisliigan ja Euroopan ammattilaiskenttien pelaajiin saavat Open Gymissä tukea muilta pelaajilta, jotka ymmärtävät, mitä ammattilaistason päivittäisharjoittelu merkitsee.

- Uskoisin, että kaikki pelaajatkin osaa arvostaa sitä, että ammattilaiskauden jälkeen kaikille on turvallinen ympäristö lähteä hakemaan maajoukkueessa vaadittavaa pohjaa, Jansson summaa.

- Se lisää entuudestaan perheen tuntua, että kun meillä on täällä junnumaajoukkueikäisiä pelaajia, he saavat treenata täällä samalla kentällä vaikkapa Mädin (Alexander Madsen), Eliaksen (Valtonen) ja Edonin (Maxhuni) kanssa. Vanhat antaa mallia ja nuoret kirittää vanhoja.

Saksa Suomen mallina, edellytyksiä kasvulle on

Jansson on rakentanut Saksassa itselleen jo vuosikymmenen kestäneen uran kansainvälisen tason huippukoripallovalmentajana.

Samassa Janssonin ura on ollut nousujohteinen. Jansson hioi Bundesliiga-joukkue Ulmin junioriakatemiassa 19-vuotiaiden edustusjoukkueessa mm. tulevan maailmanmestarin David Krämerin ja NBA:ssa nykyisin pelaavan Killian Hayesin taitoja, johdatti Tigers Tübingenin kakkostasolta Bundesliigaa ja solmi kaksi viikkoa sitten päävalmentajasopimuksen perinteikkään Heidelbergin kanssa.

Vaikka koripallo on Suomessa pienempi laji kuin Saksassa ja maa muutenkin pienempi, löytää Jansson paljon yhtäläisyyksiä kahden ”sukulaismaan” koripallopiireistä ja toteaa Suomen kasvaneen merkittävästi korkoa vuosikymmenen aikana.

- Vietän edelleen Saksassa keskimäärin yli 300 päivää vuodessa, mutta kuutenakymmenenä muuna päivänä näkemänäni perusteella etenkin u16- ja u18-ikäluokkien maajoukkuepelaajat ovat henkisesti ja taktisesti kypsempiä kuin kymmenen vuotta sitten. Meillä on hyvin kenttää juoksevia taitavia isoja, eikä takamiesten osaamisesta Susijengin pärjääminen tule tulevaisuudessakaan jäämään kiinni, hän puntaroi.

- Saksastakin katsottuna Suomessa on tehty paljon asioita oikein. Maajoukkuetoimintamme on kilpailukykyistä kansainvälistä tasoa, yksittäiset seurat kehittävät toimintojaan kunnianhimoisesti ja sitten on vuodesta toiseen loppuunmyydyt Lauri Markkasen leirit ja vastaavat. Kaikki merkit osoittavat, että kymmenen vuoden päästä ollaan taas pari porrasta lähempänä Euroopan huippua.

Konkreettisin muutos Saksaan verrattuna on Janssonin mielestä demografinen.

- Kyllähän meillä Saksaan verrattuna näkyy massan ja numeroiden puute. Kun on vähemmän asukkaita ja vähemmän pelaajia, on myös vähemmän varaa, mistä valita. Konkreettisimmin se näkyy siinä, että Saksan kolmospaikan pelaajat pelaisivat kokonsa puolesta meillä vitospaikalla. Vielä on tekemistä, että meillä olisi niin paljon kansainvälisen tason isoja, ettei parin ison poissaolo tuntuisi missään, hän muotoilee.

- Uskon kuitenkin, että meillä on Suomessa ihan riittävät edellytykset kasvattaa myös koriksen harrastajien lukumäärää. Mitä paremmin Susijengi menestyy ja mitä enemmän Lauri Markkasia saadaan NBA:han, sitä useampi junnu haluaa valita koriksen lajikseen.

Riiassa koossa Susijengin tulevaisuus

Viime viikon Open Gymiin osallistuneista pelaajista kerätään tällä viikolla aiemmin Suomen haastajamaajoukkueena tunnettu Rising Stars -joukkue, joka matkustaa tiistaina Riikaan ottamaan keskiviikon ja torstain maaotteluissa mittaa Latvian haastajamaajoukkueesta.

Vuoden takaisessa Rising Stars -tapahtumassa mm. Miro Little, Jacob Grandison ja Federiko Federiko esittivät parastaan Urhea-halliin saapuneille Suomi-koriksen ystäville. Janssonin mukaan Riiassa pelattavat Rising Stars -ottelut ovat paitsi näytön paikka, myös tulevaisuuden kartoittamista.

- Ilman muuta matseissa on se elementti, että Rising Stars -pelit avaavat näytön paikkoja kavereille, jotka kilpailevat viimeisistä paikoista Valencian olympiakarsintaryhmään, ensi pelikauden EM-karsintaikkunoihin ja ensi vuoden EM-kotikisoihin. Valmennusjohdossa pääasiallinen pyrkimyksemme on kuitenkin ison kuvan hahmottaminen, hän kertoo.

- Riikaan on lähdössä kaksitoista pelaajaa, joiden voi hyvällä syyllä sanoa muodostavan puolet Susijengin tämän vuosikymmenen jälkipuoliskon isosta pelaajarungosta. Me mennään näihin kahteen maaotteluun katsomaan, miten pelaajat toimivat kilpailutilanteessa yhdessä ja joukkueena ja tietenkin kilpailemaan.

Susijengi Rising Stars ja Latvian haastajamaajoukkue kohtaavat Riiassa keskiviikkona 12.6. ja torstaina 13.6. suljetuin ovin. Riian Rising Stars -ryhmän kokoonpano julkaistaan tiistaina.

Henkilöt

 
28.6.2024 13:47 Susijengi

Edon Maxhuni 50. maaottelussaan: ”Tarkoitus on pelata vielä ainakin sata maaottelua”

Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.

26.6.2024 14:46 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa”

Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.

25.6.2024 12:17 Susijengi

Susijengi-debytantit Tumba ja Muurinen itseluottamuksella illan otteluun

Ensimmäisen ottelunsa Susijengin paidassa tänään tiistai-iltana Espoo Metro Areenalla pelaavat Thomas Tumba, 23, ja Miikka Muurinen, 17, ovat vakuuttaneet valmennusjohdon ja joukkuetoverit energiallaan ja urheilullisuudellaan. Kumpikin debytanteista lähestyy illan ottelua korkealla itseluottamuksella.

20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

19.6.2024 10:55 Susijengi

Severi Kaukiainen: ”Kausi toi ennen kaikkea henkistä kasvua”

Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia