13.1.2025 23:16 Valmentaja Daniel Jansson, 45, otti Saksan Bundesliigassa pelaavan Academics Heidelbergin ohjat käsiinsä viime kesänä. Joukkuetta povattiin sarjan häntäpäähän, mutta Jansson on siivittänyt joukkueensa sarjan kärkitaisteluun.
Daniel Jansson on tehnyt vahvaa työtä Academics Heidelbergissä. (Kuva: Ville Vuorinen)
Jansson toimi viime kaudella Tigers Tübingenin päävalmentajana Bundesliigassa. Pienimmällä budjetilla kauteen lähtenyt sarjanousija taisteli loppuun saakka sarjapaikastaan, mutta lopulta se jäi sarjassa viimeiseksi pudoten ProA:han.
- Putosimme mielestäni saappaat jalassa. Putoaminen ei ollut iso yllätys, mutta isompi pettymys oli se, että meillä oli ihan realistiset saumat säilyä. Olimme putoamisviivan yläpuolella muutamaa viimeistä kierrosta lukuun ottamatta, Jansson palaa viime kauteen.
Jansson teki kesken viime kauden Tigersin kanssa jatkosopimuksen, joka oli voimassa sarjatasosta riippumatta. Sopimuksessa oli kuitenkin ulosostopykälä, mikä antoi Janssonille mahdollisuuden siirtyä toiseen seuraan, jos se maksaa Tigersille siirtosumman.
- Meillä oli viimeinen peli Heidelbergiä vastaan, kun kuulin siinä rytäkässä olevani heidän pääehdokas seuraavan vuoden päävalmentajaksi. Se oli sitten pohdinnan paikka.
Jansson oli tehnyt neljän vuoden ajan vahvaa työtä Tigersissa nostaen todella nuoren joukkueen ProA:n alemman keskitason joukkueesta Bundesliigaan. Janssonin alaisuudessa ponnahduslautansa Euroopan kentillä saivat myös Elias Valtonen ja Aatu Kivimäki.
Jansson nosti joukkueensa kahdesti Bundesliigaan, mutta ensimmäisellä kerralla nousu jäi toteutumatta taloudellisten seikkojen vuoksi. Heti seuraavalla kaudella Tigers toisti tempun ja tällä kertaa seura sai raavittua kasaan tarvittavan budjetin Bundesliigassa pelaamiseen.
Jansson oli ehtinyt jo asettua aloilleen Tübingenissä perheensä kanssa, kun Heidelberg tuli koputtamaan ovelle.
- Minulle ei ole ollut koskaan itseisarvo valmentaa Bundesliigassa tai jokin status tai raha, ja olen ennenkin kieltäytynyt Bundesliiga-sopimuksista. Olen aina mennyt puhtaasti koris edellä. Tübingen ehti neljässä vuodessa muodostua jo kodiksi.
- Tübingenissä olisi ollut edessä taas 3-4 vuoden projekti. Oli selvää, että kaikki pelaajat lähtisivät joukkueesta, sillä he todistivat olevansa BBL-tason pelaajia ja heidät revittiin käsistä. Minulla oli vuosi sopimusta jäljellä ja näin sen neljän vuoden projektina, ja se avasi mielessä pienen ikkunan lähdölle. Heidelberg osoitti olevansa todella kiinnostunut ja oli aika aggressiivinen siinä kohtaa. He käyttivät sen ikkunan hyödykseen. Päätös lähteä ei kuitenkaan ollut missään nimessä helppo.
Heidelbergissä Jansson sai uuden projektin, mutta paremmat työkalut. Jansson on tottunut rakennushommiin, sillä hän aloitti Saksassa Ulmin akatemiavalmentajana, jossa joka vuosi alkoi lähes puhtaalta pöydältä. Ulmissa hän nousi aina edustusjoukkueen valmennukseen, josta matka jatkui Tübingeniin. Jansson oli valmis uuteen haasteeseen.
- Olen ehtinyt tehdä jo aika monta uutta starttia. Ulmissa joka vuosi oli käytännössä uusi projekti. Sitten Tübingenissä oli taas uusi projekti, joten ei tämä minulle mikään uusi tilanne ole.
- Se helpotti ilman muuta, että joukkueeseen siirtyi minulle neljä ennestään tuttua pelaajaa. Heidelbergin budjetti on yksi Bundesliigan pienimmistä, mutta jos sitä verrataan Tübingeniin, niin nyt olemme edes samalla kentällä muiden joukkueiden kanssa. Sillä tavalla pystyy minimoimaan riskejä hankinnoissa. Raha ei tarkoita automaattisesti sitä, että saat loistavan pelaajan, mutta se auttaa minimoimaan riskejä hankinnassa, Jansson kertoo.
Heidelberg säilytti sarjapaikkansa viime kaudella vaivoin ja sen ennakoitiin taistelevan sarjan alakastissa myös tällä kaudella. Sen alkukausi on kuitenkin ollut melkoinen menestystarina, sillä joukkue keikkuu Bundesliigan kärkipaikoilla neljäntenä ja käväisi yhdessä vaiheessa myös sarjan kärjessä.
- Meillä on ollut hyvä pössis heti alusta lähtien. Olemme pystyneet kääntämään tiukkoja pelejä eduksemme ja se on näkynyt joukkueessa suurempana itseluottamuksena, huumorintajuna, joukkue on kasvanut yhteen ja ryhmä toimii kollektiivina. Koris on tällä hetkellä aika kivaa, Jansson myhäilee.
- Kauteen lähdettäessä tavoite oli, että jos pystymme säilyttämään sarjapaikkamme, niin se olisi hyvä saavutus. Yleensä kymmenen voittoa on se maaginen raja, jolla sarjapaikka säilytetään ja tarvitsemme siihen yhden voiton.
Monelle Heidelbergin vahva kausi on tullut yllätyksenä, mutta Janssonilla oli hyvä kutina joukkueesta heti alusta lähtien.
- Ainoa yllätys on se, kun katsoo sarjataulukkoa missä olemme. Harjoituskausi antoi ennusmerkkejä siitä, että pystymme kamppailemaan voitosta mitä joukkuetta vastaan tahansa, mutta eihän sitä näe kuin vasta silloin, kun pelit alkavat. Siinä mielessä se ei ole yllätys, että olemme voittaneet pelejä, mutta sarjasijoitus on. Varsinkin Ulm-pelin jälkeen, kun olimme sarjan kärjessä.
Ulm-voitto oli Janssonille myös henkilökohtaisesti erityinen, sillä hän valmensi seuran organisaatiossa kuuden vuoden ajan ennen siirtymistään Tübingeniin. Janssonin molemmat tähänastiset vierailut Ulmiin vastustajajoukkueen päävalmentajana ovat päättyneet voittoihin.
- Se oli aika makea voitto. Siellä on vielä paljon kavereita ja tuttuja, ja seura on minulle edelleen hyvin läheinen. Sain ennen ottelua yleisöltä raikuvat aplodit, mutten tiedä kuinka kauan enää, jos aina voitan siellä, Jansson naureskelee.
Hienosta alkukaudesta johtuen odotukset Heidelbergiä kohtaan ovat kauden mittaan kasvaneet. Janssonilla ei ole pelkoa siitä, että joukkueella alkaisivat lenkkarit ottaa ilmaa alleen.
- Joukkueella on suomalainen valmentaja, joka on kasvanut kymiläisessä koripalloympäristössä, joten ei ole huolta pysyvätkö jalat maassa. Jos meillä olisi kaksi tappiota enemmän, niin olisimme sijoilla 7-9.
- Bundesliiga on mielestäni yksi Euroopan parhaista sarjoista pitkälti sen takia, että sarjan häntäpään joukkue pystyy voittamaan sarjakärjen milloin tahansa. Ilmaisia lounaita ei ole tarjolla ja marginaalit ovat pienet.
- En näe ongelmana, että meillä lähtisi jotenkin keulimaan, mutta muut joukkueet varmasti kehittyvät kauden aikana seuraavalle tasolle, tekevät pelaajavaihtoa ja -kokeiluja. Kevätkaudella sarjan taso tulee olemaan kovempi ja tärkein kysymys on se, pystymmekö me myös nostamaan omaa tasoamme.
Saksasta on tullut viime vuosien aikana hyvä ponnahduslauta myös suomalaisvalmentajille. Tuomas Iisalo teki vahvaa työtä Merlins Craisheimissa ja Bonnissa yhdessä Vesa Vertion ja veljensä Joonaksen kanssa ja Joonas itse johdatti Heidelbergin sen historian parhaaseen runkosarjan sijoitukseen toissa kaudella, kun se jäi voiton päähän pudotuspeleistä. Jussi Laakso toimi viime kaudella Crailsheimissa päävalmentajana ja Jansson on tehnyt jo yli vuosikymmenen ajan töitä maassa. Naisten Bundesliigassa puolestaan Niko Kuusi toimii tällä kaudella Angels Nördlingenin päävalmentajana.
Ennen heitä muun muassa Henrik Dettmann, Ari Tammivaara, Tomi Kaminen, Anton Mirolybov ja upeaa uraansa edelleen Bayern Münchenin päävalmentajana jatkava Gordon Herbert istuttivat niitä siemeniä joiden satoa tällä hetkellä niitetään.
- On selkeästi näkyvissä, että suomalaista valmennusosaamista arvostetaan täällä. Ei se vieläkään automaattisesti duunia tarkoita, että on suomalainen, mutta jos GM:n pöydälle osuu suomalaisen CV, niin kyllä se mielellään luetaan. Olen usein kuullut sen mainittavan, että miten Suomesta tulee niin paljon valmentajia.
Janssonilla on pitkä ura takana myös Suomen eri maajoukkueiden kanssa. Jansson on valmentanut sekä U16- että U18-ikäluokkia sekä toiminut universiadijoukkueen päävalmentajana. Viime kesänä hän liittyi mukaan Lassi Tuovin johtamaan Susijengin valmennusryhmään.
- Lassi soitti keväällä ja kysyi kiinnostaisiko lähteä mukaan Susijengin proggikseen ja vastasin, että kiinnostaa. Se on ollut tosi antoisaa. Kesä oli kiva ja pääsi tekemään töitä nastassa ympäristössä.
- Teemun olen tuntenut lapsesta saakka ja Hannoon tutustuin lukiovuosina. Oli kiva muistella heidän kanssaan mitä tässä 20-30 viimeisen vuoden aikana on tapahtunut. Lassin kanssa olimme samaan aikaan HKVT-kurssilla ja olimme samaan aikaan valmentamassa A-junioreissa. Siinä mielessä meidän kronologinen valmentajaura on kulkenut Lassin kanssa käsi kädessä. Lisäksi joukkueessa ei ole montaa pelaajaa, joten en olisi aiemmin valmentanut.
Susijengin tähtäin on vakaasti elo-syyskuun vaihteessa pelattavissa EM-kisoissa, joista yksi lohko pelataan Tampereella. Jansson ei ole vielä ajatuksiaan niin pitkälle siirtänyt, vaikka odotukset kotikisoista kutkuttavat.
- Mahtavat fiilikset tietenkin kotikisoista, mutta kesä on vielä kaukana enkä ole sinne juuri ajatuksia laittanut. Tässä on vielä kevätkausi edessä Heidelbergin kanssa ja yksi maajoukkueikkuna. Serbia on aina kova ja Tanska osaa olla aika inhottava vastustaja. Painetaan ne ensin maaliin ja sitten aletaan pohtia kesää.
- Varmasti Tampereelle on tulossa uskomaton tunnelma ja toivottavasti saamme saman pössiksen myös pelaajiin, ja he pystyvät esiintymään kentällä Susijengin arvoisesti.
Euroliiga:
Crvena Zvezda-Paris Basketball 85-69
Mikael Jantunen (Paris Basketball): 2 pistettä, 7 levypalloa, 1 torjunta
Ottelutilastot
Olympiakos-Bayern München 112-69
Gordon Herbert (Bayern München, päävalmentaja)
Daniel Herbert (Bayern München, apupäävalmentaja)
Ottelutilastot
EuroCup:
Cluj-Napoca-Hapoel Jerusalem 79-91
Sasu Salin (Cluj-Napoca): 2 pistettä, 5 levypalloa, 2 riistoa
Ottelutilastot
Mestarien liiga:
Manisa Basket-Niners Chemnitz 87-86
Olivier Nkamhoua (Chemnitz): 10 pistettä, 4 levypalloa, 1 riisto
Ottelutilastot
Espanjan ACB-liiga:
Granada-Real Madrid 79-84
Elias Valtonen (Granada): 6 pistettä, 3 levypalloa, 1 riisto, 1 torjunta
Ottelutilastot
Valencia-Granada 120-94
Elias Valtonen (Granada): 17 pistettä, 8 levypalloa, 2 torjuntaa
Ottelutilastot
Murcia-Lleida 88-81
Alexander Madsen (Lleida): 3 pistettä, 4 levypalloa, 1 syöttö
Ottelutilastot
Ranskan LNB:
Saint-Quentin-Strasbourg 81-70
Edon Maxhuni (Strasbourg): 6 pistettä, 1 levypalloa, 1 syöttö, 1 riisto
Ottelutilastot
Paris Basketball-Bourg-en-Bresse 98-89
Mikael Jantunen (Paris Basketball): 6 pistettä, 4 levypalloa, 1 riisto
Ottelutilastot
Limoges-Le Portel 77-98
Mikko Larkas (Limoges, apuvalmentaja)
Ottelutilastot
Romanian liiga:
Ploiesti-Cluj-Napoca 66-88
Sasu Salin (Cluj-Napoca): 9 pistettä, 2 levypalloa, 2 syöttöä
Ottelutilastot
Slovakian liiga:
Patrioti Levice-Nitra Blue Wings 79-82
Aatu Kivimäki (Patrioti Levice): 7 pistettä, 1 levypallo, 1 syöttö, 1 riisto
Ottelutilastot
NEXTGEN Slovakia-Lucenec 66-89
Pieti Poikola (Lucenec, päävalmentaja)
Ottelutilastot
Patrioti Levice-Inter Bratislava 81-72
Aatu Kivimäki (Patrioti Levice): 3 pistettä, 3 levypalloa, 3 syöttöä
Ottelutilastot
Lucenec-Komarno 93-84
Pieti Poikola (Lucenec, päävalmentaja)
Ottelutilastot
Islannin liiga:
Keflavik-Höttur 112-98
Remu Raitanen (Keflavik): 14 pistettä, 8 levypalloa, 2 syöttöä
Ottelutilastot
Unkarin liiga:
Szedeak-Kecskemet 70-80
Ilari Seppälä (Kecskemet): 20 pistettä, 4 levypalloa, 6 syöttöä, 1 riisto
Ottelutilastot
Viron ja Latvian yhteisliiga:
Ventspils-Latvijas Universitate 90-70
Perttu Blomgren (Ventspils): 15 pistettä, 5 levypalloa, 4 syöttöä, 1 torjuntaa
Ottelutilastot
Keila-Kalev/Cramo 60-93
Severi Kaukiainen (Kalev/Cramo): 3 pistettä, 3 levypalloa, 7 syöttöä
Ottelutilastot
Saksan Bundesliiga
Academics Heidelberg-Bayern München 59-87
Daniel Jansson (Heidelberg, päävalmentaja)
Gordon Herbert (Bayern München, päävalmentaja)
Daniel Herbert (Bayern München, apuvalmentaja)
Ottelutilastot
Japanin B-league:
Yokohama-Ryukyu 60-76
Ottelutilastot
Yokohama-Ryukyu 89-103 2.ja.
Ottelutilastot
Lassi Tuovi (Yokohama, päävalmentaja)
Jukka Toijala (Yokohama, apuvalmentaja)
Australian NBL:
Illawarra Hawks-New Zealand Breakers 108-00
Ottelutilastot
New Zealand Breakers-Melbourne United 89-91
Ottelutilastot
Petteri Koponen (NZ Breakers, päävalmentaja)
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.
Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.