Elias Valtoselle kaksivuotinen jatkosopimus CB Granadaan

5.6.2024 18:56 Erinomaisen kevätkauden pelannut ja CB Granadan tulevan kauden pääsarjapaikan viimeisen runkosarjakierroksen uroteoillaan pelastanut Susijengin puolustuksen lukko ja Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 200 cm ja 24 vuotta, on solminut kaksivuotisen jatkosopimuksen granadalaisseuran kanssa.

Elias Valtosen ura jatkuu Espanjan pääsarjatasolla. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Valtonen siirtyi helmikuun EM-karsintaikkunan aikaan Espanjan liigassa joukkueesta toiseen purettuaan sopimuksensa Manresan kanssa ja allekirjoittamalla loppukautta koskevan sopimuksen pääsarjapaikastaan taistelleeseen Granadaan.

Susijengin luottolaituri kääri hihat ja käytti liki tuplaantuneen peliaikansa hyödykseen kirjaamalla kevätkuukausina Granadalle 8,6 pistettä ja 3,7 levypalloa ottelua kohden. ”Euran Jordani” säästi parhaansa kahdelle viimeiselle runkosarjakierrokselle, joista Granada haki perättäiset voitot selkä seinää vasten. Runkosarjan päätösottelussa Valtonen upotti 12 pistettä, noukki kuusi levypalloa ja blokkasi Gran Canarian viime sekuntien tasoitusyrityksen, kun Granada nousi kuudentoista pisteen takaa seitsemän pisteen voittoon.

- Siitä blokista on puhuttu aika monta kertaa kauden päättymisen jälkeen ja moni tuli kaupungilla sanomaan, että kiitos liigapaikan säilyttämisestä ja toivottavasti jatkat joukkueessamme, Valtonen naurahtaa.

- Keväästä jäi todella hyvät muistot. Ensimmäisistä treeneistä lähtien valmentaja ja organisaatio luottivat ja antoivat vastuuta, ja oli kiva lähteä uuteen jengiin puhtaalta pöydältä. Joukkue oli tukalassa tilanteessa koko kevään, mutta oma peli lähti kulkemaan alusta asti ja saatiin liigapaikka säilytettyä.

Kaksivuotinen sopimus pitää Valtosen Granadassa kevääseen 2026 asti. Tulevan kauden joukkueen rakentaminen on edelleen alkutekijöissään, mutta Valtosen tunnelmat nyt rakenteilla olemasta ryhmästä ovat hyvät.

- Sillä joukkueella, joka meillä oli viimeisen kolmen kuukauden aikana kasassa, olimme tarpeeksi hyviä pelaamaan jopa ACB:n viimeisistä pudotuspelipaikoista. Vähimmäistavoite joukkueelta tulevalla kaudella on pääsarjassa säilyminen hyvissä ajoin ennen viimeisiä kierroksia, mutta pidemmällä tähtäimellä halumme on menestyä, hän pohtii.

- Kaksivuotinen diili syntyi yhtenäisestä päätöksestä, koska sekä minä että Granadan organisaatio tahdoimme jatkuvuutta ja he kokivat minun olevan oikea rakennuspalanen tulevaksi vuosiksi. Henkilökohtainen tavoitteeni tulevilta kausilta on paitsi auttaa Granadaa voittamaan, esittää myös entistä tasaisempia otteita jatkossa.

Nuori maajoukkueveteraani, Espanjan konkari

Elias Valtosen aika kotimaisen huippukoriksen parrasvalossa alkoi huhtikuussa 2014, jolloin hän ylsi pisteille nuorimpana miesten pääsarjapelaajana koskaan. Euran Veivin V-divisioonajoukkueesta ja Loimaan Korikonkarien junioreista nuoren miehen tie oli vienyt Uuteenkaupunkiin ja Korihaihin, jonka riveissä 14-vuotias Valtonen nosti kaksi pistettä ottelussa Karhu Basketia vastaan.

Seuraavat neljä kauttaan Valtonen vietti miesten divarissa, niistä ensimmäisen Korihaissa ja kolme seuraavaa HBA-Märskyssä. Viimeiseksi jääneellä divarikaudellaan 2017–18 Valtonen loisti HBA-Märskyssä 14,6 pisteen, 5,4 levypallon, 2,8 syötön ja 1,8 riiston keskiarvoin.

Divarivuosiensa aikana Valtonen kuului Suomen ’98-’00 syntyneiden juniorimaajoukkueiden kannattaviin voimiin. Valtonen oli merkittävässä roolissa erityisesti 2015 ja 2016, jolloin Suomi ylsi ensiksi U16-ikäluokassa EM-kisojen 6. sijalle ja seuraavana kesänä U17-vuotiaiden MM-kisoihin ensimmäisenä suomalaisena juniorikoripallomaajoukkueena koskaan.

Vuodet 2018–2020 Valtonen edusti Arizona Statea Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa. Viimeiseksi jääneellä yliopistokaudellaan Valtonen rekisteröi puolustusvoittoisessa roolissa 2,0 pistettä ja 1,8 levypalloa 14,2 minuutissa ottelua kohden. Ammattilaiskentät kutsuivat kesällä 2020 ja Valtonen kuuluikin pelikauden 2020–21 aikana Saksan Pro A -liigan Tigers Tübingenin parhaimmistoon 15,8 pisteen, 4,8 levypallon, 2,5 syötön ja 1,1 riiston ottelukohtaisilla keskiarvoillaan.

Valtonen solmi keväällä 2021 kolmivuotisen sopimuksen espanjalaisen BAXI Manresan kanssa. Valtosen ensimmäisen Manresan kausi oli menestys: euralainen nikkaroi joukkueelleen ACB-liigassa 6,8 pistettä ja 2,4 levypalloa ottelua kohden ja FIBA:n Mestarien Liigassa 4,6 pistettä, 3,4 levypalloa ja 1,1 syöttöä ottelua kohden. Manresa päätyi FIBA:n Mestarien Liigassa hopealle, voitti Katalonian cupin mestaruuden ja ylsi ACB:n puolivälieriin.

Pelikauden 2022-23 Valtonen vietti suurimmaksi osaksi vuokrasopimuksella Saksan Bundesliigan Rostock Seawolvesissa. Valtonen kirjautti Seawolvesille 6,0 pistettä ja 3,3 levypalloa ottelua kohden. Päättyneellä 2023-24-seurajoukkuekaudella Valtonen edusti Espanjan liigassa helmikuuhun asti Manresaa 4,6 pisteen ja 2,5 levypallon ja kevätkauden ajan Granadaa 8,6 pisteen ja 3,7 levypallon keskiarvoin.

Susijengiin Valtonen kutsuttiin ensimmäisen kerran helmikuun 2018 MM-karsintaikkunaan. Ensimmäiset peliminuuttinsa Susijengissä hän kirjautti kesällä 2019, ja joukkueen ratkaisupelaajien joukkoon hän murtautui vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Valtonen on kuulunut Susijengin arvokisakokoonpanoon 2022 EM-kisoissa Prahassa ja Berliinissä sekä 2023 MM-kisoissa Okinawalla.

Valtonen on pelannut tähän mennessä 54 ottelua Susijengin paidassa 8,2 pisteen, 3,6 levypallon ja 1,7 syötön keskiarvoin.

Henkilöt

 
20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

20.6.2024 10:56 Susijengi

Miikka Muurinen AZ Compass Prepin riveihin

Ensimmäistä kesäänsä Susijengin kanssa pelaava Järvenpään Beat Basketin kasvatti ja toisen polven koripalloilija Miikka Muurinen, 17, vaihtaa joukkuetta Yhdysvalloissa. Viime kaudella Sunrise Christiania edustanut 209-senttinen Muurinen siirtyy tulevaksi kaudeksi arizonalaiseen AZ Compass Prepiin.

19.6.2024 10:55 Susijengi

Severi Kaukiainen: ”Kausi toi ennen kaikkea henkistä kasvua”

Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.

16.6.2024 12:01 Susijengi

Lassi Tuovin ura jatkuu Japanin liigassa

Vastikään kautensa Italian Serie A:n hopeaan Virtus Bolognan valmennusjohdossa päättänyt Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi, 37, on kirjoittamassa uutta lukua valmentajanurallaan. Lappeenrantalaislähtöinen Tuovi on solminut kaksi kautta käsittävän sopimuksen Japanin liigan Yokohama B-Corsairsin päävalmentajan pestistä.

10.6.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovin Bologna tasoitti finaalisarjan - Paris pinteessä

Bolognan apuvalmentajana toimiva Lassi Tuovi pääsi tuulettamaan Italian liigassa finaalivoittoa. Ranskassa Paris Basketball on puolestaan tukalassa tilanteessa.

7.6.2024 09:34 Suomalaiset ulkomailla

Finaalit alkaneet jännittävinä Ranskassa ja Italiassa

Ranskassa ja Italiassa finaalit on saatu käyntiin. Vierasjoukkueet ovat olleet ensimmäisissä otteluissa vahvoilla.

3.6.2024 08:03 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti Paris Basketballin raivatessa tiensä finaaliin

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsevät taistelemaan Ranskan mestaruudesta Paris Basketballin raivatessa tiensä finaaliin. Lassi Tuovin Bologna teki saman tempun Italiassa.

30.5.2024 09:07 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen juhli Viron mestaruutta

Severi Kaukiainen pääsi juhlimaan Viron mestaruutta, kun Kalev/Cramo nosteli pokaalia kauden päätteeksi. Samalla hänestä tuli Viron tuplamestari. Perttu Blomgren sai hopeisen mitalin Sloveniassa.

27.5.2024 10:18 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen voiton päässä mestaruudesta – Ranskassa ja Italiassa tiukat välierätaistelut

Severi Kaukiainen on lähellä Viron mestaruutta, kun Kalev/Cramo on voiton päässä mestaruudesta. Perttu Blomgrenin Domzale on tiukan paikan edessä Slovenian finaalissa ja Ranskassa sekä Italiassa käydään kovaa taistelua finaalipaikoista.

23.5.2024 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Perttu Blomgrenin Domzale Slovenian finaaliin

Perttu Blomgren pääsee taistelemaan Slovenian mestaruudesta Domzalen raivatessa tiensä finaaliin. Virossa finaalit käynnistyivät ja Ranskassa Paris Basketball eteni jatkoon.

Näytä lisää vastaavia