25.9.2023 17:00 Lahti Basketballin nuoret suomalaispelaajat ovat jälleen valmiita kovaan työhön. Kotimaisen rungon kovin pisteidentekijä oli viime kaudella Erik Sajantila, joka tahtoo nyt kehittää pallollisia taitoja ja fysiikkaa.
Kuva: Ville Vuorinen
Lahti Basketball on toiminut viime vuosina kotina monelle nuorelle suomalaiselle nousijalle. Siitä huolimatta menestys on ollut vaisua, sillä kaudet ovat päättyneet joko playoffien ulkopuolella tai niiden ensimmäisellä kierroksella.
Viime kaudella kotimaisen nipun kovin pisteidentekijä oli takamies–laituri Erik Sajantila. Ja vaikka koreja syntyikin, joukkueen tulokselliset saavutukset eivät hänenkään mielestään ole vielä olleet sitä, mitä pitäisi.
– Viime kausi oli mitä oli, mutta nyt olemme valmiina uuteen. Otamme oppia niistä asioista, joissa näemme parantamisen varaa, mutta koska meillä on uudistunut kokoonpano, niin pääsemme tuomaan mukaan uusia asioita eikä menneeseen kannata liikaa jumiutua, hän sanoo.
Joukkue todella on kesätauon aikana monilta osiltaan uudistunut, mutta ei ihan kokonaan uusi. Sajantila saa vanhoista pelikavereistaan takaisin jo verrattain kokeneen ja meritoituneen Arttu Saarijärven sekä vielä toistaiseksi edustustasolla vähemmän pelanneet Eetu Lähdetniemen, Ville Tolosen ja Jan Homasen.
Vaikka pelin kehittäminen ja suunnitelmien uudistaminen onkin tärkeää, Sajantila näkee tällaisessa pysyvyydessä kuitenkin paljon positiivisiakin ulottuvuuksia.
– Se helpottaa työtä, kun syksyn käynnistyessä tuntee joukkuekavereitaan ennestään. Vaikuttaa paljon, kun tietää, mitkä ovat kavereiden vahvuudet ja miten he tykkäävät kentällä liikkua.
Apua pysyvyyden kannalta on myös sillä, että työtään jatkaa vanha päävalmentaja Tom Cooman.
Lahti Basketballin viime vuodet ovat olleet sanalla sanoen myrskyisiä. Tavanomaisten pelillisten asioiden lisäksi on koettu kentän ulkopuolisia tragedioita, jotka ovat vaikeuttaneet työtä. Kyse ei ole ainoastaan koronasta ja muista ilmiöistä, jotka ovat koskeneet koko liigaa, vaan vuonna 2021 tapahtui myös auto-onnettomuus, jonka seurauksena seuran ulkomaalaisvahvistusten nippu meni kesken kauden uuteen uskoon.
– Sanotaan näin, että tämä on ollut opettavaista aikaa, Sajantila huokaisee.
– Kun itseä lähellä tapahtui niin vakava onnettomuus, niin siinä alkoi arvostaa muutakin elämää kuin pelkkää koripalloa taas entistä enemmän. Uskon, että olemme kaikki kasvaneet aika paljon näiden haastavien vuosien aikana.
Kaiken kaikkiaan Sajantila on tyytyväinen siihen, että saa jatkaa uraansa juuri Lahdessa ja pääsee vastaisuudessakin työskentelemään joukkueen tason nostamiseksi. Mutta hänellä, kuten jokaisella lupaavalla pelaajalla, on tässä iässä toki muitakin tulevaisuudensuunnitelmia.
– Totta kai ulkomaankentät minuakin kutsuvat. Isot areenat ovat pienestä pitäen olleet unelmani ja urheilullinen tavoitteeni. Toistaiseksi kauheasti mitään konkreettista sen osalta ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan juuri nyt minun on keskityttävä kehittymään Korisliigan parhaimmistoon ennen kuin voin alkaa keskittyä seuraavaan vaiheeseen.
Miten seuraava vaihe sitten saavutetaan? Miten Sajantila pystyy eniten auttamaan Lahti Basketballia aiempaa korkeammille sijoille tulevalla Korisliiga-kaudella?
– Heittäminen ja pelinymmärrys ovat omasta mielestäni suurimmat vahvuuteni, mutta näen, että minun on kehitettävä yleisesti pallollisia taitojani, sillä niissä ei ikinä voi olla liian hyvä. Tässä viime vuosina olemme joukkueen sisällä myös panostaneet fysiikkaani todella paljon. Koen, että kun saan sitä korkeammalle tasolle, niin muut taidot seuraavat väistämättä perässä. Sanotaanko näin, että uskoakseni minulta löytyisi taitoa enemmän kuin mitä nykyinen fysiikkani mahdollistaa.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Korisliiga-illassa nähtiin pelkkiä vierasvoittoja. Andre Gustavson repi riistoja ja juoksi, kun taas Hannes Pöllä otti mittaa Jeremiah Woodista, joka "pelasi jo silloin, kun tyrannosaurukset vaelsivat planeetalla".
Kotimaiset nuoret johtivat joukkueitaan voittoihin pitkien tappioputkien jälkeen, ja Helsinki Seagulls nousi tasoihin sarjakärjen kanssa. Valmentaja Greg Gibson ärähti Nokialle heikoista peliesityksistä.
Korisliiga-illan voittajia olivat Bisons Loimaa ja KTP-Basket.
Illan voittajia miesten Korisliigassa olivat Salon Vilpas, Bisons Loimaa ja taas sarjan kärkeen palannut Kataja Basket.
Korisliiga jatkui kahdella ottelulla. Voitot kirjattiin vieraille, kun Pyrintö ja Seagulls kasvattivat voittosaldojaan.
Neljän ottelun Korisliiga-illassa voittoja juhlivat sarjakärki Kataja Basket, Bisons Loimaa, Korihait ja Tampereen Pyrintö.
Illan otteluvoittajia miesten Korisliigassa olivat BC Nokia ja Helsinki Seagulls.
Kaudella 2024–25 Korisliigan kuukauden parhaimmat luvut tarjoaa Suomen johtava talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaatio Rantalainen.