6.8.2010 Lähes 20 vuotta valmentajan uraa mm. Euroliiga- ja NBA-kenttien laidoilla luonut Gordon Herbert vietti kesänsä poikkeuksellisessa tehtävässä juniorimaajoukkueen valmentajana. Viikko sitten Herbert sai "kesätyöstään" ansaitun palkinnon, kun Suomen 18-vuotiaat pojat nousivat hänen komennossaan Euroopan A-divisioonaan.
Gordon Herbert hoiti "kesätyönsä" mallikkaasti luotsaten 18-vuotiaat pojat Euroopan A-divisioonaan.
18-vuotiaat pojat kukistivat ratkaisevassa välieräottelussa Israelin.
Viime vuosina Herbert on valmentanut mm. Euroliigan jättiseura Aris Thessalonikia..
..ja Suomen cupin joulukuussa voittanutta Espoon Honkaa. Kuvat: Matti Koskinen, FIBA Europe, Euroleague Pictures ja Tytti Nuoramo.
Kun Koripalloliitto julkaisi toukokuussa uutisen Herbertin siirtymisestä 18-vuotiaiden poikien päävalmentajan tehtäviin, moni koripallon ystävä hämmästyi. Vain harva tiesi, että Euroliiga- ja NBA-kenttien laidoilla vuosikymmenen verran viihtynyt valmentaja oli odottanut pitkään mahdollisuuttaan työskennellä nuorten parissa.
- Nuorten maajoukkueen valmentaminen oli aivan uudenlainen ja tervetullut kokemus minulle, kertoo Herbert.
- Sain palata luvan kanssa takaisin perusasioihin, tehdä koripallosta mahdollisimman yksinkertaista. Nuorten kanssa työskenteleminen on kiitollinen tehtävä, koska nuoret pelaajat ovat hyvin varauksettomia. He tekevät kaikkensa oppiakseen ja tullakseen paremmiksi.
18-vuotiaiden poikien päävalmentaja Herbert sai pinnistää pedagogisen osaamisensa äärimmilleen, sillä maajoukkueringissä hikoili myös valmentajan oma poika, 17-vuotias Mikael.
- Jos ihan totta puhutaan, Mikael ei olisi tahtonut minun valmentavan joukkuetta, Herbert nauraa.
- Mikael aavisteli aivan oikein, että jos valmentaisin hänen joukkuettaan, olisin hänelle vielä ankarampi kuin muille pelaajille. Yritin opettaa pelaajille, kuinka tärkeää on ammattimainen suhtautuminen lajiin. Toisinaan se vaatii melko tiukkaa kuria.
Vaikka 18-vuotiaiden poikien maajoukkue ilmoitti viralliseksi tavoitteekseen A-divisioonaan nousun, Herbertin mukaan tärkeintä oli auttaa pelaajia kehittymään mahdollisimman paljon kesän aikana. Tärkeimpänä työkaluna oli joukkuepelin yksinkertaistaminen.
- Pelasimme koko ajan miespuolustusta ja jauhoimme kahta tai kolmea puolen kentän hyökkäyskuviota. Sen enempää ei tarvita. Tahdoin auttaa poikia ymmärtämään, että kunhan he tekevät perusasiat hyvin, heidän ei tarvitse seurajoukkueissaankaan pelata paikka- ja träppipuolustuksia tai hallita useita hyökkäyskuvioita.
Herbertin lähestymistapa oli joukkuekeskeinen, mutta yksilölähtöinen. Valmentajien tarkoituksena oli saada jokaisen pelaajan vahvuudet valjastettua joukkueen käyttöön, ja kehitysalueet selville myöhempää kehitystyötä varten.
- Teimme ehkä kaikkein eniten työtä 1-1-miespuolustuksen opettamisessa ja siinä, miten pelata erilaisia puolustuksia vastaan. Tahdoimme apuvalmentajien kanssa antaa pelaajille työkaluja kehittää itseään ja luoda koripallokulttuuria, joka antaisi heille eväitä vielä seuraavaksikin vuodeksi.
18-vuotiaille pojille muodostui valmistavien viikkojen aikana horjumaton itseluottamus sekä joukkuehenki, jota Herbert luonnehtii "poikkeukselliseksi".
- Pelasimme ensimmäisen ottelumme Hollantia vastaan epävarmasti, mutta sen jälkeen kasvoimme päivä päivältä paremmin yhteen. Pelaajat vetivät yhtä köyttä poikkeukselliseen tapaan.
- Ennen A-divisioonapaikan ratkaissutta ottelua Israelia vastaan näin pelaajieni silmistä, että he eivät pelänneet haastetta. Jokainen tiesi, että jos pitäisimme ottelun tasaisena, Israelilla olisi lopussa enemmän paineita kuin meillä.
Suomi puristi tuhatpäisen yleisön edessä voiton Israelista kahden pisteen erolla. Turnaus päättyi Suomen osalta sunnuntaina hopeamitaleihin Tshekkiä vastaan kärsityn finaalitappion jälkeen
- Totta kai toivoin, että olisimme pelanneet finaalissa paremmin, mutta olimme ladanneet kaikki henkiset voimavaramme välieräotteluun. Näin finaalin aamuna, että olimme aivan tyhjiä. Sellaisen tunnemyrskyn jälkeen itsensä kasaaminen on hyvin vaikeaa.
Herbert ei osaa vielä sanoa sitovasti, nähdäänkö häntä Suomen nuorisomaajoukkueen valmentajana kesällä 2011. Mielenkiintoa tehtävään toki löytyy.
- Kaikki riippuu tulevasta kaudestani (Saksan Bundesliigan) Frankfurt Skylinersissa ja siitä, kuinka pitkälle pääsemme joukkueen kanssa. Alustavasti tahtoisin ilman muuta jatkaa työtäni joko 20-vuotiaiden tai 18-vuotiaiden maajoukkueen kanssa, kertoo Herbert.
- Uskon, että etenkin 1993/94-syntyneiden ikäluokille tuleva kausi tulee olemaan erittäin motivoiva, koska he saavat testata taitojaan ensi kesänä ikäluokkansa parhaita koripalloilijoita vastaan.
Suomen maajoukkuejärjestelmää Herbert pitää esimerkillisenä ja toimivana. Kiitoksensa Herbert lähettää Koripalloliiton päävalmentajan Henrik Dettmannin suuntaan.
- Monet pitävät Dettmannia ainoastaan miesten maajoukkueen valmentajana, mutta unohtavat, että hän on luonut koko maajoukkuejärjestelmämme, muistuttaa Herbert.
- Dettmannin työ miesten maajoukkueen kanssa on ansiokasta, mutta mielestäni hänen vielä suurempi ansionsa on ollut kansainvälisesti kilpailukykyisen, ammattimaisen maajoukkueympäristön luominen. Minun oli todella helppoa asettua tehtävääni ensimmäisestä päivästä alkaen, kun pikkuasioita myöten kaikki toimi juuri odotusten mukaisesti.
Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.
FIBA Europe suoritti tiistaina 16. tammikuuta ensi kesän koripallon nuorten EM-turnausten lohkoarvonnat. A-divisioonassa Suomen 18-vuotiaat pojat saavat Latviassa pidettävissä EM-kisoissa C-lohkossa vastaansa Espanjan, Ukrainan ja Bosnia-Hertsegovinan.
Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue selätti alkukangertelun jälkeen kohenneella puolustuspelillään Hollannin B-divisioonan EM-kisoissa. Suomen 16-vuotiaat pojat hävisivät A-divisioonan EM-kisoissa Turkille.
Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui kymmenenneksi B-divisioonan EM-kisoissa Dublinissa, kun Suomi hävisi päätöspelissään Bulgarialle. 16-vuotiaat pojat hävisivät alkulohkonsa viimeisen pelin A-divisioonan EM-kisoissa Saksalle ja kohtaa tiistaina pudotuspeleissä Liettuan.
Suomen 18-vuotiaat tytöt päihittivät B-divisioonan EM-kisojen ensimmäisessä jatko-ottelussaan Itävallan. Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue taas taipui A-divisioonan EM-kisojen avausottelussaan Slovenialle.
Suomen 18-vuotiaiden poikien EM-urakka sai päätöksensä Slovakiassa, kun Sudenpennut hävisi Venäjälle päätöspelissään 69-75 (29-34). 18-vuotiaat tytöt taas palasivat voittokantaan B-divisioonan EM-kisoissa murskaamalla Viron ylivoimaisesti.
Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue pelaa huomenna EM-kisojen päätöspäivänä Venäjää vastaan yhdeksännestä sijasta, kun Suomi voitti lauantaina Ukrainan 56-70 (31-31). Suomen 16-vuotiaiden maajoukkueet taas nappasivat kotivoitot Kisakallion Susi Training Centerissä.
Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue varmisti A-divisoonapaikkansa neljänneksi vuodeksi putkeen EM-kisoissa voittamalla Montenegron 67-82 (39-37). Suomen 18-vuotiaat tytöt taas avasivat B-divisioonan EM-kisansa selättämällä Luxemburgin.
Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue hävisi A-divisioonan EM-kisojen pudotuspeleissä saappaat jalassa Ranskalle loppunumeroin 66-58 (34-33). Tappion vuoksi Suomi pelaa EM-kisojen sijoista 9.-16.
Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kärsi EM-kisojen alkulohkonsa viimeisessä pelissä tappion, kun Slovenia käytti hyväkseen Sudenpentujen vuotavaa puolustusta ja ilotteli 80-90 (41-44) -voiton.