6.8.2022 11:10 Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.
Henri Kantonen rakentaa Susijengin peliä jo kolmatta maajoukkuekesäänsä. Kuvat: Japan Basketball Federation & Ville Vuorinen / Susijengi.
Karhubasket peittosi Korisliigan finaaleissa Salon Vilppaan näytöstyyliin otteluvoitoin 4–1 ja Kantonen pääsi nostelemaan Pantteri-patsasta yläilmoihin toista kertaa urallaan.
Kulissien takana väreili kuitenkin kipua. Karhubasketin organisaatio ei sitä ymmärrettävistä syistä huudellut ympäriinsä, mutta kevään korishuipennuksen aikana joukkueen lääkintä- ja huoltohenkilöstö urakoi ylitöitä saadakseen Kantosen parketille.
- Finaalien alussa tuli alaraajavamma, jonka kanssa tässä on kesän aikana painittu. Nyt ollaan siinä pisteessä, että kestän jo pelaamista, Kantonen avaa loppukesän 2022 tilannettaan.
Mestaruuteen päättyneen 2021–22-seurajoukkuekauden aikana Kantonen viimeisteli Karhubasketille 10,2 pistettä, 4,0 levypalloa ja 4,0 syöttöä ottelua kohden. Kauden kokonaissaldo oli kiitettävä erityisesti terveystilanne huomioon ottaen.
- Oli rikkinäinen kausi tammikuussa asti ja finaalien alussa kun tuli vielä lisää kolhuja, niin haasteita riitti. Siihen nähden kauden lopputulos oli oikeinkin hyvä.
Vain piirun verran alle parimetrinen Kantonen pelasi juniorina niin takakentällä kuin laidassakin ja käväisi juniorimaajoukkueissa jopa nelospaikalla. Lopullinen siirtymä pelinrakentajan tontille tapahtui vasta niinkin myöhään hänen ensimmäisellä kaudellaan Kauhajoella, kaudella 2017–18, jolloin Kantonen täytti kahdenkymmenen.
- Jussi Laakso oli silloin Karhun valmentaja ja ihan preseasonin ensimmäisistä päivistä oli selvää, että jaan ykköspaikan Bojan Sarcevicin kanssa. Siitä lähtien oma pelipaikka on sementoitunut.
Kantosen tie vei Kauhajoelta kahdeksi vuodeksi Salon Vilppaaseen ja Ranskan kakkosliigan Aix-Mauriennesta takaisin Kauhajoelle. Pelatut kaudet ovat tuoneet mukanaan menestystä kahden Suomen mestaruuden ja yhden Korisliigan kehittyneimmän pelaajan palkinnon muodossa, ja pelinrakentajan identiteetistä on tullut vuosi vuodelta vahvempi.
Kantosen tähtäin on edelleen Euroopan huippusarjoissa. Vuosi Aix-Mauriennessa oli lähtölaukaus sinne suuntaan, mestaruusvuodet Kauhajoella ja Salossa ammattilaisidentiteetin voimistamista. Kesän jälkeen Karhubasket osallistuu puolestaan FIBA Mestareiden Liigan karsintoihin Kantonen pelinrakentajanaan.
- Karhubasketin seuran ideologia on parantaa edellisestä joka vuosi. Osallistuminen FIBA Mestareiden Liigan karsintaan on varmaan kaikista isoin hyppy koko organisaatiolle, hän muotoilee.
- Karhu on voittanut kolme Suomen mestaruutta ja viimeisen viiden vuoden aikana esiintynyt neljästi finaaleissa, joten on luonnollinen jatkumo lähteä testaamaan tasoamme Suomen rajojen ulkopuolella. Harjoitteluympäristö ja fasiliteetit ovat Kauhajoella erinomaiset, ja europelien myötä olosuhteiden taso paranee entisestään.
Susijengiin Kantonen kutsuttiin ensimmäisen kerran näytille kesällä 2018. Seuraava kesä kului häneltä nilkan kuntoutuksen merkeissä, mutta jonkinasteinen läpimurto odotti vuoroaan 2020, jolloin Kantonen johti avauspelinrakentajan ominaisuudessa Suomen peliä kahdessa Viro-maaottelussa.
EM-karsintaikkunaan Kantonen kutsuttiin puolestaan marraskuussa 2020 ja helmikuussa 2021, joten tätä kirjoittaessa hänestä voi puhua jo joukkueen vakiokasvona.
- Kesästä 2020 asti olen ollut mukana aina silloin, kun terveyttä on ollut riittävästi. Tässä vaiheessa edellisestä maaottelustani on ehtinyt kuitenkin kulua jo vuosi ja tietenkin tahtotila päästä kentälle on kova.
Peliminuutteja odotellessa Kantonen keskittyy päivittäiseen tekemiseen Suomen parhaiden pelaajien rinnalla.
- Isoin asia mulle on ollut se, että olen päässyt näkemään toisten pelaajien, varsinkin oman pelipaikan jätkien, harjoittelua. Sen perusteella ymmärrän paljon paremmin, miksi vaikkapa Koponen on Koponen tai Salin on Salin, hän kuvailee.
- Toinen merkittävä asia on mahdollisuus keskustella muiden pelaajien kanssa asioista. Esimerkiksi Salon Vilppaan vuosina ymmärsin, että jos Teemulta (Rannikko) kysyy asioita, kyllä hän tietoaan jakaa. Tässäkin leirityksessä on Suomen kaikkien aikojen viisi parasta pelaajaa mukana. Siinä on aika paljon kokemusta ja tietoa ammennettavaksi.
Susijengi ja Belgia kohtaavat Tampereen Hakametsän jäähallissa Scandic Cupin merkeissä lauantai-iltana 6.8. klo 19.30 alkaen. Ottelu televisioidaan JIM-tv-kanavalla ja Ruutu-palvelussa.
Lipunmyynti otteluun täällä.
Valmentaja Daniel Jansson, 45, otti Saksan Bundesliigassa pelaavan Academics Heidelbergin ohjat käsiinsä viime kesänä. Joukkuetta povattiin sarjan häntäpäähän, mutta Jansson on siivittänyt joukkueensa sarjan kärkitaisteluun.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
Sasu Salin, 33, otti kesällä uuden suunnan urallaan, kun yhdeksän Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen hän siirtyi Romanian suurseura Cluj-Napocan joukkueeseen. Salin on ollut maisemanvaihdokseen tyytyväinen.
Harva suomalainen koripalloilija on kyennyt nostamaan osakkeitaan puolessa vuodessa yhtä paljon kuin Samu Adler, 17. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Adler teki ensin loppukesällä läpimurtonsa U18 poikien EM-kotikisoissa Tampereella, on syyskaudella lukeutunut Korisliigan kotimaisiin tehonimiin Salon Vilppaassa ja juoksee sunnuntaina Tbilisi Arenan parketille Susijengi-debyytissään.
Eurokoripallon taivaalle on syttynyt tänä syksynä uusi tähti. Susijengin uuden sukupolven kulmakivi Mikael Jantunen, 24, osoitti iskukykyään viime kaudella Paris Basketballin Eurocup-mestarijoukkueessa, mutta tänä syksynä ”Micke” on jopa petrannut esityksiään pykälää korkeammalla, Euroliigassa. Nyt Jantunen on liittynyt Susijengin EM-karsintavahvuuteen tavoitteenaan johtaa joukkueensa voittoon sunnuntaina.
Susijengin kokeneeseen jaostoon kuuluva Alexander Madsen, 29, pelasi viime kesänä kenties elämänsä parasta koripalloa Valencian olympiakarsintaleirityksessä. Torstaina Madsen ja muu Susijengin iso miehistö on paljon vartijana, kun Susijengi ottaa mittaa Tornike Shengelian ja Giorgi Shermadinin Georgiasta.
Parin vuoden ajan näytti siltä, että suomalainen koripalloyleisö olisi unohtanut Dre’n. HBA-Märskystä lähdettyään Andre Gustavson viihtyi peräti kuuden kauden ajan Richmondin yliopistossa, josta viimeisen kauden kokonaan pelaamatta. Valencian olympiakarsinnat palauttivat kuitenkin ihmisten mieliin Gustavsonin vahvuudet koripalloilijana ja syyskausi on näyttänyt, että Gustavsonista tulee olemaan pitkään iloa niin Suomi-korikselle.
Susijengin kaukoheittäjien eliittiin vuosien ajan lukeutunut Topias Palmi, 30, raivasi tiensä EM-miehistöön 2022, jäi viimeisenä rannalle Okinawan MM-kisajengistä 2023 ja omisti viime kesän harjoittelulle. Korisliigan ykköstykkeihin lukeutuvan Tampereen Pyrinnön kasvatin tavoitteena on nyt ensiksi paluu rotaatiominuuteille Susijengissä ja sitten EM-kisayleisön eteen juokseminen kotikaupungissaan Tampereella.
Edon Maxhuni, 26, teki täksi kaudeksi sopimuksen Ranskan suurseuroihin lukeutuvan SIG Strasbourgin kanssa. Strasbourg on jälleen yksi askel eteenpäin Maxhunin nousujohteisella uralla.
Mikael Jantunen on aloittanut toisen kautensa ranskalaisseura Paris Basketballin riveissä. Jantunen on osoittanut pystyvänsä loistamaan myös Euroopan kirkkaimmissa valoissa.