Jukka Toijalalle kolmivuotinen jatkopesti Viron maajoukkueen peräsimessä

22.11.2022 10:28 Viimeiset kolme vuotta erinomaista työtä Viron maajoukkueen päävalmentajana tehnyt Jukka Toijala, 50, on allekirjoittanut kolmivuotisen jatkosopimuksen tehtävänsä jatkosta Viron koripalloliiton kanssa.

Kuva: FIBA

Toijalan alkuperäinen, syksyllä 2019 solmittu kolmivuotinen päävalmentajasopimus oli voimassa ensi helmikuun MM-karsintaikkunan loppuun asti. Uusi sopimus pitää Toijalan pestissään helmikuun 2026 loppuun asti.

- Kyselimme agentin kanssa jo kesän mittaan Viron koripalloliitolta heidän halukkuuttaan solmia jatkopestiä. Syksyn EM-kisojen jälkeen teimme valmennusjohdon kanssa maajoukkueen johtoryhmälle analyysin tilanteestamme ja lähitulevaisuuden näkymistämme, ja he olivat tyytyväisiä kuulemaansa. Loka-marraskuussa neuvoteltiin ja päädyimme tällaiseen ratkaisuun, Toijala taustoittaa.

Toijalan valmentajapesti on samalla osa Viron koripalloliiton pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Liitto uudisti strategiansa vuoteen 2030 asti, ja strategian ensimmäinen konkreettinen välietappi oli pääsy viime syksynä pelattuihin EM-kisoihin.

- Vuoden 2025 EM-kisoihin on kovemmat tavoitteet, eli unelmoimme pääsystä jopa kisojen kahdeksan parhaan joukkoon – sinne, missä Susijengi tänä kesänä oli. Projekti on siis liikkunut oikeaan suuntaan. Uuden ikäluokkamme sisäänajo on edennyt sujuvasti ja jos pelaajien terveystilanteet ja muut muuttujat menevät meidän kannaltamme suotuisasti, voi Viro tehdä arvokisoissa paljon kovempaakin jälkeä 2025-29.

Toijalan kolmeen Virossa vietettyyn vuoteen on mahtunut uuden maajoukkueikäluokan sisäänajo, kaksi vuotta pandemiaa sekä myös kansainväliseen kilpailutilanteeseen heijastunut Ukrainan sota. Monista haasteista huolimatta Toijala on kotiutunut Tallinnaan hyvin ja luonnehtii kasvaneensa tehtävänsä tasolla.

- Olemassa oleviin lähtökohtiin nähden Viron koripalloliitto on panostanut valtavasti koripallon kehittämiseen, Toijala kiittää.

- Kaikkihan sen ymmärtävät, että oma työni ei rajoitu pelkästään miesten maajoukkueikkunoihin. Yhtä lailla tehtäväni on kehittää paikallista valmentajakoulutusta sekä pelaajapolkua juniorimaajoukkueineen ja akatemiatoimintoineen. Tarkoitus on niin ikään tulevan kolmivuotiskauden aikana kehittää olosuhteita strategian mukaisesti virolaisen koripallon hyväksi.

Menestystä ja kokemusta kotimaasta ja kansainvälisiltä kentiltä

Kouvolalaisten Kouvojen kasvatti Jukka Toijala tuli tunnetuksi pelaajaurallaan kolminkertaisena Suomen mestarina (1995, 1999, 2004) kasvattajaseuransa edustusjoukkueen riveissä. Lisäksi Toijala juhli Suomen cupin mestaruutta vuosina 1998 (Kouvot) ja 2002 (Kataja Basket).

Toijala pelasi 12-vuotisella pääsarjaurallaan 430 Korisliiga-ottelua 13,1 pisteen ja 3,1 syötön keskiarvoin Kouvojen ja Kataja Basketin paidoissa. Kansainvälistä kokemusta Toijala haki Belgian liigan Echo Houthalenista syksyllä 1998. Lisäksi Toijala veti Suomi-paidan ylleen 28 nuorten ja 11 miesten maaottelussa.

Päävalmentajauransa Toijala aloitti kaudella 2006–07 Kouvojen peräsimessä. Jo toisella päävalmentajakaudellaan Toijala johdatti Kouvot Korisliigan finaaleihin ja vei nimiinsä vuoden valmentajan kiertopalkinnon.

Syksystä 2010 kevääseen 2016 Toijala valmensi joensuulaista Kataja Basketia. Kataja Basket voitti Toijalan komennossa vuosien 2010 ja 2011 Suomen cupin mestaruudet sekä eteni Korisliigan finaaleihin 2011, 2012 ja 2014. Keväällä 2013 Kataja Basket eteni Toijalan luotsaamana EuroChallengen puolivälieriin.

Helmikuussa 2017 Toijala siirtyi Romaniaan Steaua Bukarestin päävalmentajaksi. Puolentoista Romaniassa viettämänsä kauden aikana Toijala johti Steauan kahdesti Romanian liigan finaaleihin. Tämän jälkeen Toijala valmensi Trefl Sopotia Puolan pääsarjassa siirryttyään joukkueeseen kesken kauden.

Kesällä 2019 Toijala siirtyi vastaamaan HBA-Märskyn I Divisioona A -joukkueen valmennuksesta sekä toimimaan Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentajana. Tie vei kuitenkin jo saman vuoden syksyllä Viroon miesten maajoukkueen päävalmentajan tehtävään. Viro eteni Toijalan valmentamana vuoden 2022 EM-kisoihin.

Toijala toimi kesästä 2010 kesään 2019 Susijengin valmennusjohdossa. Tähän ajanjaksoon mahtuivat vuosien 2011, 2013, 2015 ja 2017 EM-kisat sekä vuoden 2014 MM-kisat.

 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia