17.2.2020 10:42 Susijengin pelaajat kerääntyvät yhteen ensimmäisen EM-karsintaikkunan merkeissä tänään maanantaina. Susipelaajien kausi 2019-20 seurajoukkueissaan on ollut tuloksellinen niin kansainvälisillä kentillä kuin kotoisessa Korisliigassakin, arvioi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.
Seurajoukkuekausi 2019-20 on ollut Susijengin pelaajille tuloksekas aina Korisliigasta (Tuukka Kotti, Seagulls) kansainvälisille kentille (Petteri Koponen, Bayern München). Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.
Shawn HUFF
Kausikatsaus: ”Huhvi” ei ole aikaillut elintilan valtaamisessa palattuaan Korisliigaan neljäntoista kauden tauon jälkeen. Huff on pelannut erinomaisesti pelin rauhoittajana, veteraanipresenssinä ja kaukoheittäjänä cupin mestari ja liigakärki Helsinki Seagullsissa 10,8 pisteen, 4,4 levypallon ja 1,3 syötön keskiarvoin. Kakkosista on uponnut 60,5%, kolmosista 40,4% ja vapaaheitoista 71,8%.
Dettmannin kommentti: ”Jos Shawnin kautta pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi ’peli-ilo’. Koripallo on siitä hieno laji, että pelaaja voi hakea nautintoa monenlaisista roolista ja asetelmasta ja Shawn selkeästi nauttii pelaamisesta tällä hetkellä. Ei Shawnilta puutu tällä hetkellä mitään muuta kuin lapsiltaan kunnon talvi.”
Antti KANERVO
Kausikatsaus: Viime kaudella Islannissa cup-mestaruuden noukkinut Kanervo pelaa yhtä uransa parhaista kausista. Muutenkin tulivoimaa vilisevässä Seagullsissa Kanervolla on alati vihreä valo heittää. Tuore cupin mestari on kerännyt 13,7 pisteen, 2,6 levypallon ja 2,6 syötön keskiarvot ja upottanut kakkosistaan 52,6%, kolmosistaan 44,1% ja vapaaheitoistaan 93,9%.
Dettmannin kommentti: ”Tasaisen varmaa pelaamista. Antti on saanut olla terve, pelata hyvässä ympäristössä ja joukkueessa ja isossa roolissa. Ranskan ja Islannin kokemukset ovat kerryttäneet hyvää kokemuspääomaa.”
Henri KANTONEN
Kausikatsaus: Oltuaan sivussa lähes koko 2018-19-pelikauden on Kantonen noussut kohinalla Korisliigan kotimaisten pelaajien parhaimmistoon ja käynyt kolmesti merkinnän tai parin päässä tripla-tuplasta. Teemu Rannikon loukkaantumisen myötä yhä suuremmassa roolissa Vilppaan hyökkäyksessä. Liigakakkosessa 10,3 pistettä, 5,1 levypalloa, 3,7 syöttöä ja 0,9 riistoa ottelua kohden, kakkoset 57,0%, kolmoset 34,6%, vapaaheitot 67,2%.
Dettmannin kommentti: ”Saanut pelata terveenä ja kehittynyt suurin harppauksin toivuttuaan loukkaantumisestaan. Kamppailee Korisliigan kehittyneimmän pelaajan palkinnosta jo toista kertaa. Kantonen on siitä hyvä esimerkki monelle pelaajalle, että hän on oivaltanut, että hiljaa hyvä tulee ja kehitys on jatkuvaa.”
Mikko KOIVISTO
Kausikatsaus: Korisliigan kotimaisiin kärkinimiin vuosia kuulunutta Koivistoa ovat hidastaneet loukkaantumiset, mutta joulunaluspäivistä alkaneen ajanjakson aikana Koivisto on lingonnut 14,3 pistettä ottelua kohden ja lisäksi kunnostautunut ominaisimmilla alueillaan pelin rauhoittajana ja ekstrasyötön antajana. Koko kauden keskiarvot 10,2 pistettä, 1,8 syöttöä ja 1,2 levypalloa ottelua kohden, kakkoset 57,1%, kolmoset 47,3% ja vapaaheitot 83,3%.
Dettmannin kommentti: ”Vähän vuoristoratamainen kausi terveystilanteen vuoksi. Terveenä ollessaan Koivari pelaa takuuvarmasti joukkueelle omilla vahvuuksillaan. Toivottavasti suurimmat terveyshuolet ovat nyt takana ja Koivari pääsee keskittymään olennaiseen.”
Petteri KOPONEN
Kausikatsaus: Euroopan 2010-luvun parhaisiin heittäjiin lukeutunut Koponen pelaa pääosin heittävänä takamiehenä Bayern Münchenissa, mutta tuo myös palloa ylös ja rakentaa peliä. Upotti Göttingenin joulukuussa viimeisen sekunnin heitollaan. Bundesliigassa 9,3 pistettä, 2,0 syöttöä ja 1,7 levypalloa ottelua kohden (2p 53,3%, 3p 53,8%, 1p 92,6%) ja Euroliigassa 6,8 pistettä, 1,5 syöttöä ja 1,2 levypalloa ottelua kohden (2p 34,2%, 3p 50,0%, 1p 76,5%).
Dettmannin kommentti: ”Kokeneen pelaajan parhaita ominaisuuksia on se, että hän pystyy tarraamaan matkan varrelta mukaansa monenlaisia temppuja ja hyödyntämään niitä pelaamisessaan. Petterilläkin on ollut kyky muuntua ja kehittyä ja hän on entistäkin parempi syöttäjä ja heittäjä kuin aiemmin. Erinomainen kausi meneillään.”
Tuukka KOTTI
Kausikatsaus: Ikä ei näy Susijengin teräsmiehen ja Korisliigan toiseksi varttuneimman pelaajan otteissa. Helsinki Seagullsin laajuus ja koko tarjoaa Kotille enemmän lepoaikaa ja vielä tehokkaampia peliminuutteja. Tuoreen cupin mestarin kausikeskiarvot 7,7 pistettä, 6,0 levypalloa ja 2,3 syöttöä ottelua kohden. Kakkoset 54,7%, kolmoset 52,6% (!!) ja vapaaheitot 63,5%.
Dettmannin kommentti: ”Ikä on suhteellista: mitä enemmän kokemuksia ja itsetuntemusta kertyy, sitä varmemmin pelaaja voi pelata kansainvälisellä tasolla vielä kokeneemmallakin iällä. Tuukka tuntee itsensä, joukkueensa ja ympäristönsä niin hyvin, että hän on niin seura- kuin maajoukkueessaympäristössä aivan keskeisiä pelaajia.”
Carl LINDBOM
Kausikatsaus: Liettuassa ja Kroatiassa piipahdettuaan Lindbom on löytänyt pelitavalleen ja koolleen ominaisen ammattilaissarjan Puolasta, missä hän saa Radomin paidassa runsaasti korintekovastuuta sekä pääsee painimaan kokoisiaan vastaan. Lindbom on urakoinut Radomille tehokkaat 14,4 pistettä, 6,0 levypalloa, 2,1 syöttöä, 1,4 riistoa ja 1,0 blokkia ottelua kohden. Kakkoset 43,7%, kolmoset 34,3% ja vapaaheitot 62,9%.
Dettmannin kommentti: ”Calle on päätynyt täsmälleen oikeaan paikkaan. Hän pelaa isossa roolissa hyvässä, kilpailullisessa ja hänelle sopivassa sarjassa ja käyttänyt saamansa mahdollisuudet erinomaisesti hyödykseen.”
Alexander MADSEN
Kausikatsaus: Loukkaantumisten täyteinen 2018-19-pelikausi Espanjassa on enää muisto vain ja Madsen on kasvanut tärkeäksi osaksi Latvian tunnetuinta joukkuetta. Krempoista huolimatta Madsen on pelannut parhaimmillaan jopa 30 minuutin saldoja. FIBA Mestarien Liigan runkosarjassa 6,8 pistettä, 4,5 levypalloa, 2,0 syöttöä ja 1,2 blokkia ottelua kohden (2p 46,0%, 3p 29,2%, 1p 42,1%), Viron ja Latvian yhteisliigassa 7,0 pistettä, 6,5 levypalloa, 1,5 syöttöä ja 1,3 blokkia ottelua kohden (2p 58,9%, 3p 20,0%, 1p 75,0%).
Dettmannin kommentti: ”Kehittynyt viime kauden jälkeen harppauksin. Mädi on päätynyt hyvään ympäristöön ja vaikka polvivaivat ovat pikkaisen jarruttaneet hänen kauttaan, hän on löytämässä identiteettinsä pelaajana. Kun pelaaja saavuttaa tietyn itseymmärryksen asteen, alkaa matka kohti maksimipotentiaalia.”
Edon MAXHUNI
Kausikatsaus: Kaksi kautta Yhdysvaltain Long Beach Statessa riitti nuorisomaajoukkueiden pistenikkarille kastautumiseksi kohti isompia parketteja. Espanjan suurseuroihin lukeutuvan CB Gran Canarian farmijoukkue tulevaisuuden lupauksia viliseviä LEB Plata -liigassa on ollut Maxhunin ensimmäinen osoite ammattilaisuralla, eikä hän ole aikaillut ottaessaan joukkuetta reppuselkäänsä: pelinrakentajan tontilla 13,5 pistettä, 3,4 syöttöä ja 2,4 levypalloa ottelua kohden (2p 50%, 3p 30%, 1p 84%).
Dettmannin kommentti: ”Edon on päässyt parin kauden tauon jälkeen takaisin omalle pelipaikalleen. Edonin korintekotaidot tiedetään, mutta hänestä voi lisäksi kehittyä vuosien myötä erinomaisen hyvä pass first -pointti, joita maailmalla on tätä nykyä vähän ja jotka kelpaavat jokaiseen joukkueeseen.”
Alex MURPHY
Kausikatsaus: Viisivuotisen yliopistotaipaleen jälkeen Murphyn ammattilaisuran alku on ollut loukkaantumisten täyttämä, mutta kuluvalla kaudella monipuolinen laituri on viimein päässyt pelaamaan terveenä ja lunastamaan potentiaaliaan, josta osoituksena tammikuinen valinta Espanjan kakkosliigan viikon All-Star-viisikkoon. San Sebastian kuuluu LEB Oron kärkinelikkoon ja Murphyn rooli joukkueessaan on iso. Kauden keskiarvot 11,3 pistettä, 3,4 levypalloa ja 1,0 syöttöä ottelua kohden (2p 62%, 3p 28%, 1p 66%).
Dettmannin kommentti: ”Alex on saanut olla ehjä, hän on pysynyt terveenä ja hän nauttii koripallosta. Hänelle on tarjoutunut menestyvässä joukkueessa johtavan pelaajan rooli, jota hän on kantanut hienosti.”
Matti NUUTINEN
Kausikatsaus: Nuutinen debytoi Oviedossa jo syyskaudella 2018, jolloin kausi jäi pahasti kesken loukkaantumisen vuoksi. Oviedo näki kuitenkin suomalaisveteraanin niin tärkeäksi paletilleen, että solmi tämän kanssa jatkosopimuksen. Nyt Nuutinen on saanut pelata ehjänä ja kiittänyt vastuusta puolustuksen lukkona, roskapallojen saalistajana ja tarkkana heittäjänä. 9,3 pistettä, 4,3 levypalloa ja 1,1 syöttöä ottelua kohden (2p 62%, 3p 37%, 1p 82%).
Dettmannin kommentti: ”Matillakin on peli kulkenut mallikkaasti, kun loukkaantumiset ovat mennyttä päivää. Matti on Susijengissä aivan avainpelaajia etenkin puolustuspäässä ja Oviedossa rooli on samankaltainen: he tarvitsevat Matin vahvuuksia menestyäkseen.”
Topias PALMI
Kausikatsaus: Korisliigan MVP-kauden jälkeen Palmi pelaa ensimmäistä kauttaan Suomen rajojen ulkopuolella – komennuspaikkanaan ei enempää eikä vähempää kuin Italian korkein sarjataso ja sen viime kauden cup-mestari. Alkukaudella Palmi käytti minuuttinsa tehokkaasti hyödykseen mm. 11 pisteellä Milanoa ja 10 pisteellä Venetsiaa vastaan, vaikka viime viikkoina hän on ollut useasti sivussa Serie A:n ulkomaalaiskiintiöiden vuoksi. 12,7 minuutin peliajassa 3,9 pistettä ja 1,2 levypalloa ottelua kohden (2p 45,5%, 3p 28,2%, 1p 83,3%).
Dettmannin kommentti: ”Topias on päässyt pelaamaan korkean tason liigaan ja erinomaiseen joukkueeseen ja vielä onnistunutkin minuuteissaan. Ensimmäinen kausi ulkomailla on aina vaikein, mutta Topias on hämäläisellä tyyneydellään kohdannut haasteet kuin monivuotinen veteraani. Hän on löytämässä pelillisen identiteettinsä.”
Sasu SALIN
Kausikatsaus: Kolmekymppisiään vuoden päästä viettävä ”Malmin roskisdyykkari” pelaa elämänsä koripalloa Espanjan ACB-liigan Top 4 -joukkueessa. Vaikka Salin pelaa samalla takakentällä NBA-veteraani Marcelinho Huertasin kanssa, hän on kuulunut joukkueensa kantaviin voimiin mm. 24 pisteellä FC Barcelonan vieraana ja ratkaisevalla kolmosella Gaziantepia vastaan. Matkan varrella mukaan tarttui myös FIBA Intercontinental Cupin mestaruus. Espanjan liigassa 9,6 pistettä, 1,8 levypalloa ja 1,6 syöttöä ottelussa (2p 45,4%, 3p 32,8%, 1p 93,9%) ja FIBA Mestarien liigassa 11,1 pistettä, 18 levypalloa ja 1,6 syöttöä ottelussa (2p 52,9%, 3p 44,0%, 1p 81,2%).
Dettmannin kommentti: ”Sasu pelaa yhtä parhaista kausistaan molemmissa päissä kenttää ja kentän ulkopuolella. Hänellä on selkeä rooli, hänelle pelataan paljon heittopaikkoja ja hän kantaa runsaasti vastuuta. Kaikesta näkee, että Sasu nauttii pelaamisesta juuri nyt todella paljon.”
Ilari SEPPÄLÄ
Kausikatsaus: Topias Palmin tavoin ensimmäistä kauttaan Suomen ulkopuolella pelaavalla Seppälällä kesti kolmisen viikkoa tottua Ranskan kakkosliigan rytmiin, mutta alkukankeuksien jälkeen Lapuan kasvatti on löytänyt itseluottamuksensa ja osoittanut kehityksensä sekä pelinrakentajana että pisteidentekijänä. 20 pisteen ja 10 syötön ottelut eivät ole olleet harvinaisia Aux-Mauriennen kenttäkenraalille. 13,2 pistettä, 4,7 syöttöä, 2,3 levypalloa ja 0,9 riistoa ottelua kohden (2p 43,2%, 3p 36,7%, 1p 73,5%).
Dettmannin kommentti: ”Äärimmäisen hyvä tulokaskausi ulkomailla. Ilari on pystynyt sopeutumaan uuteen ympäristöön ja pelityyliin ja osoittanut johtajuutta – ei ehkä niin paljon puhetta, mutta pohjalaista johtajuutta, enemmän tekoja kuin puhetta.”
Jamar WILSON
Kausikatsaus: Palmin tavoin Jamar Wilson on viime viikkoina joutunut viettämään useita otteluita joukkueensa kokoonpanon ulkopuolella Ranskan liigan ulkomaalaiskäytäntöjen vuoksi. Rotaatioon päästyään Wilson on kuitenkin ollut oma sähäkkä itsensä, kuten syyskauden mainiot ottelut Le Mansia (14/4 syöttöä) ja Boulognea (17/3/3 syöttöä) vastaan osoittavat. Kausikeskiarvot 6,5 pistettä, 3,0 syöttöä ja 2,3 levypalloa ottelussa (2p 46,2%, 3p 33,3%, 1p 87,1%).
Dettmannin kommentti: ”Jammun asema seurajoukkueessaan ei ole ollut optimaalinen, mutta kentälle päästessään hän on ollut aina sama energiapilleri kuin aiemmin. Suomi-paita Jammun yllä on aina takuu intohimosta, ylpeydestä ja kaiken laittamisesta peliin.”
Erinomaisen Korisliiga-kevään Kataja Basketissa pelannut ja Susijengissä kesällä debytoinut kotkalaisen KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 23, on kirjoittanut ensimmäisen kansainvälisen ammattilaissopimuksensa. Tumba pelaa ensi kaudella Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle (LEB Oro) nousseessa CB Morónissa.
Heti MM-kisojen jälkeen sopimuksen Karhu Basketin kanssa solminut Henri Kantonen, 26, käyttää sopimuksessaan olleen ulkomaanpykälän. 198-senttinen ToPo Junioreiden kasvatti ja Susijengin kaksinkertainen arvokisakävijä liittyy yksivuotisella sopimuksella Liettuan liiganousija M Basket Mazeikiaihin Daniel Dolencin joukkuetoveriksi.
Karhu Basketissa erinomaista jälkeä niin Korisliigassa kuin FIBA Europe Cupissakin tehnyt Susijengi-takamies ja Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 25, käyttää ulkomaanoptionsa ja siirtyy ensi kaudeksi Slovakian mestarin Patrioti Levicen takalinjoille.
FIBA Europe Cupin karsintaturnaukset pelataan viikolla ja suomalaisedustusta on Joensuun Kataja Basketin sekä Shawn Hopkinsin ja Topias Palmin muodossa. Katajan urakka päättyi, mutta Susijengi-kaksikon jatkuu.
Susijengin sähikäinen, kesästä 2015 asti Suomea maajoukkuetasolla edustanut Bronxin kasvatti Jamar ”Jammu” Wilson, 38, on ilmoittanut lyövänsä tossut naulaan. Wilson edusti Susijengiä viimeisen kerran helmikuun voitokkaassa MM-karsintaikkunassa ja pelasi seurajoukkuekaudella 2021-22 Kataja Basketin ja ranskalaisen Boulazacin paidassa.
Viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Helsingin NMKY:n kasvatti ja Suomi-koriksen suurlupaus Max Besselink, 202 cm ja 20 vuotta, siirtyy kolmivuotisella sopimuksella Saksan Bundesliigaa edustavan s.Oliver Würzbürgin riveihin.
Belgian ja Alankomaiden yhteisliiga vahvistuu jo neljännellä suomalaispelaajallaan, kun Korisliigan syyskauden paras kotimainen pistemies ja Susijengin täsmätykki Topias Palmi, 195 cm ja 27 vuotta, siirtyy kasvattajaseuransa Tampereen Pyrinnön edustusjoukkueesta Limburgin riveihin.
Viimeisen kahden kauden ajan Korisliigan ystäviä Tampereen Pyrinnössä ja BC Nokiassa ihastuttanut BC Nokian kasvatti Shawn Hopkins, 26, on allekirjoittanut ensimmäisen Suomen ulkopuolisen ammattilaissopimuksensa. Susijengin vahvuuteen kuuluva 195-senttinen Hopkins edustaa ensi kaudella KK Stjarnania Islannin liigassa.
Korisliigan Vuoden pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, siirtyy urallaan ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun hän solmi vuoden mittaisen sopimuksen belgialaisseuran kanssa. Järvi on kesän ajan kuulunut Susijengin Open Gym -leiritykseen.
Kevään 2021 Suomen mestaruuden salolaiselle Vilpas Vikingsille ratkaisseiden pelaajien eliittiin ryminällä kohonnut karkkilalaislähtöinen Aatu Kivimäki, 23, siirtyy ensi kaudeksi Saksan kakkostasolle Pro A:han. Kivimäen uusi työnantaja on suomalaisen valmentajakaksikon Daniel Jansson-Hussain Dassouki luotsaama Tigers Tübingen.