Kokenut Bamberg kaatoi itseluottamuksensa kadottaneen Hongan

4.11.2003 Viime aikoina kovia kokenut Honka otti muutaman lisäkolhun tiistai-iltana, kun se kärsi kotiluolassaan 67-80-tappion Saksan hopeajoukkue GHP Bambergille FIBA Euroopan liigassa. Vastustajan kokemus oli yksinkertaisesti liikaa itseluottamuspulan kanssa painiville honkalaisille.

Honka pysyi mukavasti pelissä mukana ensimmäisen puoliskon. Vaikka kotijoukkueen hyökkäyspeli ei lähtenyt missään vaiheessa rullaamaan, pystyi se tasapäiseen taistoon hyvin toimineen puolustuksensa ansiosta. Espoolaiset johtivat vajaan varttitunnin pelaamisen jälkeen 21-20.

Bamberg ja etenkin sen pelaajat ovat kovissa liemissä keitetty. Sen riveissä kirmaavat mm. kokeneet maajoukkueratsut Uvis Helmanis (Latvia), Gert Kullamäe (Viro) ja Mike Nahar (Hollanti). Honka saikin tuta vastustajan ammattimaisen rutiinin. Samanaikaisesti, kun Helmanis ja Nahar tekivät pahojaan hyökkäyspäässä, siirtyi Bamberg puolustuksessa toisen jakson lopulla paikkapuolustukseen. Honka ei saanut vaihtunutta puolustusmuotoa vastaan mitään aikaiseksi ja Bamberg karkasi 38-31-taukojohtoon.

Alkupuoliskolla Shawn Huff väläytteli, Heikki Zitting oli vahva, Aki Ulander taisteli muutaman tilanteen maukkaasti ja Steve Woodberry löysi syötöillään joukkuetovereitaan. Ottelun vanhetessa honkalaisista kuitenkin mies toisensa jälkeen katosi kuvioista. Hyökkäyspeli oli passiivista. Pelaajat eivät määrätietoisesti hakeneet ratkaisuja, vaan palloa siirreltiin väkinäisesti. Määrätiedottomuudesta ja vaarattomuudesta kielii sekin, ettei Honka päässyt ensimmäisellä puoliajalla kertaakaan vapaaheittoviivalle.

Kolmas jakso tarjosi ottelun ratkaisut. Helmanis jatkoi siitä, mihin avauspuoliskolla jäi ja avasi neljänneksen onnistuneella kolmosella. Kullamäe lisäsi Hongan ahdinkoa uusimalla tempun heti Bambergin seuraavassa hyökkäyksessä. Hongalta kesti kolme minuuttia saada aikaan ensimmäinen pelitilannekori. Bamberg meni menojaan.

- Olimme (kolmannen) jakson alussa huolimattomia, emmekä tulleet tauolta tarpeeksi keskittyneinä. Kesti viisi minuuttia ennen kuin tajusimme, että täällähän on peli menossa. Bamberg on hyvä joukkue, ja jos sellaisen päästää 16-18 pisteen karkumatkalle, on vaikea enää nousta mukaan, harmitteli Huff ottelun jälkeen.

Parhaimmillaan saksalaisjoukkueen johto oli 18 pistettä, jonka se saavutti ensimmäisen kerran tilanteessa 57-39. Lukemat kaunistuivat loppua kohden, mutta todelliseen voittotaisteluun Hongalla ei ollut asiaa.

- Pelasimme hienon toisen puoliajan. Kolmannelle jaksolle tulimme vahvasti ja karsimme puolustuksemme ensimmäisen puoliajan virheet. Se oli avain, summasi Radisa Zdravkovic, kymmenen pistettä Bambergille heittänyt takamies.

- Meillä on joukkueessa kokeneita veteraaneja, jotka tietävät mitä vaaditaan vierasotteluiden voittamiseen. Hongalla on nuori joukkue ja se näkyi tänään. Aina kun Hongalla oli ongelmia, pystyimme kiristämään ruuvia hieman kireämmälle, Bambergin päävalmentaja Dirk Bauermann pohdiskeli.

Yksi pitelemättömimmistä konkareista Hongalle oli 203-senttinen Helmanis. Latvialaislaituri pisti kymmenestä heitostaan yhdeksän säkkiin ja kasasi kentän komeimman pistemäärän 23. 208-senttinen Nahar oli hänkin eleettömän vakuuttava – 14 pistettä ja vain yksi ohiheitto. Ammattilaisten varmuutta.

Heikki Zitting oli Hongan ainoa pelaaja, joka uskalsi määrätietoisesti haastaa vastustajan läpi ottelun. Zitting ottikin lähes kolmasosan joukkueensa ratkaisuista ja teki 16 pistettä.

Hongalle tappio oli FIBA Euroopan liigassa neljäs peräkkäinen. Lisäksi espoolaissikermä on hävinnyt kolme kuudesta SM-Koriksen ottelustaan. Muutamissa Euroopan liigan otteluissaan Honka on väläytellyt potentiaaliaan, mutta samalla niukat tappiot ovat ilmeisesti nakertaneet nuoren joukkueen uskoa. Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic ei uskoaan vielä ole menettänyt, vaikka ripittikin suojattejaan ottelun jälkeen.

- Teimme paikkapuolustusta vastaan huonoja ratkaisuita ja menetimme keskittymisemme kolmannen jakson alussa, kun annoimme Bambergin parhaille heittäjille (Helmanikselle ja Kullamäelle) vapaat heittopaikat. Tiedän kuitenkin, että tulemme vielä. Olen sanonut tämän aiemminkin; jokainen voitto tässä sarjassa on meille suursaavutus. Kokemukset otteluista ovat nuorille pelaajillemme tärkeitä ja viimeistään keväällä olemme Suomen kentillä lyömättömiä, puhisi Pavicevic.

Hongan ottelut FIBA Euroopan liigassa jatkuvat kahdella kotiottelulla. Ensi viikon tiistaina (11.11.) Tapiolaan saapuu Hapoel Tel Aviv Israelista ja viikkoa myöhemmin Polonia Varsova Puolasta.

Asiat

26.8.2024 15:46 Susijengi

Vuosi EM-kotikisoihin – lippu- ja matkapaketit Tampereelle yhdestä osoitteesta

Seitsemän vuotta siten Susijengi isännöi Helsingissä EM-kotikisoja, jotka jäivät historiaan viikon mittaisina hurmosbileinä. Tiistaina on tasan vuosi bileiden jatkumiseen Tampereella. Rajapyykin kunniaksi kotikisojen ensimmäisten lippu- ja matkapakettien julkinen myynti alkaa tiistaina klo 10:00.

26.8.2024 11:04 Korisliiga

Seagullsissa Korisliiga-mestaruuden voittanut Jeffrey Carroll Jr. palaa Helsinkiin

Helsinki Seagulls on tehnyt sopimuksen joukkuetta historiallisella mestaruuskaudella 2022-23 edustaneen 29-vuotiaan yhdysvaltalaisen Jeffrey Carrollin kanssa. Carroll valittiin kyseisellä kaudella Korisliigan vuoden ulkomaalaispelajaaksi ja hän oli mestaruusjoukkueessa isossa roolissa.

25.8.2024 00:23 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue on Euroopan mestari!

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kirjoitti suomalaiseen koripallohistoriaan uuden luvun voittamalla Ranskan EM-kisojen finaalissa 49-47 (32-25). Suomen koripallolle kyseessä oli sekä ensimmäinen mestaruus EM-tasolla että ensimmäinen mitali.

23.8.2024 22:21 Nuorten EM-kilpailut

Sudenpennut historiallisesti EM-finaaleihin! Italia kaatui välierissä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti Unkarissa pidettävien EM-kisojen välierissä Italian 52-61 (31-27). Loppuottelupaikka on Suomen nuorisomaajoukkueille jo nyt historiallinen, koska Suomi ei ole aiemmin saavuttanut mitalia A-divisioonan EM-kisoissa.

23.8.2024 12:03 Pirkka Street Basket

Vuoden hauskin koulupäivä Laukaassa

Syksyn Pirkka Street Basket -kiertueen ensimmäinen viikko paketoitiin tänään Laukaassa.

22.8.2024 13:51 Pirkka Street Basket

Äänekosken Pirkka Street Basket -tapahtuma

Vuoden hauskinta koulupäivää vietettiin tänään Äänekoskella.

21.8.2024 22:15 Nuorten EM-kilpailut

Mitalipeleissä! Sudenpennut voitti emäntämaa Unkarin tyttöjen U16 EM-kisojen puolivälierissä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue eteni neljän parhaan joukkoon Unkarissa pidettävissä EM-kisoissa, kun Sudenpennut voitti emäntämaan puolivälieräottelussa 60-71 (26-29). Kyseessä on toinen kerta peräkkäin, kun Suomi on mitalipeleissä 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa.

21.8.2024 12:33 Pirkka Street Basket

Superhauska Pirkka Street Basket -tapahtuma Suolahdessa

Pirkka Street Basket -kiertue järjestettiin tänään ensimmäistä kertaa Suolahdessa

21.8.2024 00:27 Nuorten EM-kilpailut

Sudenpennut sai puolustettua Puolan kumoon tyttöjen U16 EM-kisoissa ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue eteni kahdeksan parhaan joukkoon Unkarissa pidettävissä EM-kisoissa, kun Sudenpennut kaatoi Round of 16 -pelissä Puolan 53-47 (32-24). Suomi pelaa täten välieräpaikasta huomenna Unkaria vastaan klo 19:00.

20.8.2024 12:27 Pirkka Street Basket

Syksyn 2024 Pirkka Street Basket -kiertue polkaistiin tänään käyntiin Tampereella

Tampereen tapahtumassa vuoden hauskinta koulupäivää päästiin viettämään auringonpaisteessa