8.10.2024 12:45 Suomen Koripalloliitto on julkaissut sivuillaan kattavan vastuullisuusosion, josta löytyy liiton vastuullisuusohjelma, esimerkkejä vastuullisuutta edistävistä toimenpiteistä sekä vinkkejä koripalloseuroille vastuullisuustyön kehittämiseen.
Vastuullisuusosion tiedot on jaettu viiteen osa-alueeseen: sosiaalinen vastuu, ympäristövastuu, talous ja hallinto, vastuulliset tapahtumat ja vastuulliset kumppanuudet. Lisäksi kunkin osa-alueen alle on koottu konkreettisia vinkkejä seuroille, jotka haluavat edistää vastuullisuutta omassa toiminnassaan.
– Koripalloliiton strategian mukaan jokaisen korisperheen toimijan tulisi pyrkiä omassa toiminnassaan olemaan niin hyvä kuin mahdollista, ”be as good as you can be”. Tämä kuvaa hyvin myös vastuullisuusajatteluamme. Haluamme, että koripallolla on positiivinen vaikutus maailmaan kaikilla toiminnan tasoilla. Konkreettinen vaikutus syntyy niin päätöksenteon tuloksena kuin päivittäisissä valinnoissa, joita koripallon parissa toimivat yksilöt tekevät, sanoo Koripalloliiton toimitusjohtaja Kati Packalén.
– Erityisesti sosiaalinen vastuu on osa-alue, jossa koripalloa voidaan käyttää välineenä paremman yhteiskunnan rakentamiseen. Lajin monikulttuurinen ja tasa-arvoinen luonne yhdistää eri taustoista tulevia ihmisiä, edistäen yhdenvertaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Koripallon avulla voidaan luoda turvallisia ja osallistavia ympäristöjä, joissa jokainen kokee olevansa osa joukkuetta – niin kentällä kuin sen ulkopuolella, Packalén painottaa.
Suomen Koripalloliiton liittohallitus hyväksyi kesäkuun kokoukseen päivitetyn Antidopingohjelman sekä kokonaan uuden Kilpailumanipulaation torjuntaohjelman. Molemmat ohjelmat ovat voimassa 1.7.2024 lähtien.
Koripalloliiton kilpailumanipulaation torjuntaohjelman tavoitteiden perusta on, ettei Koripalloliitto hyväksy kilpailumanipulaatiota missään muodossa urheilussa. Liiton tavoitteena on vaalia reilua urheilua ja taata kaikille jäsenilleen oikeus reiluun ja tasavertaiseen liikuntaan ja urheiluun, Olympiakomitean Reilu Peli -urheiluyhteisön eettisiin periaatteisiin nojaten. Pelaajan ja kaikkien koripallotoimijoiden tulee kunnioittaa toisia pelaajia ja toimijoita sekä kaikkia yhteisiä sääntöjä.
Tutustu Suomen Koripalloliiton vastuullisuustyöhön ja sen osa-alueisiin osoitteessa basket.fi/vastuullisuus.
Koripalloliitolle on myönnetty Erasmus+ Sport -rahoitus hankkeelle, joka edistää yhdenvertaisuutta liikunnan ja urheilun keinoin.
Koripalloliitolla on käytössään valmentajalisenssijärjestelmä, joka edellyttää tasoluokitusta päävalmentajilta aikuisten pääsarjoissa sekä 16-, 17- ja 19-vuotiaiden SM-sarjoissa. Kaudesta 2025–2026 lähtien valmentajalisenssi tulee olla päivitettynä ennen kauden alkua.
Saara Wahlgren pelasi vajaat 300 ottelua naisten Korisliigaa, oli vakiokasvo nuorten maajoukkueissa sekä esiintyi myös Susiladiesin riveissä. Pelaajauran jälkeen 31-vuotiaan Wahlgrenin ääni on tullut tutuksi Korisliiga-selostuksissa. Tällä viikolla hän debytoi FIBA:n selostajana naisten Euroliigassa.
Suomen Koripalloliitto on hakenut vuoden 2029 miesten EM-kisojen järjestämisoikeutta. Uusi ponnistus olisi jatkoa suomikoriksen kotiarvokisaputkelle, jossa ovat ennen sitä tulossa ensi kesän miesten EM-kisat Tampereella ja vuoden 2027 naisten EM-kisat Espoossa.
Koripalloliiton liittokokous käsitteli lauantaina liiton edellistä tilikautta. Kokouksen avauspuheenvuorossaan Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo peilasi koripallon kasvua kymmenen vuoden takaiseen.
Kysely on suunnattu Suomessa asuville harrastavien lasten ja nuorten (kotona asuvat alle 18v.) vanhemmille. Tarkoituksena on selvittää lasten ja nuorten kouluajan ulkopuolella tapahtuviin harrastuksiin kulkemisen määrää, kulkumuotoja ja toisteisuutta.
Anton Mirolybov aloitti syyskuussa Suomen Koripalloliiton ja pääkaupunkiseudun urheiluoppilaitosten yhdessä pyörittämässä Helsinki Basketball Academy -ohjelmassa poikien päävalmentajana. Hän jatkaa Hanno Möttölän menestyksekästä työtä yhdessä Koripalloliiton nuorten päävalmentaja Antti Koskelaisen kanssa.
Syksyn Pirkka Street Basket -kiertue kävi 22 paikkakunnalla jakamassa koriksen ilosanomaa yli 6 400 lapselle. Kevään ja syksyn kiertueet liikuttivat yhteensä yli 11 800 lasta.
Suomen Koripalloliitto on ottanut erotuomaritoiminnassa uuden askeleen matkallamme tavoitetta saattaa suomalainen erotuomaritoiminta maailmanluokan tasolle. Uudessa tehtävässä aloittaa Ari Mikkola.
Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.