Koripallouransa ohessa Kouvojen Thomas Gipson podcastaa, harjoittaa valuuttakauppaa ja kasvattaa kolmea leikki-ikäistä lasta

2.10.2024 19:31 Korisliigan vakiovahvistus Thomas Gipson III aloittaa jo viidennen kautensa Kouvoissa. Vuosien varrella on kaulaan ilmestynyt mitaleja ja kertynyt reppu täyteen elämänoppeja.

Arkistokuva. Kuva: Ville Vuorinen

Thomas Gipson III on kokenut ja maailmaa nähnyt koripalloilija. Hän on kymmenisen vuotta kestäneen ammattiuransa aikana nähnyt kenttiä kaikkialla Meksikosta Israeliin. Nyt hän edustaa jo viidettä kauttaan Korisliiga-seura Kouvoja, ja ympärillä on poikkeuksellisen nuori joukkue.

– Pelaamme äärimmäisen kovaa ja olemme sitkeä joukkue. Nuoruus usein näkyy playoffeissa kokemattomuutena, mutta pelaajamme kuuntelevat ja sopeutuvat. Olemme innokkaita oppimaan ja haluamme runkosarjassa näyttää, että kuulumme ylempään jatkolohkoon. Oloni on hyvin luottavainen siihen, että tässä myös onnistumme, Gipson sanoo.

Kokoonpanossa on paljon uusia naamoja. Löytyy kolme uutta amerikkalaista ja peräti viisi uutta suomalaistakin. Lähestulkoon koko porukka on siis vaihtunut.

– Väki on silti päässyt sisään päävalmentaja Jyri Lehtosen pelisysteemiin todella hyvin. Nuorissa pelaajissa on se hyvä puoli, että he osaavat mukautua nopeasti erilaisiin ympäristöihin. Autan pelaajia ymmärtämään, että kausi on maraton eikä pikajuoksu, ja pyrin toimimaan eräänlaisena lenkkinä valmennusryhmän ja pelaajien välillä.

Näissäkin olosuhteissa hän kokee Kouvojen olevan uuteen kauteen poikkeuksellisen valmis joukkue. Matkan varrella opitaan aina lisää uutta – kehon ylläpitoa, perustaitojen hiomista ja palautumista sekä fyysisesti että henkisesti – mutta jos remmi vain on terve pallon noustessa, kaikki on mahdollista.

Gipsonin kaudet Suomessa ovat ajoittuneet pitkälle haarukalle alkaen hänen rookie-syksystään vuonna 2015. Jo tuolla ensimmäisellä kaudellaan Korisliigassa ja ammattilaisena ylipäätään hän oli mukana tuomassa Kouvoille kultamitaleja. Sittemmin peliuransa aikana hän on pelannut peräti yhdeksässä eri maassa mukaan lukien yliopistoajat Kansas Statessa.

Mikä oikein saa pelaajan silti palaamaan Kymenlaaksoon kerta toisensa jälkeen?

– Perheeni nauttii täällä olemisesta suuresti. Suomen kaltainen maa tuo kotielämään tasapainoa, kun joka ilta vierasottelun jälkeen saa tulla kotiin vaimonsa ja lastensa luo eikä joudu jäämään tien päälle hotelliin. Toivon kyllä, että tänä vuonna pääsen ottamaan seuraavan askeleen ylöspäin eurooppalaisen koripallon kartalla, mutta elän päivä kerrallaan ja juuri nyt saan pelata työkseni koripalloa vahvassa sarjassa.

Kouvola on alkanut jo muodostua kodiksi. Syntyjään Gipson on hyvin kaukaa – sekä kuvaannollisesti että kirjaimellisesti – sillä hän on kasvanut jättiosavaltio Teksasin metropolissa Dallasissa. Suomessa vietettyjen vuosien varrella Gipson on kuitenkin oppinut omat niksinsä siihen, miten hänen täytyy hienosäätää persoonaansa ja ajattelutapaansa aina Kouvolaan saapuessaan.

– Täällä täytyy korjata elämisen tahtia aina selkeästi hitaammaksi, että sopeutuu. Huomaan, että hermostoni toimii aivan eri lailla täällä kuin Teksasissa. Pelaamisen ohessa juonnan omaa 4Pros-podcastiani ja teen kauppaa kansainvälisillä valuutoilla. Pidän huolen siitä, että kun urani on ohi, lapsilleni on jatkossakin tarjolla turvattu ympäristö ja elanto.

Gipsonin kolme lasta ovat iältään puolestatoista viiteen vuoteen. Vanhin lapsista alkaa olla vähitellen kouluiässä, mutta pelaajan mukaan se ei vaikuta merkittävästi siihen, miten hän aikoo työuraansa jatkossa järjestellä.

– Kun ottaa huomioon maailman nykyisen ilmapiirin, uskon, että meille tekee hyvää pysytellä hieman konservatiivisempina ja yhdessä. Lapsemme käyvät kotikoulua, joten se puoli on meillä tasapainossa jo valmiiksi. He oppivat kotona ja saavat elämänkokemusta ympäristöstä.

Perhe on Gipsonille koko elämässä ykkössijalla. Siitä huolimatta mitä koripallouraan tulee, hän haluaa takoa kaikilla voimillaan nyt, kun rauta on vielä kuumaa.

– Tunnen ehdottomasti olevani yhä parhaassa pelikunnossani, mutta toisaalta taas täytän pian 32, joten tiedän, ettei aikaa ole paljoa jäljellä. On käytettävä kaikki tilaisuudet, koska asioiden täytyy tapahtua nopeasti, jos haluan pelaajana vielä edetä seuraavalle tasolle.

Toisaalta tietynlainen epätasapaino – eritoten matkustaminen ympäri maailmaa – tuo Gipsonin mielestä myös selkeitä etuja niin urheilijalle kuin tämän perheellekin.

– Minulle se on antanut poikkeukselliset eväät reppuun. Olen vuodesta toiseen joutunut mukautumaan erilaisiin ympäristöihin ja erilaisten valmentajien alaisuudessa työskentelyyn. Siinä oppii tekemään muutoksia toimintaansa hyvin lyhyellä varoitusajalla, ja siksi koen, että niin sanottu peliälyni on erittäin korkea. Samalla kohtaa myös erilaisia kulttuureja ja oppii sen avulla auttamaan kokemattomampia ihmisiä ympärillään kohtaamaan omia haasteitaan ja kasvamaan.

Kouvot 24-25 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
2.10.2024 13:03 Korisliiga

Tapiolan Honka palkkasi pitkän linjan tehomiehen vakiinnuttamaan Korisliiga-paikan, mutta haaste on yhä selättämättä – ”Putoaminen oli kova paikka erityisesti minulle”

43-vuotias Tuukka Kotti haluaa rakentaa Tapiola Hongan miesten edustusjoukkueelle vakaampaa pohjaa tulevaisuuteen riippumatta siitä, onko hän itse mukana jatkossa vai ei.

2.10.2024 09:27 Korisliiga

Bisonsin Jeremiah Wood kasvoi nuoruutensa kilpailemalla LeBron Jamesia vastaan – ”Aion kamppailla ja kehittyä, kunnes minut raahataan kentältä!”

Ohiossa kasvaneen Jeremiah Woodin pahin kilpailija varhaisnuoruudessa oli 2000-luvun lähes virallisesti paras koripalloilija LeBron James. Nyt 39-vuotias korinalusjyrä tähdittää Korisliigaan vuosi sitten noussutta Bisons Loimaata.

1.10.2024 20:15 Korisliiga

Vuoristoratamaisesta kaudesta toipunut Erik Sajantila täyttää isot saappaat Helsinki Seagullsissa – ”Pitää joka päivä näyttää, että ansaitsee minuuttinsa”

Erik Sajantila jatkaa töitä siitä, mihin rikkonaisella viime kaudella jäi. Harppaus sarjaputoajasta toissa kauden mestariin on suuri.

1.10.2024 19:57 Susijengi

Carl Lindbom lopettaa koripallouransa

Susijengin vahvuuteen vuoden 2017 EM-kotikisoissa kuulunut Tapiolan Hongan kasvatti Carl ”Calle” Lindbom lopettaa pelaajauransa. 206-senttinen ja 32-vuotias Lindbom pelasi urallaan 63 miesten maaottelua, voitti kaksi miesten Suomen cupin mestaruutta ja pelasi ammattilaisena Saksassa, Puolassa, Kroatiassa, Liettuassa, Ranskassa ja Islannissa.

1.10.2024 13:41 Korisliiga

Mikael Aalto jätti ulkomaantarjoukset pöydälle ja palasi Korihaihin – ”Unelmani ja tavoitteeni ovat Suomessa”

Korihait nousi viime kaudella kertaheitolla liigan häntäpäästä kärkikahinoihin. Osa kiitoksesta kuuluu Mikael Aallolle, joka takoo tulosta yhtä aikaa sekä koripallokentälle että päivätyössään finanssialalla

1.10.2024 11:18 Susijengi

Pyrintö vahvistuu Topias Palmilla

Korisliiga-kauteen valmistautuva Tampereen Pyrintö teki jättikiinnityksen liigan avausviikolla solmimalla sopimuksen oman kasvattinsa ja Susijengin heittokoneen Topias Palmin, 196 cm ja 30 v., kanssa. Pyrintöä edellisen kerran kaudella 2021-22 edustaneen Palmin sopimuksessa on ulkomaanpykälä.

1.10.2024 09:15 Korisliiga

Salon Vilppaan Mikko Koivisto viihdyttää koripallon katsojia kahdessa roolissa – ”Tapanani on sanoa asiat suoraan”

Tasaisesti menestynyt Salon Vilpas koki viime kaudella pettymyksen, mutta nyt veteraaniheittäjä Mikko Koiviston ympärillä on uusi pelaajarunko.

30.9.2024 20:27 Korisliiga

Katajan kovia kokenut sentteri Hannes Pöllä sai Korisliiga-yleisöstä virtaa – ”Teki hyvää huomata, että minua oli kaivattu”

Hannes Pöllä teki viime keväänä paluun Korisliigaan Kataja Basketin paidassa. Nyt seura valmistautuu uuteen kauteen palaset kohdallaan.

30.9.2024 14:00 Korisliiga

Tero Hassinen haluaa nähdä Tampereen Pyrinnön joukkueessa tänä vuonna erityisesti yhden asian – ”Kaikki muu on toissijaista”

Omaa kasvattajaseuraansa valmentava Tero Hassinen luottaa raakaan tekemisen tasoon ja haluaa pitää huolen, ettei urheilumenestyksestään tunnetulla Tampereella koripallo jää paitsioon.

30.9.2024 12:00 Korisliiga

Nokian veteraanikiinnitys Antti Kanervo koki uransa nopeimman sopimusprosessin – ”Muutamassa päivässä puhelusta olin jo lentokoneessa kohti Turkkia”

Hallitseva mestari BC Nokia lähtee metsästämään toista Pantteria mukanaan Korisliigan kokeneimpiin pelaajiin lukeutuva heittäjä-ässä Antti Kanervo.

Näytä lisää vastaavia