Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

24.8.2023 16:04 Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

Kuten Teemu Rannikko aiemmin MM-kisojen aattona totesi, Australia on paitsi joukkue täynnä maailmanluokan yksilöitä, myös erinomaisesti yhteen pelaava ryhmä, jonka tilannekovuus on korkeinta kansainvälistä tasoa.

Susijengille vuoden takaisissa EM-kisoissa 27,9 pistettä ja 8,1 levypalloa ottelua kohden tykitellyt Markkanen korosti kuitenkin MM-kisojen lehdistötilaisuudessa joukkueen oman valmistautumisen ja perustekemisen merkitystä.

- Odotamme haastavaa ottelua. Australia on urheilullinen ja taitava jengi, jolla on monta erinomaista viisikkoa. He voivat pelata pienellä ryhmityksellä ja katkaista syöttölinjat ja heillä on monta erinomaista puolustajaa, Markkanen arvioi perjantain avausvastustajaa.

- Olemme kuitenkin valmistautuneet tähän haasteeseen. Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, vaan käytämme omaa peruspelaamistamme kulmakivenä. Teemme pieniä viilauksia omaan pelikirjaamme, olemme valmiit hyökkäämään oikein heidän puolustustaan vastaan ja pidämme silmällä heidän pallotonta pelaamistaan.

Markkaselle ei tule yllätyksenä sekään, että hän on merkitty mies jokaisen vastaan tulevan vastustajan pelisuunnitelmassa.

Australialla on asettaa Markkasen päällystakiksi esimerkiksi kahdesti NBA:n parhaiden puolustajien viisikkoon nimetty 196-senttinen Matisse Thybulle tai rakkikoiramainen 201-senttinen Josh Green.

Riippumatta siitä, mitä Australia on Markkasen päänmenoksi suunnitellut, Jyväskylän jättiläinen on luottavainen.

- Jos me seistään ja haudotaan palloa, tulee vaikea ilta. Lähdetään meidän oman systeemin kautta rikkomaan Australian puolustusta ja luomaan etua pallonliikkeellä.

”On nälkää näyttää maailmalle”

Laajemmassa kontekstissa Markkanen arvioi, että Susijengin, Australian, EM-pronssimitalisti Saksan ja kisaisäntä Japanin muodostama Okinawan E-lohko on yksi huomenna alkavien MM-kisojen haastavimpia.

Erinomaisesta MM-karsintarupeamasta huolimatta Susijengi lähtee alkavaan MM-lohkoon haastajan viitta harteillaan. Markkanen on asetelman kanssa sinut – Susijengi kuului haastajien joukkoon myös vuosi sitten EM-kisoissa, mutta eteni lopulta vain toista kertaa historiassa Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon.

- Varmasti tulee haastavampia hetkiä tulevissa peleissä, mutta keskitytään omaan tekemiseen ja mennään asia ja hetki kerrallaan, hän miettii.

- Ihan samanlainen näyttämisen halu tässä on kuin vuosi sitten. On nälkää näyttää maailmalle, mihin pystyn itse ja mihin pystymme joukkueena. Se motivoi ihan tarpeeksi.

Okinawassa vietetty alkuviikko on myös osoittanut, että Markkanen on kovaa valuuttaa myös Japanissa. Susijengin harjoitukset ovat keränneet paikalle kymmenittäin Markkasen jokaista liikettä taltioivia japanilaistoimittajia ja 213-senttinen NBA-tähti tunnistetaan myös Okinawan katukuvassa.

- Siitä tulee varmasti hauska ilta. Japani pelaa erinomaista joukkuekoripalloa, areena tulee olemaan täynnä ja olen kuullut täkäläisistä faneista pelkkää hyvää. Mutta keskitytään Australiaan ensin ja puhutaan Japanista sitten, Markkanen hymyili lehdistötilaisuuden päätteeksi.

Henkilöt

 
30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

Näytä lisää vastaavia