Liettua revanssivoittoon sisukkaasta Susijengistä

14.8.2023 22:03 Susijengi oli jo lähellä vainuta toisen perättäisen voittonsa Liettuaa vastaan maanantai-iltana Klaipedan hallin hiidenpadassa. Päätösjakson keskivaiheen musta pariminuuttinen takasi kuitenkin Liettualle 84-80 (45-43)-kotivoiton erinomaisella ilmeellä pelanneesta ja joka pallosta taistelleesta Susijengistä.

Miro Little pelasi mainiot kesän ensimmäiset maaotteluminuutit. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Liettua petasi voittonsa kuutisen minuuttia ennen ottelua, kun Mindaugas Kuzminskas kasvatti Susijengin joukkuepuolustuksen nukahdettua kotijohdon kuuteen pisteeseen (73–67).

Lauri Markkaselle vihelletyn hyökkääjän virheen ja Sasu Salinin poimiman teknisen virheen jälkeen Jonas Valanciunas ja Donatas Motiejunas huudattivat kotiyleisöä nostamalla kotijohdon jo kymmeneen (77–67).

Susijengi onnistui pysäyttämään vuodon ja piti Liettuan ottelun loppuun asti ilman pelitilannekoria. Markkasen ja Salinin perättäiset onnistuneet kolmoset palauttivat vieraat vielä voittotaisteluun kiinni, mutta pelikellon käydessä Suomen osalta vähiin Liettua sai tarvittavan selkänojan onnistumisillaan vapaaheittoviivalta.

- Kolmas tasainen peli meille tänä kesänä, ja tällä kertaa pallo pomppi kaverille, Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi kommentoi ottelua.

- Annoimme Liettualle yhden momentumin liikaa päätösjaksolla ja meille tuli muutama menetys loppuhetkien iskun paikoista, mutta teimme taas kerran hyvän nousun maailmanluokan koripallomaata vastaan. Otetaan oppi tämän ottelun lopusta koko joukkueena ja Latviaa kohti.

Nopea peli puri: Markkanen ratkaisi, Little toimi dynamona

Ottelu seurasi lähes täysin elokuun ensimmäisenä perjantaina Tampereen Nokia Areenalla nähdyn maaottelun kaavaa: kun pelattiin hitaasti, Liettua vei, ja kun pelattiin nopeasti, Susijengi vei.

Liettua teki tuhojaan erityisesti lähietäisyyksiltä Jonas Valanciunasin (21/15) ja tukun herrasmiesmäisiä baby hookeja nostelleen Donatas Motiejunasin (12/3) johdolla. Liettua nosteli hyökkäyslevypalloista 13 pistettä ja haki Liettua-koriksen ikiaikaisten hyveiden mukaan alati parempia heittopaikkoja syöttörallillaan.

Susijengi puolestaan ui kotijoukkueen pään sisään erityisesti joukkuepuolustuksellaan, josta se käynnisti koko tukun nopeita hyökkäyksiä. Susijengille kirjattiin peräti 28 pistettä nopeista hyökkäyksistä, kun taas puolen kentän hyökkäyspelissä joukkueen ylitse muiden oli kylmän viileitä horeja kahden, paikoin kolmenkin puolustajan edestä upottanut Lauri Markkanen (32/11/4 syöttöä).

Ison tukun energiaa kentälle toi puolestaan kesän ensimmäisen miesten maaottelunsa pelannut Miro Little (5/5/7 syöttöä), jonka pallovarmuus, pelinjohto ja puolustuspelaaminen nostivat heti Susijengin kollektiivista itseluottamulla parilla pykälällä.

- On tässä tosiaan hetken aikaa odoteltu Susijengiin paluuta ja huomasin varhain, että intoa riitti. Välillä tuntui siltä, etten oikein pysynyt kunnolla kengissäni, ensimmäisen Susijengi-ottelunsa viime kesän EM-puolivälierän jälkeen pelannut Little naurahti.

- Pallonkäsittelyä ja pallovarmuutta on tullut treenattua aika monta kuukautta ja niin vain ekassa maaottelussa tuli koko ajan Liettua prässäten päälle. Sitä on hyvä nähdä ja kokea muistutuksena siitä, minkälaista korista Euroopassa pelataan.

Markkasen ja Littlen lisäksi omat hetkensä saivat mm. kolmannella jaksolla Jonas Valanciunasta hetkittäin pujottelukeppinä käyttänyt Olivier Nkamhoua (10/5/2 blokkia), etenkin puolustuksessa energiset Elias Valtonen (7/4) ja Henri Kantonen (2/1) sekä Markkasen virhevaikeuksissa puolustuspään liikkuvuuttaan ja ulottuvuuttaan esitellyt Federiko Federiko (2/1).

Susijengi pelaa viimeisen maaottelunsa ennen Aasian MM-kisoja keskiviikkoiltana Riiassa Latviaa vastaan.

Liettua – Susijengi 84-80 (24–25, 45–43, 63–62), miesten maaottelu, Klaipeda (Liettua) 14.8.2023

Susijengi: Lauri Markkanen 32/11/4 syöttöä, Olivier Nkamhoua 10/5/2 blokkia, Sasu Salin 8/2/6 syöttöä, Elias Valtonen 7/4, Alex Murphy 6/1, Miro Little 5/5/7 syöttöä, Alexander Madsen 4/3, Jacob Grandison 4/1/3 riistoa, Henri Kantonen 2/1, Federiko Federiko 2/1, Aatu Kivimäki, Topias Palmi.

Liettua: Jonas Valanciunas 21/16/4 blokkia, Donatas Motiejunas 12/3, Rokas Jokubaitis 10/3/7 syöttöä, Mindaugas Kuzminskas 10/2, Ignas Brazdeikis 9/2/6 syöttöä.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

25.8.2023 14:24 Susijengi

Australia näytti mestarin elkeitä MM-avauksessa

Suomalaisyleisö rokkasi, Australian pelaajat kiukuttelivat ja Susijengin johto kasvoi parhaimmillaan kahdeksaan pisteeseen perjantain MM-avausottelussa. Sen jälkeen olympiapronssimitalisti Australia oppi virheistään, valjasti odotetut aseensa käyttöön ja karkasi 72–98 (40–45) -voittoon.

16.8.2023 21:40 Susijengi

Susijengi sai Latvialta kyytiä MM-kenraalissaan

Lauri Markkasta lepuuttanut Susijengi löi tukevat alkutahdit MM-kenraalissaan Latviaa vastaan Riiassa, mutta siihen joukkueen ilonaiheet jäivätkin. Latvia alkoi viritellä karkumatkaa jo ottelun toisella jaksolla ja ampaisi Susijengiltä karkuun kolmannella jaksolla Dairis ja Davis Bertansin ratkaisuilla. Loppulukemat merkittiin Latvialle 94–57 (39–32).

9.8.2023 21:40 Susijengi

Sisulla, ei tyylipisteillä: Susijengi karisti sinnikkään Viron kannoiltaan

Susijengin hyökkäyspelissä oli keskiviikkoiltana enimmän osan ottelusta käsijarru päällä, mutta tauolla rutkasti parantunut joukkuepuolustus ja leveästä rotaatiosta pelin loppuhetkillä löytyneet ratkaisijat takasivat Susijengille 86–80 (46–50) -voiton Virosta 5945-päisen kotikatsomon edessä.

4.8.2023 23:11 Susijengi

Jääkylmä Jantunen heitti Susijengin voittoon ennätysyleisön edessä

Harvassa ovat olleet suomalaisessa koripallohistoriassa ne illat, jolloin Suomi kukistaa mahtimaa Liettuan ykkösmiehistön runsaat kaksi viikkoa ennen MM-kisoja. Perjantai-iltana Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päinen ennätysyleisö rokkasi ja ulvoi, kun Susijengi narrasi liettualaisvieraitaan Mikael Jantusen viime sekunnin korilla 81–79 (45–40).