Mikael Aalto jätti ulkomaantarjoukset pöydälle ja palasi Korihaihin – ”Unelmani ja tavoitteeni ovat Suomessa”

1.10.2024 13:41 Korihait nousi viime kaudella kertaheitolla liigan häntäpäästä kärkikahinoihin. Osa kiitoksesta kuuluu Mikael Aallolle, joka takoo tulosta yhtä aikaa sekä koripallokentälle että päivätyössään finanssialalla

Kuva: Ville Vuorinen

Korihaiden 30-vuotias Mikael Aalto on noussut Korisliiga-yleisön tietoisuuteen kunnolla vasta parin viime kauden aikana. Iso laitahyökkääjä alkoi herättää huomiota nopeasti tehtyään näyttävän paluun Kristikan divarijoukkueesta Korisliigaan syksyllä 2022.

Pääsarjauransa hän on kuitenkin aloittanut jo vuonna 2015. Syy siihen, että Aalto halusi siirtyä kolmen KTP-vuotensa jälkeen neljäksi kaudeksi pelaamaan divaripalloa Turussa, oli ennen kaikkea hänen arkielämässään: Aallon vaimo on turkulainen, ja samasta kaupungista mies itsekin oli löytänyt mieluisan ja lupaavan työpaikan finanssialalta. Elämän palat oli helpointa sovittaa yhteen siirtymällä tuplatuplia takovaksi ykköstykiksi divariin.

– Kyllä divarissa muutama kommentti tuli ympäriltä, että olisikohan sinun, Aalto, aika palata liigaan, mutta minä vastasin niihin aina, että antakaa minun nyt vain pelata, hän nauraa.

Aalto kokeekin, että ratkaisu oli oikea myös hänen peliuransa ja -kykynsä kannalta. Vaikka 1. divisioona A:n ja Korisliigan välillä onkin tasoeroa, hän pääsi kehittymään pelaamalla kovia vastustajia vastaan ja kohtaamalla itselleen oikeantasoisia haasteita.

Kun Aalto sitten syksyllä 2022 teki sopimuksen Uudenkaupungin Korihaiden kanssa, hän huomasi, että Korisliiga-paluu vaati jälleen omat järjestelynsä. Hänen tasoiselleen pelaajalle ei ole kovinkaan tavanomaista, että urheilua tehdään niin sanotusti puoliammattilaisena.

– Erityisesti viime kausi oli todella vaikea näiden kahden työn yhdistämisen osalta. Vaihdoin hieman toimenkuvaa saadakseni ajan riittämään molempiin, Aalto kertoo.

Vaikeaa tai ei, hän on tehnyt silti huikeaa tulosta. Keväällä päättyneellä kaudella hänen ottelukeskiarvonsa olivat 13,1 pistettä ja 4,8 levypalloa, joista puolet tuli hyökkäyspäässä. Lisäksi Korihait koki hänen avullaan hurjan nousun liigan pohjamudista aina sarjataulukon kolmannelle sijalle saakka, vaikkei menestystä pudotuspeleissä lopulta tullutkaan.

Aalto paljastaakin tässä vaiheessa, että viime kauden loputtua hän teki päätöksen lähteä kokeilemaan, aukeaisiko hänelle vielä tässä iässä ovia jopa ulkomaanammattilaisena.

– Katsoin sen kortin vihdoin tänä kesänä. Palkkasin agentin ja sain maailmalta muutaman tarjouksen, mutta pitkään pohdittuani päätin, että en niitä tarjouksia käytä. Tulin siihen tulokseen, että se elämä ei ole minua varten, enkä minä sitä elämää varten.

Aallon päätös oli tarkkaan harkittu. Kahdeksan kuukauden koripallokausi on yhtäältä pitkä aika mutta toisaalta taas lyhyt. Se on niin pitkä, että se pakottaisi luopumaan stabiilista asemasta päätyössä, mutta samalla niin lyhyt, ettei avaisi kuin rajallisia mahdollisuuksia tulevaisuuden osalta. Hän nimittäin tietää hyvin, että urheilijan parasta ennen -päiväys tulee vastaan merkittävästi montaa muuta ammattia aikaisemmin.

– Omat unelmani ja tavoitteeni ovat nyt juuri Suomessa. Kannustan kaikkia, joille tällainen mahdollisuus siunautuu, käyttämään sen hyödykseen, mutta tulin silti itse siihen tulokseen, ettei sellainen urapolku soveltunut elämäntilanteeseeni eikä luonteeseenikaan. Olen nyt ottanut asiasta selvää, ja sen ansiosta tiedän, mikä on itselleni paras ratkaisu.

Miten Korihaiden työ sitten jatkuu viimekeväisestä? Uudenkaupungin kotiyleisö odottaa vesi kielellä, että tasoaan roimasti nostanut joukkue rynnistää jälleen playoffeihin ja antaa katsomoille viihdettä niin sanotusti pitkän kaavan kautta. Minkälainen tunnelma pukukopissa sen ansiosta vallitsee?

Aallon mukaan ilmassa on odotusten myötä positiivista painetta.

– Kotiyleisön tuki pitää ottaa voimavarana. Kun joukkueella vain klikkaa, se kantaa todella pitkälle. Haemme yhä vähän omaa identiteettiämme, mutta meillä on joukkueessa paljon kokeneita ja viisaita kavereita: Sarcevic, Herrala, Peltonen ja niin edelleen. Toivottavasti se näkyy kentälläkin.

Korihaiden pelaajarunko on pysynyt pitkälti ennallaan. Kolme uutta ulkomaalaisvahvistusta on saapunut mukaan, mutta kotimaisten pelaajien osalta naamat ovat pääosin tuttuja. Se on auttanut valmistautumisessa, mutta työtä on tehtävänä.

– Viime kauden päättyessä meillä olisi ollut vielä bensaa tankissa jäljellä, joten loppu oli tavallaan kuitenkin pettymys. Kukaan ei voi tässä preseasonin aikaan olla liian valmis, mutta omaan silmääni näyttää jo aika hyvältä. On ollut menneisyydessä sellaisiakin kausia, joiden alkaessa on tuntunut paljon keskeneräisemmältä, Aalto pohtii.

Kesän aikana Mikael Aalto itse on käynyt mittaamassa taitojaan muun muassa maajoukkueen haastajaringissä, mikä oli hänelle kokemuksena ensimmäinen laatuaan. Osallistuminen vaati aikaa ja energiaa, mutta se tuotti myös tulosta. Ei ole kysymystäkään, etteikö kesän aikana olisi tehty pelivalmiuden eteen raskaasti töitä.

– Aina on kehitettävää, mutta olen myös kehittynyt ja vienyt omaa pelaamistani eteenpäin. Sitten kun ei halua enää kehittyä, se on merkki, että on aika lyödä kengät naulaan, hän tiivistää.

Korihait 24-25 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
2.10.2024 19:31 Korisliiga

Koripallouransa ohessa Kouvojen Thomas Gipson podcastaa, harjoittaa valuuttakauppaa ja kasvattaa kolmea leikki-ikäistä lasta

Korisliigan vakiovahvistus Thomas Gipson III aloittaa jo viidennen kautensa Kouvoissa. Vuosien varrella on kaulaan ilmestynyt mitaleja ja kertynyt reppu täyteen elämänoppeja.

2.10.2024 13:03 Korisliiga

Tapiolan Honka palkkasi pitkän linjan tehomiehen vakiinnuttamaan Korisliiga-paikan, mutta haaste on yhä selättämättä – ”Putoaminen oli kova paikka erityisesti minulle”

43-vuotias Tuukka Kotti haluaa rakentaa Tapiola Hongan miesten edustusjoukkueelle vakaampaa pohjaa tulevaisuuteen riippumatta siitä, onko hän itse mukana jatkossa vai ei.

2.10.2024 09:27 Korisliiga

Bisonsin Jeremiah Wood kasvoi nuoruutensa kilpailemalla LeBron Jamesia vastaan – ”Aion kamppailla ja kehittyä, kunnes minut raahataan kentältä!”

Ohiossa kasvaneen Jeremiah Woodin pahin kilpailija varhaisnuoruudessa oli 2000-luvun lähes virallisesti paras koripalloilija LeBron James. Nyt 39-vuotias korinalusjyrä tähdittää Korisliigaan vuosi sitten noussutta Bisons Loimaata.

1.10.2024 20:15 Korisliiga

Vuoristoratamaisesta kaudesta toipunut Erik Sajantila täyttää isot saappaat Helsinki Seagullsissa – ”Pitää joka päivä näyttää, että ansaitsee minuuttinsa”

Erik Sajantila jatkaa töitä siitä, mihin rikkonaisella viime kaudella jäi. Harppaus sarjaputoajasta toissa kauden mestariin on suuri.

1.10.2024 19:57 Susijengi

Carl Lindbom lopettaa koripallouransa

Susijengin vahvuuteen vuoden 2017 EM-kotikisoissa kuulunut Tapiolan Hongan kasvatti Carl ”Calle” Lindbom lopettaa pelaajauransa. 206-senttinen ja 32-vuotias Lindbom pelasi urallaan 63 miesten maaottelua, voitti kaksi miesten Suomen cupin mestaruutta ja pelasi ammattilaisena Saksassa, Puolassa, Kroatiassa, Liettuassa, Ranskassa ja Islannissa.

1.10.2024 11:18 Susijengi

Pyrintö vahvistuu Topias Palmilla

Korisliiga-kauteen valmistautuva Tampereen Pyrintö teki jättikiinnityksen liigan avausviikolla solmimalla sopimuksen oman kasvattinsa ja Susijengin heittokoneen Topias Palmin, 196 cm ja 30 v., kanssa. Pyrintöä edellisen kerran kaudella 2021-22 edustaneen Palmin sopimuksessa on ulkomaanpykälä.

1.10.2024 09:15 Korisliiga

Salon Vilppaan Mikko Koivisto viihdyttää koripallon katsojia kahdessa roolissa – ”Tapanani on sanoa asiat suoraan”

Tasaisesti menestynyt Salon Vilpas koki viime kaudella pettymyksen, mutta nyt veteraaniheittäjä Mikko Koiviston ympärillä on uusi pelaajarunko.

30.9.2024 20:27 Korisliiga

Katajan kovia kokenut sentteri Hannes Pöllä sai Korisliiga-yleisöstä virtaa – ”Teki hyvää huomata, että minua oli kaivattu”

Hannes Pöllä teki viime keväänä paluun Korisliigaan Kataja Basketin paidassa. Nyt seura valmistautuu uuteen kauteen palaset kohdallaan.

30.9.2024 14:00 Korisliiga

Tero Hassinen haluaa nähdä Tampereen Pyrinnön joukkueessa tänä vuonna erityisesti yhden asian – ”Kaikki muu on toissijaista”

Omaa kasvattajaseuraansa valmentava Tero Hassinen luottaa raakaan tekemisen tasoon ja haluaa pitää huolen, ettei urheilumenestyksestään tunnetulla Tampereella koripallo jää paitsioon.

30.9.2024 12:00 Korisliiga

Nokian veteraanikiinnitys Antti Kanervo koki uransa nopeimman sopimusprosessin – ”Muutamassa päivässä puhelusta olin jo lentokoneessa kohti Turkkia”

Hallitseva mestari BC Nokia lähtee metsästämään toista Pantteria mukanaan Korisliigan kokeneimpiin pelaajiin lukeutuva heittäjä-ässä Antti Kanervo.

Näytä lisää vastaavia