Mikael Jantunen: ”Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa”

26.6.2024 14:46 Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.

Mikael Jantunen näytti myrskyn merkkejä Uutta-Seelantia vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Debytoituaan Susijengissä kesällä 2018 tuoreeltaan kahdeksantoista vuotta täyttäneenä Jantunen on kasvattanut ruutuaan joukkueessa kuin varkain siihen pisteeseen, että viime helmikuun EM-karsintaikkunassa hän oli joukkueen ykköspyssy myös hyökkäyspäässä.

Jantunen näytti myrskyn merkkejä ottelussa Uutta-Seelantia vastaan upottamalla 20 pistettä niin läheltä kuin kaukaakin ja kauhomalla päälle 16 levypalloa, joista kahdeksan hyökkäyspäässä. Jantusen levypallosaldo oli miesten maajoukkueen kaikkien aikojen kolmanneksi korkein yhdessä ottelussa.

- Pelituntuma on pysynyt hyvänä, kun kausi loppui niin vähän aikaa sitten. Täällä on tuttuja pelaajia ympärillä ja ollaan pelattu pitkän aikaa samaa systeemiä muutamin muutoksin. Oli helppo tulla takaisin ja pelata, summaa iltapuhteensa Ranskan liigan hopealla ja Eurocupin mestaruudella päättyneellä kaudella palkittu Jantunen.

Uusi-Seelanti-ottelu noudatti periaatteessa kesän ensimmäisen maaottelun arkkityyppistä kaavaa. Susijengin parhaat hetket olivat erinomaisia, kun taas synkillä hetkillä hyökkääminen oli staattista ja puolustaminen askeleen myöhässä.

- Tässä on se perinteinen kaava, että huonoja hetkiä pitää lyhentää ja hyviä pidentää. Ihan hyvässä formissa kuitenkin mun mielestä oltiin ensimmäiseksi maaotteluksi, Micke jatkaa.

- Oli kuitenkin mukava päättää eka peli voittoon. Sasu (Salin) nyt on sellainen kaveri, että heitto putoaa kyllä, kun pallon nakkaa hänelle jollekin puolelle kenttää.

”Me halutaan ylläpitää korkeaa intensiteettiä”

Tänä kesänä koossa olevasta, ensimmäisiin olympiakarsintoihin 36 vuoteen lähtevästä Susijengistä ainoa 2010-luvun susirungon jäljellä oleva pelaaja on käytännössä Salin, joka onkin tehnyt viime vuosina vakuuttavaa nousua kaikkien aikojen pelattujen maaotteluiden ja tehtyjen maaottelupisteiden listalla.

Pykälää nuoremmat kaverit – Jantunen, Alexander Madsen, Edon Maxhuni ja Elias Valtonen – ovat hitsautuneet yhteen seuraavan susisukupolven kantaviksi voimiksi samalla, kun mm. Miro Little ja Jacob Grandison ovat tehneet voimakasta tuloaan joukkueeseen.

- Meidän pelitapa on ajatusta vaativa, mutta kuitenkin kaikille meille tuttu. Meillä on voimakas usko siihen, että kun saadaan kentälle samalla kartalla oleva viisikko, me pystytään viimeistään puolustuksen kautta kääntämään ottelu itsellemme, Jantunen arvioi.

Toisaalta tänä kesänä viimeisen kahden vuoden susikokoonpanosta on viisikollinen runkopelaajia sivussa. Tämä näkyi Uusi-Seelanti-ottelun peluutuksessa, jossa 209-senttinen ja 17-vuotias debytantti Miikka Muurinen pelasi lupauksia herättävät minuutit. Vähemmän kokeneesta susiosastosta myös Andre Gustavson, Remu Raitanen, Thomas Tumba ja Perttu Blomgren osoittivat kykynsä toteuttaa susikonseptia omien vahvuuksiensa kautta.

- Sehän tässä on nimenomaan se idea, että me halutaan ylläpitää korkeaa intensiteettiä. Silloin kentälle tarvitaan tuoreita jalkoja, jotka osaa pelata tässä järjestelmässä, Jantunen toteaa.

- Me ollaan parhaimmillanne, kun voidaan kierrättää kymmentä tai kahtatoista pelaajaa ja pakottaa kaveri juoksemaan. Ihan jokainen kentällä käynyt kaveri teki hyvää työtä eilen. Kun saadaan vielä yksi peli ja muutama treeni alle, hyvä tästä tulee.

”Euroopassa ei juuri parempia joukkueita tällä hetkellä ole kuin Latvia”

Omaa rooliaan Susijengin syömähampaana Jantunen hyssyttelee.

- En ole mikään isähahmo, mä oon sen verran nuori vielä, Micke naurahtaa kysyttäessä alati suuremmaksi kasvavasta roolista kentällä ja sen ulkopuolella.

Vaikka päättynyt kausi toikin Jantuselle kultaa ja kunniaa niin Eurocupissa kuin Euroopan parhaiden kansallisten liigojen kermaan kuuluvassa Ranskan Pro A:ssa, hänen mukaansa henkilökohtainen kehittyminen on ”business as usual”.

- Koris on itseluottamuslaji. Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa. Treeneissä hiotaan kokonaispakettia koko ajan paremmaksi. Ennen pitkää ne samat jutut alkaa toimia pelissäkin.

Perjantain olympiakarsintakenraalissa Susijengin haaste on pari kokoluokkaa isompi, kun Tampereen Nokia Areenalla vastaan saapuu viime kesän MM-kisoissa viidenneksi sijoittunut Euroopan kuntopuntarin kärkisijoja hätyyttelevä Latvia.

- Onhan se kova haaste. Viime kesän matsi Latviaa vastaan ei mennyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla, ja aika kovia päänahkoja Latvia viime kesänä veti, Jantunen arvioi tulevaa vastustajaa.

Vuoden takaisessa MM-kisakenraalissa Latvia peittosi kotikentällään Riiassa Susijengin 94–57. MM-kisoissa Latvia haki päänahat niin Euroopan mestari Espanjasta, EM-hopeamitalisti Ranskasta kuin monivuotisesta Baltian jättiläisestä Liettuastakin, unohtamatta Brasiliaa ja Italiaa. Kisojen puolivälierävaiheessa Latvia oli puolestaan heiton päästä peitota sittemmin maailmanmestaruuden voittanut Saksa.

Ammattilaiskoripalloilijan näkökulmasta haaste motivoi.

- Euroopassa ei juuri parempia joukkueita tällä hetkellä ole kuin Latvia. Mennään kilpailemaan ja uskotaan itseemme. Ja jos en ihan väärässä ole, me ollaan taidettu voittaa kaikki ottelumme Nokia Areenalla tähän mennessä, Jantunen muistuttaa.

Susijengi peittosi viime kesänä Nokia Areenalla Liettuan 81-79 ja vuotta aiemmin MM-karsintaottelussa Israelin 79-73.

Susijengi ja Latvia kohtaavat Tampereen Nokia Areenalla perjantaina 28.6. klo 18.30 alkaen. Liput tassuun täältä!

Henkilöt

 
28.6.2024 13:47 Susijengi

Edon Maxhuni 50. maaottelussaan: ”Tarkoitus on pelata vielä ainakin sata maaottelua”

Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.

25.6.2024 12:17 Susijengi

Susijengi-debytantit Tumba ja Muurinen itseluottamuksella illan otteluun

Ensimmäisen ottelunsa Susijengin paidassa tänään tiistai-iltana Espoo Metro Areenalla pelaavat Thomas Tumba, 23, ja Miikka Muurinen, 17, ovat vakuuttaneet valmennusjohdon ja joukkuetoverit energiallaan ja urheilullisuudellaan. Kumpikin debytanteista lähestyy illan ottelua korkealla itseluottamuksella.

20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

19.6.2024 10:55 Susijengi

Severi Kaukiainen: ”Kausi toi ennen kaikkea henkistä kasvua”

Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

10.6.2024 10:38 Susijengi

Coach Danny Jansson: ”Susijengille on tiedossa hyviä aikoja”

Susijengin valmennusjohtoon liittyneen Danny Janssonin, 44, ensimmäinen viikko uudessa pestissään kului miesten Open Gym -leirityksen vastuuvalmentajana. Tällä viikolla Jansson luotsaa vuorostaan Susijengi Rising Stars -ryhmän tuplamaaotteluun Latviaa vastaan. Open Gymissä näkemänsä perusteella Jansson povaa Susijengille valoisaa tulevaa.

26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia