14.10.2020 16:12 Miesten Divisioona A:n ensimmäiset ottelut pelataan jo torstaina ja todenteolla sarja pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna. Sarjaennakossa käydään lävitse tulevaa kautta Jyväskylä Basketball Academyn näkökulmasta asiantuntijanaan päävalmentaja Mikko Tupamäki.
Henry Boyd ja JBA ovat valmiina Divisioona A:n tuoreeseen kauteen. Kuva: JBA.
– Näyttää todella laadukkaalta, Tupamäki aloittaa kysyttäessä Divisioona A:n tulevan kauden tasosta.
– On tullut useita pitkän Korisliiga-kokemuksen omaavia pelaajia, jotka vielä pelaavat parhaita vuosiaan. Oulu Basketball sai Jussi Eskolan ja Ilmari Kallion, jotka ovat pelanneet yhteensä melkein 600 Korisliiga-matsia. Siihen kun vielä lisää vaikkapa ToPon Eero Sahlbergin ja Pyry Rainamaan, niin onhan se makeata, että tällaiset jätkät ovat nostamassa sarjan tasoa selkeästi.
Divisioona A on kaudella 2020/21 kahdentoista joukkueen sarja. JBA ja Tupamäki ovat mukana nyt viidettä kautta ja viimeisen neljän kauden aikana on näkynyt suuri harppaus eteenpäin.
– Näin subjektiivisesti ja etäältä voi sanoa, että sarja, organisaatiot ja ympäristöt ovat kehittyneet. Jokaisella joukkueella näyttää olevan selkeä ajatus siitä, mitä juttua he tekevät, Tupamäki aloittaa.
– On Korisliiga-organisaatioiden kehitysjoukkueita kuten Pyrintö ja Korikouvot. Sitten on ToPo, Bisons ja Kristika, joilla on ajatuksena pyrkiä ylöspäin, joten he rakentavat joukkueitaan toisella tavalla, mikä on pelkästään hieno juttu. Sitten on Tapiolan Honka, joka on tietysti perinteikäs kasvattajaseura.
Sarjan ennakkosuosikeiksi Tupamäki nimeää LoKoKo Bisonsin, Torpan Pojat sekä Kristika Turun.
– Heillä jokaisella on todella kova ryhmä kasassa, mutta ei pidä unohtaa myöskään muita joukkueita. HBA-Märskyssä on varmasti erinomaisia nuoria, kuten kautta vuosien. HNMKY:llä on hyvä projekti Seagullsien kanssa.
– Esimerkiksi Korikouvoilta, Pyrinnöltä ja HNMKY:lta riippuu pitkälti siitä, että keitä heillä on kokoonpanossa, koska moni pelaaja pelaa sekä divaria että Korisliigaa. Parhaimmillaan jokainen heistä saa parketille erinomaisen joukkueen.
Moni on sitä aikaisemmin yrittänyt, mutta ainakin tähän mennessä vain yksi onnistunut: saada Keski-Suomen monet perinteikkäät ja menestyksekkään seurat puhaltamaan yhteen hiileen. Keski-Suomen lippulaiva on vaihdellut vuosien varrella, mutta nyt se on selkeästi JBA, joka pelaa korkeimmalla sarjatasolla.
– Tämä on ollut monen asian summa. Puhua voi aina ja toiminta lähteä hienoista ajatuksista, mutta ihmisten luottamus rakentuu siitä, miten eletään toteen toiminnan periaatteet ja arvot.
– Vielä on pitkä tie edessä ja koko ajan pitää kehittyä ja miettiä, miten asiat voi tehdä paremmin. Uskon, että kaikilla on halu auttaa nuoria pelaajia. Keski-Suomessa on hienoja perinteitä ja paljon hyviä nuorisovalmentajia ja pitkänlinjan toimijoita. On hienoa, että olemme toivottavasti lisänneet yhdessä tekemisen kulttuuria.
Tupamäellä itsellä päättyi keväällä 2016 viiden vuoden mittainen projekti Salon Vilppaassa. Ajatus kotikaupunki Jyväskylän koripallotoiminnan auttamisesta oli kytenyt mielessä jo hetken aikaa.
– Halusin lähteä tekemään jotain sellaista, millä olisi isompi merkitys kuin että voitetaanko seuraava peli.
Jyväskylä on pohjimmiltaan opiskelukaupunki: löytyy yliopisto, ammattikorkeakoulu, KIHU (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) ja Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Tätä kaikkea lähdettiin käyttämään hyväksi tavoitteenaan suomalaisen ja keskisuomalaisen koripallon kehitys.
– Lähtöajatus oli, että yritetään auttaa nuoria kehittymään kohti omaa potentiaaliaan pelaajina ja ihmisinä. Toimintaa ohjaa vahva kasvun, kehittymisen ja oppimisen perspektiivi. Siitä se hiljalleen on lähtenyt rakentumaan.
Nyt JBA:lla on edustusjoukkue Divisioona A:ssa, naisten divaripaikka sekä 19-vuotiaiden SM-sarjapaikat toisen asteen oppilaitosten kanssa yhteistyössä pyöritettävien JBA Gradian nimissä. Reilussa neljässä vuodessa JBA on kasvanut hämmentävän nopeasti kukkaansa.
– Jos katsoo kauempaa, niin lyhyessä ajassa kaikki on tapahtunut. Itse sen kokee toisella tavalla, koska niin moni ihminen on tehnyt valtavan työn tämän eteen.
JBA:n ensimmäiset hedelmät on jo kannettu. Tienraivaajina Korisliiga-kentille toimivat Robert Juvonen ja Miikka Marttinen, nyt kuluvana kesänä liigasopimukset tarttuivat Samuli Ojan (Korihait) ja Kalle Peltosen (Karhu Basket) haaviin. Jonossa on parinkymmenen ikävuoden tienoilla heiluvia pelaajia.
– Meillä on iso vaihtuvuus tälle kaudella. Useampi pelaaja sai opintoja päätökseen, muutama eteni Korisliigaan, muutama muille kentille. Sitä kautta meillä on nuorempi joukkue ja kuusi uutta pelaajaa edelliskauteen verrattuna. Otimme sen mahdollisuutena uusiutua. Meillä on merkittävästi enemmän takakentän pelaajia.
Oma lukunsa ovat 19-vuotiaiden SM-sarjassa pelaava JBA Gradia sekä Divisioona B:ssä pelaava yhteistyöjoukkue Jyväskylän Weikot. JBA:n, Gradian ja Weikkojen yhteistyöstä on pyritty tekemään soljuvampaa.
– Olemme pyrkineet yhdenmukaistamaan näiden joukkueiden pelillisiä asioita. Se luo mahdollisuuksia pelaajille pelata eri ympäristöissä.
– Kauteen voi kuitenkin lähteä mukavan odottavin fiiliksin. Kun ollaan uuden edessä, niin se on mahdollisuus.
JBA pelaa ensimmäisen ottelunsa kaudella 2020/21 lauantaina 17.10. Silloin Gradia, Viitaniemen ammattioppilaitokselle saapuu vieraaksi LoKoKo Bisons.
Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa Perttu Blomgren, 17, valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue huuhtoi kultaa puhtaalla pelillä.
Miesten I divisioona A huipentuu torstaina käynnistyvään finaalisarjaan HBA-Märskyn ja Ura Basketin välillä. Joukkueiden päävalmentajat uskovat, että finaalisarjassa kohtaa kaksi samanhenkistä joukkuetta.
Miesten I divisioona A:n mestaruuden voittaneen Espoo Unitedin pelin moottori Jeb Ivey kertoo oppineensa paljon sarjanousuun päättyneellä kaudella. Vastoinkäymiset ja uusien asioiden opettelu kasvattivat Iveystä johtajan.
Jonkinlainen aikakausi nuoren koripallon huippulupauksen elämässä umpeutui joulukuussa, kun neljät nuorten EM-kisat kolunnut Edon Maxhuni, 18, pomputti viimeisen kerran palloa joulukuussa poikamaajoukkueen riveissä Turkin 18-vuotiaiden EM-kisoissa. HBA-Märskyn ja Divari A:n pistekärki Maxhuni tähtää nyt yliopistoon, 20-vuotiaiden maajoukkueeseen, Susijengiin ja vielä pidemmälle.
Suomen Koripallon Pelaajayhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu tulevaksi kaudeksi I divisioonan Tapiolan Honkaan siirtyvä maajoukkuetakamies Tuomas Iisalo, 29. Loviisalaislähtöisen Iisalon mukaan Pelaajayhdistys on aktivoitunut kiitettävästi viime vuosien aikana.
Valmentaja Daniel Jansson, 45, otti Saksan Bundesliigassa pelaavan Academics Heidelbergin ohjat käsiinsä viime kesänä. Joukkuetta povattiin sarjan häntäpäähän, mutta Jansson on siivittänyt joukkueensa sarjan kärkitaisteluun.
Korisliigan ja naisten Korisliigan sarjamääräysten mukaisesti Korisliigan, naisten Korisliigan, miesten I divisioona A:n ja naisten I divisioonan seurojen piti hakea kilpailuvuoden 2025–26 sarjalisenssiä kyseisiin sarjoihin sarjalisenssihakemuksella joulukuun 15. päivään mennessä.
Veera Pirttinen, 27, palasi yhden Korisliigassa vietetyn kauden jälkeen takaisin Euroopan kentille tehdessään kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Luchse Hannoverin kanssa. Pirttisen alkukausi on ollut loukkaantumisten sävyttämä, mutta muuten Pirttinen on ollut tyytyväinen.
Anniina Äijänen, 29, otti uralleen uuden suunnan, kun Italian Serie A2:ssa pelaava Treviso nappasi Susiladies-pelaajan riveihinsä. Samalla Äijänen on saanut totuttautua hieman uudenlaiseen rooliin.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.