NBA siintää edelleen Olivier Nkamhouan mielessä – ”Enemmän tavoite kuin haave”

14.10.2024 16:01 Susijengin Olivier Nkamhoua, 24, jätti Pohjois-Amerikan kentät taakseen ainakin toistaiseksi hakeakseen vauhtia Euroopasta. NBA siintää kuitenkin edelleen kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä.

Olivier Nkamhoua pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. (Kuva: FIBA Europe)

Nkamhoua muutti Yhdysvaltoihin jo 17-vuotiaana pelaten ensin kaksi vuotta paikallisessa lukiossa, jonka jälkeen hänen uransa jatkui USA:n yliopistosarjassa. Ensimmäiset neljä vuotta Nkamhoua pelasi Tennesseen yliopistossa ja viime kaudeksi hän vaihtoi Michiganin yliopistoon tavoitellessaan NBA-unelmaansa.

Nkamhoua laittoi nimensä tämän kesän NBA-varaustilaisuuteen, mutta varausta ei tullut. Hän pääsi kuitenkin näyttämään taitojaan NBA:n kesäliigassa pelatessaan Portland Trail Blazersin joukkueessa kaksi peliä 6,5 pisteen, 4,0 levypallon ja 3,0 torjunnan tilastoilla.

- Minulta leikattiin ranne helmikuussa enkä päässyt kauden jälkeisille NBA:n try outeille ja leireille, mutta onneksi sitten pääsin Portlandin mukaan kesäliigaan. Se oli tosi opettavainen kokemus. Se oli aika erilaista, että sinulle kerrottiin ennen peliä pääsetkö pelaamaan vai et. Valmentajat kertoivat, että oletko mukana rotaatiossa, jolloin voi odottaa peliaikaa tai sitten et ole. Olin ensimmäiset neljä peliä pois rotaatiosta, mutta kahdessa viimeisessä pelissä pääsin sitten pelaamaan.

- Kokonaisuudessaan se oli ihan hyvä kokemus ja pääsi kokemaan miten homma siellä toimii ja millaista se NBA-maailma on. Lisäksi pääsi pelaamaan NBA-pelaajia ja –talentteja vastaan ja mittaamaan tasoaan. Samalla voi sanoa, että on ainakin käyty siellä ja voi tikata sen boksin pois, ”Olli” kertoo kesän kokemuksestaan.  

Vaikka NBA-kentät jäivät vielä tässä vaiheessa valloittamatta, Nkamhouan tavoite on edelleen murtautua maailman parhaaseen koripalloliigaan ja hän on valmis tekemään sen eteen töitä.  

- Se on edelleen selkeästi mielessä. NBA on enemmän tavoite kuin haave. Yritän kehittyä pelaajana edelleen, että pääsisin sinne jossain vaiheessa. Ei ole sellaista sääntöä, että NBA:han pääsee vain suoraan yliopistosta 19-23-vuotiaana. Uran voi rakentaa myös muuten. Voi olla, että menen sinne ensi vuonna, kolmen tai viiden vuoden päästä.

NBA-tavoite ei ole pelkää haihattelua ja utopiaa, sillä Nkamhouan Tennesseen aikaisista joukkuekavereista Keon Johnson, Kennedy Chandler ja Julian Phillips ovat päässeet jo esiintymään taalaparketilla ja Jaden Springer juhli viime kaudella NBA-mestaruutta Bostonin paidassa.

- Se on heille hienoa ja olen iloinen heidän puolestaan, mutta ei se muuta millään tavalla omaa ajatusmaailmaani. Hienoa, että he ovat päässeet sinne, mutta ei se tuo omaan tilanteeseeni minkäänlaista muutosta.  

Paluu Eurooppaan seitsemän vuoden tauon jälkeen

Yksi yleinen polku NBA:han kulkee kehitysliiga G Leaguen kautta, mutta Nkamhoua päätti siirtää katseensa Eurooppaan.

- Mietimme agenttini kanssa tilannetta ja halusin parhaaseen mahdolliseen tilanteeseen rakentamaan uraani. Urani ja tulevaisuuteni kannalta päätimme, että on paras lähteä Eurooppaan kasvattamaan ansioluetteloani. Jossain tilanteissa G League voisi olla hyvä paikka, mutta minun tilanteessani oli järkevämpää lähteä Eurooppaan ja pääsin samalla lähemmäs kotia, Nkamhoua avaa päätöstään palata vanhalle mantereelle.

Lopulta hän päätyi tarttumaan Saksan kärkiseuroihin kuuluvan Chemnitz Ninersin sopimustarjoukseen. Niners sijoittui viime kaudella Bundesliigan runkosarjassa kolmanneksi ja voitti FIBA Europe Cupin. Tällä kaudella se pelaa Bundesliigan lisäksi myös Mestarien liigaa.

- Agentti hoiteli sopimustarjouksia ja kertoi parista muusta vaihtoehdosta, mutta tämä oli mielestämme paras tilanne minulle ja paras vaihtoehto.

Viiden yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen Nkamhoua ei ole kokenut sopeutumisvaikeuksia eurooppalaiseen pelityyliin, vaikka pelitavoissa on isoja eroja.

- Yliopistokoris on aina vähän omanlaistaan korista. Se on sellaista shakkipeliä. Valmentajat haluavat, että kuviot pelataan kokonaan läpi ja valmentajat yrittävät voittaa toisen valmentajan. Euroopassa se on enemmän kombinaatiota valmentajan ja pelaajan välillä. Setit ovat lyhyempiä ja ensimmäisen edun jälkeen pelaaja voi päättää mitä tehdä. Myös pelin fyysisyys on erilaista. Yliopistossa se on enemmän sellaista nuorten pelaajien atleettisuutta, kun taas ammattilaispeleissä on aikuisia miehiä, jotka käyttävät voimaa ja kroppaa eri tavalla kuin parikymppiset pelaajat. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin koriksesta.

- Olen kuitenkin Euroopassa ja mielestäni olen saanut parhaat molemmista maailmoista. Olen nähnyt niin monia tapoja pelata koripalloa, että minulla on ollut aika helppo sopeutua.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Joukkueen kausi on käynnistynyt hieman tahmeasti, kun Bundesliigassa kolmesta pelistä on tullut yksi voitto, Mestarien liigassa tuli avausottelusta tappio ja sunnuntaina Daniel Janssonin valmentama Academics Heidelberg pudotti Chemnitzin Saksan cupista. Nkamhouan mukaan ei ole syytä vielä painaa paniikkinappulaa.

- Kausi ei ole lähtenyt niin hyvin käyntiin, mutta meillä on joukkueessa niin paljon potentiaalia, että pystymme kyllä kääntämään kauden vielä hyvään suuntaan. Mielestäni meillä on edellytykset mihin vain tällä kaudella ja voimme voittaa asioita. Tässä on vasta pelattu viisi peliä, joten ei tässä vielä mitään paniikkia ole.

Nkamhoua on ottanut heti johtavan roolin joukkueessa tilastoiden kolmessa Bundesliigan ottelussa keskiarvoikseen 10 pistettä ja neljä levypalloa. Mestarien liigan ainoassa ottelussa Nkamhoua oli joukkueensa ykkösnimi 17 pisteen ja kuuden levypallon saldolla. Omaan aloitukseensa väkivahva Nkamhoua on ollut suhteellisen tyytyväinen.

- Ensimmäiseksi ammattilaisvuodeksi on alkanut ihan hyvin ja olen sopeutunut hyvin. Pystyn kuitenkin ottamaan askeleita eteenpäin ja löytämään keinoja joukkueen auttamiseksi. Jos joukkueen pelit eivät kulje, niin totta kai siitä osa putoaa myös minun harteilleni. Uskon pystyväni parantamaan vielä paljon.

Susijengin mukana karsintaikkunassa

Nkamhoua nousi Susijengiin vuonna 2021 ja nähtiin Susijengin paidassa myös syksyn 2023 MM-kisoissa ja tämän kesän olympiakarsinnoissa. Maajoukkueen edustaminen on Nkamhoualle kunnia-asia.

- Maajoukkueen mukaan on aina hieno mennä. Siellä on aina pari junnuajoilta tuttua pelaajaa, jotka ovat joko pelanneet samassa jengissä tai vastustajana ja nyt olemme samalla lavalla maailman huippuja vastaan.

"Olli" odottaa jo marraskuun maaotteluita. (Kuva: FIBA)

Nkamhoua nähtäneen Susijengin mukana jälleen marraskuussa, kun Suomi pelaa EM-karsinnoissa tuplaottelun Georgiaa vastaan. Nkamhoua odottaa innolla päästä kesken kauden käymään kotona ja pelata Susijengin fanien edessä.

- Tämä on ensimmäinen kesken kauden oleva maajoukkueikkuna, johon pääsen mukaan, kun viimeiset seitsemän vuotta olen ollut Jenkeissä. Aina ennen olen ollut mukana vain kesäisin ja on hienoa, ettei nyt tarvitse odottaa niin pitkään. On upeaa päästä pelaamaan äidin, sisarusten ja muiden sukulaisten sekä ystävien eteen ja päästä käymään välillä Suomessa kauden aikana.

Susijengi ja Georgia ottavat ensin mittaa Espoon Metro Areenalla 21.11. ja muutamaa päivää myöhemmin edessä on vierasottelu Tblisissä. EM-karsinnat valmistavat joukkuetta kohti ensi kesän EM-kisoja, jolloin yksi alkulohko pelataan Tampereella.

- Muistan vuonna 2016, kun Suomessa järjestettiin U20 EM-kilpailut, kun Lauri ja muut pelasivat tuolloin ja kuinka paljon tuolloin oli yleisöä ja kuinka hieno kokemus se varmasti oli kaikille. Koripallo on kasvava laji maailmalla ja Suomessa ja kotikisat tuovat paljon jännitystä tähän ympärille, Nkamhoua katsoo jo kohti ensi elo-syyskuun vaihteessa pelattavia kisoja.

Henkilöt

 
26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

25.1.2022 14:37 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen pelaa loistokautta Espanjassa – ”Meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue”

Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

Näytä lisää vastaavia