Olivier Nkamhoua: ”Viimeinkin pääsee keskittymään täysillä koripalloon”

2.7.2024 10:45 Susijengin uuden sukupolven keulakuviin lukeutuva Olivier Nkamhoua, 24, pelasi viime perjantaina ensimmäisen koripallo-ottelunsa helmikuisen leikkauksen jälkeen, ja upotti heti 21 pistettä voitossa maailman kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Latviasti. Valencian olympiakarsinnoissa Susijengissä nähdään kovakuntoinen, onnellinen ja vapautunut ”Olli”.

Olivier Nkamhoua liiteli omissa korkeuksissaan Latviaa vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Nkamhoua pelasi neljä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ta Tennesseen yliopistossa päävalmentaja Rick Barnesin alaisuudessa tarkasti roolitettuna isona laitahyökkääjänä ja kasvatti samalla rooliaan vuosi vuodelta.

Viidenneksi yliopistovuodekseen Nkamhoua siirtyi Tennesseestä Michiganiin pitkän NBA-uran pelanneen päävalmentaja Juwan Howardin alaisuuteen. Nkamhouan tavoitteena oli saada siirron myötä enemmän vastuuta ja vapauksia hyökkäyspäässä. Vaikka kausi katkesikin helmikuussa ranneleikkaukseen, Michiganissa vietetty puolivuotinen teki tehtävänsä.

- Tennesseessä pelattiin tosi takamiesvetoista koripalloa, jossa mulla oli tietyt tehtävät ja tietty rooli. Vastaavasti tiesin jo Michiganiin lähtiessä, että pallo tulee hyökkäyksessä mun suuntaan ja mulla on lupa luoda, ”Olli” kertailee päättynyttä kautta.

Nkamhoua kirjautti ”Wolverinesissa” yliopistouransa korkeimmat teholuvut – 14,8 pistettä, 7,1 levypalloa ja 2,7 syöttöä ottelua kohden. Joukkueelta kausi ei ollut nappionnistuminen, mutta suomalaislaituri sai Michiganista hakemansa.

- Howardista näkyi se, miten pitkän uran hän on pelannut ensiksi collegessa ja sitten NBA:ssa. Hän toi entisen huippupelaajan perspektiivin valmentamiseen ja opetti minut katsomaan peliä eri tavalla. Sanoisin, että kausi oli kaikkinensa hyvä kokemus.

Veri veti heti treeneihin

Lopputalven ranneoperaation jälkeen Nkamhoua ei jäänyt lepäämään laakereillaan. Harjoittelun hän aloitti heti, kun lääkäri antoi luvan.

- Kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen vedin ensimmäiset treenit lääkärin ohjeiden mukaisesti. Siitä alkaen olen totuttanut itseäni ja kroppaani korikseen uudelleen. Täyskontaktiharjoittelun sain aloittaa kaksi viikkoa sitten. Sitä ennen treenasin pidemmän aikaa pallollisia taitoja ja heittämistä.

Ennen Susijengiin saapumistaan Nkamhoua käytti muutaman päivän Floridassa, missä hän osallistui Remy Workouts -harjoitusleirille. Samalla leirillä treenasi myös mm. Minnesota Timberwolvesin nuori supertähti Anthony Edwards.

- Siellä oli NBA-pelaajia, college-pelaajia ja ammattilaisia muista sarjoista. Treenasin muutaman päivän ajan laiturintaitoja – palloskriiniä, pallotonta pelaamista, heittojen ottamista eri tilanteista. Se oli hyvä pohja susikesään.

Nkamhoua kertoo saapuneensa viime perjantain Latvia-otteluun avoimin mielin. Hän ei varsinaisesti odottanut olevansa kentän paras korintekijä. Onnistuminen niin yksilötasolla kuin joukkueenakin heti ensimmäisessä ottelussa nosti hymyn Ollin huulille.

- Tiedän kyllä, mihin koriksenpelaajana pystyn, olen kuitenkin pelannut tätä lajia hetken. Menin kentälle avoimin mielin ja nauttimaan siitä, että pääsin vihdoinkin takaisin kentälle. Hienoa saada tuollainen eka peli alle, mutta tärkeämpää on, että onnistuttiin joukkueena ja saatiin maksettua kalavelkoja Latvialle.

”Päästään pelaamaan yhdessä isoista asioista”

Perjantain voitto viime kesän MM-kisoissa viidenneksi sijoittuneesta Latviasta on sitäkin vakuuttavampi, kun otetaan huomioon, että Sasu Salin oli ottelusta sivusta ja Mikael Jantunen joutui jättämään kentän toisella neljänneksellä.

Vaikka Sasun vahvuudet tiedetään ja Jantunen oli aiemmin viikolla Uutta-Seelantia vastaan Susijengin kaikki kaikessa, pysyi joukkueen pelin taso energisenä, kollektiivisena ja korkeana ilmankin kärkikaksikkoa.

- Mun mielestä Latvia-ottelu osoitti meidän yhtenäisyyttä. Me ollaan kasvettu vuosien aikana yhteen, osataan luottaa kaveriin ja auttaa kaveria. Jos me maltetaan pelata meidän omien vahvuuksien kautta, palapelin palaset kyllä loksahtaa oikeille paikoille.

Tällä viikolla Nkamhoualla ja Susijengillä on tiedossaan maailmanluokan haaste Valencian olympiakarsintaturnauksen muodossa. Nkamhoua tietää, että häneltä odotetaan isoja minuutteja ja suurta roolia. Haasteeseen hän suhtautuu ilon kautta.

- Mä oon siunattu mies, oon tosi hyvässä tilanteessa elämässäni ja tosi onnellinen. Mulla on elämässä kaikki asiat hyvin ja pääsen vihdoinkin keskittymään vaan korikseen. Olen tämän hienon joukkueen kanssa Espanjassa ja me päästään pelaamaan yhdessä isoista asioista.

Susijengi ja Bahama kohtaavat Valencian olympiakarsintaturnauksen avausottelussa tiistaina 2.7. klo 18.30 Suomen aikaa. Nelonen ja Ruutu esittävät ottelun.
 

Henkilöt

 
4.7.2024 15:50 Susijengi

Remu Raitanen: ”Pitää olla aina valmis ottamaan heitto”

ToPo Juniorien juniorimyllystä maailmalle lähtenyt Remu Raitanen, 26, on viime vuosina vähitellen vakiinnuttanut roolinsa Susijengissä. Espanjan kakkosliigassa ammattilaiskokemusta kartuttanut Raitanen kertoo nauttivansa susiroolistaan aina valmiina heittäjänä ja joukkuepelaajana ja ottavansa kaiken irti Valencian olympiakarsinnoista.

30.6.2024 12:11 Susijengi

Miro Little: “Pelataan kollektiivina ja pidetään hauskaa”

Kun Susijengi peittosi Espoo Metro Areenalla Uuden-Seelannin, alkutahdit voitolle iski Miro Little, 20, energisellä puolustuspelillään. Pari päivää myöhemmin Tampereella Latviaa vastaan Little tarjoili maailmanluokan puolustuksen kylkeen ennakkoluulotonta heittopelaamista. Pelihaluja uhkuva Miro uskoo vireen kantavan myös Valencian olympiakarsintakoitoksiin asti.

28.6.2024 13:47 Susijengi

Edon Maxhuni 50. maaottelussaan: ”Tarkoitus on pelata vielä ainakin sata maaottelua”

Vain kaksi vuotta sitten Edon Maxhuni valmistautui uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin Susijengin paidassa. Pikakelauksella kaksi vuotta eteenpäin, ja yhtäkkiä Maxhuni, 26, on kasvanut tärkeäksi osaksi Susijengin kokeneempaa osastoa. Tänä iltana Tampereella pukee susipaidan päälleen 50. kerran miesten A-maaotteluun.

26.6.2024 14:46 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa”

Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.

25.6.2024 12:17 Susijengi

Susijengi-debytantit Tumba ja Muurinen itseluottamuksella illan otteluun

Ensimmäisen ottelunsa Susijengin paidassa tänään tiistai-iltana Espoo Metro Areenalla pelaavat Thomas Tumba, 23, ja Miikka Muurinen, 17, ovat vakuuttaneet valmennusjohdon ja joukkuetoverit energiallaan ja urheilullisuudellaan. Kumpikin debytanteista lähestyy illan ottelua korkealla itseluottamuksella.

20.6.2024 11:04 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Jugoslavia-tyylin koris sopii mulle”

Salon Vilppaassa kevään 2021 Suomen mestaruuden voittanut ja sittemmin Korisliigan kehittyneimpänä pelaajana sekä vuoden puolustuspelaajana palkittu Perttu Blomgren, 22, otti ison askeleen eteenpäin urallaan Slovenian hopeajoukkue Helios Domzalessa. Ensivaikutelma vanhan Jugoslavian alueen koripallosta maistui lapualaislähtöiselle Pertulle.

19.6.2024 10:55 Susijengi

Severi Kaukiainen: ”Kausi toi ennen kaikkea henkistä kasvua”

Kotkan Peli-Karhujen kasvatti Severi Kaukiainen, 26, on kotoisen Korisliigan mittapuulla maan ehdottomia eturivin pelaajia. Vietettyään päättyneen seurajoukkuekauden Slovakian Patrioti Levicessä ja Viron mestari BC Kalev/Cramossa Kaukiainen uskoo ottaneensa pelaajana seuraavan askeleen ylöspäin. Tällä kertaa kehitys oli ennen kaikkea henkistä.

18.6.2024 10:59 Susijengi

Andre Gustavson: ”Tuntuu kuin ei olisi ollut päivääkään poissa”

Andre Gustavson kolkutteli 2010-luvun viimeisinä vuosina Susijengin portteja yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista suomalaispelaajista. Vaikka viimeiseen neljään vuoteen Gustavsonia ei ole maajoukkuepaidassa nähty, on hänen tähtäimensä kuusivuotiseksi venähtäneen NCAA-uran ajan ollut koko ajan ammattilaisurassa ja Susijengissä.

10.6.2024 10:38 Susijengi

Coach Danny Jansson: ”Susijengille on tiedossa hyviä aikoja”

Susijengin valmennusjohtoon liittyneen Danny Janssonin, 44, ensimmäinen viikko uudessa pestissään kului miesten Open Gym -leirityksen vastuuvalmentajana. Tällä viikolla Jansson luotsaa vuorostaan Susijengi Rising Stars -ryhmän tuplamaaotteluun Latviaa vastaan. Open Gymissä näkemänsä perusteella Jansson povaa Susijengille valoisaa tulevaa.

26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

Näytä lisää vastaavia