11.2.2025 10:02 Palkintokriteereissä painotettiin tehokkaita liikkumisratkaisuja. Lahtelaisseuralla on liikenteen ympäristölle aiheuttaman kuormituksen vähentämiseksi useampia fiksuja toimintatapoja, jotka näkyvät seuran arjessa ja tapahtumissa.
Kuva: Lahti Basketball Juniorit ry
Lahti Basketball Junioreiden markkinointipäällikkö Satu Halla nostaa fiksuista toimintatavoista tärkeimmäksi lähitoiminnan kehittämisen.
– Olemme lähteneet vahvasti kehittämään matalan kynnyksen lähiharrastamista. Alakoulun korisliiga AKL -konseptilla on luotu harrastusmahdollisuuksia lähikouluille lasten luo ja tarjontaa laajentamalla on saatu toiminta vahvaan kasvuun.
Kun lapsilla on mahdollisuus kulkea harjoituksiin itsenäisesti ilman vanhempien kuljetusapua, harrastaminen on mahdollista yhä useammalle lapselle.
– Kaikilla vanhemmilla ei ole aikaa, mahdollisuutta tai halua kyyditä lasta harrastukseen. Jos paikkakunnan välimatkat ovat pitkiä ja julkiset liikenneyhteydet eivät ole riittäviä, kulkemisesta muodostuu este harrastamiselle. Suurin osa AKL:n 300 lapsesta harrastaa koripalloa omalla lähikoululla kulkien harjoituksiin pääsääntöisesti jalan tai pyörällä! Tilanne on win-win niin perheiden kuin ympäristön näkökulmasta, Halla toteaa.
Myös seuran ikäluokkatoiminnan arjessa joukkueita kannustetaan kimppakyyteihin treeni- ja pelimatkoilla. Pelimatkojen kyytien sopimista helpottaa seuran määrittelemät kimppakyytikorvaukset kuskille. Kyytikeskustelua käydään tapahtumailmoittautumisten yhteydessä ja joukkueenjohtajat järjestelevät pelaajat tasaisesti kyyteihin.
– Treenikyytirinkejä sovitaan joukkueissa omatoimisesti, esimerkiksi excel-pohjalla. Vanhempainilloissa käydään läpi kimppakyytikäytännöt. Pidempiä pelimatkoja joukkueet kulkevat Lahdesta myös junalla, aina kun mahdollista.
Tapahtumissa seuran fiksu toimintamalli perustuu keskittämiseen. Seuran pääsiäisenä järjestämä junioriturnaus tuo vuosittain Lahteen lähes 250 joukkuetta ja lähes 3500 turnausvierasta.
– Turnauksessamme on vähennetty autoliikennettä järjestämällä toiminnot lähekkäin ja onnistuttu keskittämään lähes kaikki pelit sekä turnauksen ruokala messu- ja urheilukeskukseen. Muut pelikoulut, majoituskoulut sekä hotellimajoitus ovat lyhyiden välimatkojen, jopa kävelymatkan päässä. Suurimpien majoituskoulujen ja turnauspaikan välille on järjestetty turnausbussi. Näin joukkueiden on kätevä liikkua viikonlopun ajan jopa kokonaan ilman autoja. Tästä olemme saaneet paljon kiittävää palautetta turnauksen osallistujaseuroilta.
Lähitoiminnan kehittäminen on herättänyt miettimään toimintatapojen vaikutuksia laajemmin.
– Itsekin vanhempana tiedän, kuinka aikaa vievää kyyditseminen harrastuksiin voi olla. Jos vanhemmilla ei ole tähän mahdollisuutta, voi kynnys osallistua peli- tai turnausreissulle olla korkea, tai pahimmillaan koko harrastus voi jäädä, Halla pohtii.
Vuoden Fiksu seuran terveiset muille seuroille on selvä.
– Kannustamme seuroja miettimään, miten harrastukset saadaan lähemmäs lapsia. Tämä paitsi vähentää ympäristöä kuormittavaa liikennettä, myös lisää seuran harrastajamääriä, joten tilanteessa on vain voittajia, Halla toteaa.
Olympiakomitean Fiksu seura -palkinto jaetaan vuosittain seuralle, joka on kehittänyt toiminnassaan ympäristöystävällisiä käytäntöjä. Palkinnolla halutaan kannustaa seuroja kehittämään ja jakamaan kestävän kehityksen mukaisia toimintamalleja.
LÄHDE: Olympiakomitean tiedote: https://www.olympiakomitea.fi/ajankohtaista/uutiset/lahti-basketball-juniorit-ry-palkittiin-vuoden-fiksu-seura-palkinnolla-seura-vahentaa-liikennetta-kehittamalla-lahiharrastamista-ja-keskittamalla-tapahtumatoimintoja/
Lahti Basketball Junioreiden kouluvierailut ovat oiva esimerkki siitä, kuinka suunnitelmallisella ja innostavalla toiminnalla voidaan lisätä lasten liikkumista ja kasvattaa samalla koripalloharrastajien määrää.
Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun yhteishanke, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivallan kokemuksia urheilussa. Eri lajien pilottiseurat toimivat suunnannäyttäjinä ja saavat käyttöönsä ohjeita sekä koulutuksia. Ilmoita seuranne mukaan 1.2. mennessä.
Joukkuepelit ovat julkaisseet yhteisen näkemyksen lapsuusvaiheen urheilusta joukkuepeleissä. Lasten harjoitus- ja kilpailutoimintaan esitetään merkittäviä muutoksia. Näkemyksen ytimessä ovat kehitysehdotukset harjoitus- ja pelitapahtumiin sekä yksilön huomioiva valmennus.
Koripalloliiton Unified Through Basketball -hankkeessa järjestetään tänä keväänä kaksi maksutonta seminaaria, jotka keskittyvät sosiaalisen inkluusion edistämiseen urheilussa. Seminaarit on suunnattu eri lajien valmentajille ja seuratoimijoille.
Huippu-urheilun instituutti KIHUn tutkimuskysely 15–19 -vuotiaille nuorten maajoukkueurheilijoille tarjoaa arvokasta tietoa pelaajakehitystyön tueksi joukkuepeleissä. Yhteensä 537 vastaajasta 56 oli koripalloilijoita.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Nelihenkinen ryhmä kaarinalaisia koripallotoimijoita suuntasi lokakuussa Kataloniaan etsimään uutta oppia ja innoitusta seuran kehittämiseen. Kumppaniseura Joventut Badalonassa seuralla on vahva omistajuus valmennuksesta ja pelaajista, ja seuran yhteishenki on luja.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 96 stipendiä. Vuonna 2018 perustettu rahasto on tukenut 16 hakukierroksen aikana yli 1100 perhettä.
Uusi syksyllä käynnistyvä verkostomallinen koulutusohjelma tukee lasten valmennuksen kehittymistä Suomessa ja auttaa valmentajia seuratoiminnan arjessa. Valmentajahaku on auki 16.6. saakka.