Petteri Koponen noussut uuden päävalmentajan luottopelaajaksi

20.3.2018 15:00 Petteri Koposella on ollut Barcelonassa hyvin kaksijakoinen kausi. Alkukausi oli Koposelle vaikea, kun jo kesällä vaivannut olkapäävamma haittasi edelleen tekemistä eikä valmentaja Sito Alonsolta löytynyt luottoa. Alonso sai lähteä helmikuun alussa ja tilalle palkattiin kokenut Svetislav Pesic. Samalla Koposen rooli kasvoi ja onnistumisia alkoi tulla.

Petteri Koposella on ollut vaiherikas kausi Barcelonassa.

Koponen on voittanut uuden päävalmentaja Svetislav Pesicin luottamuksen.

Koponen ja Sasu Salin ottavat mittaa toisistaan Euroliigan ottelussa keskiviikkona. (Kuvat: Ville Vuorinen)

Kesällä koko koripalloa seuraava Suomi jännitti kuntoutuuko Koponen mystisestä olkapään hermovammasta ajoissa EM-kisoihin. Koposen kuntoutuksen eteen tehtiin valtava määrä töitä ja lopulta hän toipui juuri kisojen alla riittävän hyvään kuntoon pelatakseen. Vajaakuntoisenakin hän näytti millainen merkitys hänellä oli Suomen joukkueelle. Vaikka EM-kilpailuista on kulunut jo puoli vuotta, ei vamma ole antanut vielä täysin periksi.

- Ei käsi ihan täydessä kunnossa ole vieläkään, mutta paljon paremmassa. On se ihan erituntuinen kuin esimerkiksi EM-kisoissa ja heitto on jo lähellä sitä omaa. On vielä hetkiä ja päiviä jolloin se tuntuu, ja se riippuu siitä miten hermo on palautunut, Koponen valottaa olkapäänsä tilannetta.

Hän myöntää, että etenkin alkukaudesta käsi vaivasi otteluissa, mutta valoa on tunnelin päässä näkyvissä.

- Kyllä se alkukaudella haittasi. Kun kävin joukkueen testeissä, niin he ihmettelivät, että miten oli mahdollista, että pystyin pelaamaan EM-kisoissa. Jotenkin vain pystyin. Sen parantuminen vie aikaa ja koko ajan teemme kuntouttavia toimia sen eteen. EM-kisoissa ja alkukaudella huomasi kyllä, ettei heitto lähtenyt yhtä nopeasti ja tasapainoisesti kuin normaalisti. Koko ajan mennään kuitenkin eteenpäin.

Koposen kausi on kulkenut käsi kädessä yhdessä Barcelonan kauden kanssa. Alkukaudesta Koponen jäi pieneen rooliin uuden päävalmentaja Sito Alonson alaisuudessa eikä joukkueen peli kulkenut.

- Alkukausi ei ollut se mitä odotin. Puhuimme kesän aikana, että olen tärkeässä osassa Barcelonassa ja odotin isompaa roolia ja vastuuta. Uusi valmentaja toi uudet pelaajat ja meillä vaihtui lähes koko joukkue enkä saanut pelata niin paljon. Hävisimme pelejä, vaikka meidän olisi pitänyt taistella kärkisijoista. Se harmitti tietenkin koko jengiä sekä seurajohtoa ja lopulta valmentaja saikin lähteä.

Uuden valmentajan alaisuudessa kurssi nousuun

Alonso sai potkut helmikuussa ja hänet korvasi kokenut serbivalmentaja Svetislav Pesic. Pesic on eurokoriksen legendoja, joka johdatti vuosituhannen alussa Jugoslavian Euroopan ja maailmanmestariksi sekä Barcelonan Euroliigan voittoon. Heti ensitöikseen Pesic valmensi Barcelonan Espanjan cupin, Copa del Rey'n, mestariksi ja joukkueen kurssi on kääntynyt.

Samanaikaisesti Koponen on saanut uudelta päävalmentajalta vastuuta. Maaliskuussa Espanjan liigassa peliaikaa on tullut keskimäärin yli 25 minuuttia ottelua kohden ja pistekeskiarvo kolmessa edellisottelussa on ollut 8,3. Koposen jälki on ollut vieläkin kovempaa Euroliigassa, jossa Pesicin alaisuudessa neljässä edellispelissä pisteitä on kertynyt 12,5 keskiarvolla reilun 25 minuutin ottelukohtaisella peliajalla.

- Minulle valmentajanvaihdos oli tosi hyviä asia, mutta samalla se oli sitä myös koko joukkueelle ja voitimme heti cupin. Itselleni jotenkin nuo serbivalmentajat tuntuvat sopivan. Näemme pelin samalla tavalla ja varmaan paljon johtuu siitä, että olin nuorena Mihailo Pavicevicin opissa. Pelaamme nyt sellaista koripalloa mitä pitääkin, ja vaikka meiltä puuttuvat loukkaantumisten takia Adam Hanga, Kevin Seraphin ja Rakim Sanders, niin pystymme voittamaan pelejä. Viimeksi voitimme Euroliigassa Olympiakosin 27 pisteellä ja se oli käsittämätön suoritus. En muista, että olisin koskaan voittanut siellä. Peli paranee koko ajan ja menemme eteenpäin, hehkuttaa Koponen.

Cupin voitto ei ollut Koposelle ihan jokapäiväistä herkkua. Siirryttyään ulkomaille Koponen voitti vuonna 2009 Virtus Bolognan kanssa EuroChallengen ja 2015 Himkin kanssa Eurocupin. Sen lisäksi hopeaa oli tullut niin Italian cupissa, Italian supercupissa kuin VTB-liigassakin. Koponen myöntää, että cupin voitto oli henkisesti tärkeä koko seuralle.

- Se toi uskoa tekemiseen kaikille. Tiesimme itse, että meillä on tarvittavat pelaajat taistella voitoista. Cupia arvostetaan täällä Espanjassa paljon ja oli hienoa voittaa jotain suurta. Euroliigassa meillä on mennyt huonosti ja jatkopaikka on jo karannut, mutta sarjassa tavoitteena on mennä mahdollisimman pitkälle ja jahtaamme mestaruutta.

Puolustuspelaaminen menestyksen takeena

Pesicin alaisuudessa erityisesti Barcelonan puolustus on ottanut harppauksia eteenpäin. Hiljattain Espanjan liigassa Barcelona jätti Murcian 55 pisteeseen ja Real Madrid sai sille vähäiset 72 pistettä kasaan El Clásicossa. Euroliigassa Barcelona on voittanut kaksi edellisotteluaan pitkälti puolustukseensa nojaten. Belgradin Punainen tähti sai Barcelonaa vastaan ainoastaan 54 pistettä ja viime kierroksella katalonialaiset hiljensivät Pireuksen hornankattilan latomalla Olympiakosia vastaan tylyt 90-63-voittolukemat.

- Pystymme edelleen parempaan, mutta puolustus antaa meille tällä hetkellä turvaa siitä, että pystymme voittamaan pelejä. Olemme yksinkertaistaneet puolustuksessa joitain asioita ja nyt jokainen tietää mitä vastustajalle annetaan ja mitä otetaan pois. Hyökkäyksessä meillä ei ole niin montaa settiä, mutta pyrimme luomaan etuja ja käyttämään niitä hyväksemme. Kaikki tietävät nyt mitä kentällä pitää tehdä.

Pesic on tuonut mukaan entisen Jugoslavian koriskulttuurille ominaisen kovan harjoitusetiikan. Koponen onkin ottanut kokeneen luotsin harjoitukset ilolla vastaan.

- Alonson aikana harvoin treenasimme koko kentällä, vaan pääasiassa puolikentällä. Nyt menemme ylös ja alas ja intensiteetti on paljon korkeampi ja sitä kautta saamme intensiteetin myös peleihin ja olemme valmiimpia. Olemme löytäneet roolimme sekä itseluottamuksemme ja kaikki tietävät mitä pitää tehdä.

- Treenaaminen sopii minulle ja se tuntuu sopivan myös joukkueelle. Kun hävisimme viisi peliä peräkkäin, meillä oli joukkueen sisäinen palaveri, jossa ei ollut valmentajia mukana. Sanoin siellä, että meidän pitää treenata kovempaa emmekä voi vain vetää palauttavia treenejä koko ajan. Emme mene hullun kovaa, mutta tempo ja rytmi ovat nyt ihan eri tasolla kuin ennen. Ne ovat avainjuttuja, jotta pystymme pelaamaan aggressiivisesti ja löytyy jalkoja puolustukseen.

Maajoukkueessa Koponen on nähty useimmiten peliä johtavana takamiehenä, mutta Barcelonassa rooli on ollut pääasiassa heittävänä takamiehenä. Kakkospaikan rooli kelpaa Koposelle hyvin, kun peli kulkee ja minuutteja tulee.

- Pesicin aikana olen välillä ollut treeneissä pointtina, mutta meillä on kolme muutakin pointtia. Hän tietää, että pelaan maajoukkueessa pointtina ja olen valmis hyppäämään myös siihen rooliin tarvittaessa. Aloitan kuitenkin tällä hetkellä kakkosena ja valmentaja luottaa minuun. Onneksi olen pystynyt vastaamaan huutoon, pelannut hyvin ja voittoja on tullut. Onhan se aina kivempi pelata, kun tulee luottoa ja voittoja, Koponen heittää.

Koposen ja Barcelonan seuraava haaste odottaa keskiviikkoiltana, kun Euroliigassa nähdään herkullinen suomalaiskohtaaminen Barcelonan vieraillessa Sasu Salinin Malagan luona.

Lisätietoja: Petteri Koponen
 
19.11.2022 13:46 Suomalaiset ulkomailla

Hyvän alkukauden Espanjassa pelannut Veera Pirttinen innolla Susiladiesin mukaan

Veera Pirttinen otti uuden suunnan uralleen tänä kesänä, kun hän siirtyi Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueeseen. Pirttisen kausi on alkanut hyvin niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

29.10.2022 13:30 Suomalaiset ulkomailla

Suuri vastuu yllättänyt Annika Holopaisen – ”Annoin harjoituksissa kaikkeni”

Uransa aikana Saksassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa ammattilaisena pelannut Annika Holopainen lisäsi yhden uuden maan ja sarjan kokoelmaansa, kun hän teki kesällä sopimuksen espanjalaisen Araskin kansa. Holopainen on ottanut heti ison roolin joukkueessa.

14.10.2022 12:39 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds ja Elina Koskimies nälkäisinä kauteen

Saksan Bundesliigassa kausi starttaa perjantaina ja mukana on tällä kaudella kolme suomalaispeluria. Anissa Pounds ja Elina Koskimies aloittavat toisen kautensa Angels Nördlingenin riveissä ja Venla Varis siirtyi kesän aikana Marburgin joukkueeseen.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

1.10.2022 18:26 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo päävalmentajina Bundesliigassa – ”Onhan tämä aika harvinaista”

Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella mielenkiintoinen suomalaisvalmentajien kohtaaminen, kun veljekset Tuomas ja Joonas Iisalo ovat vastakkaisilla puolilla. Tuomas jatkaa Bonnin päävalmentajana, kun taas Joonas sai pestin MLP Academics Heidelbergin käskijänä.

27.9.2022 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulosen tavoite Serie A1:stä täyttyi – ”Olen odottanut kautta jo kauan”

Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

21.9.2022 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybovin valmentama Swans Gmunden taistelee paikasta Mestarien liigaan

Mestarien liigan karsintaturnaukset pelataan tällä viikolla. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden jahtaa paikkaa lohkovaiheessa Belgradissa pelattavasta karsintalohkosta.

29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

21.6.2022 20:54 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen odottaa hienoa Susijengi-kesää – ”Toivottavasti jengi löytää paikalle peleihin”

Alexander Madsen vietti menestyksekkäät, mutta vaiherikkaat kolme kautta latvialaisen VEF Riian riveissä. Seuraavaksi edessä siintää kiireinen kesä Susijengin kanssa.

20.6.2022 18:01 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi Romaniassa – ”Ei ole mitään valittamista”

Ilari Seppälä pelasi menneen kauden Romanian liigassa Pitestin joukkueessa. Seppälä nautti suurta vastuuta joukkueessa ja pelasi jälleen vahvan kauden.

19.6.2022 21:59 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla ennätyksellinen kausi – ”Ihan hyvin meni”

Sasu Salinista tuli tällä kaudella Mestarien liigan kaksinkertainen ennätysmies, kun hän teki kaikkien aikojen ennätyksen onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa sekä yhden kauden onnistumisissa. Salin pisteli myös henkilökohtaisia ennätyksiään uusiksi kauden aikana.

18.6.2022 12:33 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni loistava kausi alla Susijengin kesään – ”Tästä tulee meille iso kesä”

Edon Maxhuni pelasi vahvan kauden hollantilaisen Heroes Den Boschin riveissä. Maxhunin onnistuneen kauden kruununa oli Hollannin mestaruuden voittaminen.

10.6.2022 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolencilla vaihteleva vuosi Ranskassa – ”Kauden teemaksi voisi sanoa taistelu”

Daniel Dolenc pelasi viime kauden Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Nationale Masculine 1:ssä. Ensi kaudeksi Karhubasketiin siirtyvä Dolenc piti Ranskassa vietettyä kautta kokemuksellisesti rikkaana, mutta pelillisesti vaikeana.

8.6.2022 15:10 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen pelasi vahvan kauden Italian Serie A2:ssa – ”Oma peli meni yllättävänkin hyvin”

Helmi Tulonen pelasi menneen kauden Italian Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa. Tulonen johdatti joukkueensa aivan pudotuspelien kynnykselle, mutta Tulosen vahvoista otteista huolimatta Carugate sijoittui yhdeksänneksi.

Näytä lisää vastaavia