Sisulla, ei tyylipisteillä: Susijengi karisti sinnikkään Viron kannoiltaan

9.8.2023 21:40 Susijengin hyökkäyspelissä oli keskiviikkoiltana enimmän osan ottelusta käsijarru päällä, mutta tauolla rutkasti parantunut joukkuepuolustus ja leveästä rotaatiosta pelin loppuhetkillä löytyneet ratkaisijat takasivat Susijengille 86–80 (46–50) -voiton Virosta 5945-päisen kotikatsomon edessä.

Elias Valtonen oli vireessä Susijengin kaataessa Viron. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi johti ottelua parhaimmillaan seitsemällä pisteellä runsaat kaksi minuuttia ennen loppua, mutta Viro rankaisi kotijoukkueen pallonmenetyksistä ja kohosi Joonas Riismaan (11/2) kolmosella ja Mihkel Kirveksen (8/2) vapareilla heiton päähän (82–80) minuutti ennen loppua.

Kokemustaan läpi ottelun osoittanut Alexander Madsen (8/4/4 syöttöä) vapautti kuitenkin Susijengin aikalisän jälkeen oivaltavalla syötöllä Lauri Markkasen (29/13/3 syöttöä) donkkiin, isot minuutit pelinrakentajana pelannut Henri Kantonen (5/4) blokkasi Kristian Kullamäen (9/4/6 syöttöä) ajon ja Markkanen pääsi viimeistelemään vapaaheittoviivalta Susijengille kuuden pisteen voiton.

- Aika kaukana se valmiista oli. Paljon tuli merkkausvirheitä ja tiedettiin kokemuksesta, että Viro pystyy tekemään meidän pelaamisestamme vaikeaa. Kaikki kunnia Virolle tästä illasta, mutta kertoo sekin ihan hyvää, että voidaan vähän heikommallakin pelillä hakea voitto, kotijoukkueen korkeimmat tehot nakellut Markkanen kommentoi.

Samoilla linjoilla oli Lassi Tuovi, joka saavutti Ari Tammivaaran hakemalla uransa 14. voiton miesten päävalmentajana.

- Voitto on aina voitto, Tuovi tiivisti.

- Meidän pitää muistaa isompi kokonaisuus. Tämä peli on osa pidempää oppimisprosessia ja saimme tästäkin ottelusta paljon aineksia, joista parantaa tulevaisuudessa.

Valtonen väläytti, pelinrakentajatilanne toi oivalluksia

Viro vietti ottelun ensimmäisellä puoliskolla avoimien ovien päivää. Jukka Toijalan valmentama vierasjoukkue avasi pelinsä sielun Kristian Kullamäen palloskriineistä jatkuvia vapaaväyliä korille ja sai hiljalleen kolmosetkin putoamaan. Viro upotti avausjaksolla 29 pistettä ja taukoon mennessä 50 pistettä Susijengin roikkuessa mukana lähinnä Markkasen ja Sasu Salinin (12/2/8 syöttöä) yksilöonnistumisilla.

Tauon jälkeen Susijengin joukkuepuolustus tiivistyi merkittävästi. Liettua-ottelussa virhevaikeuksista kärsinyt Elias Valtonen (11/0) saapui peliin kahdella kauniilla ”Eura-stepillä” ja kunnostautui kotijoukkueen puolustuksen liimapelaajana.

- Piti tällä kertaa lähteä vähän rauhallisemmin peliin mukaan ja yritin pitää järjen mukana alusta asti. Halusin mennä kentälle nauttimaan pelaamisesta, Valtonen pohti filosofiaansa peliin lähtiessä.

- Aika pienillä asioilla saatiin se joukkuepuolustus kuntoon. Kommunikoitiin vähän paremmin, pidettiin kollektiivisesti järki päässä, aloitettiin ehkä puolustaminen vähän aikaisemmin. Ei haluttu, että Viro rokottaisi meitä enää samalla tavalla.

Susijengin puolen kentän hyökkäyspelaamista rajoitti voimakkaasti Edon Maxhunin ja Miro Littlen poissaolo. Henri Kantonen oli 21:38 peliminuutillaan paljon vartijana pelinrakentajan tontilla, kun Ilari Seppälän minuutit jäivät pelin avauspuoliskoon. Lisäksi palloa toivat etukentälle vuorotellen mm. Markkanen, Salin sekä pelin jälkipuoliskolla väläytelleet Topias Palmi (5/0) ja Alex Murphy (6/2).

- Ei ole välttämättä pelaajien kannalta reilu tilanne, että he joutuvat tekemään kentällä asioita, mitä eivät ole joutuneet harjoitelleet, mutta toisaalta siihen aika ajoin urheilussa joutuu, Lassi Tuovi kommentoi kotijoukkueen pelinrakentajatilannetta.

- Haasteet pitää kääntää mahdollisuuksiksi ja on selvästi parempi joutua tällaiseen tilanteeseen etukäteen kuin MM-kisoissa. Tämä kokemus toivottavasti antoi meille asioita, mitä emme ole aiemmin oivaltaneet. En tiedä tekikö Sasu (Salin) tänään syöttöennätyksensä (8 kpl), mutta ei lähellä ollut.

Salin kirjautti maajoukkueuransa yhden ottelun syöttöennätyksen (9) viime elokuussa Tampereella pelatussa Belgia-maaottelussa.

Susijengi jatkaa valmistautumistaan Aasian MM-kisoihin Baltiassa, jossa se kohtaa maanantaina 14.8. Liettuan Klaipedassa ja keskiviikkona 16.8. Latvian Riiassa.

Susijengi – Viro 86-80 (21–29, 45–50, 62–61), miesten maaottelu, Espoo Metro Areena (Espoo) 9.8.2023

Susijengi: Lauri Markkanen 29/13/3 syöttöä, Sasu Salin 12/2/8 syöttöä, Elias Valtonen 11/0, Alexander Madsen 8/4/4 syöttöä, Olivier Nkamhoua 8/2, Alex Murphy 6/2, Henri Kantonen 5/4, Topias Palmi 5/0, Jacob Grandison 2/4, Mikael Jantunen 0/1, Ilari Seppälä 0/0, Federiko Federiko.

Viro: Henri Drell 21/1, Joonas Riismaa 11/2, Sander Raieste 10/2/4 blokkia, Artur Konontsuk 9/5, Kristian Kullamäe 9/4/6 syöttöä.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

1.9.2023 09:29 Susijengi

Olympiakävijä Venezuela Susijengin koetinkivenä MM-huipennuksessa

Susijengin MM-kisat huipentuvat lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa otteluun Venezuelaa vastaan. Vaikka Venezuela onkin edennyt Okinawalla tappiosta toiseen, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä korostaa, että vastustajan kokemus niin olympiakisa- kuin MM-näyttämöiltäkin on kovaa valuuttaa.

31.8.2023 13:46 Susijengi

Fanien energisoima Susijengi juoksi Kap Verdeltä jalat alta

Susijengin fanit kunnostautuivat jälleen kerran kuudennen pelaajan ominaisuudessa, kun Suomi haki MM-kisojen avausvoittonsa nujertamalla Kap Verden 77-100 (39-54). Susifanit löivät voiton alkutahdit tiistai-illan fanitapaamisella ja antoivat Susijengille virtaa läpi intensiivisen 40-minuuttisen.

29.8.2023 13:23 Susijengi

Saksa rankaisi Susijengin virheistä MM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi sai kokea Saksa-ottelussa perjantain Australia-pelin toisinnon. Susijengin toteuttaminen ja pelikuri riittivät viidentoista minuutin ajan, kunnes tappioton Saksa alkoi rankaista suomalaisvirheistä isolla kädellä ja purki susipuolustuksen kirurgintarkasti Dennis Schröderin johdolla. Saksa takoi tauluun 101–75 (47-39) -voittolukemat.

27.8.2023 19:05 Susijengi

Japani hurmosvoittoon Susijengistä päätösjakson heittomyllyllä

Susijengi johti Japania kahdeksallatoista pisteellä sunnuntain MM-kisaottelun kolmannen jakson lopussa ja pystyi jo maistamaan MM-avausvoittonsa. Keisei Tominaga herätti kuitenkin kotijoukkueen onnistumisillaan ja viitoitti tien villiin päätösjaksoon, jonka aikana Japani latoi kuin liukuhihnalta heittoa susisukkaan ja karkasi 98–88 (36-46) -voittoon.

25.8.2023 14:24 Susijengi

Australia näytti mestarin elkeitä MM-avauksessa

Suomalaisyleisö rokkasi, Australian pelaajat kiukuttelivat ja Susijengin johto kasvoi parhaimmillaan kahdeksaan pisteeseen perjantain MM-avausottelussa. Sen jälkeen olympiapronssimitalisti Australia oppi virheistään, valjasti odotetut aseensa käyttöön ja karkasi 72–98 (40–45) -voittoon.

16.8.2023 21:40 Susijengi

Susijengi sai Latvialta kyytiä MM-kenraalissaan

Lauri Markkasta lepuuttanut Susijengi löi tukevat alkutahdit MM-kenraalissaan Latviaa vastaan Riiassa, mutta siihen joukkueen ilonaiheet jäivätkin. Latvia alkoi viritellä karkumatkaa jo ottelun toisella jaksolla ja ampaisi Susijengiltä karkuun kolmannella jaksolla Dairis ja Davis Bertansin ratkaisuilla. Loppulukemat merkittiin Latvialle 94–57 (39–32).

14.8.2023 22:03 Susijengi

Liettua revanssivoittoon sisukkaasta Susijengistä

Susijengi oli jo lähellä vainuta toisen perättäisen voittonsa Liettuaa vastaan maanantai-iltana Klaipedan hallin hiidenpadassa. Päätösjakson keskivaiheen musta pariminuuttinen takasi kuitenkin Liettualle 84-80 (45-43)-kotivoiton erinomaisella ilmeellä pelanneesta ja joka pallosta taistelleesta Susijengistä.

4.8.2023 23:11 Susijengi

Jääkylmä Jantunen heitti Susijengin voittoon ennätysyleisön edessä

Harvassa ovat olleet suomalaisessa koripallohistoriassa ne illat, jolloin Suomi kukistaa mahtimaa Liettuan ykkösmiehistön runsaat kaksi viikkoa ennen MM-kisoja. Perjantai-iltana Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päinen ennätysyleisö rokkasi ja ulvoi, kun Susijengi narrasi liettualaisvieraitaan Mikael Jantusen viime sekunnin korilla 81–79 (45–40).