9.1.2021 12:40 Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.
Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa. (Kuva: Ville Vuorinen)
Herner lähti vuoteen 2021 Bundesliigan kolmannelta sijalta, kun se on voittanut 10 pelistään seitsemän. Pelanderin mukaan joukkueella on kuitenkin varaa petrata loppukautta ajatellen.
- Olen viihtynyt täällä hyvin. Seura pitää hyvää huolta pelaajista ja tulen hyvin toimeen joukkuekavereiden kanssa. Meillä on vain ollut vähän loukkaantumisia ja vaihtuvuutta syksyn aikana. Nyt tuntuu siltä, että palaset ovat hiljalleen loksahtamassa kohdilleen. Meille tuli syksyllä muutama vähän typerä tappio. Olemme treenanneet paljon tämän vuodenvaihteen ajan ja uskon, että kehityskäyrämme on ylöspäin kohti kevättä, Pelander arvioi joukkueen alkukautta.
Herner lukeutuu sarjan ennakkosuosikkeihin ja haastaa sarjaa viime vuosina dominoineet Kelternin ja Wasserburgin.
- Menemme yksi peli kerrallaan. Meillä on ollut sellaisia pelejä, jotka sarjataulukkoa katsomalla olisi luullut helpoksi, mutta sitten se ei ole ollutkaan. Jokaiseen peliin pitää keskittyä koko ajan. Toivottavasti ottaisimme keväällä pari päänahkaa lisää ja saisimme hyvän sijan pudotuspeleihin.
Pelander on saanut hyvin vastuuta joukkueessa pelaten keskimäärin 20,5 minuuttia ja tilastoiden keskiarvoikseen 8,6 pistettä ja 5,9 levypalloa. Hän ei ole kuitenkaan aivan tyytyväinen omiin suorituksiinsa.
- Omiin peleihini en ole ihan niin tyytyväinen. Vähän on ollut vaihtelevaa ja liikaa ailahtelua. Muutamia hyviäkin pelejä on ollut, mutta liikaa aaltoilua. Olen kuitenkin optimistinen sen suhteen, että tulen parantamaan loppukaudesta.
- En ole huolissani. Olen joukkuepelaaja ja minun pitäisi olla itse hieman aggressiivisempi. Välillä koris on tällaista.
Pelander pelasi edelliset viisi kautta Ruotsissa ja oppi tuntemaan Ruotsin sarjan läpikotaisin. Saksa on tuonut mukaan toivottua vaihtelua ja uusia haasteita.
- Taso on aika samanlainen kuin Ruotsissa, mutta Ruotsissa on enemmän puoliammattilaisjoukkueita. Ero ei ole niin iso tasossa. On kiva, että sarjassa on 12 joukkuetta ja pääsee pelaamaan uusia pelaajia ja joukkueita vastaan. Ruotsissa alkoi olla jo vähän tylsää, kun kaikki olivat tuttuja. Siellä kaikki myös tiesivät, etten ole hirveän hyvä heittämään kolmen pisteen heittoja, mutta täällä kaikki eivät onneksi sitä vielä tiedä, Pelander toteaa nauraen.
Susiladies jatkaa EM-karsintojaan helmikuun alussa, kun se kohtaa lohkon kärkijoukkueet Belgian ja Ukrainan Portugalissa järjestettävässä kuplassa. Edellisessä karsintakuplassa Susiladies nappasi ensimmäisen EM-karsintavoittonsa kuuteen vuoteen, kun se voitti Portugalin. Pelanderin mukaan Susiladies lähtee nälkäisenä jahtaamaan lisävoittoja.
- Se oli meille tärkeä voitto. Siitä on pitkä aika, kun olen voittanut maajoukkueen kanssa. Se toi kaikille varmasti lisää itsevarmuutta ja –luottamusta. Samanlaisella innolla lähdemme sitten seuraavaan maajoukkueikkunaan. Jos siellä saisimme yhden kovan joukkueen yllätettyä, niin se olisi mahtavaa. Toivottavasti saamme Awakin mukaan, niin meillä olisi siinä hyvä jokerikortti, Susiladiesin kapteeni toteaa viitaten edellisen karsintaikkunan missanneeseen Awak Kuieriin.
Suomi on helmikuun karsintaikkunassa kovan paikan edessä, sillä se kohtaa lohkon kärkijoukkueet. Belgia on jo kisapaikkansa varmistanut ja Ukraina osoitti kovuutensa voittamalla edelliskuplassa Suomen 84-66.
- Belgia voi olla aika kova, mutta Ukrainaa vastaan meillä on mahdollisuudet. Meillä ei ole niissä peleissä mitään hävittävää. Luulen, että Portugali-voitto oli iso juttu koko naiskoripallolle ja toivottavasti pystymme jatkamaan siitä.
Susiladies kohtaa Belgian 4.2. ja Ukrainan 6.2.
Roosa Lehtoranta on parannellut pari kuukautta sitkeää alaraajavammaa, mutta hänen seuransa Saarlouis Royals on pelannut vahvasti Saksan Bundesliigassa. Hyvin mennyt kausi on nostanut myös joukkueen odotuksia.
Sara Bejedin ensimmäiseen ammattilaiskauteen on mahtunut jo paljon. Vaikean alkukauden jälkeen unkarilaista Szekszardia edustava Bejedi on ottanut joukkueessa ison roolin.
Veera Pirttinen, 27, palasi yhden Korisliigassa vietetyn kauden jälkeen takaisin Euroopan kentille tehdessään kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Luchse Hannoverin kanssa. Pirttisen alkukausi on ollut loukkaantumisten sävyttämä, mutta muuten Pirttinen on ollut tyytyväinen.
Anniina Äijänen, 29, otti uralleen uuden suunnan, kun Italian Serie A2:ssa pelaava Treviso nappasi Susiladies-pelaajan riveihinsä. Samalla Äijänen on saanut totuttautua hieman uudenlaiseen rooliin.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Lotta-Maj Lahtinen, 24, vaihtoi seuraa viime viikolla, kun belgialainen Castors Braine vaihtui espanjalaiseen Ardoihin. Lahtinen on saanut hyvän startin uudessa joukkueessa.
Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä pelaava Roosa Lehtoranta, 27, pääsee hyvässä iskussa tuleviin EM-karsintoihin. Lehtorannalla on takanaan vahva alkukausi seurajoukkueessaan.
Kaikki näytti hyvältä, kun Sara Bejedi, 24, paukutti Euroliigan karsinnoissa kolmen pisteen heittoja sisään ja auttoi joukkueensa himoitun kilpailun porteille. Sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui.
Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.