Susijengi olympiakarsintaleiritykseen seitsemäntoista miehen voimin

17.6.2024 11:07 Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on kutsunut seitsemäntoista pelaaja tänään maanantaina Lohjan Kisakallion Susi Training Centerissä käyntiin pyörähtävään olympiakarsintaleiritykseen. Ryhmän tähtäimessä on heinäkuun alussa Espanjan Valenciassa pelattavat olympiakarsinnat, joita Suomi pelaa ensi kertaa 36 vuoteen.

Susijengi on kerääntynyt olympiakarsintaleiritykseen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Jos Susijengin kesän maajoukkueohjelma onkin perinteisesti loppukesäpainotteinen, tänä vuonna leiritys pyörähtää käyntiin noin kuukautta tavallista aikaisemmin.

Siinä, missä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n kausi on päättynyt jo kaksi ja puoli kuukautta sitten, saapuvat muutamat Susijengin jäsenet olympiakarsintaleiritykseen lähes suorinta tietä seurajoukkueistaan. Tästä konkreettisina esimerkkeinä toimivat paitsi viime viikolla Italian finaaleja valmentanut Lassi Tuovi, myös Paris Basketballia Ranskan finaaleissa edustanut Mikael Jantunen.

- Eikä siitäkään ole kuin kolmisen viikkoa, kun Sasu (Salin) ja Edon (Maxhuni) pelasivat vielä pudotuspelejä Espanjassa ja Ranskassa. On tietenkin ihan ilmiselvää, että kaikki eivät ole saaneet kovinkaan pitkää palautumisaikaa kauden rasituksista, Tuovi naurahtaa.

- Toki kolikon toinen puoli on se, että etenkin NCAA:ssa pelanneilla edellisistä tosipeleistä on jo hyvän aikaa, joten virtaa myös riittää. Näissä olosuhteissa tärkeää on, että meidän pelaajamme ovat pitkälti entuudestaan tuttuja toisilleen ja tuntevat Susijengin harjoitusten olosuhteet ja vaatimukset.

Arvokisakonkarit ja näytön paikat

Olympiakarsintaleiritykseen kutsuttu Susijengi rakentuu puoliksi vanhojen, tuttujen pelaajien varaan, mutta toinen puoli leirityksestä koostuu uudemmista kasvoista.

Joukkueen ”pappaosastoa” edustaa yksinoikeudella sen kapteeni ja ikäpresidentti, vasta 33 vuotta täyttänyt Sasu Salin.

Olympiakarsintamiehistöstä kahdet arvokisat (EM 2022, MM 2023) on vyöllään Mikael Jantusella, Miro Littlellä, Alexander Madsenilla, Edon Maxhunilla ja Elias Valtosella. Viime kesän MM-kisaryhmästä mukana ovat lisäksi Jacob Grandison ja Olivier Nkamhoua.

Arvokisoja käynyttä kahdeksikkoa täydentävät viime vuosien EM- ja MM-karsinnoista tutut Perttu Blomgren, Daniel Dolenc, Severi Kaukiainen, Hannes Pöllä, Remu Raitanen ja Luukas Vaara, ammattilaisuraansa aloitteleva Andre Gustavson sekä kaksi ensimmäisiä miesten maaotteluitaan kärkkyvää pelaajaa: erinomaisen kevään Kataja Basketissa pelannut Thomas Tumba sekä vasta 17 vuotta täyttänyt, 209-senttinen toisen polven susipelaaja Miikka Muurinen.

- Ryhmä on nuorempi kuin parina viime vuonna. Arvokisoja käyneelle avainryhmällemme on tietenkin luvassa entistä suurempi rooli ja enemmän vastuuta. Vastapainoksi tämä vähemmän miesten maaotteluita pelannut jaosto mahdollisuuden saa lunastaa roolinsa Susijengissä ja pedata paikkoja myös tuleviin karsintaikkunoihin ja arvokisoihin, päävalmentaja Tuovi kommentoi.

Paluu susikoriksen juurille

Haaste Valencian olympiakarsinnoissa tulee olemaan valtava.

Kaksi vuotta sitten Berliinin EM-kisoissa mitalipeleihin päässyt Puola ryhmittää kentälle kaikki kahden vuoden takaiset avainpelaajansa vahvistettuna San Antonio Spursin Jeremy Sochanilla. Amerikan alueen karsinnoissa selvää jälkeä tehneellä Bahamalla on marssittaa kentälle parhaimmillaan aloitusviisikollinen NBA-pelaajia.

Eikä sovi unohtaa sitä, että olympiakarsintojen toisessa alkulohkossa pelaa karsintaisäntä ja hallitseva Euroopan mestari Espanja, joka on saamassa jäähyväiskiertueen merkeissä jalkeille kokeneen kolmikkonsa Sergio Llull-Sergio Rodriguez-Rudy Fernandez.

Tuovi ei haasteesta hätkähdä.

- Katsotaan olympiakarsintojen asetelmia paperilla miten päin tahansa, me lähdemme jokaiseen peliin haastajan roolissa, hän kommentoi.

- Kun meillä ei ole samalla tavalla kokoa ja rutiinia kuin vastustajalla, on meidän oltava joka pelissä se energisempi, inhottavampi jengi eli palattava identiteetiltämme ikään kuin Susijengin juurille. Peli kerrallaan edetään ja jokaista peliä lähdetään voittamaan.

Selkeää on myös se, että tänä kesänä pelataan ainutlaatuisista asioista. Edellisen kerran Suomi pelasi miesten olympiakarsintoja vuonna 1988. Olympialaisissa Suomi esiintyi puolestaan viimeksi Tokiossa vuonna 1964.

- Jokainen jengin jäsen ymmärtää tämän kesän ainutlaatuisuuden ja on motivoitunut tästä haasteesta, Tuovi päättää.

Ennen heinäkuun olympiakarsintoja Susijengi pelaa kaksi kotimaaottelua. Tiistaina 25.6. Susijengi kohtaa Uuden-Seelannin Espoo Metro Areenalla: liput myynnissä täällä. Perjantaina 28.6. Susijengi pelaa Latviaa vastaan Tampereen Nokia Areenalla: liput myynnissä täällä.

Susijengin olympiakarsintaleiritys 2024

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura 2024–25

BLOMGREN Perttu

195

2001

free agent

DOLENC Daniel

205

1993

free agent

GRANDISON Jacob

198

1998

free agent

GUSTAVSON Andre

195

1999

Karhu Basket, Kauhajoki

JANTUNEN Mikael

204

2000

Paris Basketball (FRA)

KAUKIAINEN Severi

185

1998

free agent

LITTLE Miro

194

2004

Utah (NCAA)

MADSEN Alexander

208

1995

free agent

MAXHUNI Edon

188

1998

free agent

MUURINEN Miikka

209

2007

Sunrise Christian HS (USA)

NKAMHOUA Olivier

203

2000

free agent

PÖLLÄ Hannes

211

1998

Kataja Basket, Joensuu

RAITANEN Remu

206

1997

free agent

SALIN Sasu

191

1991

free agent

TUMBA Thomas

195

2001

free agent

VAARA Luukas

207

2001

Salon Vilpas

VALTONEN Elias

200

1999

CB Granada (ESP)

  • Päävalmentaja Lassi TUOVI
  • Valmentaja Danny JANSSON
  • Valmentaja Hanno MÖTTÖLÄ
  • Valmentaja Teemu RANNIKKO
  • Valmentaja Jussi HIRVONEN
  • Valmentaja Kim FORSBLOM
  • Fysioterapeutti Atso LIESMALA
  • Huoltaja Jussi LAUKKONEN
  • Osteopaatti Jere LINJA-AHO
  • Sports director Henrik DETTMANN
  • Tiedottaja Hippo TAATILA
  • Head of delegation Mika MÄKELÄ
 
26.6.2024 11:03 Susijengi

Bahama olympiakarsintoihin viiden NBA-pelaajan eturivillä

Viime kesän olympiaesikarsintaturnauksessa selvää jälkeä tehnyt Bahama on nimennyt viiden NBA-pelaajan johtaman, 19 miehen olympiakarsintaleirityskokoonpanon. Mukana ovat mm. kesän 2018 NBA-draftin ykkösvaraus Deandre Ayton, vuoden 2010 MM-kultamitalisti Eric Gordon ja kahdeksan kautta NBA:ssa pelannut Buddy Hield.

12.6.2024 10:40 Susijengi

Jeremy Sochan tähdittää Puolan olympiakarsintaryhmää

Vuoden 2022 EM-pronssiotteluun yltänyt Puola on nimennyt Valencian olympiakarsintaturnaukseen valmistautuvan miehistönsä. Mukana matkassa ovat kaikki toissa vuoden mitalipelijoukkueen avainmiehet Mateusz Ponitkasta A.J. Slaughteriin, ja uutta sukupolvea edustaa San Antonio Spursin energiapakkaus Jeremy Sochan.

23.11.2023 21:22 Susijengi

Susijengi maanantain olympiakarsinta-arvontoihin kolmannesta arvontakorista

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on julkaissut ensi maanantain (27.11.) olympiakarsinta-arvontojen arvontakorit. Susijengi on sijoitettu kolmanteen arvontakoriin yhdessä Puerto Ricon, Montenegron ja Dominikaanisen tasavallan kanssa ja kohtaa karsintojen alkulohkossaan joukkueet 2. ja 6. arvontakoreista.

7.11.2023 21:06 Susijengi

Susijengin olympiakarsintalohko arvotaan 27. marraskuuta

Susijengin kesän 2024 olympiakarsintalohko ja -vastustajat julkistetaan alle kolmen viikon päästä. Arvontapäiväksi on valikoitu maanantai 27.11., jolloin kansainvälinen koripalloliitto FIBA julkistaa päivällä olympiakarsintojen neljä isäntämaata ja arpoo illalla Suomen aikaa klo 19.00 alkaen karsintalohkot.

4.9.2023 07:30 Susijengi

FIBA vahvisti Susijengin kesän 2024 olympiakarsintapaikan

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA vahvisti MM-kisojen 9.–32. sijoittuneiden joukkueiden loppurankingin ja samalla myös Susijengin paikan kesän 2024 olympiakarsinnoissa. Susijengi ylsi Aasian MM-kisoissa lopulta sijalle 21. ja oli niin ollen MM-kisojen kahdenneksitoista paras eurooppalaisjoukkue.

27.6.2024 11:04 Susijengi

Tampereelle saapuva Latvia päihitti Egyptin, Bahamalle ja Puolalle tappiot

Susijengin vastustajaksi perjantain olympiakarsintakenraaliin Tampereen Nokia Areenalle saapuva Latvia karkasi kotikentällään Riiassa Egyptiltä pistein 84–63 (40–36). Susijengin Valencian turnauksen lohkovastustajat Bahama ja Puola joutuivat puolestaan taipumaan tappioihin.

26.6.2024 14:46 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Pitää vaan uskaltaa toteuttaa niitä asioita, mitä treenaa”

Alle kaksi viikkoa sitten seurajoukkuekautensa Ranskan liigan hopeamitaliin päättänyt Mikael Jantunen, 24, oli kentän ylivoimaisesti paras pelaaja Susijengin päihittäessä Uuden-Seelannin Sasu Salinin haamukorilla. Hiljalleen maailmanluokan pelaajaksi kasvanut Wartti Basketin kasvatti korostaa olympiakarsintojen lähestyessä intensiteetin ja joukkuepelin merkitystä.

25.6.2024 21:54 Susijengi

Kylmähermoinen Sasu Salin upotti Uuden-Seelannin summerin soidessa

Koko ottelun ajan pelitilanneheittojensa kanssa tuskaillut susikapteeni Sasu Salin osui tiistai-iltana tärkeimmällä mahdollisella hetkellä. Sekuntien käydessä vähiin Sasu nappasi Jacob Grandisonin nappisyötön käsiinsä, kääntyi 180 astetta ja upotti summerin soidessa pari metriä viivan takaa kolmosen, jolla Susijengi kuittasi 73-70 (38-35) -voiton Uudesta-Seelannista.

25.6.2024 12:17 Susijengi

Susijengi-debytantit Tumba ja Muurinen itseluottamuksella illan otteluun

Ensimmäisen ottelunsa Susijengin paidassa tänään tiistai-iltana Espoo Metro Areenalla pelaavat Thomas Tumba, 23, ja Miikka Muurinen, 17, ovat vakuuttaneet valmennusjohdon ja joukkuetoverit energiallaan ja urheilullisuudellaan. Kumpikin debytanteista lähestyy illan ottelua korkealla itseluottamuksella.

24.6.2024 18:25 Susijengi

Susijengi kolmellatoista pelaajalla Uutta-Seelantia vastaan, Tumba ja Muurinen debytoivat

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi valmennusjohtoineen on nimennyt kolmentoista pelaajan miehistön otteluun Uutta-Seelantia vastaan. Miesten maaotteludebytantteja nähdään tiistai-iltana Espoo Metro Areenalla kaksi: kotkalainen Peli-Karhujen kasvatti Thomas Tumba, 23, ja Järvenpään Beat Basketin kasvatti Miikka Muurinen, 17.

Näytä lisää vastaavia