Susijengin normipäivä! Puola kaatui takamatkalta, Susijengi olympiakarsintojen semifinaaliin

5.7.2024 01:49 Valencian olympiakarsintaturnauksen alkulohkon päätöspäivänä nähtiin tyyppiesimerkki Susijengin ottelusta. Puola hallitsi ottelutapahtumia kolme jaksoa, mutta Susijengi pysyi pelisuunnitelmassaan, kuroi eron umpeen ja kuittasi Alexander Madsenin ja Edon Maxhunin viime hetken koreilla paikan olympiakarsintojen semifinaalissa luvuin 88–89 (47–38).

Vamos! Susijengi järjesti itselleen lauantai-illaksi paikan olympiakarsintojen semifinaalissa Espanjaa vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & FIBA.

1. jakso – Puola 24 Susijengi 24

Valencian halliin on saapunut silmämääräisesti lähes kaksi tuhatta suomalaista ja tuhat puolalaista, ja desibelit lähentelevät hyvää eurooppalaista keskitasoa. Edon Maxhuni avaa pelin harhauttelemalla Jeremy Sochanilta jalat solmuun susifanien ulvoessa.

Kaksi vuotta sitten Prahassa Susijengi löylytti Puolaa 30 pisteellä tukahduttavalla joukkuepuolustuksellaan. Valencian ottelu ennakoi samaa, mutta Susijengi tuhraa matsin alun puolinopeansa harhasyöttöihin ja hyökkääjän virheisiin. Puola saa pallorallinsa päälle ja siirtyy 11–6-johtoon, kun Maxhunille vihelletään jo toinen virhe.

Vaan mitä tekee Miro Little? Pitkä kakkonen kuljetuksesta, kolmonen kulmasta ja syöttö Andre Gustavsonille takaoveen. Kaksi matsia huilannut kapteeni Salin naulaa kolmosen sasumaisesti skriinin takaa ja tarjoilee Gustavsonille toisen takaoven. Puola pysyy hienoisessa johdossa syöttörallinsa vapauttamilla kolmosilla ja vapaaheitoilla, mutta Micke Jantunen tuo neljällä pisteellä pelin tasoihin.

2. jakso – Puola 47 Susijengi 38

Jakso on ehtinyt vanheta kokonaiset 49 sekuntia, kun Mateusz Ponitkaa antaumuksella paimentavalle Elias Valtoselle on vihelletty kolme perättäistä virhettä. Valtosen poissaolo näkyy joukkuepuolustuksessa ja Puola pakottaa coach Tuovin ottamaan aikalisän, kun Igor Milicic Jr.:n ja A.J. Slaughterin kolmoset vievät Puolan 32–26-karkumatkalle.

Puola ottaa rutiinilla ottelun tempon haltuunsa. Susijengi on jatkuvasti askeleen myöhässä Puolan pallorallissa, joka tuottaa liukuhihnalta vapaita kolmosia ja vapaaheittoja. Hyökkäyskin on kuin eilisen puuron syöntiä. Jeremy Sochan paimentaa Micke Jantusta, joka luo yleensä sijoittumisellaan ja näkymättömällä työllään Susijengille napsun ylimääräistä tilaa mellastaa. Littlen ja Salinin kolmoset, kolme Sasun kalastamaa hyökkääjän virhettä ja muutama vapaaheitto pitävät kuitenkin sinivalkeat pelissä mukana.

Tauolla Micke Jantusella on koossa 10 pistettä ja neljä levypalloa, Edon Maxhunilla kahdeksan pistettä, Miro Littlellä kahdeksan pistettä ja Sasu Salinilla kuuden pisteen ja neljän syötön saldo. Puolaa johtavat odotetusti A.J. Slaughter (11/1), Jeremy Sochan (10/5) ja Mateusz Ponitka (9/2).

3. jakso – Puola 71 Susijengi 60

Peli pysyy Puolan hallussa tutuilla aseilla. A.J. Slaughter vapautuu syöttökarusellin päätteeksi kahdesti kolmoseen. Jeremy Sochan vie palloa korin läheisyyteen ja ratkaisee. Elias Valtonen ja Olli Nkamhoua saavat neljännet virheensä jakson puoleenväliin mennessä. Eikä hyökkäystä helpota se, että Susijengi aloittaa hyökkäykset poikkeuksetta omalta päätyrajalta.

Vaan onneksi kolmoset putoavat: Jantunen, Nkamhoua ja Salin osuvat kukin kerran. Jacob Grandison ennakoi hellettä liukastelemalla viiteen perättäiseen pisteeseen. Ero pysyy kuitenkin itsepäisesti kymmenen pisteen tuntumassa Puolan veteraanien myllyttäessä hyökkäyksiään.

Jakson lopussa nostaa päätään vanha tuttu susienergia. Miro Little upottaa kauniin hyppyheiton harhautuksesta ja kalastaa Puolalle hyökkääjän virheen. Miikka Muurinen katkaisee syötön ja on karata donkkiin. Vaan ammennettua energiaa ei pystytä vielä hyödyntämään, kun pallo karkaa kolmen minuutin sisään neljästi suomalaisnäpeistä.

4. jakso – Puola 88 Susijengi 89

Heti jakson alkajaisiksi sataa kylmää vettä suomalaisniskaan, kun Jaroslaw Zyskowski löytyy vapaasta kolmen pisteen heittopaikasta ja puolalaisjohto kasvaa 74–60:aan.

Mutta vähitellen näyttää siltä, että kone käynnistyisi. Puolan isoja minuutteja pelanneen kärkimiehistön jalka alkaa painaa, kun Susijengin energia nousee. Kentän ottaa haltuunsa Alexander Madsen, joka ravaa syöttölinjoja, peittää ajolinjoja, nostaa Miro Littlen syötöstä alley oopin sisään, poppaa kolmoseen ja tarjoilee Przemyslaw Zolnierewiczin naamaan Thorin vasaraa. Puolan johto on kaventunut 80–72:aan ja Puolan käskijä Igor Milicic Jr. tarjoutuu aikalisään.

Puolalaisten kasvoilla näkyvät huolen varjot. Sudet vaistoaa saaliin. Puolan niin rivakalta näyttänyt pallonliike hyytyy. Huippukesää pelaava Madsen poppaa kahdesti perättäin kolmoseen ja kuroo eron kahteen. Nkamhoua säkittää ennen virhetilinsä täyttymistä kaksi vapaaheittoa ja donkin hyökkäyslevypallosta. Pelikellossa on puolitoista minuuttia, kun Edon Maxhuni laukaisee suoraan kuljetuksesta kolmosen, joka vie Susijengin ensimmäistä kertaa johtoon miesmuistiin.

Puolan Aleksander Dziewa palauttaa johdon omilleen viimeisen minuutin käynnistyessä. Estradi on pedattu illan hahmolle, Alexander Madsenille, joka hakee ohi menneen kolmosen jälkeen hyökkäyslevypallon ja upottaa kylmän viileästi kaksi vapaaheittoa. Puolan tullessa aikalisältä kellossa on 18 sekuntia, Miro Little taputtaa käsiään ja kumartuu puolustusasentoon. Puola pelaa heittonsa odotetusti Ponitkalle ja Slaughterille, mutta susipuolustus kestää, yleisön huuto rikkoo tärykalvoja ja tärisyttää Valencian hallin rakenteita. Susijengi on buukannut itselleen lauantai-illan treffit Euroopan mestari Espanjan kanssa. Vamos!

Ottelun ratkaisu

Matsiin lähdettäessä coach Möttölä tuumiskeli pitkällä kansainvälisellä kokemuksellaan, että ottelun vie se joukkue, joka pääsee pelaamaan oman peliään. Toisen ja kolmannen jakson ajan tuo joukkue oli sataprosenttisesti Puola. Avainpelaajien virhevaikeudet rokottivat joukkuepuolustuksen intensiteettiä ja Puolan veteraaniosaston Ponitka, Slaughter ja Sokolowski saivat palloa täsmälleen sinne kuin tahtoivat.

Vaan tämäkin matsi oli maraton eikä sprintti. Coach Tuovi pyöritti kolmen jakson ajan aktiivista vaihtorulettia pitääkseen intensiteetin mahdollisimman korkealla. Kolmannen jakson lopussa kentällä välkkyi ensimmäisen kerran osviittaa siitä, että Puolan jalat olisivat hapoilla. Yhtenään vapaaheittoviivalle päässyt Puola säkitti avauspuoliskon vapaaheittonsa korkein prosentein, mutta jälkipuoliskolla kalisivat raudat.

Päätösjaksolla Susijengin rotaatio tiivistyi, puolustuksen intensiteetti kasvoi ja itseluottamus kohosi huippuunsa erityisesti Madsenin ja Maxhunin hurmosheittojen myötä. Eikä sovi unohtaa, että Susijengi on viime vuosina ollut vakuuttava nimenomaan Puolaa vastaan. Tuosta tiedosta saattoi välkkyä aavistus puolalaispelaajien kasvoilla ottelun lopulla.

Ottelun hahmot

Alexander Madsen pelaa erinomaista kesää. Susijengin veteraanin roolin ilolla vastaanottanut ”Mädi” saa Susijengin roolissa pelata vahvuuksiensa kautta molemmissa päissä kenttää. Madsenin puolustuspään energia ja ulottuvuus yhdistettynä valmiuteen upottaa pick and pop -kuvion päätteeksi ja viimeistellä kovin tarkkuuksin lähietäisyydeltä lisäävät Susijengin arvaamattomuutta.

Micke Jantunen sai puolustuspään erikoismiehenä tunnetun Jeremy Sochanin palttookseen, mutta karkasi silti San Antonio Spursin mieheltä 20 pisteen verran. Siinä, missä Sochan hyytyi loppua kohti, Micken diesel käynnistyi, ja Micken dieselin käynnistyessä paukkuvat skriinit kohdilleen, suljetut pelaajat pysähtyvät seinään ja hyökkäyslevypallo tipataan koriin vaivihkaa.

Susiyleisö antoi hurmoksellisen vastaanoton kentälle juosseelle kapteeni Salinille, ja ansaitusti. Salin upotti kolme kolmosta, jakoi kuusi korisyöttöä, kalasti puolalaisille puolenkymmentä hyökkääjän virhettä ja toi kentälle energiaa ja vakautta ratkaisevilla hetkillä.

Ja leveästä miehistöstä löytyi miehiä oikeisiin rooleihin. Olli Nkamhoua upotti virhevaikeuksienkin keskeltä neljä pistettä ja haki kaksi levypalloa päätösjakson kirin aikana, Miro Little upotti omasta kuljetuksesta kymmenen pistettä hyvin tarkkuuksin. Edon Maxhuni kantoi päävastuun kirivaiheen pelinrakentamisesta ja osui tärkeimmät korinsa juuri silloin kuin tarvittiin. Lauman vahvuus on susi ja suden vahvuus on lauma.

Sanottua

”Sasu on nykyään niin vanha, että se pelaa vain nämä tärkeät ottelut.”

-Susi-isä Henrik Dettmann


”Vanha mieskin pysyy nuorena, kun pääsee pelaamaan tällaisen joukkueen kanssa. Pakko antaa krediittiä Puolalle, joka pakotti meidät pelaamaan heidän peliään pitkään. Lopulta kyse oli siitä, kumpi tahtoi voittaa enemmän. Minulla oli ihan hyvä olo mahdollisuuksistamme, kun ero alkoi kaventua.”

- Kapteeni Sasu Salin

”Jos jossain pelissä täytyy henkilökohtainen maajoukkueen piste-ennätys rikkoa, niin ehkä tällainen peli on paras paikka sellaiseen.”

- Ottelun MVP:na palkittu Alexander Madsen

”Oli huikeaa pelata Jeremyä (Sochan) vastaan. Jeremy on yksi läheisimmistä kavereistani, ollaan tunnettu melkein kymmenen vuotta ja olen tosi kiitollinen ystävyyssuhteestamme. Jeremy on auttanut minua paljon, kun on ollut vaikeita aikoja.”

- Miro Little maajoukkueuransa ensimmäisestä ottelusta Jeremy Sochania vastaan

”Puola oli juuri niin inhottava vastus kuin ennakkoon ajateltiin. Kyllä me oltiin hetkittäin pulassa. Samaan aikaan meillä oli koko ajan sellainen tunne, että jos jaksamme tsempata, pääsemme iskuetäisyydelle. Koko joukkue jaksoi uskoa ja tukea toisiaan, kun noustiin peliin mukaan.”

- Kaikkien aikojen valmennettujen miesten maaotteluiden 6. sijalle noussut Lassi Tuovi

Puola – Susijengi 88–89 (24–24, 47–38, 71–60), miesten maaottelu (olympiakarsintaa), Valencia (Espanja) 4.7.2024

Susijengi: Mikael Jantunen 20/5, Alexander Madsen 18/5, Olivier Nkamhoua 11/6, Sasu Salin 11/4/6 syöttöä, Miro Little 10/0/4 syöttöä, Edon Maxhuni 7/3/6 syöttöä, Jacob Grandison 7/0, Andre Gustavson 5/0, Elias Valtonen 0/3, Miikka Muurinen 0/2, Remu Raitanen, Severi Kaukiainen.

Puola: A.J. Slaughter 21/1, Jeremy Sochan 20/8/3 syöttöä/3 riistoa, Mateusz Ponitka 17/7/7 syöttöä, Michal Sokolowski 10/2.

 
8.7.2024 12:05 Susijengi

Brasilia, Espanja, Kreikka ja Puerto Rico olympialaisiin

Miesten olympiakarsintaturnaukset huipentuivat sunnuntaina neljällä karsintalohkopaikkakunnalla järjestettyihin turnausfinaaleihin. Paikkansa Pariisin olympialaisissa varmistivat finaalivoitoillaan Brasilia, Kreikka, Espanja sekä hurmoksellisia otteitaan kotiturnauksessaan jatkanut Puerto Rico.

7.7.2024 12:23 Susijengi

Olympiakarsintojen finaaliparit selvillä, ennakkosuosikit pitivät pintansa

Olympiakarsinnoissa käytiin lauantaina kahdeksan kiihkeää semifinaalia neljällä eri turnauspaikkakunnalla. Giannis Antetokounmpon Kreikka jätti Luka Doncicin Slovenian lähtötelineisiin ja Puerto Rico jatkoi hurmoskoripalloaan kotiyleisönsä edessä.

7.7.2024 01:16 Susijengi

Susijengin suuryllätys jäi kynnenraapaisun päähän, Euroopan mestari Espanja olympiakarsintojen finaaliin

Susijengi oli lähellä shokeerata koko koripalloilevaa maailmaa lauantai-illan olympiakarsintojen semifinaalissa Valenciassa. Hengen päälle saanut Susijengi kohosi 11 pisteen takaa parhaimmillaan viiden pisteen johtoon ja pakotti Euroopan mestari Espanjan käyttämään kaikki keinot työkalupakistaan yltääkseen 81–74 (38–30) -kotivoiton.

5.7.2024 15:15 Susijengi

Coach Rannikko Euroopan mestari Espanjasta: ”Pitää pelata rohkeasti ja sysätä paineet heille”

Susijengi saa myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa mahdollisuuden revanssiin, kun se kohtaa Valencian olympiakarsintaturnauksen semifinaalissa hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan. Kaksi vuotta sitten Berliinissä pelatussa EM-välierässä Susijengi johti Espanjaa viidellätoista pisteellä, mutta taipui sittemmin yhdeksällä pisteellä.

5.7.2024 13:30 Susijengi

Susijengin fanitapaaminen Valenciassa perjantai-iltana klo 18.15!

Olympiakarsintaturnauksen semifinaaliin torstain Puola-kirivoitolla paikkansa varmistanut Susijengi kohtaa Valenciaan saapuneita susifaneja perjantai-iltana 5.7. klo 18.15 paikallista aikaa!

5.7.2024 11:57 Susijengi

Slovenia pesi kasvonsa, Puerto Rico hurmosvoittoon – olympiakarsintojen semifinaaliparit varmistuivat

Olympiakarsintojen avausottelussa Kroatialta kylmää kyytiä saanut Slovenia pesi kasvonsa johtotähtensä Luka Doncicin näyttäessä tietä ja raivasi tiensä semifinaaliin löylyttämällä Uutta-Seelantia murskalukemin. Puerto Rico järjesti puolestaan Jose Alvaradon johdolla karnevaalit Italiaa vastaan kotiturnauksessaan.

4.7.2024 10:21 Susijengi

Filippiinit ja Uusi-Seelanti yllätysvoittoihin olympiakarsinnoissa

Eurooppa on vuosikymmenten ajan näytellyt pääroolia kansainvälisten koripalloturnausten kärkikahinoissa, mutta muun maailman joukkueet ovat ottamassa etumatkaa kiinni. Viimeisimpinä osoituksina tästä Filippiinit peittosi MM-5. Latvian Riiassa selkein lukemin ja Uusi-Seelanti kaatoi vastikään Slovenian nujertaneen Kroatian.

3.7.2024 13:30 Susijengi

EM-nelonen Puola iskee Susijengiä vastaan järjestelmällisyydellä ja monipuolisuudella

Vuoden 2022 EM-kisoissa Prahassa Susijengi pyöritteli Puolasta kolmenkymmenen pisteen voiton erinomaisen joukkuepuolustuksen ja kaukoheittopelin turvin. Sittemmin Puola kuitenkin eteni EM-mitalipeleihin kukistettuaan pudotuspeleissä Ukrainan ja Slovenian. Hanno Möttölän mukaan Puola on systemaattinen ja vaarallinen vastustaja.

3.7.2024 12:03 Susijengi

Espanja murskavoittoon Libanonista, Kroatia shokeerasi Sloveniaa

Valencian olympiakarsintaturnausta isännöivä hallitseva Euroopan mestari Espanja aloitti turnauksensa odotettuun tapaan ryöpyttämällä Libanonia pistein 104–59 (51–31). Tiistain suurin yllätys nähtiin Pireuksessa, missä viime vuodet alamaissa ollut Kroatia peittosi Luka Doncicin Slovenian 108–92 (54–41).

2.7.2024 22:44 Susijengi

Bahama kiristi intensiteettiä tauon jälkeen, hyydytti Susijengin hurmoksen

Susijengi kypsytteli Valencian olympiakarsintojen avausottelussa yllätystä heti kättelyssä karkaamalla alkujännityksen karistettuaan parhaimmillaan 54–42-johtoon kolmen NBA-miehen Bahamasta. Pelin jälkipuoliskolla Bahama käänsi Buddy Hieldin johdolla momentumin ja liukasteli 85-96 (54-47) -voittoon 19-vuotias V.J. Edgecombe viimeistelijänään.

Näytä lisää vastaavia