Tapiolan Honka palkkasi pitkän linjan tehomiehen vakiinnuttamaan Korisliiga-paikan, mutta haaste on yhä selättämättä – ”Putoaminen oli kova paikka erityisesti minulle”

2.10.2024 13:03 43-vuotias Tuukka Kotti haluaa rakentaa Tapiola Hongan miesten edustusjoukkueelle vakaampaa pohjaa tulevaisuuteen riippumatta siitä, onko hän itse mukana jatkossa vai ei.

Kuva: Ville Vuorinen

Kun Tapiolan Honka putosi vuoden mittaiseksi jääneen Korisliiga-polun päätteeksi takaisin 1. divisioona A:han keväällä 2023, yksi pettyneimmistä ilmeistä kentällä kuului Tuukka Kotille.

– Se oli kova paikka erityisesti minulle. Jokainen pelaaja ajattelee näistä tilanteista omalla tavallaan, ja toisille asia on isompi kuin toisille, mutta itselleni se antoi ison motivaation jatkaa työtä divarissa ja pyrkiä rakentamaan Hongalle vakaata pohjaa tulevaisuuteen, olin siinä itse jatkossa mukana tai en.

43-vuotias Susijengin maaotteluennätyksen haltija oli kiinnitetty espoolaisjoukkueen sentteriksi saman kauden alussa, syksyllä 2022. Ympärillä oli suurilta osin nuori ja kokematon joukkue, ja päämääränä vaikea tavoite: vakiinnuttaa liigapaikka sarjassa, jossa kilpailun taso kävi alati kovemmaksi.

Tehtävä oli Kotille kunnia. Hän oli pelannut joukkueessa aiemminkin toistakymmentä vuotta sitten, ja Honka tunnetaan historiallisesti arvokkaana instituutiona. Se tekee kehuttua juniorityötä, ja Naisten Korisliigan puolella jalansija on ollut tukevampi kuin miesten.

– Vaikka Espoo onkin iso talousalue, siihen on ollut haastava yhdistää huippu-urheilun konseptia, Kotti pohtii.

– Olen nähnyt asiassa näiden reilun kahden kauteni aikana positiivista muutosta, jota Hongan organisaatio on osaltaan rakentanut. Brändiä kehitetään toimistojen puolella nyt ahkerasti, joten myös meidän on joukkueena hoidettava sen eteen oma osuutemme kentällä.

Haaste joukkueella on edelleen sama kuin kaksi vuotta sitten: vakiinnuttaa paikkansa miesten Korisliigassa.

Kotti antaa erityiset kehut Hongan tiiviille ja intohimoiselle faniyhteisölle, joka on tuonut kentälle energiaa ja tehnyt työstä tekemisen arvoista vaikeuksista huolimatta. Asetelma kentän puolella ei kuitenkaan vielä ole ehtinyt pahemmin muuttua: veteraanilla on yhä ympärillään nuori joukkue, joka on nälkäinen ja motivoitunut, mutta vailla kokemusta tosipaikoista korkean tason otteluissa.

– Olemme saaneet kasaan todella hyvän ryhmän joukkuehengen ja kemioiden osalta. Pelaamisemme itsessään ei ole vielä millään tasolla valmista, mutta intensiteetti ja työmoraali ovat kunnossa, Kotti pohtii.

Hongan aseena tullaan hänen mukaansa näkemään juuri tuo mainittu intensiteetti. Kun kokoonpano ei ole nimekkäin mahdollinen, vastustajia on haastettava tempoa ylläpitämällä.

– Tuskin millään seuralla liian valmista tässä vaiheessa on, mutta meillä on poikkeuksellisen laaja rosteri ja siellä paljon nuoria. Se vie silloin oman aikansa, että kaikki löytävät oman paikkansa joukkueessa ja oman roolinsa kentällä. Yritän kokeneena pelaaja keskittyä auttamaan joukkuetovereitani löytämään omasta pelistään kehityskohdat ja työkalut siihen, miten he voivat menestyä.

Oman haasteensa kokonaisuuteen toki tuo aina historian painokin. Aiemmat pettymykset on pystyttävä käsittelemään niin, että niistä tulee motivaattori eikä riippakivi.

– Emme mitenkään aktiivisesti ajattele tätä asiaa. Toki vakiintuneemmassa asemassa olevalla joukkueella jotkin asiat ovat heti lähtöruudusta jo seuraavalla asteella, mutta meillä on kyllä kova itseluottamus ryhmässä siitäkin huolimatta, ettei meille varmaan ennakkosuosikin viittaa olla pukemassa, Kotti toteaa.

Mutta entäpä Kotin oma ura? Hän on juuri aiemmin keskustelussa todennut, että haluaa rakentaa Hongalla vakaampaa pohjaa tulevaisuuteen, oli hän itse siinä mukana tai ei.

Kieltämättä hän alkaakin kokemuksen ja ikävuosien osalta hipoa pikkuhiljaa niin sanottuja Jaromir Jag -lukemia, sillä harva pysyy kentällä enää selkeästi yli nelikymppiseksi. Kauanko pelipäivät oikein voivat vielä jatkua?

– Menen yhä kentälle ajatuksella, että otan vuoden kerrallaan. En ole tehnyt minkäänlaisia päätöksiä siitä, onko tämä kausi viimeiseni vai ei. Pelaaminen maistuu todella hyvältä juuri nyt, mutta vasta kevätkaudella pystyn sanomaan enemmän siitä, miten asian laita tulevaisuudessa on. Tuskin tässä nyt ihan kirjaimellisesti Jaromir Jagr -ikään asti kuitenkaan pelataan, hän naurahtaa.

Siitä miten elämä ja ura tossujen telakoinnin jälkeen jatkuvat, hän ei tahdo vielä lähteä puhumaan turhan tarkasti.

– Tiedän ainoastaan sen verran, että haluaisin jatkaa koripallon parissa, mutta en vielä sitä, että missä tehtävässä tarkalleen. Olen saanut lajilta niin paljon, että haluan vastaavasti myös antaa niin paljon kuin mahdollista. Mietin yhtälön loppuun vasta, kun sen aika on.

Tapiolan Honka 24-25 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
2.10.2024 19:31 Korisliiga

Koripallouransa ohessa Kouvojen Thomas Gipson podcastaa, harjoittaa valuuttakauppaa ja kasvattaa kolmea leikki-ikäistä lasta

Korisliigan vakiovahvistus Thomas Gipson III aloittaa jo viidennen kautensa Kouvoissa. Vuosien varrella on kaulaan ilmestynyt mitaleja ja kertynyt reppu täyteen elämänoppeja.

2.10.2024 09:27 Korisliiga

Bisonsin Jeremiah Wood kasvoi nuoruutensa kilpailemalla LeBron Jamesia vastaan – ”Aion kamppailla ja kehittyä, kunnes minut raahataan kentältä!”

Ohiossa kasvaneen Jeremiah Woodin pahin kilpailija varhaisnuoruudessa oli 2000-luvun lähes virallisesti paras koripalloilija LeBron James. Nyt 39-vuotias korinalusjyrä tähdittää Korisliigaan vuosi sitten noussutta Bisons Loimaata.

1.10.2024 20:15 Korisliiga

Vuoristoratamaisesta kaudesta toipunut Erik Sajantila täyttää isot saappaat Helsinki Seagullsissa – ”Pitää joka päivä näyttää, että ansaitsee minuuttinsa”

Erik Sajantila jatkaa töitä siitä, mihin rikkonaisella viime kaudella jäi. Harppaus sarjaputoajasta toissa kauden mestariin on suuri.

1.10.2024 19:57 Susijengi

Carl Lindbom lopettaa koripallouransa

Susijengin vahvuuteen vuoden 2017 EM-kotikisoissa kuulunut Tapiolan Hongan kasvatti Carl ”Calle” Lindbom lopettaa pelaajauransa. 206-senttinen ja 32-vuotias Lindbom pelasi urallaan 63 miesten maaottelua, voitti kaksi miesten Suomen cupin mestaruutta ja pelasi ammattilaisena Saksassa, Puolassa, Kroatiassa, Liettuassa, Ranskassa ja Islannissa.

1.10.2024 13:41 Korisliiga

Mikael Aalto jätti ulkomaantarjoukset pöydälle ja palasi Korihaihin – ”Unelmani ja tavoitteeni ovat Suomessa”

Korihait nousi viime kaudella kertaheitolla liigan häntäpäästä kärkikahinoihin. Osa kiitoksesta kuuluu Mikael Aallolle, joka takoo tulosta yhtä aikaa sekä koripallokentälle että päivätyössään finanssialalla

1.10.2024 11:18 Susijengi

Pyrintö vahvistuu Topias Palmilla

Korisliiga-kauteen valmistautuva Tampereen Pyrintö teki jättikiinnityksen liigan avausviikolla solmimalla sopimuksen oman kasvattinsa ja Susijengin heittokoneen Topias Palmin, 196 cm ja 30 v., kanssa. Pyrintöä edellisen kerran kaudella 2021-22 edustaneen Palmin sopimuksessa on ulkomaanpykälä.

1.10.2024 09:15 Korisliiga

Salon Vilppaan Mikko Koivisto viihdyttää koripallon katsojia kahdessa roolissa – ”Tapanani on sanoa asiat suoraan”

Tasaisesti menestynyt Salon Vilpas koki viime kaudella pettymyksen, mutta nyt veteraaniheittäjä Mikko Koiviston ympärillä on uusi pelaajarunko.

30.9.2024 20:27 Korisliiga

Katajan kovia kokenut sentteri Hannes Pöllä sai Korisliiga-yleisöstä virtaa – ”Teki hyvää huomata, että minua oli kaivattu”

Hannes Pöllä teki viime keväänä paluun Korisliigaan Kataja Basketin paidassa. Nyt seura valmistautuu uuteen kauteen palaset kohdallaan.

30.9.2024 14:00 Korisliiga

Tero Hassinen haluaa nähdä Tampereen Pyrinnön joukkueessa tänä vuonna erityisesti yhden asian – ”Kaikki muu on toissijaista”

Omaa kasvattajaseuraansa valmentava Tero Hassinen luottaa raakaan tekemisen tasoon ja haluaa pitää huolen, ettei urheilumenestyksestään tunnetulla Tampereella koripallo jää paitsioon.

30.9.2024 12:00 Korisliiga

Nokian veteraanikiinnitys Antti Kanervo koki uransa nopeimman sopimusprosessin – ”Muutamassa päivässä puhelusta olin jo lentokoneessa kohti Turkkia”

Hallitseva mestari BC Nokia lähtee metsästämään toista Pantteria mukanaan Korisliigan kokeneimpiin pelaajiin lukeutuva heittäjä-ässä Antti Kanervo.

Näytä lisää vastaavia