18.10.2022 13:09 Helsinki Basketball Academylle on luotu opetussuunnitelma, jonka keskeisenä ajatuksena on, että nuori kehittyy lukion aikana sekä opiskelijana että urheilijana. Nyt julkaistu koripallon ja HBA:n opetussuunnitelma on yksi ensimmäisistä lajiliittokohtaisista opetussuunnitelmista.
Viimeisen vuoden aikana Mäkelänrinteen lukion, Urhean ja HBA:n yhteistyön tuloksena syntynyt opetussuunnitelma ilmentää ajattelumallia, jossa ei ainoastaan tehdä yhteistyötä koulun ja urheilun kesken, vaan koripallo nähdään osana koulua. HBA-ohjelman päävalmentaja Juha Sten kertoo, että OPS-työn ensisijainen tarkoitus oli kirkastaa HBA-toimijoille mitkä ovat HBA:n tehtävät ja toimintatavat eri tilanteissa.
- Kuitenkin, mitä pidemmälle työmme eteni, sitä enemmän huomasimme ajattelumallissamme selkeitä yhtäläisyyksiä lukion opetussuunnitelmassa kirjattuihin asioihin. Itse ajattelen, että teemme koulun kanssa täysin samaa kasvatus- ja opetustyötä, meillä se tapahtuu koripallo-oppiaineen kautta, Sten kuvaa prosessia.
- Samalla haluttiin tehdä HBA:n toiminnasta entistä avoimempaa ja läpinäkyvämpää, hän lisää.
HBA:n toiminnassa pyritään kasvattamaan urheilijoiden pääomaa kohti seuraavaa elämänvaihetta, eli siirtymistä työelämään ja ensimmäiseen ammattiin koripalloilijana. HBA:n opetussuunnitelma on luotu lukion yleisen opetussuunnitelman rinnalle.
- Lukioiden uusi opetussuunnitelma korostaa nuorten työelämävalmiuksia ja tätä tavoitteellinen urheilu tukee hienosti. Koripalloa pelaava nuori oppii esimerkiksi vuorovaikutustaitoja, päätöksentekoa, tunteiden hallintaa, eettisiä taitoja ja tulemaan toimeen erilaisissa ryhmissä, arvioi Mäkelänrinteen lukion rehtori Vesa Vihervä.
Urheilijoiden valmiuksia myös urheilu-uran jälkeisessä elämänvaiheessa halutaan tukea.
- Koripallosta tulee monelle nuorelle ensimmäinen ammatti. Uskomme, että siihen ammattiin valmistautuessa ja sen aikana opitut taidot auttavat joustavassa siirtymisessä mahdolliseen uuteen ammattiin, Vihervä jatkaa.
Helsinki Basketball Academy on Koripalloliiton, Mäkelänrinteen lukion ja Urhean koripallo-ohjelma, joka auttaa pelaajia kehittymään aikuisten maajoukkuepelaajiksi. HBA:n toiminnassa pyritään maksimoimaan yksittäisen pelaajan urakehitys niin, että koripallosta tulee pelaajan ensimmäinen ammatti. Urheilullisen kehittymisen lisäksi antaa mahdollisimman hyvät edellytykset urheilu-uran jälkeiseen urasiirtymään sekä yksilön kasvua kohti koko elämän mittaista oppimista.
Mäkelänrinteen lukio on yleislukio ja yksi Suomen 15 virallisesta urheilulukiosta. Märsky on ollut maamme ensimmäinen luokaton ja kurssimuotoinen lukio sekä myös ensimmäinen urheilulukio. Märsky on kiinteä osa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaa Urheaa ja tekee yhteistyötä Olympiakomitean ja monien lajiliittojen ja urheiluseurojen sekä pääkaupunkiseudun oppilaitosten kanssa. Koulu on osa Urheakampusta ja Olympiavalmennuskeskus Helsinkiä.
Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia eli Urhea on yhteistyöverkosto, joka auttaa nuoria, huipulle tähtääviä ja jo kansainvälisellä huipulla olevia urheilijoita matkalla kohti heidän tavoitteitaan. Urhea tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa urheilun ja koulutuksen yhdistämisessä sekä tuo valmennuksen asiantuntijapalvelut urheilijan ja valmentajan arkeen. Urhean johtoajatus on ”Parempi arki tuo paremman tuloksen”.
42-vuotiaalla Esa Mäki-Tulokkaalla on ennen valmennusuraa kattava pelaajatausta. Hän on pelannut useamman kauden Korisliigassa, Yhdysvalloissa Long Islandin yliopistossa sekä myös Suomen maajoukkueessa.
Vantaan PuHu Juniorit -koripalloseura on saanut Suomen Paralympiakomitean ja Alkon yhdessä myöntämän, 1500 euron arvoisen Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä. Stipendi luovutettiin seuralle naisten I divisioonassa pelaavien Puhuttarien kotiottelun yhteydessä perjantaina 20.12. Vantaan Energia-Areenalla.
Tiina Stenin tyttökorisleiri tulee taas! Huippusuosittu ja alkuperäinen tyttökorisleiri tullaan järjestämään jo kymmenettä kertaa Kisakallion Urheiluopistolla.
Lukuvuoden 2025 - 2026 liikuntaluokka tullaan muodostamaan testimenettelyn kautta talven 2025 aikana.
Honka haluaa tarjota kaikkien pääkaupunkiseudun korisseurojen aktiivisille junioreille ilmaisen naisten Korisliiga-pelin, jossa kohtaa kaksi pääkaupunkiseudun joukkuetta.
Suomen Koripalloliitto on hakenut vuoden 2029 miesten EM-kisojen järjestämisoikeutta. Uusi ponnistus olisi jatkoa suomikoriksen kotiarvokisaputkelle, jossa ovat ennen sitä tulossa ensi kesän miesten EM-kisat Tampereella ja vuoden 2027 naisten EM-kisat Espoossa.
2.–4.5.2025 Helsinki täyttyy juniorikoripalloilijoista, kun Helsinki Basketball Festival järjestetään ensimmäistä kertaa! Helsinki Basketball Festival -tapahtuman järjestää Helsingin NMKY, jolla on pitkä historia junioriturnausten järjestämisestä, suurimpana YMCA cup -turnaus, joka oli Suomen suurin juniorikoripalloturnaus 70–90-luvulla.
Suomen Koripalloliiton liittohallitus kokoontui tiistaina 19. marraskuuta etäyhteydellä. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa kilpailu- ja kurinpitosääntöjen työryhmän kokoonpanoa sekä sarjalisenssihakemusten käsittelyä.
Koripalloliitolle on myönnetty Erasmus+ Sport -rahoitus hankkeelle, joka edistää yhdenvertaisuutta liikunnan ja urheilun keinoin.
Lahdessa järjestettävän Kempower Easter Tournament 2025 -turnauksen ilmoittautuminen kiihtyy ja mukana on jo 170 joukkuetta. Suomen ulkopuolelta on tällä hetkellä tulossa joukkueita muun muassa Saksasta, Virosta, Ruotsista ja Tanskasta yhteensä 34 joukkueen voimin.