Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

4.9.2017 00:15 Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

Kenraali Petteri Koponen tuulettaa tuplajatkoaikavoittoa Puolasta.

Lauri Markkanen äityi pelissä videopelisuorituksiin.

Kolme peliä, kaksi voittoa EM-kotikisoissa.

Puolaa vastaan Susijengi nousi sillasta useaan kertaan yhden ottelun aikana. Kuvassa Mikko Koivisto.

Kotiyleisö ei ollut uskoa silmiään ottelun draamankaaren edessä.

Super-Markkanen säkitti 27 pistettä...

... Koposen heittäessä 21.

Tiistaina Kreikkaa vastaan pelaava Susijengi...

... kiittää 6. pelaajaa! Kuvat: Ville Vuorinen.


Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä enää puolitoista minuuttia, koko 11360-päinen yleisö pureskeli kynsiään epätoivoissaan Mateusz Ponitkan (14/4) tuuletellessa kolmosta, jolla Puola nousi yhdeksän pisteen johtoon 57-66. Susijengi kieltäytyi luovuttamasta ja uskoi vielä, että kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti Suomella on vielä mahdollisuudet voittoon.
 

Koponen kalasti vapaaheitot ajosta ja puolalaisten menetyksen jälkeen Salin nakkasi kylmähermoisen kolmosen, jolla Susijengi pääsi viiden pisteen päähän 61-66. Puola menetti jälleen ja Markkasta rikottiin kolmosyrityksessä. Kaikki vapaaheitot sisään, tilanne 64-66, pelikellossa aikaa 15,6 sekuntia ja Puolan aikalisä.
 

Puolan sivurajassa Susijengi käytti kaikki mahdolliset keinot häiritsemiseen ja lopulta viiden sekunnin rikkeen lähestyessä Puola turvautui epätoivoiseen syöttöön, jonka katkaisi Markkanen, joka ryntäsi välittömästi kohti toista päätä koritelinettä ravisuttaneeseen kahden käden donkkiin. Puolalle jäi 8,9 sekuntia aikaa, mutta Shawn Huff sai pidettyä Ponitkan ilman heittoyritystä.
 

– Se tuli ihan luonnostaan. Päätin tehdä korin, ei siinä hirveästi ajatellut. Tiesin tilanteen, että ollaan kaksi pinnaa takana, että siihen on pakko mennä nopeasti, Markkanen latoi ottelun jälkeen.

Tuplajatkoaika: Koponen ja Markkanen

Markkasen jatkoajan aloittaneen donkin jälkeen kapulan nappasi käsiinsä kenraali Koponen. Voimattoman heittonsa kanssa läpi EM-kisojen tuskaillut Koponen upotti kaksi elintärkeää kolmosta ja kaksi vapaaheittoa rautojen kautta sisään, mutta kaikesta huolimatta Puolan taitavat Adam Waczynski ja A.J. Slaughter vetivät puolalaiset jälleen keulille.
 

Kotiyleisö haroi hiuksiaan, kun 12,6 sekuntia ennen ensimmäisen jatkoajan päättymistä Slaughter jallitti puolustajaansa step back -hyppyheitolla, jonka myötä Puola johti kahdella pisteellä 76-78. Suomen aikalisän jälkeen ratkaisijan avaimet annettiin Markkaselle, joka vei puolustajansa postiin upottaen Dirk Nowitzki -henkisen kääntöhyppyheiton. Puolalle jäi 3 sekuntia aikaa, mutta Susijengin puolustus kesti.
 

Kiitos 6. pelaajan eli kotiyleisön vihellyskonsertin puolalaiset heittivät tuplajatkoajan alussa vapaaheittoja sorsille. Susijengillä oli kaikki mahdollisuudet ratkaista peli aikaisin, mutta Waczynski kolmonen tilanteeseen 84-84 piti huolen, että tämäkin jatkoaika ratkesi vasta kalkkiviivoilla.
 

Suomen heittoyritys putosi raudoista miesmeren kautta parketille, jonne koko Susijengi hyppäsi pää edellä: kiista ja pallo Suomelle. Päätyrajasta pallo ”Malmin roskisdyykkari” Salinille korin alle ruuhkaan ja kaksi pistettä 86-84. Suomi sai vielä kaksi stoppia, kunnes Puola joutui rikkomaan pelikellon näyttäessä 17,1 sekuntia. Ensimmäinen rautojen kautta sisään, toinen ohitse, mutta ihmemies Markkanen hakee hyökkäyslevypallon ja rikottaessa upottaa molemmat vapaaheittonsa sisään 89-84.
 

Puolalta löytyi vielä nitroja. Jättimäinen Przemyslaw Karnowski ansaitsi vapaaheitot, joista molemmat ohitse, mutta Puola sai hyökkäyslevypallon myötä pallon Slaughterille, joka upotti tylyn kolmosen ja Puolan kahden pisteen 89-87. Puola rikkoi taktisesti ja Koponen heitti kahdesta yrityksestä yhden sisään, mutta puolalaiset heittivät Suomen painostuksessa pallon sivurajasta ylitse ja halli räjähti suosionosoituksiin.

Dettmann: ”Olimme se onnekas joukkue”

– Ensimmäiseksi haluan sanoa, että arvostan Puolaa aivan mielettömästi. Toivon kaikkien ymmärtävän, että tällaisia pelejä ei näe ilman kahta loistavaa joukkuetta. Voittaessa puhutaan sydämestä, joukkuehengestä ja kaikesta muusta sellaisesta, niin kaikki nämä asiat koskivat tänään myös Puolaa, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann aloitti lehdistötilaisuuden.
 

– Olen äärimmäisen onnellinen voitosta, mutta samaan aikaan sydämeni on särkynyt Puolan puolesta. Me olimme tänään se onnekas joukkue, Dettmann lisäsi.
 

Susijengin raatajaosastolta erityisesti onnistuivat Erik Murphy (12/5/3 syöttöä) ja Sasu Salin (10/5/3 syöttöä), jotka olivat kolossaalisessa roolissa isojen heittojen upottajina, puolustajina ja irtopalloryöväreinä. Kenraali Koponen (21/4/7 syöttöä) otti koko Areenan yleisön reppuselkäänsä tiukoilla hetkillä rauhoittaen stoalaisella habituksellaan katsojat, että ei hätää, minä hoidan.
 

Mutta koko Helsinki Areenan ja tv-yleisön silmät olivat Markkasessa, jonka suorituksen olivat kuin suoraan Space Jam -elokuvasta. Uskomattomat kääntöhyppyheitot, voimakkaat vasaradonkit ja silkka röyhkeys poikivat 27 pistettä ja 9 levypalloa.
 

– Ei minun varmaan edes tarvitse sanoa, että kuinka spesiaali hän on. Kaikki varmasti näkevät sen, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann virkkoi lehdistötilaisuudessa.

#6pelaaja

Suuri kiitos Susijengin voitosta kuuluu ilmiselvästi 6. pelaajalle. Jos jotkut pelaajien suorituksista piirtyivät toviksi katsojien verkkokalvoille, niin pelaajien tärykalvoissa soi varmasti läpi yön kotiyleisön meteli ja pauke.
 

– Jokainen fani ihan fiiliksissä millaisia pelejä ollut. Jos joku on ollut ensimmäistä kertaa korismatsissa, niin tulee varmasti uudestaankin, Koponen sanoi.
 

– Onhan siinä ihan oma juttu, kun oma kansa on takana, Markkanen nyökytteli.
 

Presidentti Sauli Niinistö oli myös paikalla kannustamassa Suomea ja vieraili ottelun jälkeen Susijengin pukukopissa.
 

– Presidentti onnitteli, sanoi, että on Suomi on ylpeä, ja että on makeaa seurata, Koponen kertoi.
 

KuSusijengi viettää maanantaina välipäivää, kunnes tiistaina 5.9. Suomi kohtaa Kreikan Helsinki Areenalla kello 20:00.

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 00:03 Maaottelu

EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

23.11.2016 Maaottelu

PostNord on Susijengin uusi pääyhteistyökumppani

Pohjoismaiden johtavaan logistiikkakonserniin kuuluva PostNord Oy ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka myötä PostNordista tulee Suomen koripallomaajoukkueen – Susijengin – uusi pääyhteistyökumppani. Tuore sopimus kattaa laaja-alaisesti myös nuorten ja naisten maajoukkuetoimintoja sekä näkyvyyksiä ensi vuonna Helsingissä järjestettävissä miesten EM-kilpailuissa.

13.9.2015 Maaottelu

Susijengi taisteli Serbiaa vastaan, EM-kisat päätökseen saappaat jalassa

MM-hopeamitalisti Serbia osoittautui liian kovaksi palaksi purtavaksi Susijengille EM-kisojen pudotuspeleissä numeroin 94-81 (48-43). Susijengi taisteli kolme neljännestä tasaisesti, mutta serbialaiset repivät eron päätösneljänneksen alussa heittämällä neljä peräkkäistä kolmosta pussin pohjalle.

10.9.2015 Maaottelu

Kookas Puola jyräsi Susijengin EM-alkulohkon päätöspelissä

Susijengi joutui tyytymään tappioon EM-alkulohko A:n viimeisessä pelissään, kun isokokoinen Puola pakotti Suomen pelaamaan omalla tempollaan. Susijengi oli vielä kiinni kolmannen neljänneksen alussa, mutta kehno heittopeli ei riittänyt takaa-ajoon, vaan Puola nappasi 65-78 (41-42) -voiton. Susijengi eteni EM-kisoissa puolivälieriin, joissa vastaan tulee MM-hopeamitalisti Serbia.

9.9.2015 Maaottelu

Susijengi ulvoi Bosnia-Hertsegovinan kumoon, EM-jatkopaikka varmistui

Susijengi varmisti jatkopaikkansa EM-kisoissa superonnistumisella oikeaan paikkaan Montpellierin huutomyrskyssä. Susijengin torahammas eli aggressiivinen puolustus ruokki onnistumisia ja itseluottamusta hyökkäykseen, minkä myötä Suomi jylläsi ylivoimaiseen 59-88 (27-41) -voittoon Bosnia-Hertsegovinasta.

7.9.2015 19:00 Maaottelu

Koponen heitti Susijengin Venäjän ohitse loppusekunneilla

Susijengi avasi voittotilinsä EM-kisoissa mielettömällä tavalla Montpellierin helteessä, kun Petteri Koponen ratkaisi tavaramerkkihyppyheitollaan 81-79 (36-38) -voiton Suomelle 3,5 sekuntia ennen loppua. Koponen tuskaili koko ensimmäisen puoliajan, heitti viimeisen kahden minuutin aikana neljä heittoa ohitse, mutta laittoi sinetin pelille, kun sitä häneltä tarvittiin.

6.9.2015 Maaottelu

Israel juoksi Susijengiltä tassut alta

Susijengi joutuu hakemaan avausvoittoaan EM-kisoissa huomenna, kun Israel veti pidemmän korren numeroin 66-79 (31-46) Montpellierin lohko A:n toisena päivänä. Nihkeästi aloittanut Susijengi joutui altavastaajaksi ensimmäisellä puoliajalla, eikä toisen puoliajan kiri riittänyt voittoon asti.

23.7.2015 Maaottelu

Venäjä vahvempi 18-vuotiaiden poikien EM-avauksessa

18-vuotiaat pojat kärsivät tappion A-divisioonan EM-kisojen avauspelissä, kun laadukas Venäjä oli lähestulkoon kaikilla osa-alueilla parempi ja korjasi 62-89 (29-50) -voiton. Tilastoissa selkeimpänä erottajana oli Venäjän heittäminen, kun venäläiset pistivät kakkoset ja kolmoset yli 50% tarkkuudella sisään.

17.9.2013 01:03 Maaottelu

Susijengi puraisi Ljubljanan hiljaiseksi – Suomi EM-kisojen 9. sijalle

Suomen miesten maajoukkueen toinen perättäinen EM-kisojen yhdeksäs sija on tosiasia. EM-jatkosarjan viimeisessä ottelussaan myöhään maanantai-iltana Susijengi löysi raivokkaan joukkuepuolustuksen rinnalle hurmoksellisen heittopelin ja hiljensi Ljubljanan Stozice Areenan 12,900-päisen kotikatsomon 92–76 (42–42)-voitollaan.

14.9.2013 21:40 Maaottelu

Sisukas Susijengi kaatui saappaat jalassa Espanjan härjille

Kynsin hampain paikasta EM-puolivälierissä pelannut Suomen Susijengi ei antanut mitään ilmaiseksi hallitsevalle Euroopan mestarille Espanjalle EM-jatkosarjan ottelussa. Tulikuuman kolmoskäden Ljubljanan Stozice Areenalle tuoneen José Calderónin johdattama Espanja karkasi kuitenkin Suomelta neljännellä jaksolla omille teilleen ja tyylitteli voiton pistein 82–56 (42–30).

12.9.2013 18:30 Maaottelu

Kroatian vahvuudet myrkkyä Susijengille

Pitkä, vahva ja liikkuva Kroatia oli Suomea vastaan juuri niin hankala jatkosarjavastus kuin etukäteen arvioitiin. Kun Susijengi oli liikkeellä tavallista raskaammalla käpälällä puolustuspäässä ja kaukoheitot hylkivät korirengasta, onnistui levypalloja ja pelitempoa hallinnut Kroatia kasvattamaan voittotiliään loppunumeroin 63–88 (20–39).

9.9.2013 18:45 Maaottelu

Susijengin saalistus jatkuu: mestarisuosikki Kreikka murtui Koperissa, Koponen myllytti 29 pistettä

Susijengin häkellyttävien voittojen sarja EM-kisaestradeilla sai jatkoa, kun suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuva Kreikka sai ottelun ehdottomalta altavastaajalta oppitunnin joukkuepelistä. Kisojen tähänastisen piste-ennätyksen, 29, lingonnut Petteri Koponen jätti Euroliigan MVP:n Vassilis Spanoulisin varjoonsa Suomen nautiskellessa 86–77 (36–35)-voiton.

7.9.2013 20:44 Maaottelu

Taisteleva Susijengi jäi latautuneen Italian käpälälautaan

Kahdella voitolla EM-kisansa aloittanut Suomen Susijengi pelasi suurella sydämellä ja raatoi polvet ruvella, mutta ei löytänyt ”kotiyleisönsä” edessä pelannutta Italiaa vastaan toisella puoliajalla hyökkäysvireen häivää. Italia puristeli Susijengin pallonkäsittelijöiden ja heittäjien tilan pois, masensi Suomen korilleajajat blokeillaan ja jatkaa lohkon kärjessä 62–44 (31–26)-voitollaan.

5.9.2013 17:45 Maaottelu

Susijengi jauhoi Ruotsin hampaissaan, Suomi jatkaa D-lohkon kärjessä

Iso paha susi tuli ja puri Ruotsia Slovenian EM-kisojen alkulohko D:n toisena kisapäivänä. Shawn Huffin ja Tuukka Kotin saatua Ruotsin NBA-miehet Jonas Jerebkon ja Jeff Taylorin solmuun ponnahti Suomi täysin omalle kiertoradalleen ja nautiskeli länsinaapuristaan komean 81–60 (48–31)-voiton fanikatsomon osoittaessa suosiotaan seisaaltaan.

4.9.2013 18:00 Maaottelu

”Koperin ihme” käynnisti EM-kisat – Susijengi pakotti MM-hopeamitalisti Turkin parketin pintaan

EM-kisojen D-lohko Slovenian Koperissa alkoi täydellisellä jättiyllätyksellä, kun Suomen Susijengi karkasi 19 pisteen johtoon hallitsevalta MM-hopeamitalisti Turkilta ja piti kiihkeillä loppuhetkillä ansiokkaasti johdon käsissään. Sasu Salinin ratkaisevan kuuden pisteen ja oikea-aikaisten puolustuspään onnistumisien myötä Susijengi jääti Turkin ja narrasi 61–55 (32–19)-avausvoiton.

Näytä lisää vastaavia