14.3.2024 11:13 Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.
2-tason valmentajakoulutuksen osallistujat ja kouluttajat Kisakalliossa helmikuussa.
Jamar Wilsonin, 40, huikea, NCAA:sta Euroopan huippusarjoihin ja Susijengiin kulkenut pelaajaura päättyi viime vuonna lonkkaleikkaukseen. Sen jälkeen hän ajatteli haluavansa tehdä jotain tyystin muuta kuin koripalloon liittyviä asioita ja keskittyikin hetken täysin IT-alaan, jota oli opiskellut pelaamisen ohessa. Hyvin nopeasti kahden lapsen isän tie vei kuitenkin viikonloppuisin koristreeneihin ja juniorivalmentajaksi.
– En ollut koskaan mieltänyt itseäni valmentajatyypiksi, mutta aloin kaivata korista. Identiteettini on aina rakentunut koripallon kautta, ja valmentaminen tuntui sopivalta tavalta palvella yhteisöä, joka on antanut minulle niin paljon. Entisenä pelaajana minulla on mahdollisuus olla hyvin samaistuttava valmentaja.
Nyt Wilson kuuluu miesten 1. divisioonan kärkikahinoissa tukevasti seisovan Tapiolan Hongan joukkueen valmennustiimiin. Joukkueen ykköstavoite on nousta Korisliigaan.
– Nuoren joukkueen valmentaminen on ollut superhauskaa, ja opin todella paljon ”aidan tällä puolella”. Koulutus on aina ollut minulle todella tärkeää, ja 2-tason valmentajakoulutus oli minulle paras tapa kehittää itseäni valmentajana ja näyttää, että olen tosissani asian kanssa. Valmentajakoulutusjärjestelmä on Suomessa erittäin hyvä, Wilson kiittelee.
”Olemme kaikki täällä oppimassa”
Räjähtävistä pelisuorituksista ja ikipositiivisesta asenteesta tunnettu takamies korostaa valmentajaroolissa verkostoitumisen ja vertaistuen merkitystä.
– Kurssin parasta antia ovat olleet keskustelut muiden valmentajien kanssa. Olemme puhuneet paljon esimerkiksi sitä, miten työskennellä eri taustoista tulevien pelaajien kanssa. Me valmentajatkin tulemme kaikki hyvin erilaisista lähtökohdista ja meillä on omat ammattimme ja vahvuutemme koripallon ulkopuolella. Olemme kuitenkin kaikki täällä oppimassa. Koen saavan paljon hyötyä siitä, ja valmentaja ajatusmaailma istuu hyvin ajatteluuni.
Yhdysvalloissa Bronxissa varttunut Wilson on käynyt läpi amerikkalaisen koripallomankelin ja elänyt ammattikoripalloilijan arkea Suomessa ja Euroopassa. Mitä vahvuuksia hän näkee valmennuskulttuurissa rapakon eri puolilla?
– Rakastan Suomen hyvin järjestelmällistä lähestymistä. Yhdysvalloissa vallitseva kapitalistinen ajattelu tuo tekemiseen paljon vapautta ja vähemmän struktuuria. Näkisin, että molempia tarvitaan, jotta voidaan luoda ympäristö, jossa pelaajat harjoittelevat myös omillaan ja ovat motivoituneita kehittymään – ei pelkästään joukkueharjoituksiin nojaten.
Tukea oman valmennusfilosofian kehittämiseen
Koripalloliitto järjestää jatkuvasti erilaisia valmentajakoulutuksia. Viimeisten parin vuoden aikana niihin on osallistunut yhteensä lähes tuhat valmentajaa.
1-tason valmentajakoulutuksissa on mahdollista suorittaa koripallovalmentajan perusopinnot. Näitä koulutuksia pidetään vuosittain kymmenkunta eri paikkakunnilla ympäri Suomea. 2-tason valmentajakoulutuksissa, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa, sukelletaan syvemmälle harjoituskokonaisuuksien suunnitteluun. Kolmas, syventävä taso sisältää koulutusjaksoja Suomessa ja ulkomailla. 3-tason opinnot johtavat huippukoripallovalmentajan tutkintoon, joka antaa valmiuksia toimia päävalmentajatehtävissä.
– Valmentajien koulutuspolun ajatus on se, että annamme tukea valmentajan oman valmennusfilosofian kehittämiseen ja käynnistämme oppimisen prosesseja valmentajien ajattelussa, kertoo 2-tason valmentajakoulutuksia vetävä nuorten olympiavalmentaja Juha-Pekka Männistö Koripalloliitosta.
– Meillä on koulutuksissa mukana sekä kokeneita että tuoreempia valmentajia, mutta myös esimerkiksi entisiä ammattipelaajia, jotka ovat lähteneet valmennuspolulle. Erilaiset lähtökohdat tekevät ryhmästä rikkaan ja ihmiset oppivat toisiltaan. Jokainen voi oppia uutta ja saada uutta sisältöä omaan valmennukseen.
Seuraava 2-tason valmentajakoulutus starttaa 21.–24.3. Kisakallion urheiluopistolla. Vielä ehdit ilmoittautua mukaan!
Lisätietoa Koripalloliiton valmentajakoulutuksista
Niko Kuusi, 35, sai tänä vuonna hienon mahdollisuuden, kun Saksan Bundesliigassa pelaava Angels Nördlingen palkkasi hänet uudeksi päävalmentajakseen. Samalla suomalaisvalmentaja hyppäsi kohti uutta ja osin tuntematonta.
Kansallisia mestaruuksia, mitalisijoja ja kärkipaikkoja, kansainvälisten liigojen lopputurnauksia, maajoukkueiden päävalmentajapestejä – suomalaiset ammattivalmentajat ovat olleet kovaa valuuttaa Euroopan sarjoissa 2020-luvulla. Lassi Tuovi (Strasbourg), Tuomas Iisalo (Bonn) ja Anton Mirolybov (Gmunden) näkevät menestyksen taustalla ison tukun taustatekijöitä.
Suomen lupaavimmat vuonna 1998 ja sen jälkeen syntyneet nuoret koripalloilijat kerääntyivät alkuviikolla Vierumäelle kauden toiselle All Star –leirille, joilla kartoitetaan paitsi kykyjä nuorten maajoukkuetoimintaan myös totutetaan pelaajia maajoukkueiden yhteiseen pelitapaan sekä maajoukkuetason harjoitteluun. All Star -päävalmentajat Harri Jokela (tytöt) ja Ville Tuominen (pojat) olivat leirin päätyttyä tyytyväisiä näkemäänsä.
Suomen 15-vuotiaiden maajoukkueet toimivat nuorten maajoukkuevalmennuksessa niin sanottuina sisääntulomaajoukkueina, joiden tarkoitus on antaa pelaajille valmiuksia osallistua tulevina vuosina täysipainoiseen harjoitteluun maajoukkueurheilijana.
Anniina Äijänen, 29, otti uralleen uuden suunnan, kun Italian Serie A2:ssa pelaava Treviso nappasi Susiladies-pelaajan riveihinsä. Samalla Äijänen on saanut totuttautua hieman uudenlaiseen rooliin.
Vantaan PuHu Juniorit -koripalloseura on saanut Suomen Paralympiakomitean ja Alkon yhdessä myöntämän, 1500 euron arvoisen Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä. Stipendi luovutettiin seuralle naisten I divisioonassa pelaavien Puhuttarien kotiottelun yhteydessä perjantaina 20.12. Vantaan Energia-Areenalla.
Koripalloliitolla on käytössään valmentajalisenssijärjestelmä, joka edellyttää tasoluokitusta päävalmentajilta aikuisten pääsarjoissa sekä 16-, 17- ja 19-vuotiaiden SM-sarjoissa. Kaudesta 2025–2026 lähtien valmentajalisenssi tulee olla päivitettynä ennen kauden alkua.
Elias Valtonen, 25, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut konkari Euroopan kovilla ammattilaiskentillä. Espanjan kovassa ACB-liigassa Granadan joukkueessa pelaava Valtonen on kehittynyt vuosien varrella eliittitason pelaajaksi.
FIBA:n päivitetty rankinglistaus vahvistaa Suomen tyttömaajoukkueiden aseman maailman kärkikymmenikössä. Ensimmäisen kerran Suomi murtautui kymmenen parhaan joukkoon vuosi sitten.
Helmi Tulonen, 26, pelaa neljättä kauttaan Italiassa, kun hän teki sopimuksen sarjanousija Alpo Basketin kanssa. Sekä Tulosen että seuran alkukausi on ollut haastava.