Ville Tahvanainen Portugalin pääsarjaan

16.9.2024 14:34 Ammattilaisuransa viime kaudella Islannin liigassa aloittanut Helsingin NMKY:n kasvatti Ville Tahvanainen, 193 cm ja 24 vuotta, siirtyy alkavaksi kaudeksi Portugalin pääsarjaan CD Povoan joukkueeseen. Susijengissäkin yli kymmenen ottelua pelannut Tahvanainen on ensimmäinen suomalainen miespelaaja Portugalin pääsarjassa.

Ville Tahvanaisen ura jatkuu Portugalissa. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

- Pelaajamarkkinat olivat vähän hitaammat kuin vuosi sitten. Vaikka erilaisia tilaisuuksia tuli, halusin odottaa sellaista paikkaa, missä voisin tehdä pelaajana ison harppauksen eteenpäin, Tahvanainen taustoittaa.

- CD Povoasta otettiin viime viikolla yhteyttä. Päästiin heti valmentajan kanssa yhteisymmärrykseen siitä, mikä olisi roolini joukkueessa ja miten voisin auttaa joukkuetta menestymään.

CD Povoa on kuulunut 2020-luvulla Portugalin pääsarjan ylimpään keskikastiin. Joukkue ei ole kuitenkaan yltänyt puolivälierävaihetta pidemmälle, ja alkavalla kaudella sen tavoitteena on murtautua Portugalin neljän parhaan joukkoon.

- Joukkue haluaa pelata kolmella takamiehellä ja pitää tempoa yllä, mikä on itselleni todella kiinnostava pelityyli. Tavoitteeni on ottaa heti iso rooli joukkueessa korintekijänä, pelata niin pallollisena kuin pallottomana ja auttaa joukkuetta voittamaan.

Tahvanainen aloitti ammattilaisuransa vuosi sitten Islannin liigassa Haukarin ja Alftanesin riveissä. Nyt Tahvanainen tekee historiaa olemalla ensimmäinen suomalainen ammattilainen miespelaaja Portugalin liigassa.

- Innolla taas uutta kohti. Kesken viime kauden tapahtunut pelaajavaihto valmisti hyvin siihen, että mitä vaan voi kauden aikana tapahtua ja kaikkeen pitää olla valmis.

Luottoheittäjä Märskyssä, Bradleyssa, maajoukkueissa ja Islannissa

Juniorivuotensa kasvattajaseurassaan Helsingin NMKY:ssa viettänyt Tahvanainen on esiintynyt Suomessa aiemmin divaritasolla edustaessaan HBA-Märskyä vuosina 2016-19. Viimeisellä Märskyn kaudellaan Tahvanainen linkosi joukkueelleen Divari A:ssa 15,9 pistettä ottelua kohden ja keräsi rinnalle 4,2 levypallon, 3,5 syötön ja 1,7 riiston ottelukohtaiset keskiarvot.

Suomen juniorimaajoukkueissa Tahvanainen edusti 1999-2001 syntyneiden ikäluokkia, joka mm. sijoittui vuoden 2016 U16-vuotiaiden poikien EM-kisoissa viidenneksi. Tahvanaiselle kirjattiin vuosien aikana yhteensä 59 nuorten maaottelua, joissa hän upotti 710 pistettä.

Tahvanainen siirtyi syksyllä 2019 Yhdysvaltain NCAA-liigaan Bradleyn yliopistoon, jota hän edusti neljän kauden ajan. Tahvanaiselle kirjattiin hänen yliopistourallaan 122 ottelua 7,2 pisteen ja 2,8 levypallon ottelukohtaisin keskiarvoin. Keväällä 2020 Tahvanainen voitti joukkueensa kanssa Missouri Valley -konferenssin mestaruuden.

Ammattilaisuransa Tahvanainen käynnisti pelikaudella 2023-24 Islannin liigan Alftanesissa, josta hän siirtyi talven aikana Haukariin. Tahvanainen kirjautti Islannissa 14,0 pistettä, 4,7 levypalloa ja 1,7 syöttöä ottelua kohden ja upotti kolmosensa 39,8% ja vapaaheittonsa 93,3% tarkkuudella.

Susijengissä Tahvanainen debytoi kesällä 2018 ja hän upotti jo toisessa maaottelussaan Latviaa vastaan 24 pistettä ja pelin ratkaisseen kolmen pisteen heiton. Tahvanainen on edustanut Susijengiä tähän mennessä 11 ottelussa 6,4 pisteen ja 1,7 levypallon keskiarvoilla. Tahvanainen on edustanut Suomea lisäksi Napolin kesäuniversiadeissa vuonna 2019.

Henkilöt

 
3.9.2024 14:24 Susijengi

Aatu Kivimäki Slovakian mestarin pelinrakentajaksi

Viimeiset kolme kautta Saksan Bundesliigaa ja Pro A:ta Tigers Tübingenin paidassa pelannut Karkkilan Urheilijoiden kasvatti Aatu Kivimäki, 186 cm ja 27 vuotta, siirtyy Slovakian hallitsevan mestarin Patrioti Levicen pelinrakentajaksi. Kivimäen sopimus kattaa sen osan kaudesta, jonka aikana Patrioti Levice pelaa europelejä.

1.9.2024 21:20 Susijengi

Daniel Dolencin ura jatkuu Romaniassa

Viime vuosina ulkomaiden ammattilaiskokemusta niin Ranskasta, Itävallasta kuin Liettuastakin kerännyt Espoo Basket Teamin kasvatti ja Susijengin sentteri Daniel Dolenc, 205 cm ja 31 vuotta, siirtyy ensi kaudeksi Romanian pääsarjaan. Dolencin uusi seura on suomalaisille jo parin vuoden takaa entuudestaan tuttu SCM Craiova.

7.8.2024 20:19 Susijengi

Lauri Markkaselle monivuotinen jatkosopimus Utah Jazziin

Jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti ja kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilija Lauri Markkanen, 213 cm ja 27 vuotta, on odotetusti allekirjoittanut viisivuotisen jatkosopimuksen NBA-joukkueensa Utah Jazzin kanssa. Uusi sopimus pitää Susijengin kulmakiviin lukeutuvan Markkasen Salt Lake Cityssä kevääseen 2029.

3.8.2024 10:18 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salinin ura jatkuu Romanian mestari Cluj-Napocassa

Susijengin kapteeni Sasu Salin, 33, siirtyy uudelle vaiheelle ammattilaisurallaan. Viimeiset kymmenen vuotta Espanjan pääsarjassa pelannut MaSu-Basketin kasvatti on allekirjoittanut yksivuotisen sopimuksen Romanian hallitsevan mestarin, viime keväänä Eurocupissa kahdeksan parhaan joukkoon selvinneen U-BT Cluj-Napocan kanssa.

29.7.2024 17:40 Susijengi

Susijengi-tulokas Thomas Tumba Espanjan kakkosliigaan

Erinomaisen Korisliiga-kevään Kataja Basketissa pelannut ja Susijengissä kesällä debytoinut kotkalaisen KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 23, on kirjoittanut ensimmäisen kansainvälisen ammattilaissopimuksensa. Tumba pelaa ensi kaudella Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle (LEB Oro) nousseessa CB Morónissa.

22.7.2024 10:38 Susijengi

Nkamhoua pisti tuulemaan kesäliigan päätösottelussa

Susijengin nuorta kaartia edustava Olivier Nkamhoua, 24, sai runsaasti peliaikaa Portland Trailblazersin paidassa NBA:n Las Vegasin kesäliigan päätösottelussa. Nkamhoua käytti 24 peliminuuttiaan tehokkaasti kirjaamalla viiden pisteensä kylkeen kuusi levypalloa, kolme syöttöä, yhden riiston ja peräti kuusi blokkia.

21.7.2024 17:14 Susijengi

Remu Raitanen Slovakian pääsarjaan suuren roolin perässä

Susijengiä Valencian olympiakarsintaturnauksessa edustanut ToPo Juniorien kasvatti Remu Raitanen, 26, on solminut ensi kautta koskevan sopimuksen slovakialaisen BC Prievidzan kanssa. Viime kaudella Slovakian liigan välieriin edennyt BC Prievidza pelaa ensi kaudella myös Alpe Adria Cupia ja osallistuu FIBA Europe Cupin karsintoihin.

19.7.2024 15:07 Susijengi

Alexander Madsen Espanjan liiganousija Lleidaan

Jo viime keväänä ensituntumaa Espanjan ACB-liigasta CB Andorran paidassa saanut Susijengin valkealaislähtöinen luottosentteri Alexander Madsen, 29, pelaa Espanjassa myös tulevalla kaudella. 208-senttisen Kouvolan Poikien kasvatin on kiinnittänyt riveihinsä ensimmäistä kertaa seuran historiassa pääsarjatasolle kohonnut Lleida CE.

18.7.2024 10:58 Susijengi

Edon Maxhuni kaksivuotisella sopimuksella SIG Strasbourgiin

Ranskan Pro A:n suomalaisjoukkueen kruunua edelliset vuodet kantanut SIG Strasbourg luottaa tulevinakin kausina sinivalkoiseen osaamiseen. Viime kaudella Le Portelin Pro A:n pudotuspeleihin johdattanut Susijengin pelinrakentaja Edon Maxhuni, 26, on solminut seuraavat kaksi kautta koskevan sopimuksen strasbourgilaisjoukkueen kanssa.

12.7.2024 12:05 Susijengi

Perttu Blomgrenin ura jatkuu Balkanilla, uusi seura KK Bosna

Viime kaudella Slovenian liigaa ja Adrianmeren kakkosliigaa Helios Domzalen paidassa pelannut Lapuan Kobrien kasvatti Perttu Blomgren, 22, jatkaa uraansa Balkanilla. Blomgrenin uusi seura on kovin satsauksin tulevaan kauteen lähtevä perinteikäs bosnialaisseura KK Bosna, joka tähtää kaudella niin Bosnian liigan kuin Adrianmeren kakkosliigankin mestaruuksiin.

Näytä lisää vastaavia