Vuoristoratamaisesta kaudesta toipunut Erik Sajantila täyttää isot saappaat Helsinki Seagullsissa – ”Pitää joka päivä näyttää, että ansaitsee minuuttinsa”

1.10.2024 20:15 Erik Sajantila jatkaa töitä siitä, mihin rikkonaisella viime kaudella jäi. Harppaus sarjaputoajasta toissa kauden mestariin on suuri.

Kuva: Samira Lee

Erik Sajantila ei peittele iloaan siitä, että uusi Korisliiga-kausi on aivan oven takana. Helsinki Seagullsin vahvuuteen liittynyt heittävä takamies on valmis jatkamaan töitään siitä, mihin jäi viime kaudella Lahti Basketballin kanssa.

– Tässä on omalla kohdalla ehtinyt jo aika monta kuukautta kulua viime kauden päättymisestä, joten into on todella kova! hän hehkuttaa.

Totisesti. Sen lisäksi, että Lahti jäi pudotuspelien ulkopuolelle ja putosi jopa Korisliigasta, Sajantila itse joutui viettämään osan kaudesta kuntoutuessaan loukkaantumisesta. Pettymys oli suuri, sillä alkukaudesta hän teki järisyttävää työtä. Lokakuussa 2023 hänet valittiin kuukauden pelaajaksi mykistävillä tilastoillaan: 30 pistettä, 5,2 levypalloa ja 3,8 syöttöä.

Tahti kuitenkin hiljeni loppua kohden. Kesäloman alkaessa koko kauden pistekeskiarvo oli hiipunut 15,4:ään. Yksinään lukema on erittäin vakuuttava, mutta toisaalta se on puolet vähemmän kuin alussa. Lisäksi oma joukkue lähetettiin divariin.

– Eipä siitä hyvä fiilis jäänyt. Noilla lopputuloksilla ei oikein voi jäädä. Meidän olisi pitänyt oppia kauden mittaan virheistämme paljon paremmin kuin opimme, Sajantila myöntää.

Hänen omien tilastojensa laskuun vaikuttivat monenlaiset eri asiat. Muutkin kuin oma tekemisen taso.

– Kertyi useampia erilaisia pieniä loukkaantumisia, jotka hidastivat menoani, ja loppukaudesta oli kova työ päästä ylipäätään pelikuntoon. Mutta ihan yhtä lailla silläkin oli osansa, että valmentaja vaihtui kesken kauden ja pelitapa muuttui. Hyökkäyspään vastuu alkoi jakautua paljon tasaisemmin koko joukkueelle, mikä näyttäytyy heti tilastoissa.

Helsingissä kotiyleisö ei ole joutunut viime kausina yhtä pahojen pettymysten armoille. Väki muistaa vielä hyvin keväällä 2023 saavutetun Korisliiga-mestaruuden. Viime kaudellakin seura taisteli tiensä finaaleihin saakka mutta kaatui BC Nokian käsittelyssä.

Kummallakin kahdesta viime kaudesta Seagullsissa palloa ovat pussittaneet muiden muassa sellaiset Korisliigan legendaariset hahmot kuin Rene Rougeau, Lassi Nikkarinen ja Okko Järvi. Heistä viimeisenä mainittu on nyt rivistä poissa. Se avaa Erik Sajantilalle paikan osoittaa, mistä hänet on tehty.

– Tällaisessa joukkueessa pelaajan pitää joka päivä näyttää valmennusryhmälle, että ansaitsee omat minuuttinsa. Pelaan samaa pelipaikkaa, jolta Okko lähti keväällä, joten täytettävänä on isot saappaat. Olemme keskittyneet harjoitusvaiheessa siihen, että pystyisin vartioimaan entistä paremmin vastustajan pallollista pelaajaa. Hyökkäykseen tuon heittotaitoa ja ratkaisukykyä.

Sajantila on itse kotoisin Espoosta, joten joukkueenvaihto on samalla tuonut hänet lähemmäs perhettä ja ystäviä. Se helpottaa arkea kentän ulkopuolella. Mutta minkälaiset ovat tavoitteet kentällä? Mitä Helsinki Seagullsilta tällä kaudella odotetaan?

– Vesa Vertion valmennusryhmän vetämissä treeneissä mennään koko ajan todella kovaa, ja se sopii minulle enemmän kuin hyvin. Tavoitteemme on nyt ilmiselvästi palauttaa suomenmestaruus Helsinkiin, Sajantila toteaa.

Menestyksen paineet eivät tule pelaajalle uutena. Sellaisia ilmaantui erityisesti viime syksynä, kun tulokset näyttivät parhaalta. Katsomoissa jopa pohdittiin äänen, että olisi kumma, jos Erik Sajantila pelaisi Korisliigassa koko kauden loppuun asti.

Niin kuitenkin tapahtui. Eikä pelaaja itse viitsi edes laskea liikaa painoarvoa pöhinälle ja puheille ympärillään.

– Kyllä sitä pelaajana yrittää mieluummin sulkea ne kaikki puheet mielestään ulos. Ympäriltä tuli monenlaista painetta, kun yhtäkkiä alkoi sataa haastattelupyyntöjä ja muuta vastaavaa, mutta en kokenut, että se olisi varsinaisesti vaikuttanut minuun, koska pyrin aina keskittymään tiukasti seuraavaan pelitapahtumaan. Välillä ajattelin, että vähän vähempikin huomio olisi riittänyt, mutta päivä kerrallaan siinä pärjää.

Helsinki Seagulls 24-25 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
2.10.2024 19:31 Korisliiga

Koripallouransa ohessa Kouvojen Thomas Gipson podcastaa, harjoittaa valuuttakauppaa ja kasvattaa kolmea leikki-ikäistä lasta

Korisliigan vakiovahvistus Thomas Gipson III aloittaa jo viidennen kautensa Kouvoissa. Vuosien varrella on kaulaan ilmestynyt mitaleja ja kertynyt reppu täyteen elämänoppeja.

2.10.2024 13:03 Korisliiga

Tapiolan Honka palkkasi pitkän linjan tehomiehen vakiinnuttamaan Korisliiga-paikan, mutta haaste on yhä selättämättä – ”Putoaminen oli kova paikka erityisesti minulle”

43-vuotias Tuukka Kotti haluaa rakentaa Tapiola Hongan miesten edustusjoukkueelle vakaampaa pohjaa tulevaisuuteen riippumatta siitä, onko hän itse mukana jatkossa vai ei.

2.10.2024 09:27 Korisliiga

Bisonsin Jeremiah Wood kasvoi nuoruutensa kilpailemalla LeBron Jamesia vastaan – ”Aion kamppailla ja kehittyä, kunnes minut raahataan kentältä!”

Ohiossa kasvaneen Jeremiah Woodin pahin kilpailija varhaisnuoruudessa oli 2000-luvun lähes virallisesti paras koripalloilija LeBron James. Nyt 39-vuotias korinalusjyrä tähdittää Korisliigaan vuosi sitten noussutta Bisons Loimaata.

1.10.2024 19:57 Susijengi

Carl Lindbom lopettaa koripallouransa

Susijengin vahvuuteen vuoden 2017 EM-kotikisoissa kuulunut Tapiolan Hongan kasvatti Carl ”Calle” Lindbom lopettaa pelaajauransa. 206-senttinen ja 32-vuotias Lindbom pelasi urallaan 63 miesten maaottelua, voitti kaksi miesten Suomen cupin mestaruutta ja pelasi ammattilaisena Saksassa, Puolassa, Kroatiassa, Liettuassa, Ranskassa ja Islannissa.

1.10.2024 13:41 Korisliiga

Mikael Aalto jätti ulkomaantarjoukset pöydälle ja palasi Korihaihin – ”Unelmani ja tavoitteeni ovat Suomessa”

Korihait nousi viime kaudella kertaheitolla liigan häntäpäästä kärkikahinoihin. Osa kiitoksesta kuuluu Mikael Aallolle, joka takoo tulosta yhtä aikaa sekä koripallokentälle että päivätyössään finanssialalla

1.10.2024 11:18 Susijengi

Pyrintö vahvistuu Topias Palmilla

Korisliiga-kauteen valmistautuva Tampereen Pyrintö teki jättikiinnityksen liigan avausviikolla solmimalla sopimuksen oman kasvattinsa ja Susijengin heittokoneen Topias Palmin, 196 cm ja 30 v., kanssa. Pyrintöä edellisen kerran kaudella 2021-22 edustaneen Palmin sopimuksessa on ulkomaanpykälä.

1.10.2024 09:15 Korisliiga

Salon Vilppaan Mikko Koivisto viihdyttää koripallon katsojia kahdessa roolissa – ”Tapanani on sanoa asiat suoraan”

Tasaisesti menestynyt Salon Vilpas koki viime kaudella pettymyksen, mutta nyt veteraaniheittäjä Mikko Koiviston ympärillä on uusi pelaajarunko.

30.9.2024 20:27 Korisliiga

Katajan kovia kokenut sentteri Hannes Pöllä sai Korisliiga-yleisöstä virtaa – ”Teki hyvää huomata, että minua oli kaivattu”

Hannes Pöllä teki viime keväänä paluun Korisliigaan Kataja Basketin paidassa. Nyt seura valmistautuu uuteen kauteen palaset kohdallaan.

30.9.2024 14:00 Korisliiga

Tero Hassinen haluaa nähdä Tampereen Pyrinnön joukkueessa tänä vuonna erityisesti yhden asian – ”Kaikki muu on toissijaista”

Omaa kasvattajaseuraansa valmentava Tero Hassinen luottaa raakaan tekemisen tasoon ja haluaa pitää huolen, ettei urheilumenestyksestään tunnetulla Tampereella koripallo jää paitsioon.

30.9.2024 12:00 Korisliiga

Nokian veteraanikiinnitys Antti Kanervo koki uransa nopeimman sopimusprosessin – ”Muutamassa päivässä puhelusta olin jo lentokoneessa kohti Turkkia”

Hallitseva mestari BC Nokia lähtee metsästämään toista Pantteria mukanaan Korisliigan kokeneimpiin pelaajiin lukeutuva heittäjä-ässä Antti Kanervo.

Näytä lisää vastaavia