16.2.2022 08:00 Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Tällä kertaa tarkastelemme suunnanvaihtopelissä (transition) epäurheilijamaisen virheen C3-kriteereitä. Valtaosaksi erotuomarit ovat tulkinneet C3-kriteeriä oikein, mutta pelin jatkuvasti kehittyessä olemme havainneet jonkin verran variaatiota transition-tilanteissa tapahtuvien virheiden tulkinnoissa. Avaamme näitä tilanteita tässä Tough Calls #3 -osiossa.
SÄÄNTÖ
Epäurheilijamainen virhe, kriteeri C3
Puolustaja aiheuttaa tarpeettoman kontaktin pysäyttääkseen hyökkäävän joukkueen etenemisen suunnanvaihtopelissä. Tämä on voimassa, kunnes hyökkääjä on aloittanut heittoliikkeensä.
Selite
Tämän säännön kautta halutaan, että kentällä pelataan normaalia koripalloa ja aktiivista puolustusta myös nopeissa suunnanvaihtotilanteissa. Vastavuoroisesti pelistä halutaan pois ne puolustajan teot, jotka eivät ole normaalia koripalloa.
Tough Call 1
A3 saa pallon haltuunsa levypallosta ja lähtee kuljettamaan kohti vastustajan koria. Puolustaja B4 on lähtöasemaltaan hyökkääjän A3 ja oman korinsa välissä. Pallollinen hyökkääjä yrittää ohittaa puolustajaa vasemmalta puolelta. Puolustaja liikkuu sivusuunnassa ja yrittää päästä etuasemaan koripallopelin mukaisesti, mutta aiheuttaa sääntöjenvastaisen kontaktin.
-> Kyseessä on puolustajan B4:n normaali henkilökohtainen virhe, sääntöjen vastainen vartalokontakti.
Tough Call 2
B8 saa pallon haltuunsa levypallosta ja lähtee kuljettamaan kohti vastustajan koria. Puolustaja A14 on lähtöasemaltaan hyökkääjän ja oman korinsa välissä, laillisessa puolustusasennossa. Pallollinen hyökkääjä B8 yrittää ohittaa puolustajan laidan kautta. Puolustaja liikkuu säilyttäen laillisen puolustusasentonsa ja yrittää kurottaa kädellään kohti palloa.
Huom. Usein tällaisissa tilanteissa käden linja on alaviistoon, ei ”pyykkinaruna” horisontaalisesti ylävartalon poikki, ja puolustajalla on teoreettinen mahdollisuus kädellään pelata palloa, eli hyökkääjä ei ole esim. työntänyt palloa pitkälle eteen ohi. Erotuomareiden tulee tuomita puolustajan tekoa, ei hyökkääjän reaktiota.
-> Kyseessä on puolustajan A14:n normaali henkilökohtainen virhe, sääntöjen vastainen käsien käyttö.
Tough Call 3
Suunnanvaihtopelissä A8 kuljettaa palloa takakentällään kohti vastustajan koria ja vaihtaa suuntaa samalla, kun puolustaja B17 pyrkii etuasemaan ja kurottaa vasemmalla kädellään kohti palloa. Puolustajalla on aito mahdollisuus riistää pallo kädellään, mutta hän aiheuttaa vartalokontaktin.
-> Kyseessä on B17:n normaali henkilökohtainen virhe, sääntöjen vastainen vartalokontakti.
Tough Call 4
B-joukkue menettää hyökkäyksessään pallonhallinnan. A30 saa pallon haltuunsa ja lähtee kuljettamaan kohti vastustajan koria oikealla kädellään. Puolustajalla B3 ei ole mahdollisuutta pelata palloa, vaan hän rikkoo sivusta kuljettavan pelaajan A30:n pallotonta kättä eikä kyseessä ole marginaalinen kontakti, jolloin kyseessä ei olisi virhe.
-> Kyseessä on B3:n epäurheilijamainen virhe, kriteeri C3.
Tough Call 5
A-joukkue saa pallonhallinnan ja lähtee transition-hyökkäykseen. Puolustaja B7 on alun perin laillisessa puolustusasennossa, mutta sen sijaan, että lähtisi liikkumaan sivuttain tai taaksepäin säilyttääkseen laillisen puolustusasemansa, B7 ottaa askeleen suoraan kohti pallollista hyökkääjää A7:a aiheuttaen sääntöjen vastaisen kontaktin lantiollaan.
-> Kyseessä on B7:n epäurheilijamainen virhe, kriteeri C3.
Tough Call 6
A19 saa pallon ja lähtee transition-hyökkäykseen. Puolustaja B44 juoksee kohti pallollista hyökkääjää ja näennäisesti pelaa palloa aiheuttaen lähes horisontaalisen ”pyykkinarukontaktin” A19:n ylävartalon poikki.
-> Kyseessä on B44:n epäurheilijamainen virhe, kriteeri C3.
Puolalaislähtöinen erotuomari Karol Kowalski on vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa huippukoripallossa ja eurokentillä. Hän tähtää määrätietoisesti koko ajan korkeammalle roolissa, jossa onnistumista mitataan huomaamattomuudella.
Suomen Koripalloliitto on ottanut erotuomaritoiminnassa uuden askeleen matkallamme tavoitetta saattaa suomalainen erotuomaritoiminta maailmanluokan tasolle. Uudessa tehtävässä aloittaa Ari Mikkola.
26 erotuomarivuoden jälkeen Miltos Ioannidis pistää pillin pussiin ja antaa hyvillä mielin tilaa nuoremmalle erotuomaripolvelle. Pitkän uran kulmakiviä ovat olleet koripallon kautta syntyneet ystävyyssuhteet, solidaarisuus ja positiivinen ajattelu.
Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.
Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.
Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.
Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.