16.5.2024 12:05 Toukokuun 16. päivä 2024 tulee kuluneeksi 96 vuotta Robert "Petteri" Petersenin syntymästä. Amerikkalaissyntyisen valmentajan perintö elää suomalaisessa koripallossa vahvana, ja esimerkiksi 15-vuotiaiden SM-sarja on nimetty hänen mukaansa Robert Petersen Cupiksi.
Koripallosta tunnetus Brigham Young Universityn kasvatti Petersen saapui Suomeen ensimmäisen kerran mormonilähetyssaarnaajana vuonna 1949. Hänen matkastaan ja vaikutuksestaan muodostui keskeinen osa suomalaisen koripallon historiaa.
Vuonna 1949 Petersen ja muut lähetyssaarnaajat muodostivat näytösjoukkueen, joka levitti uskonnon ohella koripallon ilosanomaa ympäri Suomea. Tämän kiertueen ansiosta koripallon suosio alkoi kasvaa Suomessa. Muutaman vuoden jälkeen Petersen palasi kotimaahansa, mutta Suomi oli jo ehtinyt jättää jälkensä hänen sydämeensä. Hän muutti takaisin Suomeen pysyvästi vuonna 1959. Hän kuului Suomen koripallomaajoukkueen valmentajistoon muun muassa Helsingin olympialaisissa 1952 ja Tokion olympialaisissa 1964. Vuosien 1959–67 välillä hän ja toinen valmentajalegenda Kalevi Tuominen johdattivat Suomen maajoukkueen Euroopan kuudennelle sijalle. Petersen kuului vielä vuonna 1995 Suomen miesten maajoukkueen valmennusjohtoon, kun Suomi pelasi Ateenan EM-kisoissa.
SM-sarjassa Petersen valmensi Panttereita vuosina 1963–73 sekä 1989–91. Vuodesta 1974 lähtien hän työskenteli Koripalloliiton koulutus- ja valmennuspäällikkönä. Siinä tehtävässä hän vaikutti merkittävästi pelaaja- ja valmentajapolvien kasvatukseen aina 1990-luvulle saakka.
Petersenin osaaminen ei jäänyt vain kentälle; hän myös dokumentoi tietonsa ja kokemuksensa. Vuonna 1993 julkaistiin hänen kirjoittamansa kirja "Koripallovalmennus". Koripallon ohella Petersen esitteli suomalaisille popcornin, joka levisi amerikkalaiseen tapaan erityisesti urheilu- ja viihdeyleisöjen suosioon.
Robert Petersen oli suomalaisen koripallon uranuurtaja, joka omalla panoksellaan auttoi valtavasti lajin kasvua ja kehitystä Suomessa. Hänen perintönsä elää edelleen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.
Petersen kuuluu suomalaisen koripallon Hall of Fame kunniagalleriaan. Hall of Fameen liitetään uusia jäseniä koripallon superlauantaina 25.5.2024. Tule mukaan juhlimaan legendoja ja nauttimaan herkullisesta illallisesta ja korisväen viihdyttävästä seurasta: Superlauantai
Koriskausi 2024–2025 saa arvoisensa kruunun, kun koko korisperhe kokoontuu Helsingissä lauantaina 17.5.2025. Tapahtuma tuo yhteen pelaajat, seuratoimijat, fanit ja alumnit – kaikki, joiden sydän sykkii suomikorikselle.
Superlauantai tuo yhteen pelaajat ja fanit, erotuomarit ja seuratoimijat, huippusarjat ja junnut sekä alumnit – kaikki, joiden sydän sykkii korikselle. Varmista paikkasi heti - tätä yhteistä päivää et halua missata!
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Vantaan PuHu Juniorit -koripalloseura on saanut Suomen Paralympiakomitean ja Alkon yhdessä myöntämän, 1500 euron arvoisen Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus valmennus- ja johtotehtävissä. Stipendi luovutettiin seuralle naisten I divisioonassa pelaavien Puhuttarien kotiottelun yhteydessä perjantaina 20.12. Vantaan Energia-Areenalla.
Suomen Koripalloliitto on hakenut vuoden 2029 miesten EM-kisojen järjestämisoikeutta. Uusi ponnistus olisi jatkoa suomikoriksen kotiarvokisaputkelle, jossa ovat ennen sitä tulossa ensi kesän miesten EM-kisat Tampereella ja vuoden 2027 naisten EM-kisat Espoossa.
Koripalloliitolle on myönnetty Erasmus+ Sport -rahoitus hankkeelle, joka edistää yhdenvertaisuutta liikunnan ja urheilun keinoin.
Et ole yksin järjestää webinaarisarjan, joka on suunnattu seurojen ja liittojen työntekijöille ja käsittelee vanhempien osaa turvallisessa toimintaympäristössä.
Koripalloliitto viestii laajasti suomalaisen kilpa- ja harrastekoripallon tapahtumista, ihmisistä ja ilmiöistä.
Alunperin helmikuulle kaavaillut naisten ja miesten Suomen Cupin finaalit jäävät tällä kertaa pelaamatta. Suomen Cupin kehitystyö kuitenkin jatkuu ja tavoitteena on ottaa se taas seuraavina vuosina osaksi Koripalloliiton kilpailujärjestelmää.
19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien SM-karsintojen sekä 16-vuotiaiden valtakunnallisen I divisioonan karsinnan lohkot on tehty rankingien mukaisesti ja lohkoille on arvottu järjestäjät. Samalla on vahvistettu 15-vuotiaiden Robert Petersen Cupin sekä 17-vuotiaiden valtakunnallisten I divisioonien pelaamistavat.