10.3.2022 10:26 Verkkopalvelu VertaaEnsin.fi teki laajan lasten ja nuorten harrastusten kustannusvertailun, jossa vertailtiin yhtätoista suosittua liikuntaharrastusta pääkaupunkiseudulla. Vertailussa laskettiin harrastuksien vuosikustannukset ikäryhmän ja panostustason mukaan. Koripallo oli vertailussa halvin joukkuelaji.
Vertailussa laskettiin kunkin harrastuksen vuosittaiset ja kuukausittaiset kustannuksen eri harrastetasoilla. Lisäksi vertailu kiinnitti huomiota ohjatun toiminnan hintaan (seuramaksu, valmennus ja lisenssi) sekä varusteisiin.
Vertailussa käytetyt hinnat kerättiin seurojen, lajijärjestöjen ja urheiluliikkeiden verkkosivuilta. Joissain tapauksissa apuna käytettiin myös asiantuntijahaastatteluja ja harrastusfoorumeita. Vertailussa korostetaan, että laskelmat ovat suuntaa antavia, sillä harrastajan väline- ja kausikustannukset vaihtelevat aina yksilöstä riippuen. Laskelmat on laskettu sen mukaan, että tason vaihtuessa lapselle hankitaan uudet varusteet.
Tuore vertailu paljastaa, että harrastusten väliset hintaerot liikkuvat suurimmillaan yli kymmenessä tuhannessa eurossa. Harrastuskulut kasvavat yleensä eniten, kun nuori tulee noin 13–15 vuoden ikäiseksi, jolloin harrastustoiminta muuttuu usein olemukseltaan paljon kilpailullisemmaksi.
Joukkuelajeissa lapsen harrastuksen aloituskulut ovat suunnilleen samankokoisia kaikissa lajeissa. Mitä pidemmälle lapsi jatkaa harrastusta, syntyy eri lajien välille suuriakin eroja.
Kaikki kustannukset huomioiden koripallo on harrastusvertailun edullisin joukkuelaji ja kolmanneksi edullisin liikuntaharrastus vertailun yksilölajit mukaan lukien.
Vertailun yhteenvedossa todetaan, että useimpien liikuntaharrastusten vuosikustannukset ovat huomattavia etenkin vähätuloisille lapsiperheille.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto perustettiin vuonna 2019 auttamaan vähävaraisia perheitä. Perustamisen jälkeen rahasto on auttanut yli 600 perhettä yhteensä vajaalla 190 000 eurolla.
Lue lisää harrastusvertailusta VertaaEnsin-sivuilta >
Koripallon tarkempi analyysi VertaaEnsin-sivuilta >
Kevään ensimmäinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 18.4., jolloin aiheen keskiössä ovat lapset ja nuoret psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmasta.
Suomalaisessa koripallossa on jälleen tehty uusi lisenssiennätys. Tällä kaudella lajissa on nähty harrastajia lajin ennätysmäärä, kun lisenssimäärässä ylitettiin aiempi, viime vuonna tehty lisenssiennätys.
Vuoden nuori seuratekijä -palkinto nostaa esiin nuorten tekemää seuratyötä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa ja sen vastaanotti Tikkurila-Seuran Rianna Soppela. Palkinnon lahjoitti Tähtiseura-ohjelman pääyhteistyökumppani Cloetta.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT järjestää yhteistyössä Tampereen urheilulääkäriaseman/Terve urheilija -ohjelman, UKK-instituutin ja Syöpäjärjestöjen kanssa miniwebinaarin Päihteet eivät kuulu urheiluun – miten ja miksi tukea nuoren urheilijan päihteettömyyttä?
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 96 stipendiä. Vuonna 2018 perustettu rahasto on tukenut 16 hakukierroksen aikana yli 1100 perhettä.
Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.
Vuoden viimeinen Parempaa korista -webinaari järjestetään 13.12, jolloin aiheen keskiössä ovat seuraviestintä ja työkalut sen kehittämiseen.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi lokakuussa 70 stipendiä tukemaan vähävaraisten perheiden korisharrastusta.
Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi kesäkuussa 59 stipendiä.
Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö palkitsee seurakentän aktiivisia koripallotekijöitä vuosittain. Harri Jokela palkittiin koripallokasvattajana, Pauli Korhonen puolestaan sai elämäntyöpalkinnon. Pikkusudet palkinto meni BC Nokialle ja vuoden koripallotekona palkittiin upea IKH Areena.